Witam!
Piszę tu nie tylko z powodu nudy, lecz po prostu ostatnio natchnęła mnie wizja do nowego moda pod Warbanda (bądź pod podstawkę, bez większej różnicy). Otóż mało kto zdaje sobie sprawę, jak interesującym regionem może być... Połabie! (link dla niewtajemniczonych
http://pl.wikipedia.org/wiki/Po%C5%82abie ) Słowianie połabscy mieli wg. mnie znacznie bardziej interesującą i burzliwą historię niż polscy! Jeśli masz inne zdanie, to poczytaj co nie co na temat ich dziejów, naprawdę warto. Wiele plemion, więc wiele możliwości frakcji (nawet kilkanaście można by było), lecz niekoniecznie-plemiona były podzielone na dwie główne grupy-Związek Obodrycki i Związek Wielecki. Dalej, na wschód byli Pomorzanie, którzy
de facto byli bardziej Połabianami niż Polakami. Tereny te były jednym z największych ośrodków handlu na Bałtyku, plemię Ranów zamieszkujące wyspę Rugię z wielkim sanktuarium w Arkonie
http://pl.wikipedia.org/wiki/Arkona byli, jak to określił Eric Christiansen "Najzdolniejszymi kupcami wśród Słowian Zachodnich a może i nie tylko". Słowiańscy piraci pustoszyli Danię, ba, kiedyś nawet zapuścili się wgłąb Norwegii, wywołując tym powszechną panikę(właśnie od Połabian pochodzą Bracia Witalijscy-
http://pl.wikipedia.org/wiki/Bracia_Witalijscy ) Istnieją rekonstrukcje i opisy grodów, znamy ich dzieje dość dobrze-wystarczy poszukać, jakby co mogę pomóc. Sam nie mam żadnych umiejętności moderskich, ale mam zamiar takowe nabyć :) Co oprócz tego mogłoby się w tym modzie znaleźć? O ile można, dobrze byłoby dogadać się z twórcami Brytenwaldy i skorzystać z części skryptów i teksturek, z części oczywiście, może nawet zrobić z tego większy projekt i ich wciągnąć? :) Tak, wiem, tak po prostu gadam. Do konkretów:
-Nowa mapa kampanii, Połabie, część Pomorza, Dania(cała lub część), Niemcy północne(ziemie Sasów dokładnie) i opcjonalnie Łużyce;
-Kompanie najemników połabskich i nie tylko, które można by nająć np. na wyspach nie należących do nikogo, lecz będącymi siedzibami np. piratów słowiańskich na wysp. Imbra, duńskich korsarzy na jakimś zadupiu koło Zelandii a Saskich najemników np. w Hamburgu;
-Co logiczne-nowe frakcje, lecz istnieją dwie opcje: podzielić Połabian na dwie większe części (Obodryci i Wieleci) plus Pomorzanie, lub podzielić ich na pomniejsze plemiona niepołączone w żadne związki. Ewentualnie posiedzieć w skryptach i stworzyć 3 związki plemion (Wieleci, Obodryci i Pomorzanie) podzielonych wewnętrznie na pomniejsze plemiona - Ranów, Redarów, Wagrów, Drzewian itp. plus oczywiście jak wspominałem Dania, Niemcy i ewentualnie Polska;
-Możliwość (tak jak w Brytenwaldzie) podróży morskich - bez nich mod nie miałby sensu! Nie tylko chodzi tu o napady piratów, lecz także o kampanie władców w tym rejonie (większość była uzależniona od działań floty), handel (także bardzo ważny czynnik w tym regionie) czy chociażby o to, że posiadając silną flotę można było się obronić bez większych sił lądowych;
-Nowe postacie (w miarę możliwości historyczne);
-Nowy wygląd postaci w zależności od krainy, np. Połabianie ZAWSZE ścinali włosy na krótko, tylko najwyższy kapłan mógł ich nie ścinać;
-I znowu skrypty - podział władzy pomiędzy świecką i duchowną (u Wieletów rządzili kapłani) o ile to możliwe, tzn. jeżeli jesteś słowiańskim władcą aby podjąć jakąś decyzję musi ją zaakceptować rada kapłanów;
-Rozwinięcie systemu handlu, tzn. np. pobieranie cła, połowy ryb, wysyłanie karawan itp.
-Nowa ścieżka dźwiękowa, coś klimatycznego jak to
http://www.youtube.com/watch?v=MG3IFtEajKQ :)
-Porty w miastach, w których można by wysyłać karawany morskie, kupować statki itp.
-Może nowe questy;
-Rekonstrukcje ważnych grodów, jak np. Szczecin (3 wzgórza, uważany za niezdobytą twierdzę), Arkona (wcześniej wysłałem link w którym była mowa dlaczego był on tak ważny), Radogoszcz(główny ośrodek miejski Wieletów) i inne;
-Ogólnie zmienienie miast słowiańskich na grody (wszyscy Słowianie Lechiccy, czyli my, Pomorzanie i Połabianie budowali takie same grody)
-Może jeszcze coś wymyślę :)
Wiem, że projekt zakrojony na taką skalę wymagałby dużo środków i czasu, lecz myślę, że byłoby warto-mogłoby powstać coś na podobiznę Brytenwaldy, tylko że bliżej, niemal w rodzinnych stronach :) Czekam na odpowiedzi i propozycje pomocy, tylko nie wszyscy naraz :)
Pozdrawiam,
Vizimir