Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Komputery-pytania, odpowiedzi, problemy, dyskusje, wasz sprzęt.  (Przeczytany 190056 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 96
    Odp: Komputery-pytania, odpowiedzi, problemy, dyskusje, wasz sprzęt.
    « Odpowiedź #120 dnia: Czerwca 19, 2008, 15:39:27 »
    Karta dźwiękowa ma swoje możliwości.Tak samo jak karta graficzna( np. direct 10 w grafice, w karcie dźwiękowej tworzenie głębi dźwięku)Różnice jednak pomiędzy średnią kartą a mocną kartą są znikome. Bez karty dźwiękowej nie podłączysz 5.1 chyba , że masz zintegrowaną i z 3 wejściami. (są koloru czarnego , pomarańczowego , żółtego)

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #121 dnia: Czerwca 20, 2008, 15:50:53 »
    Bodajże, Puzonix napisał kiedyś tam że upychanie 4 GB do kompa jest bezcelowe. Ja się z tym nie zgodze, ponieważ wiele nowych gier wymaga sporej ilości Ram'u.
    Np. Mój komp to Intel Core 2 Quad, GF 8600 gt i 1 GB ramu.... I na najwyższych detalach tnie mi się Gothic 3, Medieval 2 i.... Jedi academy czasami, a mój kolega ma GF 8500gt i 4 GB ramu reszta taka sama jak u mnie i jemu chodzi idealnie... więc Ram może się przydać i warto zainwestować chociaż w te 2-3 GB (a tak pozatym kto ma Windows Vista ?? :D lubicie ten system ?? ;D)
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 96
    « Odpowiedź #122 dnia: Czerwca 20, 2008, 16:23:49 »
    Tylko , że Puznonix nie miał na myśli 1GB ramu- Co zmienia obraz rzeczy. Na 1GB zwalniać  będzie większość nowych gier natomiast przy 2 GB( bo o tyle ramu chodziło Puzonowi) takie gry jak Gothic , Mediewal 2( zwany pożeraczem ramu) , Jedi academi , nie wcinają się.
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 20, 2008, 16:30:02 wysłana przez Oktawian »

Offline WarCrow

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #123 dnia: Czerwca 20, 2008, 19:14:04 »
    Bodajże, Puzonix napisał kiedyś tam że upychanie 4 GB do kompa jest bezcelowe. Ja się z tym nie zgodze, ponieważ wiele nowych gier wymaga sporej ilości Ram'u.
    Np. Mój komp to Intel Core 2 Quad, GF 8600 gt i 1 GB ramu.... I na najwyższych detalach tnie mi się Gothic 3, Medieval 2 i.... Jedi academy czasami, a mój kolega ma GF 8500gt i 4 GB ramu reszta taka sama jak u mnie i jemu chodzi idealnie... więc Ram może się przydać i warto zainwestować chociaż w te 2-3 GB (a tak pozatym kto ma Windows Vista ?? :D lubicie ten system ?? ;D)

Ja mam viste i jestem bardzo zadowolony. Od początku używania system może sie raz zaciął z własnej winy a tak to to bezawaryjnie pracuje. I sformułowanie że na viście nic nie działa (gry,programy) jest tak samo prawdziwe jak  to że J@$on nie ma [POD] w nicku :P A gram w te stare gry (sentyment i grywalność) jak i nowe i tylko jedna gra mi nie odpaliła z winy systemu. Poza tym ładna szata graficzna i nie ma mowy abym się wrócił na XP(no może jeszcze Linux)

Offline Puzonix

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Constable Hater
    « Odpowiedź #124 dnia: Czerwca 20, 2008, 19:19:48 »
    No ok. Jeśli ci działa dobrze, to jesteś jednym z niewielu szczęśliwców, gratulacje. Może i można mieć Vistę jak sie ma w miarę mocny komputer. Pytanie tylko PO CO?

@Co do postów wczesniejszych nt. RAMu, to owszem, chodziło mi o 2gb. Na dzień dzisiejszy nadal starcza.

Offline WarCrow

• Użytkownik
    « Odpowiedź #125 dnia: Czerwca 20, 2008, 22:23:28 »
    No ok. Jeśli ci działa dobrze, to jesteś jednym z niewielu szczęśliwców, gratulacje. Może i można mieć Vistę jak sie ma w miarę mocny komputer. Pytanie tylko PO CO?

@Co do postów wczesniejszych nt. RAMu, to owszem, chodziło mi o 2gb. Na dzień dzisiejszy nadal starcza.
    Takie samo pytanie można zadać co do XPeka lub innego OSa. A po wprowadzeniu SP do visty i sterowników kompatybilnych z wersją 64bitową Vista przewyższa XP o wiele... i według testów jest lepsza jeśli chodzi o wydajność w grach. Nie wiem w jakim stopniu bo nie ja robiłem te testy :D IMO jedyny minus systemu to to że zżera zbyt dużo pamięci RAM.

Offline Puzonix

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Constable Hater
    « Odpowiedź #126 dnia: Czerwca 21, 2008, 00:51:45 »
    A po wprowadzeniu SP do visty i sterowników kompatybilnych z wersją 64bitową Vista przewyższa XP o wiele... i według testów jest lepsza jeśli chodzi o wydajność w grach. Nie wiem w jakim stopniu bo nie ja robiłem te testy :D IMO jedyny minus systemu to to że zżera zbyt dużo pamięci RAM.

I właśnie dlatego, że sam nie wiesz dlaczego Vista jest lepsza od XPka, a do tego masz świadomość tego, że żre za dużo RAMu, nie widzę ŻADNEGO powodu, żeby ktokolwiek miał potrzebę zamiany systemu na Vistę.

Offline WarCrow

• Użytkownik
    « Odpowiedź #127 dnia: Czerwca 21, 2008, 12:11:31 »
    A po wprowadzeniu SP do visty i sterowników kompatybilnych z wersją 64bitową Vista przewyższa XP o wiele... i według testów jest lepsza jeśli chodzi o wydajność w grach. Nie wiem w jakim stopniu bo nie ja robiłem te testy :D IMO jedyny minus systemu to to że zżera zbyt dużo pamięci RAM.

I właśnie dlatego, że sam nie wiesz dlaczego Vista jest lepsza od XPka, a do tego masz świadomość tego, że żre za dużo RAMu, nie widzę ŻADNEGO powodu, żeby ktokolwiek miał potrzebę zamiany systemu na Vistę.

Źle mnie zrozumiałeś, zalet visty na XPekiem(które zauważyłem) jest kilka jak np. niezawodność (chyba kpisz :D)(o której już wspomniałem) obsługa Dx10 (ok, tylko po co to komu na dzień dzisiejszy?), ładniejszy interfejs (dla mnie jest infantylny), poza tym jest bezpieczniejszy (skąd to wiesz?). Można wymieniać i wymieniać tylko po co? :P A mnie chodziło, że nie wiem w jakim stopniu jest wydajniejsza w grach, bo to nie ja robiłem testy ale sądzę, że jest :)
    Co do RAMu to w nie dalekiej przyszłości mam zamiar dokupić jeszcze 2gb aby uzyskać zawrotną liczbę 4 ^^ Wtedy vista żadnym problemem nie będzie. Chociaż 2GB spokojnie wystarczają dla visty do wygodnej pracy, jedynie w bardziej wymagających grach zaczyna brakować troche "MB". Zresztą jak widzę to już wyrobiłeś sobie opinie o viście i nie ma sensu Cię przekonywać mam tylko nadzieje, że sam sprawdziłeś nim stwierdziłeś że to shit.
    « Ostatnia zmiana: Lipca 01, 2008, 23:40:15 wysłana przez Puzonix »

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #128 dnia: Czerwca 21, 2008, 14:21:47 »
    Więc spoko. Ale ja i tak wpakuje 4 GB ramu dla świętego spokoju :) a co do Visty ja, też jestem bardzo zadowolony. Mimo iż na początku jak usłyszałem że mam mieć viste w kompie to się załamałem, bo słyszałem, że tam żadna gra nie chodzi itp. Ale jak sam miałem to tylko jedna gra miała problem z odpaleniem, a dokładnie odpalała po 5 minutach i jeszcze Gothic czasami wywalał do pulpitu, ale to raz na 2 dni. Dla mnie wszystko w Viscie jest lepsze od XP. Vista jeszcze ani razu mnie nie zawiodła, a z XP różnie bywało. Vista zajebista :)
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline Pablo77

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • |\/|00j $$w33t4$|\|y i loofC14nY B3nD!!!!1111 :*:*
    « Odpowiedź #129 dnia: Czerwca 21, 2008, 15:20:01 »
    Vista jest do dupy... kupię jak dx10 zostanie standartem... Znaczy się mam Vistę ale ją usunąłem i wgrałem XP-eka.. To że gry się tną to wina słabej karty i małej ilości ramu, 2 gb to akurat, a poza tym jak można mieć quada przy takiej konfiguracji??

Cytat: Warrior
    To że zżera dużo ramu znaczy, że ma mnieszą wydajność w grach, a poza tym nadal największym minusem visty pozostaje brak dx9, przez co stare (wcale nie tak stare) gry chodzą dużo wolniej.
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 21, 2008, 15:25:14 wysłana przez Pablo77 »
    Zapoznaj się z treścią regulaminu forum mówiącą o wysokości całej sygnatury. // Kalpokor

Offline WarCrow

• Użytkownik
    « Odpowiedź #130 dnia: Czerwca 21, 2008, 15:28:43 »
    A poprzesz to jakąś argumentacją czy mamy po prostu się zadowolić stwierdzeniem "vista jest do dupy". Bo takich wypowiedzi jest w cholerę na necie ale jak sie kogoś zapytasz "why?" to już ciężko otrzymać odpowiedz. Ale ty przynajmniej testowałeś jak mniemam wiec np. :)

Offline Pablo77

• Użytkownik
    « Odpowiedź #131 dnia: Czerwca 21, 2008, 20:57:08 »
    Dla mnie jedynym wiekszym minusem było to właśnie nieszczęsne renderowanie DX9 i dlatego mówię, że mi się nie podoba
    Zapoznaj się z treścią regulaminu forum mówiącą o wysokości całej sygnatury. // Kalpokor

Offline devil162

• Użytkownik
    « Odpowiedź #132 dnia: Czerwca 23, 2008, 18:13:58 »
    mozecie mi poweidziec jak sie robi formata ? bo nie umiem :(

KROK PO KROKU :D

Offline Pablo77

• Użytkownik
    « Odpowiedź #133 dnia: Czerwca 23, 2008, 18:31:56 »
    Odpalasz Mój Komputer i klikasz prawym przycieskie myszy na partycji, którą chcesz sformatować. Z otwartego menu wybierasz formatuj i w odpolanym okienku naciśnij rozpocznij.

Offline devil162

• Użytkownik
    « Odpowiedź #134 dnia: Czerwca 23, 2008, 21:33:09 »
    chodzi mi o formata dysku C na ktorym mam windowsa :) chce od nowa win zainstalowac bo mi komp slabo chodzi :) i sie psuje :d