P.S Przypominam Ci, że Rzymianie 2000 lat temu przeprowadzali takie operacje, że chirurdzy sprzed 40 lat nawet o takich nie śnili.
A 3000 lat temu latały takie samoloty o których dzisiejsi lotnicy nie śnią!
Daj źródło(lub tekst), bo takie coś to każdy sobie palnąć może.
@dół : Operacja mózgu na żywca, takie coś faktycznie nie śniło się chirurgom 40 lat temu.
Odsyłam chociażby do lekcji historii w szkole podstawowej. Jeżeli, aż tak bardzo Ci zależy na źródłach to sypnę Ci nazwiskami (nie dziw się, że znam te tytuły, mam "wspaniałego" profesora od łaciny i woku)- Aulus Cornelius Celsus "Artes", Hipokrates "Prognozy koskie" i "Aforyzmy", opisy zabiegów jakie wykonywali Chaldejczycy m.in operacje katarakty i przypalanie chorej spojówki oka, możesz znaleźć w "Kodeksie Praw Hammurabiego", poszukaj sobie w google.pl/grafika zdjęć wykopanych starożytnych czaszek na których zostały wykonane skomplikowane operacje, oraz zdjęć kości poskładanych przez rzymskich mistrzów chirurgii.
A propos "Operacja mózgu na żywca, takie coś faktycznie nie śniło się chirurgom 40 lat temu"- opium, marihuana, alkohol, solidna drewniana pałka i kapka krzepy. Lepsze to niż dwie butelki whiskey dla lekarza i pacjenta w latach 30' XXw.
Wg. mnie Majowie po prostu na ten rok obliczyli rozpoczęcie się ery wodnika
A wg mnie niebo jest czerwone. Daj jakieś źródło czy tekst, na którym opierasz swoje przypuszczenia.
"Każda Era liczy ok. 2000 lat. Pełny obieg trwa 26 000 lat (dokładnie 25 770 lat). Nasi uczeni ten okres nazywają "rokiem platońskim", Aztekowie "słońcem", a Majowie "światem". Obecnie zbliżamy się do końca "świata" według kalendarza Majów, co nie oznacza wcale końca ludzkości, lecz koniec kolejnego, liczącego 26 000 lat cyklu ewolucyjnego, którego początkiem były narodziny planety Wenus." - tekst z pierwszej lepszej strony ruchu New Age. To są tylko moje przypuszczenia.
Przez naszą własną pychę i głupotę, niszczyliśmy wiele rzeczy, które przyspieszyłyby nasz rozwój o kilkaset lat, byleby się nażreć, nachlać, poruchać i nakraść do woli.
Specjalne podziękowania dla Średniowiecza i II wojny światowej oraz nie szanowanych Amerykanów i Rosjan.
Chodziło mi raczej o Wandali, Hunów, German, Gotów i Wizygotów. WWII akurat przyspieszyło nasz rozwój cywilizacyjny, głównie w kierunku zbrojeń. W 1935 czołg był tylko lekką tankietką, bomby zrzucane z samolotów zatrzymywały się na drugim piętrze czteropiętrowej kamienicy, a karabiny były w większości jednostrzałowe. Natomiast parę lat później, standardem były ciężkie czołgi, rakiety V2, działa pokroju "grubej berty", pistolety maszynowe itp.
Gdyby starożytni Majowie żyli do tej pory, zapewne przedłużyli by kalendarz od początku ery wodnika, aż do jej końca, a skoro potrafili ocenić długość ery i to kiedy rozpocznie się następna, to ich astrologia była na cholernie wysokim poziomie.
Czy ja wiem czy takich cholernie wysoki poziom, gapienie się w gwiazdy nie jest jakieś trudne jeżeli się to robi często.Zwłaszcza że te swoje głupie ery oceniali pewnie na najbardziej widocznych gwiazdach i planetach, bo nie mieli teleskopów, no chyba że im kosmici pomagali!
http://news.astronet.pl/1771http://www.swiatmatematyki.pl/index.php?p=131http://www.majowie.krunet.pl/index.php/astronomia