Tak wygląda rozsądnie dobrany zestaw za 2,5k. Od początku:
- płyta główna powiedzmy 'oszczędna', jednak da się kręcić (w końcu Gigabyte), możliwość wsadzenia do 8gb ramu starczy na długo (wiekszośc kart w tej cenie ma tylko do 2gb, na takie trzeba uważać), muzyka, sieciówka, czyli standard.
- Goodramy wsadzone bo tanie, a wcale nie różnią sie jakoś strasznie wydajnością od Geila czy Kingstona, róznica w cenie jednak jest. Oczywiście 800mhz. Dlaczego nie wziąłem pakietu 2x1gb, które komputronik daje w całości? Bo za to samo, tylko że kupione jako 2 oddzielne produkty, płacisz 15zł mniej :).
- o karcie graficznej już była mowa - między kartami typu gf 8600gt/radeon1950xt, a tą kartą lub 8800gt/x jest OGROMNA przepaść jakościowa, więc ten spory wydatek naprawdę się opłaci.
- procek 2,2ghz z serii c2d 4xxx kręci sie bez większych problemów do poziomu najlepszych z serii 6xxx - czyli jakieś 4 stówy mozna na tym oszczędzić, nie rzucając sie na najlepsze core'y.
- dysk to dysk...320gb raczej wystarczy, SATA jest, ładny cache (16). Samsung to dobra firma jak wiadomo. Tyle.
- obudowa tania, niezbyt ładna (mam taka samą), ale jak sie chce złożyć KOMPA za niedużą kasę, a nie efekciarską pizdewkę, żeby kumple mówili "łaaaał, ale zajebista obuuudooowa!" to się nie przebiera w bajerach.
- zasilacz 650W starczy. Grafika ma ładny wentylatorek, to sie jakoś bardzo grzać nie będzie (na pewno nie tak jak moje pasywnie chłodzone gówno :/). Chieftec ma najlepszy stosunek cena/jakość i prawie nie fika z napięciem. Słychać jak chodzi (mi nie przeszkadza takie mruczenie), ale i tak karta jest z wentylatorem, więc nie ma co liczyć na bezszelestność zestawu.
- napęd musi być tani i już. Nagrywa dvd? Nagrywa! No to czego chcieć więcej od niego?
W cenę wstrzeliłem sie niemal co do złotówki jak widzisz. Nic tylko brać :)