Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Pomysły na mody (pisz tu zamiast zakładać osobny temat)  (Przeczytany 92201 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Biker

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Pomysły na mody (pisz tu zamiast zakładać osobny temat)
    « Odpowiedź #180 dnia: Lipca 14, 2011, 01:31:13 »
    Mój pomysł jest średnio oryginalny ale  o ile wiem nie ma takiego moda:  - Europa XIV wiek. Kilka frakcji - Francja uwikłana w wojnę z Anglią , Polska, Cesarstwo Rzymskie (w tym mieściło by się również państwo Krzyżackie), Dania i może Burgundia/Litwa/Księstwa Ruskie/Szwecja/jakieś inne państwo z centralnej Europy.

Zacząłem nawet prace nad tym modem ale, że robiłem to na początku jako niewielką modyfikację pewnego modu z OSP wszystko było robione w plikach TXT(wiem, wiem ale tak było po prostu szybciej i wygodniej) , wyszła nowa wersja Warbanda, nie mam już tak dużo czasu i mój minimod pozostał w wersji 0.001 :/. Może ktoś chciałby podjąć pracę nad historycznym modem bez wielkich fajerwerków za to solidnie zrobionym z kilkoma ciekawymi pomysłami. Myślę, ze na początek wystarczyło by zając się mapą Europy (dostępna jako OSP ale trzeba ją zmodyfikować nieco), zrobić nowe jednostki (tu mogę pomóc - co nieco wiem na ten temat ;)) a reszta przyszła by z czasem.

Nowe przedmioty dostępne są w OSP (jest och tyle, że ciężko się zdecydować) min. niesamowite zbroje Narf`a, miecze cp391, przedmioty Talak`a i masa innych.

Jednostki mam opracowane , trzeb je tylko nieco "oszlifować". Przyjąłem dosyć nietypowy schemat rozwoju, podobny do tego z moda 1257 AD, aczkolwiek nie identyczny. 

Obowiązkowym dodatkiem byłby RCM Ron`a, może kilka nowych questów (mam jakieś pomysły, które nie będą wymagały napisania 100 stron nowego kodu).

Głowne założenia:
    - historyczna poprawność (ale nie kosztem przyjemności z gry)
    - mapa Europy
    - rekrutacja z zamków i miast (nie ogarniam się z MS na tyle żeby to zrobi  a było by to fajnym dodatkiem)
    - nowe schematy rozwoju jednostek (gotowe)
    - nowe grupy złoczyńców (gotowe)
    - nowe przedmioty (w zasadzie też gotowe - wystarczy wykorzystać OSP i posłać wiadomości do twórców)
    - nowe sceny (dosłownie kilka)
    - nowe questy (ale nie koniecznie)
    - inne dobre i sprawdzone pomysły z OSP :)

Kilka screenów
    (click to show/hide)

Uploaded with ImageShack.us

Offline Aldwon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #181 dnia: Sierpnia 25, 2011, 21:19:05 »
    Ja mam taki pomysł na moda ( a zapewne to tylko marzenie ) :
    Mapa na multi w warband , admini mogą przydzielać królów , którzy mogą mianować wasali i przydzielać im lenna jak w single , to nastawia grę na ekonomię , oczywiście to całkowicie zmieniło by multi ... ale coś takiego byłoby wspaniałe ! Zapewne to tylko marzenie ...

Offline Yoda

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #182 dnia: Sierpnia 25, 2011, 21:20:10 »
    Ja mam taki pomysł na moda ( a zapewne to tylko marzenie ) :
    Mapa na multi w warband , admini mogą przydzielać królów , którzy mogą mianować wasali i przydzielać im lenna jak w single , to nastawia grę na ekonomię , oczywiście to całkowicie zmieniło by multi ... ale coś takiego byłoby wspaniałe ! Zapewne to tylko marzenie ...

Przecież jest Strategus. To prawie to samo :)

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    • Piwa: 75
    • Miłość jest najpotężniejszą siłą w tym świecie
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #183 dnia: Sierpnia 25, 2011, 22:09:13 »
    I po części PW mod, oczywiście w jakimś procencie, ale zawsze :D

Offline Bizarii

• Użytkownik
    « Odpowiedź #184 dnia: Września 15, 2011, 18:41:10 »
    Ja też mam pomysł, dużo bardziej realny niż wiele tu zaprezentowanych.
    Wojna polsko-bolszewicka.
    Dwie frakcje, ew. jeszcze Ukraina (tylko tutaj są schody, różne strony itd. Ciężko by sprecyzować to jako jedną frakcję).
    Jako że w wojnie tej bardzo dużą rolę odgrywała kawaleria świetnie pasowało by to do M&B. Współpracę można by również nawiązać z ludźmi z Civil War in Russia, jednak nie wiem czy tamte modele nie są już zbyt przestarzałe.
    Mod powinien zawierać:
    -nowe modele ubrań i broni (z uwzględnieniem ówczesnej różnorodności w obu armiach :P)
    -nowe sceny (Na pewno nie całe miasta, ale lepiej pojedyńcze ulice, robiące wrażenie otwartych)
    -muzyczka
    -nowe skrypty, które wykluczyłyby posiadanie wsi na własność i inne średniowieczne bajerki :p
    Myślę że kogoś może to zainteresować. Mod w porównaniu z wieloma innymi produkcjami nie byłby raczej czymś wielce przełomowym ani arcytrudnym do wykonania, raczej pracochłonny.
    Pozdrawiam :P

W stu procentach popieram, szczerze powiedziawszy nie mam pojęcia o modowaniu, ale sam chciałbym zagrać w takim modzie, ewentualnie mógłbym pomóc jeżeli w twojej "wizji" była by kampania, jak wcześniej wspomniałeś taki mod jest pracochłonny, ale oprócz tego musi być bardzo dobrze zrobiony i dopracowany, o wycinkach z innych modów jak np. broni, modeli można zapomnieć :)

Offline Ketosz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #185 dnia: Września 24, 2011, 19:35:38 »
    Osobiście zachwyciłby mnie mod do "Ogniem i Mieczem", który dodałby kampanię dla Szwedów i Tatarów. Gdy zacząłem grać u Szwedów i dopiero po dłuuuuugim graniu u nich dowiedziałem się, że tylko RP, Kozacy i Moskwa mają własne wątki fabularne, to po prostu myślałem, że mną trzaśnie...

W tym samym modzie widziałbym również parę zmian na mapie świata. Nie jakieś kolosalne zmiany, ale te niezbędne. Przede wszystkim kwestia Białorusi i Finlandii.

Czy wg was nie było irytującym fakt, że Szwedzi ograniczali się do tylko i wyłącznie samych Inflant i przechodzących na ich stronę zdrajców pruskich? Ja zdaję sobie doskonale sprawę z tego, że niemożliwym było danie Skandynawii-w końcu w Mount & Blade nigdy nie było (i raczej nie będzie) statków i bitew morskich, toteż faktycznie Skandynawia jest czymś autentycznie nieosiągalnym. Ale litości, jest przecież jeszcze szwedzka Finlandia! Tylko sam Wyborg i nic więcej? Czasami odnosiłem wrażenie, że tak naprawdę walczę nie ze Szwedami, lecz z... neokrzyżakami xd. W końcu bez uwzględniania Wyborgu granice się idealnie ze sobą pokrywają... Powinno się trochę dodać dla nich terenów w Finlandii. Żeby zaś nie były to kompletne odludzia to również jest na to sposób.

Denerwujące jest też to, iż ta rzeka (nazwy nie pamiętam) wypływająca spod Nowogrodu całkowicie odcina lądowo Wyborg od Inflant- wychodzi mylne wrażenie, że Szwedzi niby nie mieli wtedy lądowego połączenia między Finlandią i Inflantami-no a właśnie mieli (tzw. Ingria).
    Proponuję tak: nie cała Finlandia, a tylko jej południowo-wschodnia część, z kilkoma miejscowościami szwedzkimi. Żeby nie były to kompletnie zad***a, tuż obok nich mogłyby być też kilka nowych miast moskiewskich na terenie Karelii. Dodało by się też Helsingfors (dzisiejsze Helsinki), jedyne z tych kilku nowych finlandzkich miast nie położone na tej najbliższej wschodniej części. I bez obaw, nie będzie to zad***e, bo na tej rzece byłby most, a odległość między Helsingforsem a Wyborgiem byłaby identyczna jak to skrócenie drogi wywołane pojawieniem się mostu-Helsingfors przejąłby po prostu rolę "odległego Wyborgu", a i przy okazji uwzględnione już by zostało "połączenie ingryjskie".

Duże kropki to miasta, a małe to wsie. Ponieważ zaś wsie byłyby jeszcze dalej, to wprowadziłoby się system z Warbanda: czyli że nie trzeba odwiedzać osobno wiosek a wszystkie przychody i wydatki są pod koniec tygodnia uwzględniane automatycznie.

Oczywiście żeby nie było niesprawiedliwie, każda nacja dostałaby jakieś nowe miasta.-niezwykle ważne i wielkie w tamtym okresie, a jednak pominięte.  Moje propozycje: RP dostaje Mitawę (no jak mogli pominąć Kurladnię?!?!) i Witebsk. Kozacy Czehryń i Nowogród Siewierski. Z kolei Tatarzy Jassy i Chocim.

Odnośnie Tatarów: zdaję sobie sprawę, że Jassy i Chocim to miasta mołdawskie a nie tatarskie, no ale przecież bezpośrednio należący wówczas do Turcji Akerman też jest tatarski i jakoś nikt nie narzeka.

Co się zaś tyczy Białorusi, tutaj również twórcy się nie popisali... Mińsk tak bardzo wypchany na południe? I to jeszcze POD Słuckiem, skoro aż do dziś jest NAD NIM?! Ponadto jak twórcy mogli mogli tak monstrualnie wypchnąć na wschód Smoleńsk?! To prawda, Smoleńsk był faktycznie najbardziej na wschód wysuniętym miastem RP, no ale bez przesady...

Owe geograficznie-nieprawidłowe położenia Mińska i Smoleńska sprawiają, iż ma się mylne wrażenie, jakobyśmy wtedy rządzili tylko południowozachodnim skrawkiem Białorusi, a między Smoleńskiem i resztą RP panowały nieprzebyte pustkowia... Proponuję wiec także i to poprawić.

Powrót Smoleńska i Mińska (razem z przyczepionymi do nich wsiami) na swoje właściwe miejsca w połączeniu z Witebskiem i Nowogrodem Siewierskim spokojnie wypełni tą rażącą lukę.

Cudownie by też było, gdyby mod dodawał... czajki kozackie xd. Jak wiadomo, Ukraina była tak dzika i nieujarzmiona, że Kozacy i tamtejsze Lachy bardzo często korzystały właśnie z tego typu transportu (kłania się Skrzetuski z filmu). Dodałoby się na terenach Wojska Zaporoskiego mnóstwo małych rzeczek i dopływów zarówno Dniepru, jak i Dniestru. To by były naprawdę drobne rzeczki i bezproblemowo możliwe do przebycia dla armii lądowych (choć oczywiście z karą do szybkości jak w lesie)-za drobną opłatą w kilku przystaniach można by zakupić sobie przepływ i w błyskawiczny sposób przedostać się z jednego miejsca na drugie z zawrotną prędkością (choć oczywiście rozmiar załogi nadal by miał znaczenie). Wróg mógłby oczywiście (jeżeli miałby mnóóóóóóśtwo szczęścia biorąc pod uwagę ich zawrotną prędkość) z lądu zaatakować czajki, w których jest wroga armia, i wówczas byłaby bitwa na rzece-byłaby to bitwa identyczna do tej z Wagenburgiem, tyle tylko, że funkcję Wagenburga pełniłaby umiejscowiona na środku rzeki forteca z czajek xd. I fajnie by było, że jeżeli broniący się w czajkach odparli by pierwszy szturm (w sensie rundę), to automatycznie bitwa się kończy i czajki uciekają, płynąc dalej. Nawet jeżeli oddział składający się z zaledwie 20 ludzi w czajkach zostałby zaatakowany przez armię liczącą 100 chłopa, to i tak byłyby szanse na zwycięstwo-no dobra, uniknięcie masakry. Odpierają pierwszy, mały szturm (powiedzmy... zawsze 20% lub 35 % niezależnie od rozmiarów agresorów) i wykorzystując ten mały sukces, natychmiastowo zwijają czajkową fortecę i odpływają w siną dal, zanim przybędzie reszta wrogiej armii.

To byłby murowany hit. xd Kto wie, może by też dodano tą pominiętą część RP zza Wisły i na Wiśle zrobić dokładnie to samo- w końcu to właśnie w taki sposób handlowano i przetransportowywano zboże z całej RP do Gdańska. Można by właśnie dać RP dotychczas pominiętą Wielkopolskę (Poznań, Toruń i Gdańsk)i tam też zrobić rzeczki czajkowe xd. Oczywiście to by było zbyt różowe-RP nie miałaby tam z kim walczyć. Proszę pamiętać, że kapitulacja pod Ujściem i zdrada Wielkopolski nastąpiła dopiero 25 lipca 1655, a gra się zaczyna 4 miesiące wcześniej. Żeby więc nie było tam tak różowo, mod uwzględniłby szwedzki Szczecin. A że między Szczecinem a RP były niemieckie ziemie niepodległej (w przeciwieństwie do Prus Książęcych) Brandenburgii? Przecież jej władcą i tak był zdradzający nas książę pruski Fryderyk Wilhelm (swoją drogą wasal Karola Gustawa w grze xd), który i tak udzielał im prawa przemarszu, jako uznający władzę Szwedów nad Prusami.

Offline Xavart

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #186 dnia: Października 22, 2011, 18:24:45 »
    xxx
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 29, 2012, 19:52:26 wysłana przez Xavart »

Offline Mitrundas

• Użytkownik
    « Odpowiedź #187 dnia: Listopada 09, 2011, 20:32:42 »
    Krótko:

1. Mod oparty na grze, książce i jednocześnie serialu Game of Thrones.
    2. Mod oparty na książce Wędrowiec, Colina Buchanana

Offline hlkhgy

• Użytkownik
    « Odpowiedź #188 dnia: Listopada 10, 2011, 22:03:28 »
    Razem z kolega opracowalismy projekt, ktory ulepszylby moda mount & musket o kilka nowych frakcji np. Ksiestwo Warszwskie. Nie umiemy tworzyc modow dlatego potrzebujemy czyjejs pomocy. Prosze o kontakt. Wysylajcie mi PW na forum. Bardzo bym prosil was o pomoc!

Offline Leinnan

• Użytkownik
    • Piwa: 61
    • Szczęść Boże, służby i loże
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #189 dnia: Listopada 10, 2011, 22:17:58 »
    Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline Michał Warszawiak

• Użytkownik
    • Piwa: -8
    • 4pp_XW_KprGr_WarszawiaK
    « Odpowiedź #190 dnia: Listopada 11, 2011, 13:09:58 »
    Już Księstwo Warszawskie zostało zrobione tylko czekamy na Vincenzo aż wypuści kolejnego mm

Offline robercik8211

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    • Porucznik Potocki
    « Odpowiedź #191 dnia: Listopada 11, 2011, 13:25:38 »
    Cudo! Vivre a Duche de Varsovie!
    A do rzeczy: Mod na pograniczu 16 i 17 wieku, dziala formacje, nastawiae pik, kucanie, bron palna
    Vivat Pomerania!

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #192 dnia: Listopada 11, 2011, 14:13:58 »
    Może czas przypomnieć niektórym zasady panujące w tym wątku...

Jeśli już chcecie przedstawiać jakieś swoje pomysły na mody, to niech to będą pomysły przemyślane, a posty - odpowiednio rozbudowane i wyczerpujące. Wątek ten bowiem powstał nie po to, by spamować tu krótkimi postami typu "A ja mam pomysł by zrobić moda w świecie Warcrafta", ale by ludzie, którzy mają jakąś fajną wizję, nie musieli zakładać nowego tematu, robiąc przez to bałagan na forum. Jeśli wasz "pomysł" ma składać się z jednego, dwóch, czy trzech zdań, to sobie darujcie wysyłanie posta.

Posty jedno/dwuzdaniowe będą więc traktowane jak zwykły spam i nagradzane ostrzeżeniami. Czujcie się ostrzeżeni.

Offline Shary

• Użytkownik
    • ,,Ch*j wam w pięty dla zachęty'' Elrond, przeróbka
    « Odpowiedź #193 dnia: Grudnia 16, 2011, 22:35:13 »
    No dobra ja też mam pomysł na moda :
    -Realia gry Piraci Nowego Świata 2,
    Mod zawierałby:
    -Ogromną mape z dużymi ilościami wody, z wyspami.
    -Przystanie, w których można by było zakupić najemników, piratów i ludzi z chęcią podróży.
    -Nowych bohaterów,
    -Broń palną
    -Nowe drzewka rozwoju,
    -3 Frakcje : Hiszpania(pomarańczowi), Anglia(Niebiescy) i Piraci(Czarni lub czerwoni,bardziej bandyci niż frakcja lecz posiadają 2 kryjówki (Ukryta Przystań, Jaskinia Piratów) i roi się ich na morzu,
    -Sławnych piratów (Perłowych Jack, Czarnobrody, coś w tym stylu)
    -Bandytami mogli by być : Statek Widmo, Piraci, Korsarze, Dezerterzy, Najeźdzcy ( tylko na lądach, bardzo mało), Łowcy głów
    -Możliwość przyłączenia się do piratów.
    -Bitwy na morzu, abordaż
    -Działa(niekoniecznie ale byłoby dobrze.
    -Łowcy głów mieli by po 70chłopa a przeciętna grupa bandytów (nie tych sławnych) 40.
    -Sławni bandyci mieli by po 120chłopa,Nie atakowali by gracza, chyba żeby ich sprowokował.
    -Specjalna wyspa, ze skarbem!(Np. Jakaś broń voodo, np taka jak była pod koniec gry i kasa:D a poza tym skarb byłby na wyspie w lokacji Cmentarz ( Lokacja byłaby niewidzialna tak długo aż się obok niej nie przejdzie) i jak będzie się szukało skarbu, umrzyki (zombies) by przeszkadzali by w tym,
    -Hiszpania: Mocni strzelcy, słabi w walce wręcz, Anglia: Średni strzelcy, Średni w walce wręcz, Piraci: Słabi strzelcy (głównie pistolety, prawie bez karabinów, Mocni w walce wręcz.
    Jakby ktoś był zainteresowany, mógłbym pomóc np z drzewkami lub mapą lecz na reszcie (itemy, tekstury itd) nie znam się, zamierzam to zmienić w ciągu kilku dni.Chętni pisać na PW, myślę że to może być jeden z lepszych modów w realiach pirackich, Mod byłby na 1.011 a jak by dobrze wyszedł, przeniosło by się go na warbanda ( Multiplayer).
    -Link do tematu na TaleWorlds
    http://mbx.streetofeyes.com/index.php/topic,2608.0.html
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 17, 2011, 10:06:57 wysłana przez Shary »
    Highway To Hell (AC/DC)http://www.youtube.com/watch?v=bNlNZ2T9EeY&ob=av2e

,,Łatwiej znaleźć ludzi gotowych na śmierć niż takich, którzy cierpliwie zniosą ból" -Juliusz Cezar

Offline b@rtu$

• The Deluge dev
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #194 dnia: Grudnia 20, 2011, 11:28:17 »
    Nie wiem czy czasami już nie było o tym pisane, ale...

Fajnie było by przenieść MMO RomaVictor (obecnie porzucona przez twórców) na silnik Warbanda.

Ogólnie była to gra typu Historical MMO w czasach muru Hadriana i konfliktu Rzymian z północną częścią Brytani.

Rozpoczynając grę można było wybrać płeć i stronę konfliktu, ale później można było przejść barbarzyńcą do rzymian otrzymując status niewolnika i wykonując rożne prace za kasę, oraz z czasem pracując sobie na lepszy status. Rzymianie mieli prościej ponieważ u barbarzyńców nie było niewolników i po przyłączeniu się do nich było się po prostu barbarzyńcą.
    Rzymianie posiadali wiele statusów im wyższe tym większe możliwości, natomiast barbarzyńcy posiadali wiele statusów opierających się o walkę, im lepszy wojownik tym większe możliwości.

Ogólne cechy:
    W RV wszystko co robimy podpięte było do umiejętności, które w trakcie wykonywania jakiejś czynności rosły.
    Główne cechy postaci które teraz pamiętam to:
    -Walka: każdy rodzaj broni podpięty pod osobną umiejętność
    -Crafting: tworzenie rożnych przydatnych narzędzi, broni, wszystko podpięte pod umiejętności związane z techniką wykonywania danych rzeczy i ogólne umiejętności craftingu
    -Gospodarka: zasiewanie pól, zbieranie plonów, dalsze przetwarzanie na gotowe pokarmy. Łowiectwo i oprawianie(ryby, króliki, sarny itd...)

W tej grze trzeba było karmić postać i odpoczywać nią(odpoczywała (w domu szybciej) po wyjściu gracza z gry)

Wszystko  co stworzył gracz z czasem niszczało, przedmioty niszczały od używania ich.

Nie było podziału danego przedmiotu na dobre lub kiepskie to określały ptk wytrzymałości przedmiotu.

Po śmierci gracz przenosił się do świata zmarłych skąd mógł wrócić(przechodząc pewien odcinek do przejścia), w tym czasie jego skrzynie i budynki można było grabić.
    Główny problemem stworzenia czegoś takiego jest to że gra toczyła się na dość sporym kawałku świata i wszystko co robimy zostawało zapisane na serwerze...

Trochę materiałów:
    Info ogólne: http://roma-victor.software.informer.com/wiki/

Te ciekawsze na youtube:
    http://www.youtube.com/watch?v=ZUYATsgClwY
    http://www.youtube.com/watch?v=_62st_BqwKk
    http://www.youtube.com/watch?v=3jyFODYD7s8
    http://www.youtube.com/watch?v=TaF5J3HbbCU

Jak widać gra bardzo brzydka graficznie z wieloma problemami związanymi z silnikiem gry, mimo to na początku powstały dość duże metropolie zbudowane przez graczy. Później gracze zaczęli odchodzić bo sytuacja się nie poprawiała...

Jeśli ktoś dobrze poszuka to może uda mu się znaleźć Wikipedię do tej gry, w której wszystko było opisane...

Pozdrawiam