A po wprowadzeniu SP do visty i sterowników kompatybilnych z wersją 64bitową Vista przewyższa XP o wiele... i według testów jest lepsza jeśli chodzi o wydajność w grach. Nie wiem w jakim stopniu bo nie ja robiłem te testy :D IMO jedyny minus systemu to to że zżera zbyt dużo pamięci RAM.
I właśnie dlatego, że sam nie wiesz dlaczego Vista jest lepsza od XPka, a do tego masz świadomość tego, że żre za dużo RAMu, nie widzę ŻADNEGO powodu, żeby ktokolwiek miał potrzebę zamiany systemu na Vistę.
Źle mnie zrozumiałeś, zalet visty na XPekiem(które zauważyłem) jest kilka jak np. niezawodność
(chyba kpisz :D)(o której już wspomniałem) obsługa Dx10
(ok, tylko po co to komu na dzień dzisiejszy?), ładniejszy interfejs
(dla mnie jest infantylny), poza tym jest bezpieczniejszy
(skąd to wiesz?). Można wymieniać i wymieniać tylko po co? :P A mnie chodziło, że nie wiem w jakim stopniu jest wydajniejsza w grach, bo to nie ja robiłem testy ale sądzę, że jest :)
Co do RAMu to w nie dalekiej przyszłości mam zamiar dokupić jeszcze 2gb aby uzyskać zawrotną liczbę 4 ^^ Wtedy vista żadnym problemem nie będzie. Chociaż 2GB spokojnie wystarczają dla visty do wygodnej pracy, jedynie w bardziej wymagających grach zaczyna brakować troche "MB". Zresztą jak widzę to już wyrobiłeś sobie opinie o viście i nie ma sensu Cię przekonywać mam tylko nadzieje, że sam sprawdziłeś nim stwierdziłeś że to shit.