Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Kąt z książkami  (Przeczytany 132540 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    • Piwa: 75
    • Miłość jest najpotężniejszą siłą w tym świecie
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Książki
    « Odpowiedź #375 dnia: Maja 12, 2013, 19:29:42 »
    A tam, Marksa da się przeczytać. Przynajmniej można się zaliczyć do tego promila społeczeństwa, którzy wiedzą co to naprawdę był (lub miałbyć w założeniach, ponieważ nigdy nie było na świecie komunizmu) komunizm.

Edit : Banshee, tyle to i ja wiem.
    « Ostatnia zmiana: Maja 13, 2013, 12:13:37 wysłana przez Corleone »

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #376 dnia: Maja 13, 2013, 00:11:07 »
    Przez Marksa i innych "wielkich" komunizmu też nie dałam rady przebrnąć.
    Corleone, komunizmu nigdy nie było, bo żaden komunista Marksa i Lenina nie przeczytał. Korzystali tylko ze ściąg.
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline AdamKur

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    « Odpowiedź #377 dnia: Maja 19, 2013, 00:01:46 »
    Podobno Eisenstein chcial zekranizowac "Kapital", ale Stalin go wysmial (ciekawe dlaczego xD)

Cos dodam o ksiazkach jakie ostatnio czytam. Jestem gdzies tak w 260s. "Tudorow", ksiazki historycznej. Ostatnio przeczytalem takze (3 raz) ksiazke o Kulbie, (100000 raz) ksiazke o Napoleonie, (7 raz) ksiazke o Krucjatach Polnocnych, (2 raz) ksiazke o Starozytnym Egipcie i (6 raz) ksiazke o krucjacie przeciw Albingensom. A zeby nie czytac tylko historycznych, czytam 12 raz (10 razy po polsku, 2 razy po angielsku) Hobbita xD
    "My name is Ozymandias, king of kings:
    Look on my works, ye Mighty, and despair!"

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #378 dnia: Maja 19, 2013, 01:57:09 »
    Krucjaty Północne są całkiem ciekawe, dobrze mi się ją czytało.
    Ja teraz, korzystając z kuponów rabatowych w jednej księgarni, nabyłam dwa nowe Ospreye. Jeden o średniowiecznej ręcznej broni palnej, drugi o angielskich zamkach.
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #379 dnia: Maja 19, 2013, 11:33:41 »
    Podobno Eisenstein chcial zekranizowac "Kapital", ale Stalin go wysmial (ciekawe dlaczego xD)

Cos dodam o ksiazkach jakie ostatnio czytam. Jestem gdzies tak w 260s. "Tudorow", ksiazki historycznej. Ostatnio przeczytalem takze (3 raz) ksiazke o Kulbie, (100000 raz) ksiazke o Napoleonie, (7 raz) ksiazke o Krucjatach Polnocnych, (2 raz) ksiazke o Starozytnym Egipcie i (6 raz) ksiazke o krucjacie przeciw Albingensom. A zeby nie czytac tylko historycznych, czytam 12 raz (10 razy po polsku, 2 razy po angielsku) Hobbita xD
    Jesteś na stacji kosmicznej od roku, że nie masz nic innego do czytania? :P Ja nie wiem jak można przeczytać coś więcej niż dwa razy... przecież to już się wszystko wie :)

Offline AdamKur

• Użytkownik
    « Odpowiedź #380 dnia: Maja 19, 2013, 12:19:26 »
    Lubie czytac, szczegolnie noca (chociaz zdarza sie ze zasypiam z ksiazka xD), potem w autobusie 30min w jedna strone, no i jeszcze w szkole :)
    I czytam caly czas to samo, bo raz na 3-4 miesiace jade do polski i wtedy kupuje 2-3 ksiazki i mase gazet typu Newsweek Historia lub Focus Historia (chociaz Newsweek'a kupuje czesto normalnego)

Btw, "Kulbie" chodzilo mi o "Kolumbie" :) Ksiazke o Egipcie przeczytalem raz, zaczalem drugi, ale nigdy nie dokonczylel drugi raz

Offline Skarbnik

• Użytkownik
    • Piwa: 29
    • Kończ waść, wstydu oszczędź.
    « Odpowiedź #381 dnia: Maja 19, 2013, 13:33:36 »
    Krucjaty Północne są całkiem ciekawe, dobrze mi się ją czytało.
    Ja teraz, korzystając z kuponów rabatowych w jednej księgarni, nabyłam dwa nowe Ospreye. Jeden o średniowiecznej ręcznej broni palnej, drugi o angielskich zamkach.

Jest taka świetna powieść historyczna - Krzyżowcy Zofii Kossak - Szczuckiej. Naprawdę polecam. Książka dzieje się w czasach pierwszej wyprawy krzyżowej i bardzo dobrze oddaje realia krucjat. Szczególnie ciekawy jest opis przemarszu krucjaty ludowej przez Węgry. Jeśli ktoś interesuje się powieściami historycznymi, powinien ją przeczytać. Sam jej nie doczytałem do końca ( seria liczy 4 tomy ), ponieważ dwóch ostatnich tomów nie było w bibliotekach w moim mieście.
    Nie przywiązuj się do nikogo, kogo w razie wpadki nie porzucisz w ciągu 30 sekund. - Neil McCauley

Offline huth

« Odpowiedź #382 dnia: Maja 19, 2013, 20:22:43 »
    Lubie czytac, szczegolnie noca (chociaz zdarza sie ze zasypiam z ksiazka xD), potem w autobusie 30min w jedna strone, no i jeszcze w szkole :)
    I czytam caly czas to samo, bo raz na 3-4 miesiace jade do polski i wtedy kupuje 2-3 ksiazki i mase gazet typu Newsweek Historia lub Focus Historia (chociaz Newsweek'a kupuje czesto normalnego)

Btw, "Kulbie" chodzilo mi o "Kolumbie" :) Ksiazke o Egipcie przeczytalem raz, zaczalem drugi, ale nigdy nie dokonczylel drugi raz
    No to polecam jakiś czytnik e-booków w takim razie :)

Offline AdamKur

• Użytkownik
    « Odpowiedź #383 dnia: Maja 19, 2013, 22:41:08 »
    Mam, ale wole papierowe :)  Chcociaz takiej seri jak "Krolowie Przekleci" nie umiem sobie wyobrazic w papierze :p

Offline harry

• Użytkownik
    • Piwa: 21
    « Odpowiedź #384 dnia: Maja 20, 2013, 00:30:49 »
    Posłuchajcie-poczytajcie..GENIALNE

http://www.youtube.com/watch?v=Js34bMpQ7EA
    "W owym czasie przyjaciel zgubi młotek przyjaciela... A dzieci nie będą wiedzieć, gdzie są rzeczy ich ojców, które ci położyli tam około ósmej wieczorem poprzedniego dnia."

Offline Lord Reginald

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • UMAD?
    « Odpowiedź #385 dnia: Maja 24, 2013, 21:13:34 »
    AdamKur chodzi ci o Krucjaty Północne Christiansena Erica? Fajna książka 3 razy czytałem. Ostatnio czytałem także : Polska Piastów (2 razy) Polska Jagiellonów , Wielka Wojna z Zakonem Krzyżackim , Korona Śniegu i Krwi. Wszystkie o tematyce historycznej.

PROBLEM?

Offline mozdzierz

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #386 dnia: Lipca 01, 2013, 10:43:36 »
    ostatnio przeczytałem "Atlas Chmur" Mega naprawde :)

Offline harry

• Użytkownik
    • Piwa: 21
    « Odpowiedź #387 dnia: Lipca 09, 2013, 13:32:32 »
    "Był więc tylko jeden kruczek – paragraf 22–który stwierdzał, że troska o życie w obliczu realnego i bezpośredniego zagrożenia jest dowodem zdrowia psychicznego. Orr był wariatem i mógł być zwolniony z lotów. Wystarczyło, żeby o to poprosił, ale gdyby to zrobił, nie byłby wariatem i musiałby latać nadal. Orr byłby wariatem, gdyby chciał latać dalej, i byłby normalny, gdyby nie chciał, ale będąc normalny musiałby latać. Skoro latał, był wariatem i mógł nie latać; ale gdyby nie chciał latać, byłby normalny i musiałby latać."

"Generał Peckem zaleca nawet, abyśmy wysyłali naszych żołnierzy do walki w mundurach wyjściowych, aby wywierali dobre wrażenie na nieprzyjacielu, jeśli zostaną zestrzeleni."

Joseph Heller -Paragraf 22

Czarny humor tej książki jest genialny i ukazuje bezsens wojny oraz bezsens istnienia armii jako instytucji.
    "W owym czasie przyjaciel zgubi młotek przyjaciela... A dzieci nie będą wiedzieć, gdzie są rzeczy ich ojców, które ci położyli tam około ósmej wieczorem poprzedniego dnia."

Offline huth

« Odpowiedź #388 dnia: Lipca 09, 2013, 16:58:17 »
    Mam kilka do przeczytania książek teraz, ale po nich chyba wezmę się za te sławne powieści właśnie jak Paragraf 22, Folwark zwierzęcy, Rok 1984, Władca Much, Proces, Mechaniczna Pomarańcza... nie wiem co tam jeszcze

Offline Skarbnik

• Użytkownik
    • Piwa: 29
    • Kończ waść, wstydu oszczędź.
    « Odpowiedź #389 dnia: Lipca 09, 2013, 18:43:44 »
    Mam kilka do przeczytania książek teraz, ale po nich chyba wezmę się za te sławne powieści właśnie jak Paragraf 22, Folwark zwierzęcy, Rok 1984, Władca Much, Proces, Mechaniczna Pomarańcza... nie wiem co tam jeszcze
    Może literatura Kinga? Polecam Miasteczko Salem, Christine ( najlepsza powieść Kinga według mnie ), Zieloną Milę oraz Wielki Marsz ( czytałem go 4 razy i chyba przeczytam go znowu ). Najlepiej czytać oczywiście po nocach.
    Nie przywiązuj się do nikogo, kogo w razie wpadki nie porzucisz w ciągu 30 sekund. - Neil McCauley