Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Kąt z książkami  (Przeczytany 132076 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Fasola

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Książki
    « Odpowiedź #240 dnia: Marca 24, 2012, 10:56:01 »
    Ja każdemu czytelnikowi mogę polecić cały cykl Pieśni lodu i ognia , czyli "Gra o Tron" i reszta tomów.

Offline Aldred

• Użytkownik
    • Piwa: 16
    • No Trance No Life.....
    « Odpowiedź #241 dnia: Marca 27, 2012, 20:34:58 »
    Pisaliście o Eragonie,oglądałem film,cienki jak barszcz(chociaż ten lubię)książka lepsza? Pytam bo obecnie nie mam co czytać;/
    Zwycięstwo nie wymaga tłumaczenia,porażka na nie nie pozwala.Wymówki to schronienie dla słabych.-Wielki Książe Ostlandu Hals von Tasenick.

http://adi88pl.wrzuta.pl/audio/88OeZEtUsq1/kingdom_of_trance_nev_year_2012_adi_mix
    Pora promować muzykę trance i swoją twórczość;)

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #242 dnia: Marca 27, 2012, 20:43:12 »
    Z tego co gdzieś widziałem, to Eragon jakością nie powala, a ten cały sukces i lansowanie powieści jako napisanej przez genialnego nastolatka okazał się częściowo ściemą, gdyż książkę wydała jego rodzina - będąca właścicielem wydawnictwa. :p

Offline wolfer

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #243 dnia: Marca 27, 2012, 21:23:01 »
    Mimo wszystko trzy części niedokończonej Eragonowej sagi przeczytałem z zapartym tchem :) Film jest toltalnie-kiczowato-beznadziejny, ogólnie bardzo nie polecam, a książkę czyta się przyjemnie (jak ktoś lubi fantasy)... Fakt że książkę wydawała jego rodzina pomógł, ale wg mnie bez tego i tak miałaby szanse trafić i być zaakceptowana przez szarego czytelnika :P
    Jeśli nie masz co czytać, skończyłeś wszystkie Komudy (Samozwaniec) i Pilipiuki (Wędrowycz, luźne opowiadania) to spróbuj Eragona...
    Jeśli nie spasuje Ci pierwsza część to będziesz stratny ale spróbować zawsze warto :D

Offline hunter1

• Użytkownik
    « Odpowiedź #244 dnia: Marca 27, 2012, 23:05:27 »
    Mimo wszystko trzy części niedokończonej Eragonowej sagi przeczytałem z zapartym tchem :) Film jest toltalnie-kiczowato-beznadziejny, ogólnie bardzo nie polecam, a książkę czyta się przyjemnie (jak ktoś lubi fantasy)... Fakt że książkę wydawała jego rodzina pomógł, ale wg mnie bez tego i tak miałaby szanse trafić i być zaakceptowana przez szarego czytelnika :P
    Jeśli nie masz co czytać, skończyłeś wszystkie Komudy (Samozwaniec) i Pilipiuki (Wędrowycz, luźne opowiadania) to spróbuj Eragona...
    Jeśli nie spasuje Ci pierwsza część to będziesz stratny ale spróbować zawsze warto :D

Nie wiem jak możecie czytać Wędrowycza - to już chyba największy akt desperacji, wymiękłem po 3 rozdziałach
    Daruj sobię też tego Eragona, ta książka to przereklamowane dno ( podobnie jak cały cykl, wylansowane, jeśli ktoś wspomni o genialnym czternastolatku to zabiję na miejscu)

Co do Canavan Trudi - jeśli ktoś lubi smutasy z długimi opisami to polecam, teraz wydaje mi się słaba, ale skoro ją przeczytałem to nie była najgorsza

Zwiadowcy - nie wczytywałem się, ale po 2-3 rozdziałach skończyłem, czyli była nudna :P

Tolkien - może i klasyka, ale jakoś zawsze mnie to nudziło, dużoooooo opisów , za mało akcji, przewidywalna

osobiścię polecam ci książki:
    -> Jacka Piekary - świetnie się czyta, niesamowite zwroty akcji, ( nie tylko te o inkwizytorze, przeczytałem wszystko co napisał i trzyma poziom)
    -> Miroslav Žamboch - cykl o Koniaszu - potrafi zaskoczyć, brutalna, dużo mordowania i rozbudowane intrygi - to co lubię! ( jedna z części zmula, nie pamiętam która)
    -> Terrego  goodkinda - dobre fantasy i jest tego dużo, chyba 10 tomów
    ->Patricka Rothfussa - jedne z lepszych książek fantasy, które ostatnio przeczytałem - pierwsza część "Imię Wiatru" to mistrzostwo, 2 też trzyma poziom
    ->George R.R. Martin. - przeczytałem wszystkie części i jestem zawiedziony, nudnaaaaa długie opisy,zbyt częste zmiany bohaterów - TO WKURWIA, mało akcji - pierwsze 3-4 części trzymają poziom + warto je przeczytać
    -> Weeksa Brenta  - początek przymula, ale potem jest nieźle
    -> Bishop Anne - to polecam dziewczynom, nawet niezłe chociaż przewidywalne (nie wiem po co to przeczytałem)
    -> Sapkowski - momentami nudzi, ale szybko się czyta
    -> Peter V. Brett - bardzo dobre, jeśli kogoś nie zrazi początek, bo przymula i to nieźle, brakuje tu "tego czegoś", ale można przeczytać

wszystkie te książki są dostępne na  chomikuj w formacie pdf - nie zachęcam do ściągania wszystkiego, od czasu do czasu można cośkupić (osobiście ściągam bo to co się dzieje w polskich wydawnictwach to porażka - dzielą co 2 książkę na części żeby zgarnąć więcej kasy, poza tym gdybym miał zapłacić za to wszystko co przeczytałem to bym musiał sprzedać kompa, a i tak by pewnie nie wystarczyło)

tyle ci powinno wystarczyć na jakiś czas, jeśli nie masz czego czytać, gdyby podobały ci się te książki (wiadomo o gustach się nie dyskutuje ) pisz na priv to mogę ci podać inne w podobnym gatunku

Żelipapą!!
    « Ostatnia zmiana: Marca 28, 2012, 20:43:07 wysłana przez hunter1 »
    "Bede sobie tworzył, bede sobie grał,
    Bedzie coś jechało, powiem – tralala"
    Lech Roch Pawlak, Opole 2007

Offline Lord Reginald

• Użytkownik
    • UMAD?
    « Odpowiedź #245 dnia: Marca 27, 2012, 23:08:27 »
    W sumie racja z tą podnietą Eragona - jakby moi rodzice mieli wydawnictwo to na półkach widniałyby książki fantasy A. Kaczmarka  :D A jak ci się nudzi polecam Zwiadowców.Fajna seria przygodowa , fabuły w zasadzie brak ale się fajnie czyta .

PROBLEM?

Offline Aldred

• Użytkownik
    • Piwa: 16
    • No Trance No Life.....
    « Odpowiedź #246 dnia: Marca 28, 2012, 12:31:15 »
    Tak czytam wasze opinie i wiecie co?Wolę czekać na kolejną część "zabójcy Zombie",gdyż klimatu warhammera nie ma żadna książka.Przynajmniej z tych co czytałem,tam jest szary świat,brutalność,a jak czytałem Sapkowskiego to nie obraźcie się,śmiałem się do rozruchu....Niby stara się zachować jakieś tam pozory brutalności ale na boga,nie w taki sposób....Jóż nabrałem chęci pisać kolejny rozdział Carladii...
    Zwycięstwo nie wymaga tłumaczenia,porażka na nie nie pozwala.Wymówki to schronienie dla słabych.-Wielki Książe Ostlandu Hals von Tasenick.

http://adi88pl.wrzuta.pl/audio/88OeZEtUsq1/kingdom_of_trance_nev_year_2012_adi_mix
    Pora promować muzykę trance i swoją twórczość;)

Offline Guts

• Użytkownik
    « Odpowiedź #247 dnia: Marca 28, 2012, 19:32:00 »
    Ja polecę "Opowieści z meekhańskiego pogranicza" Roberta M. Wegnera. Ostatnio wyszła 3 część Niebo ze stali. Ogólnie książki grube, ciekawe i z gatunku fantasy. Fajnie się czyta chociaż jak wszędzie zdarzają się mniej ciekawe elementy (kwestia gustu). Mimo wszystko wydaje mi się że jest to kawałek dobrego fantasy. Minusem jest brak najnowszej książki w miękkiej oprawie. 2 pierwsze tomy podzielone są na 4 rozdziały opisywane w górach, na pustyni, na stepach i w mieście nadmorskim co nie powoduje nudy. Jak Wegner dopisze jeszcze ze 2, 3 tomy to wydaje mi się że jego cykl będzie mógł śmiało konkurować z najlepszymi Polskimi pisarzami fantasy.

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #248 dnia: Marca 28, 2012, 19:41:54 »
    wszystkie te książki są dostępne na  chomikuj w formacie pdf - nie zachęcam do ściągania (osobiście ściągam bo to co się dzieje w polskich wydawnictwach to porażka - dzielą co 2 książkę na części żeby zgarnąć więcej kasy, poza tym gdybym miał zapłacić za to wszystko co przeczytałem to bym musiał sprzedać kompa, a i tak by pewnie nie wystarczyło)

Wiesz, że jest twór zwany biblioteką? To takie miejsce gdzie po założeniu karty możesz wypożyczyć książkę bez płacenia za nią. :) Polecam sprawdzić, bo jest to dużo wygodniejsze niż czytanie z głupich pdf'ów. Zresztą zachęcam i tak do wydania raz na jakiś czas tych 30 - 40 złotych na książkę, która nas naprawdę interesuje, ponieważ pisarz też człowiek i nie tworzy sztuki dla samej sztuki i jeść musi. ;)

@hunter1 - co do Twojej "selekcji" to oczywiście w wielu miejscach się nie zgadzam, ale z drugiej strony większości tego co podawałeś nie czytałem, bo jako jeden z nielicznych wypowiadających się w tym temacie nie gustuje w fantastyce. Oczywiście łyknąłem Tolkiena i Sapkowskiego, ale nigdy nie nazwałbym żadnej z tych książek "nudną". Pozycja bez opisów jest po prostu beznadziejnie słaba, gdyż to właśnie szerokie opisy sprawiają, że czytelnik "czuje" to co czyta, a nie błądzi po kartkach papieru, gdzie akcja goni akcję. No ale ja jestem z tych, którzy cenią Orwellowski "Rok 1984", czy Ojca Chrzestnego Mario Puzo więc mogę się nie znać. :p

Offline hunter1

• Użytkownik
    « Odpowiedź #249 dnia: Marca 28, 2012, 20:37:17 »
    Wiesz, że jest twór zwany biblioteką? To takie miejsce gdzie po założeniu karty możesz wypożyczyć książkę bez płacenia za nią. :) Polecam sprawdzić, bo jest to dużo wygodniejsze niż czytanie z głupich pdf'ów. Zresztą zachęcam i tak do wydania raz na jakiś czas tych 30 - 40 złotych na książkę, która nas naprawdę interesuje, ponieważ pisarz też człowiek i nie tworzy sztuki dla samej sztuki i jeść musi. ;)

Co do bibliotek, to wybór jest tam raczej ograniczony, brakuje nowości.
    Raz na jakiś czas zdarza mi się coś kupić, ale wiadomo że nie dam rady wszystkiego, poza tym to, co się dzieje w wydawnictwach nie wymaga komentarza.

Co do selekcji są to tylko moje osobiste odczucia dotyczące tych książek, oczywiście każdy ma swoje zdanie i należy się z tym liczyć. Książkę, którą czytam 1-2 dni nazywam ciekawą, tą na którą poświęcam tydzień + nudną, takie jest moje kryterium, nie jestem oczywiście jakimkolwiek znawcą w tej dziedzinie, od czasu do czasu zdarza mi się coś przeczytać i chce się tym podzielić.
    « Ostatnia zmiana: Marca 28, 2012, 20:44:43 wysłana przez hunter1 »
    "Bede sobie tworzył, bede sobie grał,
    Bedzie coś jechało, powiem – tralala"
    Lech Roch Pawlak, Opole 2007

Offline MlodyKenny

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #250 dnia: Marca 28, 2012, 22:58:47 »
    Moje ulubione książki to:
    Potop
    Ogniem i Mieczem
    O wilku i 7 koźlątkach - braci Grimm
    zbiór bąsni Andersena, które pozwalają mi oderwać się od problemów codziennego życia
    Jądro Ciemności
    Kordian J.Słowackiego
    Lalka
    Gazeta Wyborcza (ale autora nie znam :/)

Offline Lord Reginald

• Użytkownik
    • UMAD?
    « Odpowiedź #251 dnia: Marca 29, 2012, 07:13:16 »
    Ja ostatnio przeczytałem bardzo fajną książkę historyczna. "Całym Sercem" Stanisława Pietrasa. Książka opowiada o życiu i losach Henryka IV Prawego , oraz o próbie zjednoczenia Polski pod jego berłem.Dużą rolę mimo ekskomuniki rzuconej przez biskupa Wrocławia odgrywa apb Jakub Świnka, który upatruje go sobie jako kandydata na tron króla ... Polecam , może zdradziłem nieco fabuły ale to powieść historyczna :D

PROBLEM?

Offline Wolerak

• Użytkownik
    « Odpowiedź #252 dnia: Kwietnia 03, 2012, 18:40:30 »
    Moje ulubione książki to: W pustyni i w puszczy,Ogniem i mieczem,Krzyżacy-wszystkie są Sienkiewicza. 

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #253 dnia: Kwietnia 08, 2012, 18:42:51 »
    Panie i Panowie prosze o mała pomoc.

Do jakiego rodzaju fantasy zaliczyli byście "Kroniki Amberu" ,"Harrego Pottera"?

Offline Kinro

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #254 dnia: Kwietnia 08, 2012, 18:46:27 »
    Do książek fantasy.
    Za krótki byłby post więc dodam, że nie sprecyzowałeś pytania.
    Życie jest jak śmierć.
    Tylko... nie do końca...