Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Kąt z książkami  (Przeczytany 132364 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Octavian

• Użytkownik
    • Piwa: 454
    • 21. Pułk Piechoty THD
    Odp: Książki
    « Odpowiedź #510 dnia: Lipca 10, 2014, 12:33:35 »
    No właśnie dlatego piszę o trójnogach, bo Ci się pomyliło - tak jest zabawniej. ;) A pewnie pomyliło ci się przez ciąg myślowy:
    Herbert Wells - Orson Welles - Orwell

Czyż nie mam racji!
    A z tymi utopiami to jest wina Zajdla, bo to przez niego się tak to pleni ta cała socjologia. Dlatego teraz można napisać powieść o utopijnym społeczeństwie w którym pragnienie wolności jest przestępstwem ściganym przez służby psychologów-milicjantów. Bohater zmaga się z swoją osobowością by dopasować się do systemu, który chce zmienić - wysyłamy do Nowej Fantastyki i trzecie miejsce w konkursie, czy wyróżnienie powinno być. :)

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #511 dnia: Lipca 18, 2014, 12:19:55 »
    Hej, mam pytanie odnośnie biografii dwóch wybitnych polaków: Bogatsza i "lepsza", lepiej zrobiona jest biografia Romana Dmowskiego pióra K. Kawalca czy R. Wapińskiego? Bądź innego autora? No i jaką biografie Józefa Piłsudskiego polecacie?

Offline Adamov

• Użytkownik
    • Piwa: 8
    « Odpowiedź #512 dnia: Lipca 26, 2014, 23:26:20 »
    Aktualnie moją ulubioną książką jest "Druga Wojna Światowa" Antony'ego Beevora. Ok. 1000 stron pełnych szczegółowych i ciekawych opisów tego konfliktu, napisane dodatkowo przyjemnym językiem dlatego szybko się tę książkę czyta.

Dziś każdy uczniak pobiłby Napoleona, ale wówczas,gdy nad polem bitwy ścieliła się mgła,dym prochowy wypełniał doliny,a wrzask atakującej kawalerii zagłuszał trąbki sygnałowe nic nie było pewne ani oczywiste

Offline Torguan

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    • I'am the Emperor's will made manifest.
    « Odpowiedź #513 dnia: Lipca 27, 2014, 00:33:33 »
     Jak ostatnio byłem w empiku to widziałem książke "Droga królów" Sandersona Bradona ma 960 stron i zastanawiam się czy nie kupić. Słyszałem że dobra, ktoś czytał ją z obecnych?
    « Ostatnia zmiana: Lipca 27, 2014, 01:27:03 wysłana przez Torguan »

Offline Sefirot

• Użytkownik
    • Piwa: 46
    Odp: Kąt z książkami
    « Odpowiedź #514 dnia: Sierpnia 18, 2014, 21:52:48 »
    Polecilibyście jakąś literaturę kontrrewolucyjną, konserwatywną, najlepiej klasyczną? Oktawianie?
    a to co miało stać się, to już się stało/LSO CMAZ

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    « Odpowiedź #515 dnia: Sierpnia 18, 2014, 22:45:24 »
    Biblia.

Offline Moczymord

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    « Odpowiedź #516 dnia: Sierpnia 18, 2014, 22:50:08 »
    Zna ktoś jakieś ciekawe fantasy osadzone w klimatach średniowiecznych? Chętnie bym coś przeczytał, a nie chcę mi się męczyć po raz kolejny Wiedźmina i Władcy Pierścieni.
    Zbyt wysoka sygnaturka została usunięta. Tak w ogóle 450 pixeli to chyba nowy rekord

Offline Sefirot

• Użytkownik
    « Odpowiedź #517 dnia: Sierpnia 18, 2014, 22:54:41 »
    Hehe, dowcipasie, zapraszam http://www.mountblade.info/forum/index.php?board=48.0
    tu się możesz udzielać ile zechcesz

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #518 dnia: Sierpnia 19, 2014, 03:14:39 »
    Polecilibyście jakąś literaturę kontrrewolucyjną, konserwatywną, najlepiej klasyczną? Oktawianie?
    To się chyba od Edmunda Burke'a zaczęło...

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #519 dnia: Sierpnia 19, 2014, 16:36:39 »
    Odpowiedź Wardera zamyka temat nie tylko literatury konserwatywnej, ale książek w ogóle. Przykładowo na pytanie o dobre fantasy też można tak odpowiedzieć - dobry romans, dobra książka przygodowa, dobry horror.... = BIBLIA! :)
    Genialnie to rozegrałeś, specjalnie dla Ciebie zamieszczam filmik podejmujący problem interpretacji tego wielkiego dzieła:
    http://www.youtube.com/watch?v=qa12tvOTQx8

Przyszło mi do głowy, że dobrym sposobem na złamanie schematu konserwatyzm znaczy katolicyzm jest wprowadzenie filozofów żydowskich. Dla przykładu Ernst Cassirer. Jest tego cała masa, niekoniecznie banalnych, nie katolickich i na pewno nie prymitywnie rewolucyjnych i niedojrzale zmieniających wszystko od podstaw. Mam nadzieję, że to ciekawa propozycja.

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #520 dnia: Sierpnia 19, 2014, 17:51:54 »
    @Sefirot
    Tak w ogóle, to wprawdzie nie wiem na jakim etapie życia jesteś, ale z twoim podejściem będziesz się doskonale czuł na KULu

Offline Sefirot

• Użytkownik
    « Odpowiedź #521 dnia: Sierpnia 19, 2014, 17:55:57 »
    Biblię mam, w edycji 3-częściowej, hehe, szpan. Uwagi na pół strony albo i więcej są zazwyczaj...

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #522 dnia: Sierpnia 19, 2014, 21:09:54 »
    Znacie to uczucie gdy udaje się wam coś niespodziewanie - przykładowo w grze realizujesz swój plan i nagle widzisz, że przeciwnik popełnił błąd - czegoś nie zauważył i twój plan spełnia się w zupełnie inny sposób niż początkowo miał i niespodziewanie dla siebie banalnie łatwo  wygrywasz?
    To ja mam tak teraz - mogę się legalnie pochwalić, że na mojej półce koło komiksów o przygodach Conan stoi biblia z 1616 roku - wydanie niemieckie, luterańskie z lekko tylko zniszczoną ciężką okładką. To pamiątka po moim dziadku, który był wielkim kolekcjonerem - żaden kit. Nie planowałem się przechwalać, a teraz na legalu mogę i to przecież bez wysiłku bo w sumie żadna to moja zasługa - nie wiem skąd dziadek to wytrzasnął i czemu to nie jest w muzeum - ale tak właśnie jest - spróbujcie mnie przebić cwaniaki! Ha! Musielibyście mnie papirusy pisane językiem aramejskim, lub kamień z Rosetty! :)

Offline Sefirot

• Użytkownik
    « Odpowiedź #523 dnia: Sierpnia 19, 2014, 21:55:17 »
    Ty lepiej uważaj, chwalipięto, bo cię państwo polskie upomni o zwrot "dobra wspólnego". ;)

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #524 dnia: Sierpnia 19, 2014, 22:18:12 »
    W tym przypadku mogą być jaja bo co to za dobro narodowe pisane po niemiecku, a Niemcom oddam ich książeczkę jak tylko oddadzą posążek pani Nefretete Egipcjanom.
    A są jakieś mody do MiB w temacie biblijnym? No na przykład deathmatch w Sodomie, albo capture the flag na planszy Jerycho, lub opcja bitwa na rydwany, włócznie i proce? Bo jakoś wszystkich znosi w średniowiecze, a ja to bym chciał np. Babilon, albo jakiś inny Egipt. No nie mówcie mi, że ta aleja lwów co jest w muzeum w Berlinie co to ją Niemcy pilnują dla arabów, tak jak ja im pilnuje biblię to nie jest zajebisty motyw na plansze. Są jacyś chętni na sparing w wiszących ogrodach Semiramidy starożytnego Babilonu?
    Moja żona ma taki pomysł:
    bitwa w rozstępującym się morzu Czerwonym.
    Co wy na to?