Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Kąt z książkami  (Przeczytany 132351 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gedbard

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    Odp: Książki
    « Odpowiedź #300 dnia: Listopada 13, 2012, 16:40:11 »
    Polecam "Dywizje Grenadierów Pancernych 1939-1945" Chrisa Bishopa. Opisane są w niej przebiegi różnych operacji, składy różnych dywizji, ich pochodzenie itd.

Offline Aharo

• Użytkownik
    • Piwa: 60
    « Odpowiedź #301 dnia: Listopada 15, 2012, 14:51:01 »
    Książka bodajże pod tytułem "Pantera" są tam opisane walki pod koniec wojny na Pomorzu. Jak wrócę do domy podam tytuł dokładny.

@Edit: Tytuł książki to: "Pantery nad Wisłą: Żołnierze Ostatniej Godziny" pióra Hansa Schaulfer'a. Opowieść o żołnierzach 4 Dywizji Pancernej która broniła uchodźców z pomorza przed Rosjanami. Świetna książka na faktach. Piękne momenty i niesamowite sytuację takie jak obrona wioski przez jedną Panterę która zniszczyła około 30 czołgów Rosyjskich. Ach, polecam !
    « Ostatnia zmiana: Listopada 15, 2012, 18:48:36 wysłana przez Aharo »

Offline mogart

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #302 dnia: Listopada 27, 2012, 11:47:09 »
    Coś co czytałem już jakiś czas temu. Z polskiej perspektywy ciekawe (bo pisane przez Niemca) spojrzenie na temat. "Prusy Wschodnie historia i mit" Andreasa Kosserta.

Jeśli można to chciałbym odnieść się do wcześniejszej dyskusji.
    Harry
    Sapkowski to zakompleksiony seksualnie grafoman? Hmmm na temat kompleksów się nie wypowiem - za autopsji wiem tylko, że po turbosoczku autor bywa niemiły. Ale grafoman? Daj Boże więcej takich grafomanów. Więcej nawet - mz w intelektualnej zabawie z czytelnikiem jest równie biegły jak Eco (choć mniej filozofuje i pióro ma jakby lżejsze). Tyle, że żeby to wiedzieć trzeba coś po za Wiedźminem przeczytać ;).

Offline harry

• Użytkownik
    • Piwa: 21
    « Odpowiedź #303 dnia: Listopada 27, 2012, 12:18:23 »
    Dam już spokój Sapkowskiemu, nie chce się narażać wielbicielom jego ,,tfurczości,,.

Waldemar Łysiak - Dobry

Tak książka jest jakby alternatywą do książki Leopolda Tyrmanda - Zły. Świat kryminalnego podzimia warszawskiej Pragi..powieść pełna dygresji politycznych i aluzji dotyczących obecnych elit zarówno ..hierarchów kościelnych jak i ludzi na wyższych szczeblach władzy. Łysiaka można kochać za książki lub nienawidzić..ale nie można przejśc obok niego obojętnie.Polecam..jak zwykle genial;na narracja.
    "W owym czasie przyjaciel zgubi młotek przyjaciela... A dzieci nie będą wiedzieć, gdzie są rzeczy ich ojców, które ci położyli tam około ósmej wieczorem poprzedniego dnia."

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #304 dnia: Listopada 27, 2012, 13:33:37 »
    O rany, porównywać Sapkowskiego do Eco, do czego to doszło :P ASowi pewnie by się podobało takie porównanie, choć może najpierw powiedziałby, że to bzdura, ze względu na jego gbur...ość...ność...liwość... (cholera jestże w polskim termin opisujący naturę gbura?) gburliwą naturę wypowiedzi i satysfakcję z bycia przekornym, żeby potem, aby udowodnić, że uwielbia też być bufonem, rzekłby, iż gdyby chciał pisać tak jak Eco i napisać takie dzieła jak Eco, to by oczywiście napisał(takie tezy ciągle rzucał w wydanym w formie książkowej wywiadzie z Beresiem, który dał się całkowicie Sapkowi wręcz stłamsić).
    Tak naprawdę, to nigdy nie wiadomo, kiedy AS mówi na poważnie, a kiedy jest to kreacja jego osoby jako pisarza w mediach...

A mi wreszcie udało się przydybać Grę o tron w bibliotece, ale zanim zacznę to muszę McCarthy'ego skończyć...

Offline harry

• Użytkownik
    « Odpowiedź #305 dnia: Listopada 27, 2012, 13:41:26 »
    Święta racja , Huth...Sapkowski myśli ,że jest pewnym literackim guru ..w swym zadufaniu już dawno się zatracił..Nie czuje oodechu konkurencji na plecach...bo kto ma być alternatywą dla grafomana??...chyba następny grafoman ...Grochola...obrzydłe babsko.

Zarowno Grochola jak i Sapkowski to przykłady literackich celebrytów...ciekae czy tak samo mocni w łóżku jak w gębie...może to mitomani -gawędziarze..
    "W owym czasie przyjaciel zgubi młotek przyjaciela... A dzieci nie będą wiedzieć, gdzie są rzeczy ich ojców, które ci położyli tam około ósmej wieczorem poprzedniego dnia."

Offline mogart

• Użytkownik
    « Odpowiedź #306 dnia: Listopada 27, 2012, 15:37:13 »
    Gburowatość ;)

Że z ASa cham i bufon bywa to wiem, ale oceniam go za to jak pisze a nie jak się zachowuje. Można nie lubić go jako osoby czy jego twórczości ale grafomanem nie jest. A porównywanie go do Grocholi to już jazda po bandzie (dobrze choć, że nie do Kalicińskiej :D).

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #307 dnia: Listopada 27, 2012, 15:48:31 »
    Gburowatość ;)
    Ja to mam czasem jakieś zaćmienia...

Offline Bane

• Użytkownik
    « Odpowiedź #308 dnia: Listopada 27, 2012, 21:09:41 »
    Ja ostatnio drugi raz czytam "Czarny Pryzmat" Brenta Weeksa, będący pierwszym tomem jednotomowej jak na razie serii "Powiernik Światła"
    Autor zabiera nas w świat fantasy całkowicie inny od tego stereotypowych elfów, krasnoludów i orków. Do uniwersum w którym rządzą kolory a nieliczni spośród ludzi potrafią te kolory krzesać. Jedni jeden, inni dwa, kolejni trzy lub więcej. Najpotężniejszy ze wszystkich krzesicieli, Pryzmat, wybierany przez samego boga Orholama, potrafi krzesać wszystkie kolory a dodatkowo rozszczepiać światło w sobie (podczas gdy inni muszą mieć "gotowe" odbite światło w ich kolorach). W czasie akcji książki Pryzmatem jest Gavin Guile, cesarz Siedmiu Satrapii i jeden z najsilniejszych wybrańców Orholama w dziejach.
    Książka stała się jedną z moich ulubionych. Autor prowadzi opowieść w kilku wątkach, powoli je łącząc lub rozdzielając. Różni bohaterowie, wydawałoby się, całkowicie przypadkowi, mają ze sobą coś wspólnego. Dodatkowo, Weeks nieraz zaskakuje czytelnika zwrotami akcji i tajemnicami, których początkowo nikt się nie spodziewał. Do tego oryginalny świat, ciekawe niuanse magii zawartej w luksynie sprawiają że nie mogę oderwać oczu od tekstu a gadanie nauczycielki z fizyki o podczerwieni i nadfiolecie ma teraz drugie dno :D .
    Do tego mam zamiar zdobyć na święta "Dragon Age: Utracony Tron" opierający się na świecie z gry "Dragon Age: Początek". Z tego co czytałem w recenzjach, książka dobra, więc szykują się miłe ferie świąteczne :) .

Offline Xsardas333

• Użytkownik
    • Piwa: -5
    • Za Imperium! DaRKsIDer is BACK!
    « Odpowiedź #309 dnia: Listopada 27, 2012, 21:14:02 »
    Ja osobiście lubię sagę o Wieśku i książki w świecie Warmłotka :D

Offline harry

• Użytkownik
    « Odpowiedź #310 dnia: Grudnia 01, 2012, 20:40:56 »
    ,,Zło dobrem zwyciężaj to dewiza chrześcijan. Zło złem zwyciężaj to dewiza dwóch braci, bohaterów "Fletu z mandragory". Literackie arcydzieło Waldemara Łysiaka jedna z najlepszych powieści XX wieku.,,

„W wielu ludziach krąży po cichu robak szaleństwa. Jest czarny i ma trzy wielkie, fosforyzujące szkarłatem oczy. Długi ryjek zakończony otworem gębowym służy mu do plucia - pluje celnie jak zawodowy snajper. Karmi się naszymi snami. Chłepce je po nocach, trawi i wydala z powrotem, by przyszły do nas nad ranem i objawiły jeszcze inny świat. Małe szeleszczące chwytniki pozwalają mu przeciskać się przez każdą szczelinę ciała. Tak właśnie wychodzi z jakiegoś zdarzenia, wiersza lub religii i wdziera się w nas przez oko, ucho lub por skóry, a potem wędruje w milczeniu żyłami i nitkami nerwów szukając stałej przystani. Kiedy wejdzie do duszy, człowiek staje się niebezpieczny dla swej uczciwości. Kiedy dosięgnie mózgu, człowiek zaczyna zagrażać swemu otoczeniu. Ale kiedy dosięgnie serca, człowiek zakochuje się w jakiejś istocie ludzkiej. Wówczas świat staje się dla niego niebezpieczny i każdy krok zagraża mu klęską. Mój czarny robak zadomowił się w duszy. Być może to tylko chwilowy postój, przerwa w podróży dla nabrania sił. Możliwe, że pewnego dnia zechce ruszyć dalej i wybierze serce albo mózg zapraszając mnie do bajecznie zastawionego stołu obłąkania lub do perłowej jaskini miłości, w której wszelki rozsądek zasypia, budzi się sumienie, a szczęście utożsamia się z wzajemnością czyjegoś serca i z nieczynieniem zła bliźnim. Wtedy zdam egzamin końcowy z głupoty.”

Dlatego przeczytajcie ta książke..oczywiście bez przymusu..^^

Waldemar Łysiak  -Flet z Mandragory

Offline Mus1c

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    • Radny klanu Polish Eagles
    « Odpowiedź #311 dnia: Grudnia 16, 2012, 16:29:25 »
    Ja aktualnie czytam Zwiadowców a dokładniej to jestem na 6 księdze. Oprócz Zwiadowców lubię jeszcze Hobbita.

" - A więc niech zwycięży lepszy - zawołał szyderczo Deparnieux, a tym razem Halt odezwał się:
    - Owszem, zamierzam zwyciężyć." - cytat z książki Zwiadowcy

Jednostka pola powierzchni w Warbandzie?
    (click to show/hide)

Offline soner

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 150
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #312 dnia: Grudnia 16, 2012, 16:37:42 »
    W najblizszym czasie mam zamiar zaopatrzyc sie te dwie ksiazki:
    - Pan Lodowego Ogrodu, Tom 1 (http://www.empik.com/pan-lodowego-ogrodu-tom-1-grzedowicz-jaroslaw,prod12390220,ksiazka-p)
    - Gra Endera (http://www.empik.com/gra-endera-card-orson-scott,prod60177485,ksiazka-p)
    Czy ktos moze mi cos o nich opowiedziec, czy warto? :) Niby czytalem jakies opinie w internecie, ale nie za bardzo interesuja mnie zdania jakis randomow, jak tu na forum mam tyle znawcow ;>
    ~Już Cię nie rozumie liżę komuż dupę ale jestem arogancki.Zastawienie wyrazów podobne do tego Jaś jest wysoki ale trochę niski. - acoaco122

Offline harry

• Użytkownik
    « Odpowiedź #313 dnia: Grudnia 16, 2012, 16:49:07 »
    sonerze, jeżeli to fantastyka..a na to wygląda (nie czytałem)...to polecam ..

Philip Dick..,,Człowiek z Wysokiego Zamku,,

Kurt Vonnegut ,,Kocia Kołyska,,

..możesz też olać moje sugestie...ale te 2 książki są genialne w swojej narracji i filozofii..

dziekuje za uwage...

Offline soner

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 150
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #314 dnia: Grudnia 16, 2012, 17:00:06 »
    Nie czytales, ale zakladasz po gatunku, że dobre? :> W kazdym razie dzieki za polecone ksiazki,kocia kolyske zamowie sobie w nastepnej kolejnosci.
    ~Już Cię nie rozumie liżę komuż dupę ale jestem arogancki.Zastawienie wyrazów podobne do tego Jaś jest wysoki ale trochę niski. - acoaco122