Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: War Sword - Warhammer  (Przeczytany 82049 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krwawy Topór

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: War Sword - Warhammer
    « Odpowiedź #120 dnia: Września 25, 2010, 12:55:25 »
    Nazwe ich Tworcami mitologii... Gatunek FANTASY powstał w wieku 20,nie rozumiem to tak jakbys mówił, że dzisiejsze wersje mercedesa są klasyczniejsze od pierwszego modelu...
    Orkowie użyci w innych  uniwersach byli uzyci bezprawnie bo jak sie nie myle prawa autorskie chroniące tą wymysloną rase wygasły gdzies w okolicach roku 2000.
    Rozumiem co masz na mysli, ale podając kolejny przykład powiem tak: To tak jakbyś mówił, że karcianka pokemon jest klasyczniejsza od MTG. To absurd. Owszem tandetny i bardzo komercyjny wizerunek orka wszedł w jakiś tam kanon ale nidy nie bedzie klasyczny, a jakiekolwiek ujmowanie Tolkienowi jest nie na miejscu, bo gosc jak go porównałem jest Homerem 20tego wieku a jest nawet lepszy bo to tak jakby Homer napisał odyseje a potem całą mitologię SAM...

Generalnie to bardziej baśnie niż fantasy
    Jak widze z takim podejsciem nie mam nawet co walczyć bo po prostu wiesz lepiej bo tak uważasz i kropka...

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #121 dnia: Września 25, 2010, 13:06:02 »
    A tak naprawdę obaj nie macie do końca racji...
    Koncepcja orka u Tolkiena jest zupełnie inna niż w Warhammerze. Tych dwóch pojęć nie można tak po prostu ze sobą mieszać...
    U Tolkiena ork jest upadłym elfem, czyli istotom dobrą upodloną przez zło. Jest sługą zła ale zwalcza dobro bardziej poprzez zawiść.
    W Warhammerze orki natomiast są uosobieniem chaosu, który wcale nie jest tożsamy ze złem, mamy tu do czynienia z zgoła innym konfliktem niż klasyczne tolkienowskie dobro i zło. W ogóle świat Warhammera jest dużo bardziej zawiły. Nie jest to schematyczna walka dwóch stron. Cały konflikt jest dużo bardziej skomplikowany.

Czyli podsumowując, cała wasza uczona dysputa jest w ogóle nie na miejscu gdyż nie da się porównywać orka Tolkiena i orka z Warhammera. Poza nazwą są to dwa, zupełnie inne twory.
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Dexter666

• Użytkownik
    « Odpowiedź #122 dnia: Września 25, 2010, 13:20:17 »
    Gatunek jako taki owszem, ale dziewięćdziesiąt procent jego elementów składowych powstało całe wieki przed narodzinami Tolkiena. On jedynie zebrał te elementy i wrzucił do jednego worka. Właściwie na palcach można policzyć to, co sam wymyślił. Mało też prawdopodobne, by wykorzystane zostały bezprawnie. W dzisiejszych czasach by to nie przeszło:D.

@sir Luca...nie zrozumiałeś chyba do końca o co w tej dyskusji chodzi. Wiem czym jest ork tolkienowski. Wiem też o co chodzi w Warhammerze, ale tu nie chodzi o ogólne porównywanie obu wersji, tylko kierunek w którym rasa wyewoluowała w fantasy. 

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #123 dnia: Września 25, 2010, 13:24:03 »
    Ale jeden ork z drugim nie ma nic (poza nazwą) wspólnego, wiec jak można mówić ze jeden wyewoluował z drugiego?

Offline Dexter666

• Użytkownik
    « Odpowiedź #124 dnia: Września 25, 2010, 13:37:40 »
    Bo choć różni się uniwersum, chodzi o tą samą rasę. Tak jak krasnoludy są krasnoludami, czy to w D&D, Warhammerze czy Władcy Pierścieni. Są inne, ale mimo wszystko wciąż nazywa się je tak samo.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #125 dnia: Września 25, 2010, 13:40:04 »
    No i właśnie z orkami jest ten problem, którego chyba nie zauważasz, ork Tolkiena nie jest orkiem z Warhammera... Naprawdę nic nie znaczy to, że nazywają się tak samo. I do niczego nie zobowiązuje.

Offline Krwawy Topór

• Użytkownik
    « Odpowiedź #126 dnia: Września 25, 2010, 14:19:39 »
    Gatunek jako taki owszem, ale dziewięćdziesiąt procent jego elementów składowych powstało całe wieki przed narodzinami Tolkiena.

Bez dwóch zdań masz "rację" na pewno wszystkie literackie autorytety mylą sie w tej kwestii, a Ty masz rację...

On jedynie zebrał te elementy i wrzucił do jednego worka.

Ignorancja jedyne co moge powiedzieć... brak słów... załamałeś mnie...

Wiem też o co chodzi w Warhammerze

Tak z innej beczki wyjasnij mi o co chodzi?

Jeśli uważasz, że Tolkien nie wniósł nic nowego do literatury, że nie jest ojcem gatunku, to powiedz mi kto jest? Tylko nie wspominaj o mitologii bo to tylko bicie piany, mitologia to zbiór legend i wierzeń cywilizacji sprzed tysięcy lat i tyle mają wspólnego z fantasy, że ktoś się nimi inspirował tworząc literaturę fantasy. Różnicą jest cel powstania owych tworów mity mają funkcje poznawczą, objasniająca i tlumaczącą swiat, mają nawet formę dydaktyczną, a literatura fantasy to zwykła rozrywka, zabawa wyobraznią, opwiadanie bajek mniej lub bardziej mrocznych. Orkowie w fantasy stali się odpowiednikiem zła, w młotku ich funkcje przejmują dzicy ludzie chaosu, a warhammerowscy Orkowie stali się elemetem swiata, koniecznym do oddania klimatu właśnie fantasy. Orkowie są standardem takim jak krasnoludowie czy elfy, zapewne też nie wiesz o tym iż to Tolkien jest protoplastą współczesnego wizerunku elfów, a gdzie tam pewnie to zgalił z jakiejś mitologi(pewnie chinskiej).
    Masz racje, że Tolkien nic nie wymyslił, Eru to kopia naszego boga... Valarowie to kopia Olimpu, Marghot to kopia szatana, Sauron to kopia upadłego Anioła, Całą fantastyczna menażeria to kopie wszystkich mitologi świata, a motyw z pierscieniem to kopia pieśni o nibelugach, Gandalf to kopia Anioła, Arragorn jest kopią dajmy takiego herculesa, Legoolas i Gimli to kopia tez czegos tam, wszystko to kopia, człowieku uświadomiłeś mi, że cały czas byłem w błedzie, od dziś zaczne akcję pod hasłem. TOLKIEN NAJWIEKSZY PLAGIATOR SWIATA i SWIATOW ALTERNATYWNYCH.

Ale Ork warhammerowski nie może być wzorem, nie może być klasyczniejszy... To tak jak Polscy niemcy chcą byc BARDZIEJ NIEMIECCY od Niemców

Offline Zizka

• Użytkownik
    • Unsuccesfool
    « Odpowiedź #127 dnia: Września 25, 2010, 17:13:49 »
    Uspokój się człowieku. Nikt tu nie napisał, że Tolkien jest słabym pisarzem, plagiatorem, czy coś. Po prostu, jako, że świat Tolkiena jest pierwszym światem fantasy, nijak się ma do współczesnego fantasy. To tak jakbyś uważał, że Ford T jest lepszy od jakichś tam współczesnych modeli Forda, używając twojego samochodowego porównania. Mylisz też słowo "klasyka" ze słowem "kanon". Ork Tolkiena był pierwszy, owszem, więc jest klasyczny. Z kolei ork z Warhammera należy do kanonu, czyli normy, jest popularny. Podobne orki są w Warcrafcie, i wielu innych uniwersach.

Generalnie to bardziej baśnie niż fantasy
    Jak widze z takim podejsciem nie mam nawet co walczyć bo po prostu wiesz lepiej bo tak uważasz i kropka...

Spójrz, co sam piszesz, i zauważ, że to z tobą nie ma jak walczyć.

Masz racje, że Tolkien nic nie wymyslił, Eru to kopia naszego boga... Valarowie to kopia Olimpu, Marghot to kopia szatana, Sauron to kopia upadłego Anioła, Całą fantastyczna menażeria to kopie wszystkich mitologi świata, a motyw z pierscieniem to kopia pieśni o nibelugach, Gandalf to kopia Anioła, Arragorn jest kopią dajmy takiego herculesa, Legoolas i Gimli to kopia tez czegos tam, wszystko to kopia, człowieku uświadomiłeś mi, że cały czas byłem w błedzie, od dziś zaczne akcję pod hasłem. TOLKIEN NAJWIEKSZY PLAGIATOR SWIATA i SWIATOW ALTERNATYWNYCH.

Gatunek jako taki owszem, ale dziewięćdziesiąt procent jego elementów składowych powstało całe wieki przed narodzinami Tolkiena.

Bez dwóch zdań masz "rację" na pewno wszystkie literackie autorytety mylą sie w tej kwestii, a Ty masz rację...

Wiem też o co chodzi w Warhammerze

Tak z innej beczki wyjasnij mi o co chodzi?

_______________________________________ ________________________

W Warhammerze orki natomiast są uosobieniem chaosu, który wcale nie jest tożsamy ze złem, mamy tu do czynienia z zgoła innym konfliktem niż klasyczne tolkienowskie dobro i zło. W ogóle świat Warhammera jest dużo bardziej zawiły. Nie jest to schematyczna walka dwóch stron. Cały konflikt jest dużo bardziej skomplikowany.

Napisałem dokładnie to samo Luca. :P

Po za tym orki u Tolkiena nie mają po za nazwą wiele wspólnego z orkami w stylu Warcrafta czy Warhammera. To są orki "barbarzyńcy", a nie sługusy ZŁA.
    « Ostatnia zmiana: Września 25, 2010, 17:17:29 wysłana przez Zizka »
    "Czegoż płaczesz? - staremu mówił czyżyk młody -
    Masz teraz lepsze w klatce niż w polu wygody".
    "Tyś w niej zrodzon - rzekł stary - przeto ci wybaczę;
    Jam był wolny, dziś w klatce - i dlatego płaczę".

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #128 dnia: Września 25, 2010, 17:42:23 »
    bo gosc jak go porównałem jest Homerem 20tego wieku a jest nawet lepszy bo to tak jakby Homer napisał odyseje a potem całą mitologię SAM...
    Wybaczcie za offtop, ale powiedz mi Krwawy Toporze jak śmiesz tak ubliżać Homerowi?! Porównywanie jakiejś tam powieści z genialnym eposem to potwarz! Tolkien był lepszy? Wiedz iż dużo łatwiej pisać prozą niż wierszem, niemalże pójście na łatwizę... To głupi argument że Tolkien więcej wymyślił, stworzył nowe uniwersum... To świadczy tylko o płodności umysłu, a nie o jego jakości. Odyseja pisze się dużej litery...
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline Dexter666

• Użytkownik
    « Odpowiedź #129 dnia: Września 25, 2010, 18:49:43 »
    A ja bym Topora prosił o zastanowienie, zanim napiszesz słowo "ignorant" lub coś w stylu "bicie piany" czy "zapewne też nie wiesz o tym iż". Bo nie wiesz co ja wiem, a sugerujesz że "sam wiesz lepiej". Od tego jest forum by na nim dyskutować, a wyzwiska zostawmy dzieciom w podstawówce (straszna ta dzisiejsza młodzież). Nawiązując do wspomnianych przez ciebie funkcji, jakie spełniały mity i legendy. Twierdzisz że ich celem było "objaśnianie", a jak wytłumaczysz twórczość anonimowych artystów i bardów( w ich profesji chodziło między innymi o dostarczanie rozrywki), w której nierzadko roiło się od duchów, smoków, trolli i temu podobnych ?. Od czasów prehistorycznych opowiadano "przy ognisku" różne niestworzone historie, i nie wszystkie związane były z religią lub postrzeganiem świata takim jakim jest faktycznie.Poza tym tak jak już Zizka zauważył, nikt tu nie twierdzi że Tolkien był pisarzem złym, więc skąd ten jad?.
    « Ostatnia zmiana: Września 26, 2010, 13:10:51 wysłana przez Dexter666 »

Offline Krwawy Topór

• Użytkownik
    « Odpowiedź #130 dnia: Września 26, 2010, 15:53:30 »
    Wybaczcie za offtop, ale powiedz mi Krwawy Toporze jak śmiesz tak ubliżać Homerowi?!
    Tu masz racje lekko się zagalopowałem i źle to ująłem, owszem pisanie wierszem jest trudniejsze jednak chodziło mi o to, iż Iliada jest swego rodzaju powieścią(nie jestem pewny czy to określenie jest prawidłowe) opartą na mitologi, a LOTR to powieść do, której jej twórca stworzył własną mitologię, nie ma żadnego innego pisarza, który by zrobił to samo.

Mylisz też słowo "klasyka" ze słowem "kanon". Ork Tolkiena był pierwszy, owszem, więc jest klasyczny.

Nie wspominałem nic o kanonie tylko o tym, iż Ork warhammerowski nie może być bardziej klasyczny od Tolkienowskiego, więc dziękuje za przyznanie mi racji.

A ja bym Topora prosił o zastanowienie, zanim napiszesz słowo "ignorant" lub coś w stylu "bicie piany" czy "zapewne też nie wiesz o tym iż".

To przedstaw wreszcie jakiś konkret a nie tylko dyskutuj, wspomniałeś coś o Beowulfie i uważasz, że to pierwszego rodzaju powieść Fantasy, odnieśmy to więc do definicji fantasy, przeraszam, że za źródło posłużyłem się wikipedią, ale to już symbol naszych czasów:

Fantasy — gatunek literacki lub filmowy używający magicznych i innych nadprzyrodzonych form, motywów, jako pierwszorzędnego składnika fabuły, myśli przewodniej, czasu, miejsca akcji, postaci i okoliczności zdarzeń. Fantasy jest na ogół odróżniane od science fiction oraz od horroru, przy założeniu, że względnie nie wchodzi w tematykę naukową (w sensie SF) lub tematykę grozy (ang. macabre). Jednak gatunki te w znacznym stopniu przenikają się. Wszystkie trzy mieszczą się w pojęciu fantastyki (ang. speculative fiction).

W sumie mamy to w beowulfie, tylko gdzie jest haczyk? Wtedy ludzie w to wierzyli, ale jeżeli założymy, że mimo to uznać można to za fantasy to ciekawe co powie ksiądz jak mu powiem, że Biblia jest jedną z lepszych powiesci fantsy, bo jesli nie jestem wierzącym dla mnie ten "gatunek literacki" staje się zwykłym fantsy.

Bardowie owszem śpiewali dla tłumów dla rozrywki, ale mimo wszystko ludzie wierzyli, że te historie są prawdziwe, i to budowało ich kulturę, na tym opierały się ich wierzenia, weźmy za przykład mit o Lokim, który spowodował smierć Baldura po brawurowej ucieczce zostaje schwytany zamkniety pod ziemia i z kła tego wielkiego weza oplatajacego swiat kapie mu jad na czolo. Jego zona siedzi i zbiera te krople do miski, bo kocha meza i o niego dba(rola kobiety :D) a gdy miska przebierze( w sensie sie napelni) ona musi to wylac i przez tę chwile jad kapie na czoło bogowi oszustowi, ryje mu facjate a on sie tak drze, że sie ziemia trzesie i tak oto tata tłmaczył w 8 lub 9 wieku małemu Thorstowi Urgilsoonowi skąd się biorą trzesienia ziemi.

JEDYNIE... ZEBRAŁ...WRZUCIŁ...WORKA...

Tak pani Jola polonistka mówi o Krzysiu z 5b... Wszedłeś na wikipedie, skopiowałeś i wkleiłeś TO NIE TWOJE WYPRACOWANIE... Panie Tolkien....

Przepraszam, że nazywam rzeczy po imieniu...
    « Ostatnia zmiana: Września 26, 2010, 15:56:39 wysłana przez Krwawy Topór »

Offline Dexter666

• Użytkownik
    « Odpowiedź #131 dnia: Września 26, 2010, 17:42:19 »
    Nie mam pojęcia co powie na to ksiądz, i w sumie niezbyt wiele mnie to obchodzi. Tak się składa że ja JESTEM niewierzący, ale nie przytaczam tu "żywej" religii jako przykładu. Nie widziałem Boga, nigdy się do mnie nie odezwał, ale nie zaprzeczam też jego istnieniu. O Beowulfie wspomniałem, ponieważ  jest to POEMAT czyli rodzaj dzieła literackiego. Nie przekazywał treści czysto dydaktycznych, ani religijnych, chociaż występowały w nim elementy z mitologii germańskiej. Owszem, nawiązywał do kilku wydarzeń i postaci historycznych, ale raczej jako "tło" . Z resztą jakie to ma znaczenie, że kiedyś ludzie w to wierzyli?. Tolkien stworzył Śródziemie gdy było już wiadomo że Ziemia jest okrągła a smoki i trolle nie istnieją (a co za tym idzie są to twory ludzkiej wyobraźni). I teraz ty czytaj uważnie bo ja nie twierdzę wcale, że jest to pierwsza powieść fantasy. Chodzi mi o fakt, że Tolkien nie stworzył gatunku od deski do deski, a raczej zręcznie wykorzystał istniejące już elementy (magia, dobrodziejstwo bestiariusza), splatając je w całość razem z tworami własnej wyobraźni. Zmajstrował coś przy pomocy gotowych narzędzi i swojej kreatywności. Jeśli chodzi o słowa "...On jedynie zebrał te elementy i wrzucił do jednego worka..." nie zarzucam autorowi plagiatu czy braku zdolności. Nie taki był sens tego zdania, wiec pani Jola polonistka Krzysiowi z 5b powinna odpuścić.
    « Ostatnia zmiana: Września 26, 2010, 17:46:05 wysłana przez Dexter666 »

Offline Wilfred

• Użytkownik
    • Na pohybel niewiernym!!!
    « Odpowiedź #132 dnia: Października 29, 2010, 18:07:02 »
    Według minie się mylisz Dexter. Wspominałeś o autorach Bewolfa i legend Artutiańskich, ale przecierz oni byli święcie przekonani że smoki, trole itp. naprawdę istnieją więc ich teksty chyba do fantastyki się niezaliczają. Po drugie to Tolkien wymyślił elfy, orków krasnoludów itp. w takiej foemie jak się dzisiaj przyjmuje, a orkowie Warhammera są stworzeni na podstawie Tolkienowskich.

Offline Paralityk

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #133 dnia: Października 30, 2010, 19:45:25 »
    A może tak załóżcie nowy temat i tam dyskutujcie a nie zaśmiecacie ten postami nie związanymi z modem. Ten wątek został stworzony dla moda i rozmów o nim a nie do prowadzenia dysputy na temat genezy fantasy.

Wracając do tematu. Mam problem z modem Warsword. Otóż zamiast tekstów mam zlepek jakichś dziwnych krzaczków:/. Dodam, że instalowałem "warsword release 2 update 2" (nie wiem czy to istotne).

Offline Dexter666

• Użytkownik
    « Odpowiedź #134 dnia: Października 30, 2010, 19:59:57 »
    No ja się zgadzam, że nie ma sensu dalej toczyć dyskusji. Jeśli chodzi o twój problem, zapewne zainstalowałeś spolszczenie do native?. Jeśli tak, spróbuj je zainstalować jeszcze raz, po wrzuceniu pliku Data. Powinno być ok.