Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Komputery-pytania, odpowiedzi, problemy, dyskusje, wasz sprzęt.  (Przeczytany 189966 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Puzonix

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Constable Hater
    Odp: Komputery-pytania, odpowiedzi, problemy, dyskusje, wasz sprzęt.
    « Odpowiedź #75 dnia: Stycznia 11, 2008, 18:52:57 »

Tak wygląda rozsądnie dobrany zestaw za 2,5k. Od początku:

- płyta główna powiedzmy 'oszczędna', jednak da się kręcić (w końcu Gigabyte), możliwość wsadzenia do 8gb ramu starczy na długo (wiekszośc kart w tej cenie ma tylko do 2gb, na takie trzeba uważać), muzyka, sieciówka, czyli standard.

- Goodramy wsadzone bo tanie, a wcale nie różnią sie jakoś strasznie wydajnością od Geila czy Kingstona, róznica w cenie jednak jest. Oczywiście 800mhz. Dlaczego nie wziąłem pakietu 2x1gb, które komputronik daje w całości? Bo za to samo, tylko że kupione jako 2 oddzielne produkty, płacisz 15zł mniej :).

- o karcie graficznej już była mowa - między kartami typu gf 8600gt/radeon1950xt, a tą kartą lub 8800gt/x jest OGROMNA przepaść jakościowa, więc ten spory wydatek naprawdę się opłaci.

- procek 2,2ghz z serii c2d 4xxx kręci sie bez większych problemów do poziomu najlepszych z serii 6xxx - czyli jakieś 4 stówy mozna na tym oszczędzić, nie rzucając sie na najlepsze core'y.

- dysk to dysk...320gb raczej wystarczy, SATA jest, ładny cache (16). Samsung to dobra firma jak wiadomo. Tyle.

- obudowa tania, niezbyt ładna (mam taka samą), ale jak sie chce złożyć KOMPA za niedużą kasę, a nie efekciarską pizdewkę, żeby kumple mówili "łaaaał, ale zajebista obuuudooowa!" to się nie przebiera w bajerach.

- zasilacz 650W starczy. Grafika ma ładny wentylatorek, to sie jakoś bardzo grzać nie będzie (na pewno nie tak jak moje pasywnie chłodzone gówno :/). Chieftec ma najlepszy stosunek cena/jakość i prawie nie fika z napięciem. Słychać jak chodzi (mi nie przeszkadza takie mruczenie), ale i tak karta jest z wentylatorem, więc nie ma co liczyć na bezszelestność zestawu.

- napęd musi być tani i już. Nagrywa dvd? Nagrywa! No to czego chcieć więcej od niego?

W cenę wstrzeliłem sie niemal co do złotówki jak widzisz. Nic tylko brać :)

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 96
    « Odpowiedź #76 dnia: Stycznia 12, 2008, 14:02:11 »
    Nie wiem jak mam teraz dziękować!Nie dość że napisałeś mi co polecasz to napisałeś jeszcze dlaczego.Doceniam! Oczywiście plus dla Ciebie(jeśli jeszcze będzie reputacja)

Ps.Skorzystam z twojej propozycji...

Offline Puzonix

• Użytkownik
    • Constable Hater
    « Odpowiedź #77 dnia: Stycznia 12, 2008, 14:50:44 »
    Zestaw z Allegro, który wczesniej pokazywałes, złozyłem w komputroniku za 2345 zł (jak wiadomo koszty przesyłki darmowe). Okazuje sie jednak, że płyta głowna proponowana przez tego milego allegrowicza NIE JEST kompatybilna z Quadem. Zatem widze tylko 2 mozliwości:
    - albo kupujesz via Allegro bezuzyteczny komputer
    - albo sprzedający wkłada ci bebechy w zależności od swojego nastroju i tak naprawdę nie wiadomo co ci przyśle (może zamiast tego Quada wsadzi Celerona :P)

Jeszcze raz powtarzam: Allegro nie jest dobrym miejscem do kupowania kompów! :)

EDIT: aha...jeszcze coś...kto jest przekonany, że zasilacz Tracera 450W utrzyma czterordzeniowca i GF 8600GT palec do budki!

<Puzon - posiadacz 2x gorszego procka i identycznej grafiki zasilanych Chieftecem 550W pada na ziemię i się tarza, po czym umiera i zjadają go robaki>
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 12, 2008, 14:54:44 wysłana przez Puzonix »

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    • Piwa: 94
    « Odpowiedź #78 dnia: Stycznia 12, 2008, 16:56:10 »
    Zasilacz to ważna sprawa ja go zbagatelizowałem jak updatowałem mojego kompa i teraz mam karę. Błędy CRC i zżucanie pamięci fizycznej co potrafi wnerwic a najgorsze jest to że zostało mi tylko 17 zł. Czyli nawet najtańszej 400 kupic niemogę. Ale dzięki bogu koniec semestru a oceny mam dobre to witaj zasilaczu.

Offline Puzonix

• Użytkownik
    • Constable Hater
    « Odpowiedź #79 dnia: Stycznia 12, 2008, 17:33:49 »
    Zasilacz to ważna sprawa ja go zbagatelizowałem jak updatowałem mojego kompa i teraz mam karę. Błędy CRC i zżucanie pamięci fizycznej co potrafi wnerwic a najgorsze jest to że zostało mi tylko 17 zł. Czyli nawet najtańszej 400 kupic niemogę. Ale dzięki bogu koniec semestru a oceny mam dobre to witaj zasilaczu.

Po co kupować najtańszy zasilacz? Nie tykaj Codegena, IBOXa,Tracera i innych które zagwarantują ci super dużo watów za niską cenę. Uwierz mi, że lepszy jest Cheiftec 300W, niż jakiś z wyżej wymienionych 450W.

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    • Piwa: 94
    « Odpowiedź #80 dnia: Stycznia 12, 2008, 17:56:55 »
    najgorsze jest to że zostało mi tylko 17 zł. Czyli nawet najtańszej 400 kupic niemogę
    A czy ja mówie że chce kupic najtanszy zasilacz, Ja tylko stwierdzałem że niestac mnie nawet na najtanszy

Offline Pablo77

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • |\/|00j $$w33t4$|\|y i loofC14nY B3nD!!!!1111 :*:*
    « Odpowiedź #81 dnia: Stycznia 16, 2008, 15:07:07 »
    Cytat: Puzonix link=topic=669.msug8995#msg8995 date=1200073977

- obudowa tania, niezbyt ładna (mam taka samą), ale jak sie chce złożyć KOMPA za niedużą kasę, a nie efekciarską pizdewkę, żeby kumple mówili "łaaaał, ale zajebista obuuudooowa!" to się nie przebiera w bajerach.

Nie zgodzę się, zainwestowanie w dobrą obudowę jest opłacalne, przynajmniej w taką, która posiada conajmniej jeden wentylator i gdy ważna jest dla ciebie cisza powinna być odpowiednio wyciszona. Moja obudowa ma dwa wentylatory i nawetpo 8 godzinach grania żaden element (nawet podkręcony procek nie nagrzewa się zbytnio w porównaniu do pierwszej godziny grania) nie osiąga wysokiej temperatury
    Zapoznaj się z treścią regulaminu forum mówiącą o wysokości całej sygnatury. // Kalpokor

Offline Misiumen

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #82 dnia: Stycznia 16, 2008, 15:40:43 »
    A ja nie zgodze sie z Toba, mam obudowe standardowa i i komputer po moim ostatnim maratonie (okolo 14 godzin :P) chodzil rownie cicho jak na poczatku. Kluczem do sukcesu jest dodatkowe chlodzenie Zalmana na mojej karcie za 80 złotych.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 16, 2008, 15:44:59 wysłana przez Misiumen »

Offline Puzonix

• Użytkownik
    • Constable Hater
    « Odpowiedź #83 dnia: Stycznia 16, 2008, 17:01:16 »
    Pablo: w dzisiejszych czasach nawet obudowa za 90zł ma wentylator. I nie wydaje mi sie, żeby to jak chodzi komputer zależało od obudowy (najwyżej w małym stopniu). Jeśli zasilacz nie jest NAPRAWDĘ najwyższej jakości (Bequiet, Thermaltake, Zalman), to super obudowa gówno da. Jeśli grafika jest chłodzona tylko wiatraczkiem, to też będzie głośno. A zresztą co z tego? Komputer dla Oktawiana składałem mając limit 2500zł. Gdybym za tę cenę chciał złozyc coś z wysoka kulturą pracy i superwyglądem, to chyba musiałbym włozyć do środka Semprona, Gefroce'a 4 i 512 ramu...Coś za coś.

Offline Pablo77

• Użytkownik
    « Odpowiedź #84 dnia: Stycznia 16, 2008, 17:33:37 »
    Ja tylko wyraziłem swój pogląd, po prostu taka obudowa jest przydatna przy podkręcaniu, oczywiście nie zastąpi jakiegoś super chłodzenia na procesorze, ale zawsze coś.
    Zapoznaj się z treścią regulaminu forum mówiącą o wysokości całej sygnatury. // Kalpokor

Offline Puzonix

• Użytkownik
    • Constable Hater
    « Odpowiedź #85 dnia: Stycznia 16, 2008, 18:59:20 »
    taka obudowa jest przydatna przy podkręcaniu

Przy podkręcaniu przydatny jest brak obudowy :D. Lub chociaż jej bocznych pokryw...

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 96
    « Odpowiedź #86 dnia: Stycznia 16, 2008, 20:56:19 »
    Puzonix proponował mi tylko zestaw który zmieści się w cenie 2.500 PLN.Obudowa jest tutaj mało ważna.Tak jak powiedział  wszystkie nowe  obudowy mają wiatraczki,po za tym co za problem wmontować coś swojego? Kolega który nie miał dobrego chłodzenia włączył zwyczajny wiatrk(taki stojący)rozkręcił obudowę i śmigał całą noc;)To był tylko taki krytyczny przykład radzenia sobie z temperaturą:)

Offline Józef Sztacheta

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #87 dnia: Stycznia 21, 2008, 15:11:39 »
    No to chyba teraz przyjdzie na mnie kolej - czy mozecie przedstawic jakis fajny zestawik za ok. 3000? Zalezy mi na tym zeby mial na pokladzie geforce`a.

PS: nie interesuja mnie zadne podkrecania, czy inne tunningi - nie mam czasu na takie pierdoly.

Offline Pablo77

• Użytkownik
    « Odpowiedź #88 dnia: Stycznia 21, 2008, 22:49:14 »
    Z GeForceów jak chcesz mieć coś pod dx 10 to polecam 8800gt (można też nabyć w wersjiu podkręcanej), bo od 8600 jest leszpe 7900, a na 8800gtx nie ma się co patrzeć, bo jest za drogi a wydajność ma jak podkręcony gt, do tego 2gb ramu i jakiś słabszy core 2 duo (2.2 lub 2.4 ghz), do tego płyta główna jakaś asusa lub droższa nvidii nf650i, jakaś słaba nagrwarka i obudowa, pokombinuj w konfiguratorze na komputroniku.

Offline Puzonix

• Użytkownik
    • Constable Hater
    « Odpowiedź #89 dnia: Stycznia 21, 2008, 23:44:32 »
    No to chyba teraz przyjdzie na mnie kolej - czy mozecie przedstawic jakis fajny zestawik za ok. 3000? Zalezy mi na tym zeby mial na pokladzie geforce`a.

PS: nie interesuja mnie zadne podkrecania, czy inne tunningi - nie mam czasu na takie pierdoly.

Prawie to samo co zaproponowałem u Oktawiana, tylko że zamiast Radeona dać GF8800GT/GTS i wyjdzie ok. 3000...