Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Kąt z książkami  (Przeczytany 132588 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Książki
    « Odpowiedź #330 dnia: Stycznia 24, 2013, 14:55:36 »
    Teraz z trochę innego okresu. Znacie jakiś dzieło na temat I Rzeczypospolitej [od Lublina do Andruszowa, bądź do rozbiorów] z którego można by się dużo i w miarę przystępny sposób dowiedzieć? Coś co bym określił podręczniko-książką [coś ala książkę "Wiek XX - Polska i Świat" W. Pronobisa - którą mi się świetnie czytało].

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #331 dnia: Stycznia 24, 2013, 21:47:10 »
    Chodzi Ci o coś na kształt podręcznika akademickiego? Jeżeli tak to polecam książki pod wspólnym tytułem Historia Polski. Część do 1492 opracował S. Szczur, od 1492 do 1795 M. Markiewicz. To podręczniki akademickie, więc są dość rzetelne. Poza tym napakowane informacjami jak pola pod Verdun niewybuchami. No i podbudowane solidną bibliografią.
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline harry

• Użytkownik
    • Piwa: 21
    « Odpowiedź #332 dnia: Lutego 10, 2013, 12:40:21 »
    Tom Levy, zwany Babe, ma kilka obsesji. Chce zostać wybitnym myślicielem i najlepszym maratończykiem w dziejach. Chce także uwolnić się od prześladującego go widma wywołanej skandalem, samobójczej śmierci swojego sławnego ojca. Jednak nieoczekiwana wizyta starszego brata zapoczątkowuje ciąg wydarzeń, który wciągnie Babea w wir przemocy, zdrady i morderstwa oraz zmusi go do walki o rzecz podstawową - pozostanie przy życiu.

Maratończyk, William Goldman

Książka doczekała sie adaptacji filmowej..ze świetnymi rolami Dustina Hoffmana i Laurence Oliviera.

http://www.youtube.com/watch?v=x-C5V2YoOHY

POLECAM!!!!!!

"W owym czasie przyjaciel zgubi młotek przyjaciela... A dzieci nie będą wiedzieć, gdzie są rzeczy ich ojców, które ci położyli tam około ósmej wieczorem poprzedniego dnia."

Offline jurdas

• Użytkownik
    • Piwa: 31
    • PE_giermek_Jurdas
    « Odpowiedź #333 dnia: Lutego 13, 2013, 20:17:09 »
    Run Forest! Run! :)

Polecam Wojny Wikingów.
    Seria książek o wojnie w czasie podboju wlk. Brytanii przez Duńczyków. Zostało ostatnie Królestwo saskie - Wessex, którego głównym obrońcą zostaje gość, który dość sporo czasu spędził u Duńczyków w "niewoli"(niewolnik, ale w sumie został przyjęty do rodu przez jednego jarla) pochodzący z northumbrii. (o tym pierwsze 2 tomy traktują, teraz zbieram kasę na kolejne części) :)
    [wycięte z banlisty]blackhawk (13.08.2012) - prowokacje- zakaz pisania do odwołania. //sir Luca

Offline TheToxicAvenger

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #334 dnia: Lutego 14, 2013, 11:26:11 »
    W zeszłym roku wychodziła tania edycja książek osadzonych w realiach Star Wars. Wszystkie były na dobrym poziomie i ciekawie się czytało ale mi do gustu najbardziej przypadła trylogia Dartha Bane i "Lot Pozagalaktyczny" - polecam każdemu fanowi SW.

Offline Paralityk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #335 dnia: Lutego 28, 2013, 17:40:17 »
    W ten weekend bede w podrozy i przydalo by mi sie cos do poczytania na wieczor;]. Czy ktos mogl by mi polecic jakies dobre powazniejsze fantasy? Nie chce nic w stylu hobbita, eragona czy innych rozhasanych elfow czy krasnali. Moze cos w stylu "Siewcy Wiatru", "Czarnej Kompanii" albo "Wiedzmina". Slyszalem ze "odmieniec" Zelaznego jest wart polecenia. Wiem, ze w tym temacie bylo tego sporo ale w tej chwili nie mam dostepu do kompa a przegladanie tylu stron na moim leciwym notebooku bylo by katorga;]. Slyszalem tez cos o jakis "Kronikach czarnego maga"(czy jakos tak) ale nie bardzo mam jak teraz buszowac po internecie zeby chocby tytul sprawdzic;[.

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #336 dnia: Lutego 28, 2013, 18:17:56 »
    Ponieważ uważam, że w sporej mierze tłumaczenia literatury fantastycznej jeszcze bardziej odsłaniają dość prosty styl pisania w wielu powieściach(szczególnie fantasy), więc proponuję wybrać coś z polskiej literatury :) Tutaj fajna lista jest: http://esensja.pl/ksiazka/publicystyka/tekst.html?id=3304

"Odmieniec" Zelaznego, to pierwsza część dylogii, która miała być chyba czymś więcej... koncept jest fajny, bo mieszanie s-f z fantasy i ostatnio w polskim fantasy beznadziejnie zerżnął go Ziemiański w Achai i świetnie wykorzystał(choć nie tak dokładnie jak Ziemiański...) Grzędowicz w Panie Lodowego Ogrodu. No i oczywiście polecam Pana LO, bo pierwszy tom jest naprawdę jedną z najlepiej napisanych książek w fantastyce, jest to poważne fantasy, bo jest jakby wewnątrz twardego s-f, no i gdyby Grzędowicz był Amerykaninem, to byłby to bestseller światowy. A oprócz tego zawsze polecę "Cylynder van Troffa" Zajdla, imho jedyna tak naprawdę w pełni udana powieść Zajdla.

Offline jurdas

• Użytkownik
    • Piwa: 31
    • PE_giermek_Jurdas
    « Odpowiedź #337 dnia: Lutego 28, 2013, 19:50:20 »
    W ten weekend bede w podrozy i przydalo by mi sie cos do poczytania na wieczor;]. Czy ktos mogl by mi polecic jakies dobre powazniejsze fantasy? Nie chce nic w stylu hobbita, eragona czy innych rozhasanych elfow czy krasnali. Moze cos w stylu "Siewcy Wiatru", "Czarnej Kompanii" albo "Wiedzmina". Slyszalem ze "odmieniec" Zelaznego jest wart polecenia. Wiem, ze w tym temacie bylo tego sporo ale w tej chwili nie mam dostepu do kompa a przegladanie tylu stron na moim leciwym notebooku bylo by katorga;]. Slyszalem tez cos o jakis "Kronikach czarnego maga"(czy jakos tak) ale nie bardzo mam jak teraz buszowac po internecie zeby chocby tytul sprawdzic;[.

Czytałem 2 części Czarnego Maga(o ile myślimy o tym samym, pierwszy lub drugi to "Nowicjuszka", już nie pamiętam bo to dawno temu było) i dosyć ciekawa książka, jednak imo do wiedźmina nie dostaje). Polecam "Skrybę" Garrido, właśnie jestem w połowie i bardzo ciekawa książka; akcja toczy się wokół donacji Konstantyna Wielkiego
    [wycięte z banlisty]blackhawk (13.08.2012) - prowokacje- zakaz pisania do odwołania. //sir Luca

Offline Paralityk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #338 dnia: Lutego 28, 2013, 22:43:35 »
    Pan Lodowego Ogrodu to świetna książka. Przez jakiś czas polowałem na nią. Niestety mimo ze literki na ekranie nigdy nie zastąpią uczucia jakie daje trzymanie prawdziwej książki w dłoniach musiałem zadowolić się "e' wersja na moim kindlu:/.

Zastanawiałem się czy może napisano jakieś ciekawe książki w kimacie gry stalker? Jakieś mutanty, post apokaliptyczna sceneria, walka o przetrwanie i dobra fabula. Do tej pory spotykałem się z w.w schematem najwyżej w horrorach.

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    • Piwa: 75
    • Miłość jest najpotężniejszą siłą w tym świecie
    « Odpowiedź #339 dnia: Lutego 28, 2013, 22:50:27 »
    Metro 2033 Głuchowskiego -> Książkę polecam, gra jest słaba :D

Offline Piastun

• Użytkownik
    • Piwa: 82
    « Odpowiedź #340 dnia: Marca 01, 2013, 15:49:27 »
    Ja w aktualnej chwili czytam książkę J.Komudy "Czarna Szabla", jednak szczególnie polecam cykl "Orły na Kremlu" czyli jak Polacy zdobyli Moskwę podczas dymitriad.

Offline soner

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 150
    « Odpowiedź #341 dnia: Marca 11, 2013, 11:24:35 »
    Jestem po Panie Lodowego Ogrodu i Malowanym Czlowieku/Pustynnej włóczni (ostatni tom) i chce wiecej czegos rownie wciagajacego i conajmniej tak dobrego. Licze na rownie dobre rady jak wczesniej:) z gory dzieki za kazde polecenie

~Już Cię nie rozumie liżę komuż dupę ale jestem arogancki.Zastawienie wyrazów podobne do tego Jaś jest wysoki ale trochę niski. - acoaco122

Offline harry

• Użytkownik
    • Piwa: 21
    « Odpowiedź #342 dnia: Marca 11, 2013, 11:36:13 »
    http://wyspywirtualne.krisand.pl/flet.htm

Łysiaka możesz wszystko łyknąc...genialne książki...))..jest tego troche
    "W owym czasie przyjaciel zgubi młotek przyjaciela... A dzieci nie będą wiedzieć, gdzie są rzeczy ich ojców, które ci położyli tam około ósmej wieczorem poprzedniego dnia."

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #343 dnia: Marca 15, 2013, 13:36:31 »
    Cześć wszystkim. Szukam wszelkich biografii Napoleona Bonaparte. Gdybyście mogli mi podać tytuł/y które rekomendujecie, byłbym niezmiernie wdzięczny;)

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline soner

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 150
    « Odpowiedź #344 dnia: Kwietnia 10, 2013, 17:32:38 »
    Przeczytałem polecany mi "piknik na skraju drogi" i... rozczarowałem się strasznie. Spodziewałem się mocniejszego sf, bardziej wciągającego i może tak z 500 stron dłuższego. Potencjał był bo całość jest dosyć mroczna, ale ostatecznie wyszło dosyć biednie i krótko. Podobał mi sie pomysł na artefakty i anomalie oraz rozważania na temat celu przybyszów z kosmosu. Reszta... cóż ;)

~Już Cię nie rozumie liżę komuż dupę ale jestem arogancki.Zastawienie wyrazów podobne do tego Jaś jest wysoki ale trochę niski. - acoaco122