Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Czy "Pomorze 970" ma być robione na Warbanda?

Tak
    83 (52.9%)
    Nie
    74 (47.1%)

Głosów w sumie: 156

Autor Wątek: Pomorze 970  (Przeczytany 58146 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline SirSalvadin

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Krzyżak, Zingal von Balk the Grey, Zakonnik
    Odp: Pomorze 970
    « Odpowiedź #105 dnia: Kwietnia 29, 2010, 14:23:43 »
    Gdybyś chciał dodać do jakiegoś plemienia piechotę składającą się głównie z włóczników to zrób wg. mnie mniej więcej tak włócznik -> doborowy włócznik

I co do Tarczowników proponuje abyś zmienił ich tarczę na taką która jest wydłużona i zwęża się ku dołowi (trójkątna). I dodałbym im skórzaną zbroje ćwiekowaną , zwykłe skórzane bądź samo ubranie.

Offline matt1155

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #106 dnia: Kwietnia 29, 2010, 14:30:17 »
    Na trójkątne tarcze troche za wcześnie :) Chyba że chodzi Ci o normańskie? u nas takich nie stosowano( raczej a nawet na pewno)

Skórznie będą, ćwiekowane hmm jakoś nie pamiętam żebym widział, a ubrania będą i to będzie w wiekszości przypadków "pancerz" wojaka ;]

Chwilowo stricte włóczniową armie nie robię.

Offline Stygion

• Użytkownik
    « Odpowiedź #107 dnia: Kwietnia 29, 2010, 14:32:44 »
    Woj niby gorszy od kmiecia? Chyba na odwrót. Albo Drużynnik -> Pancerny. Trochę to się mi źle kojarzy gdyż, w drużynie książęcej wchodziła w skład lekka i ciężka jazda (pancerni). Więc ja bym zrobił Lekka Jazda -> Ciężka Jazda. Wystarczyłoby tylko nadać im jakąś nazwę tylko taką która by miała sens.

W XI-XII wieku słowo to oznaczało dostojników książęcych[2], magnaterię.
    Więc tym bardziej w X również kmieć stał nad zwykłym wojem, w statusie społecznym.

Matt1155- masz rację dałem takie drzewko aby dodać jakąś różnorodność.
    W sumie to mógłbyś jeżeli możesz ukazać nam wszystkie drzewka rozwoju, można było by coś wspólnie pogłówkować.

« Ostatnia zmiana: Kwietnia 29, 2010, 14:47:42 wysłana przez Stygion »

Offline SirSalvadin

• Użytkownik
    « Odpowiedź #108 dnia: Kwietnia 29, 2010, 14:45:21 »
    Wybacz mat ,ale się mylisz :P czytając książkę "Dawne Wojsko Polskie Od Piastów Do Jagiellonów" Tadeusza Mariana Nowaka (wydawnictwo: Bellona) Rozdział I Początki Wojska Polskiego podpunkt  Uzbrojenie Ochronne jest informacja: "Znacznie tańszym niż kolczuga uzbrojeniem ochronnym była drewniana tarcza, okrągła lub wydłużona i zwężająca się ku dołowi, zaopatrzona od strony wewnętrznej w rzemienie, w które wojownik wkładał lewe przedramie. Tarcza to jedyne uzbrojenie piechoty chłopskiej, używali jej także rycerze."

Stygion

Wczesna Magnateria nie sprawdziłaby się na tyle w boju co wprawiony wojownik.

Woj niby gorszy od kmiecia? Chyba na odwrót. Albo Drużynnik -> Pancerny. Trochę to się mi źle kojarzy gdyż, w drużynie książęcej wchodziła w skład lekka i ciężka jazda (pancerni). Więc ja bym zrobił Lekka Jazda -> Ciężka Jazda. Wystarczyłoby tylko nadać im jakąś nazwę tylko taką która by miała sens.
    W XI-XII wieku słowo to oznaczało dostojników książęcych[2], magnaterię.
    Więc tym bardziej w X również kmieć stał nad zwykłym wojem, w statusie społecznym.

To jednak dziwnie by wyglądało: Woj: 15lvl Kmieć:10lvl
    Może i miałby lepsze uzbrojenie ale w boju byłby niczym więcej jak żołnierzem. Status społeczny w bitwie nie ma tak naprawdę dużego znaczenia, jest ważny ale w bitwie odchodzi na boczny tor.
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 29, 2010, 14:59:50 wysłana przez SirSalvadin »

Offline Stygion

• Użytkownik
    « Odpowiedź #109 dnia: Kwietnia 29, 2010, 14:57:05 »

Stygion

Wczesna Magnateria nie sprawdziłaby się na tyle w boju co wprawiony wojownik.

A co tak naprawdę decyduje o tym kto się sprawia lepiej w boju, nie jeden zadufany rycerz został nadziany na widły przez zwykłego Chłopa tudzież Chama ;)

Wprowadziłem pojęcie Kmiecia do naszej rozmowy, ponieważ takie osoby były najczęściej stan wyżej niż znaczna większość wojów, i zapewne bogatsza, a co za tym idzie mogła pozwolić sobie na lepsze uzbrojenie.

Offline SirSalvadin

• Użytkownik
    « Odpowiedź #110 dnia: Kwietnia 29, 2010, 15:04:16 »
    A co tak naprawdę decyduje o tym kto się sprawia lepiej w boju, nie jeden zadufany rycerz został nadziany na widły przez zwykłego Chłopa tudzież Chama ;)

Wątpliwe jest to aby zadufany rycerz poległ z rąk niewyszkolonego, słabego, niedoświadczonego i panicznie strachliwego chłopa. Wyobraź sobie sytuację gdy 300 pancernych pędzi niczym piorun przez pola, a ty biedny chłop wraz z innymi (dajmy na to 800) biedakami trzymacie widły przed siebie licząc na to że się nadzieją.

Offline Wilczan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #111 dnia: Kwietnia 29, 2010, 15:42:24 »
    SirSalvadin, na polu bitwy wszystko się może zdarzyć, na pewno nie raz zwykły chlopek roztropek zabił doświadczonego rycerza :)

Chciałbym wrócić do tych pancernych. źle mi się to kojarzy jeżeli chodzi o wczesne średniowiecze. Ja bym został przy drużynniku ale to tylko moja opinia.

Co do uzbrojenia macie całkowitą rację, podstawowym elementem chroniącym wojownika podczas walki (każdego wojownika, tak chłopa uzbrojonego w widły jak i doświadczonego woja) jest tarcza. Zdecydowana większość słowian prała się w cywilnych lumpach bo poprostu nie było ich stać na nic lepszego. Bogatsi albo cwańsi żołnierze wyposarzali się w tak zwane przeszywnice. Jeszcze innym pancerzem była skórznia choć zdaje mi się że w znaleziskach archeologicznych dość rzadka. Najlepszą zbroją jaką można sobie było wymarzyć w X wieku była kolczuga. W tym modzie powinni ją nosić jedynie drużynnicy książęcy, najemnicy wikińscy oraz lordowie. Niechaj Perun rozsądzi czy mam racje :)

Offline matt1155

• Użytkownik
    « Odpowiedź #112 dnia: Kwietnia 29, 2010, 15:55:16 »
    W walce wszystko możliwe ;]

Niestety SirSalvadinie ta książka nie jest zbyt na czasie i prezentuje punkt widzenia z przed 20 lat.
    r
    Jako że nie posiadamy ani jednego egzemplarza zachowanej tarczy z X wieku to możemy tylko spekulować nad jej kształtem co prawda słyszałem że koło Szczecina coś znaleziono ale nie posiadam jeszcze dokładnych informacji. Nie mniej uważa się, że tarcze były podobne kształtem do skandynawskich okrągłych z umbem, raczej nie wzmacniane na brzegach obciągnietę tylko skórą. Tarcze trójkątne pojawiły sie dopiero koło XIII wieku jeżeli mnie pamięć nie myli, ale napewno dużo pózniej niż czasy o których mówimy. Normani korzystali z swoich "trójkątnych" tarcz i nie wykluczone że jakieś dostały się pewnie drogą handlową do nas, ale większość badaczy jest za tym, że Słowianie używali małych okrągłych tarcz lub też prawdopodobnie owalnych coś na kształt celtycki.

Tarcze normańskie nie mogły przyjąć się u nas raczej z tego powodu, że Normanowie to była ciężka piechota która walczyła w szyku, zdyscyplinowana i kryła się za masywnymi tarczami poza tym walczyła na otwartym polu. Nasi przodkowie walczyli z zasadzki używali lekkich pancerzy lub wogóle ich nie nosili, dzierżąc w dłoni włócznie, toporek, rzadko kiedy miecz. Walka toczyła się zwykle w lesie lub w terenie trudnym w którym nie sposób jest zastosować formacji, poza tym wojsko pochodzące głownie z powołania odznaczało sie wybitnym brakiem dyscypliny. Germanie uważali nas dlatego za barbarzyńców i dzikusów ponieważ walczymy zbitą horda wrzeszczącą i atakującą w najmniej oczekiwanym momencie, bez pancerzy bez odpowiedniego uzbrojenia.

Wilczan: przecież Gall pisze że Bolesław posiadał pancernych! Dokładnie nie pamiętam liczby :D  Chodzi o zjazd Gnieźnieński

down: Dzieki SirSalvadin! Ale to i tak za mało aby uznać je za powszechne. Na to trzeba troche poczekać.
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 29, 2010, 22:17:56 wysłana przez matt1155 »

Offline SirSalvadin

• Użytkownik
    « Odpowiedź #113 dnia: Kwietnia 29, 2010, 16:05:39 »
    http://www.freha.pl/index.php?showtopic=2750&hl=tarcza znalezisko ze Szczecina  

jeżeli chodzi o pancernych w samym Gnieźnie miał około 1500 pancernych a ogólnie 3900 ludzi (wg. Galla Anonima).
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 29, 2010, 16:07:52 wysłana przez SirSalvadin »

Offline Wilczan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #114 dnia: Kwietnia 29, 2010, 23:03:15 »
    jeżeli chodzi o tarcze to nikt nie mówi że były one trójkątne, bardziej miały kształt '' łezki '' co do owalnych tarcz jest to bardzo możliwe ponieważ wiele wieków wcześniej to Germanie na naszych ziemiach używali między innymi takich :)

Co się tyczy pancernych pewnie że Anonim zwany Gallem używał takiego pojęcia ale co ja poradze że mi to pojęcie nie odpowiada :P zaznaczałem że to tylko moje odczucie. Jeżeli chodzi o liczbę tych pancernych to uważa się powszechnie że kronikarz zawyżał tę liczbę, robiono tak bardzo często pewnie między innymi aby ukazać potęgę opisywanego narodu

Offline acoaco122

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    Pomorze 970
    « Odpowiedź #115 dnia: Kwietnia 30, 2010, 08:28:05 »
    (click to show/hide)
    Download:http://www.przeklej.pl/plik/bulawa-zip-00137ta4k1dc

Na przyszłość do dużych obrazków... spoiler!
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 30, 2010, 08:39:47 wysłana przez proud »
    "Aut inveniam viam aut faciam"

Offline Zizka

• Użytkownik
    • Unsuccesfool
    « Odpowiedź #116 dnia: Kwietnia 30, 2010, 17:03:54 »
    Eeee... O co chodzi z ostatnim postem? Tą samą "buławę" dałeś w topicu "Nasze prace 3d" i została skrytykowana, pewnie zanim napisałeś tego posta. Ale człowieku, trochę samokrytyki! Dałeś to ze szczerą wiarą, że zostanie dodana do moda? Czy to żart?
    "Czegoż płaczesz? - staremu mówił czyżyk młody -
    Masz teraz lepsze w klatce niż w polu wygody".
    "Tyś w niej zrodzon - rzekł stary - przeto ci wybaczę;
    Jam był wolny, dziś w klatce - i dlatego płaczę".

Offline 1zielony1

• Użytkownik
    « Odpowiedź #117 dnia: Maja 02, 2010, 07:11:59 »
    Witajcie, czy dało by się wcielić idee by na przykład wodzowie tylko walczyli w kręgu ...oczywiście chodzi np: wcielenie tej grupy wojskowej do naszej lub zajęcie miasta czy zamku bez większych strat.

Offline Plopp

• Użytkownik
    « Odpowiedź #118 dnia: Maja 14, 2010, 21:04:09 »
    (click to show/hide)
    Download:http://www.przeklej.pl/plik/bulawa-zip-00137ta4k1dc

Na przyszłość do dużych obrazków... spoiler!

Trochę mało historyczna... A poza tym nie każdy musi umieć modelować.

Offline ShadowBlade

• Użytkownik
    • -
    « Odpowiedź #119 dnia: Maja 15, 2010, 13:15:53 »
    Przecież to jedynie 2 bryły, poza tym wyglądają ohydnie.