Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Harce na podwórzu, czyli rekonstrukcja historyczna  (Przeczytany 121309 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    Odp: Rekonstrukcja historyczna
    « Odpowiedź #450 dnia: Kwietnia 22, 2012, 12:59:53 »
    Co to się dzieje, forum o takiej grze a temat zamiera. Trzeba go rozchulać, sezon się zaczął!
    Jak tam plany na ten rok? Nowe sprzęty kupione/zamówione? :D
    Sława!

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #451 dnia: Kwietnia 22, 2012, 15:30:32 »
    Za tydzień zaczynam sezon i to z hukiem. Bitwa Narodów- będzie się działo.
    Jak ktoś jest zainteresowany tematem a przyjechać nie może to w necie ma być transmisja.
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #452 dnia: Kwietnia 22, 2012, 17:32:58 »
    Jak ktoś jest zainteresowany tematem a przyjechać nie może to w necie ma być transmisja.

Nawet ja, olewający rekonstrukcję, chciałem przejść się na tę reklamowaną BN, bo zobaczyłem reklamę w busie, ale jak poszukałem w necie i znalazłem ceny biletów (ponad 100 złotych) to w jednej chwili odechciało mi się na to iść.

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    « Odpowiedź #453 dnia: Kwietnia 22, 2012, 19:23:35 »
    Ano, akurat takie sobie wybrałeś. Trzeba pamiętać że BN ma bardzo ważną funkcje sportową, bo wyłania mistrzów tej "dyscypliny". Oczywiście, są również wymogi rekonstrukcyjne, ale sama formuła będzie inna od zwyczajnych imprezek.
    Sława!

Offline Kompiotronik

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    • Salus rei reipublicae suprema lex esto!
    « Odpowiedź #454 dnia: Maja 03, 2012, 18:31:32 »
    Ja w żadnej grupie jeszcze nie jestem, zamierzam dołączyć do jakiejś XVII wiek, zastanawiam się nad Wielkopolską Bracią Sarmacką, chciałem się zapytać, czy znacie tą grupę, a jeśli tak to jaka ona jest?

"Machasz waść tą szabelką jak cepem! Ten cios jeno u pachołków trybunalskich w modzie! A ten kurlandzki dobry do psów odganiania!" - H.Sienkiewicz "Potop"
    Salus rei reipublicae suprema lex esto!

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    « Odpowiedź #455 dnia: Maja 03, 2012, 20:25:39 »
    Najważniejsze pytanko:
    Potrafisz jeździć konno? Bo tak krótko mówiąc to piesza szlachta wygląda śmiesznie w momencie inscenizacji bitwy. Jeśli nie, to proponowałbym myśleć jedynie o jakieś pospolitej piechocie.
    No i XVII wiek to nie jest tania zabawa. Jedna z droższych, powiedziałbym.
    Sława!

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #456 dnia: Maja 03, 2012, 21:03:33 »
    Wymaga kupna konia:P??

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    « Odpowiedź #457 dnia: Maja 04, 2012, 01:01:23 »
    Nie wymaga, ale jak chcesz odtwarzać szlachcica, to musisz konia mieć. A jak nie masz, to bez sensu się w ogóle za to zabierać. Odtwarzanie pieszej szlachty jest jak odtwarzanie wojsk pancernych bez czołgu :D
    Sława!

Offline Kompiotronik

• Użytkownik
    « Odpowiedź #458 dnia: Maja 04, 2012, 09:54:17 »
    No właśnie konia nie mam, ale wystarczy mi jakiś prosty żołnierzyk w delii, hajdawerach i z szablą, po prostu zwykły szeregowiec ;)
    Chociażby z tego względu, że za dużego budżetu na ten cel nie posiadam.
    Jak to najdroższa? Wg. moich obliczeń 2 tys. na podstawę powinno wystarczyć, to na pewno mniej niż uzbrojenie takiego średniowiecznego rycerza.

"Machasz waść tą szabelką jak cepem! Ten cios jeno u pachołków trybunalskich w modzie! A ten kurlandzki dobry do psów odganiania!" - H.Sienkiewicz "Potop"

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    « Odpowiedź #459 dnia: Maja 04, 2012, 11:19:25 »
    Tyle że zwykły żołnierzyk w delii, z szablą to szlachcic, a oni konie mieli ;) Odtwarzaj sobie hajduka który szlachcicem nie był najwyżej.
    No i za 2 tysiące to możesz odtwarzać najwyżej jakiegoś ciurake. Nie wiem w jaki sposób za 2 tysiące chcesz sobie kupić buty, szablę, żupan, pas, czapkę. A jak chcesz z wełny szyć to proponuję do pary buty z łyka i kij zamiast szabli :D
    Nawet załóżmy że bierzesz tą wełnę na żupan taki powiedzmy "polowy". To sam uszyjesz? Jeśli nie to wlicz krawca. Delia - kolejna kasiora, tym bardziej że delia bez futra to kiepsko. Idźmy dalej - 2 koszule przynajmniej, żeby nie śmierdzieć na imprezie. Spodnie. I zaczynają się schody: Buty (fajne kozaki to minimum 500zł), szabla kuta, powiedzmy po taniości, od maciejki to gdzieś 650zł. No i jeszcze pochwa z pasem! Nie liczyłem kaletki która też będzie niezbędna, guzików do żupana i przyborów obozowych.  Krótko mówiąc za 2 tysiące ta zabawa jest nierealna.
    « Ostatnia zmiana: Maja 04, 2012, 11:50:30 wysłana przez Blitzwing »
    Sława!

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #460 dnia: Maja 04, 2012, 14:47:06 »
    Z perspektywy osoby znającej się na rekonstrukcji jak ksiądz na cnocie...

Wydaje mi się, że nie musi wszystkiego kupować od "rzemieślników". Jeśli by się uparł to większość rzeczy mógłby uszyć sam. Pewnie potrzebowałby mocnego postanowienia i samozaparcia, ale po godzinach męczarni udałoby zrobić się duuużo taniej takie np. buty, koszulę, spodnie, etc. Już nie wspominając o takim pasie, który chyba dość małym nakładem sił da się zrobić. Więc po co przepłacać? ;) Oczywiście może nie wszystko domowymi metodami "wyprodukuje" (np. taki żupan - nawet nie mam pojęcia jak miałby się za niego zabrać), ale większość oporządzenia można chałupniczo zmontować.

edit: Jeszcze pytanie poboczne. :) To prawda, że niedługo na większość najważniejszych imprez nie będą wpuszczane osoby z kolczugami "zgniatanymi" (czy jak to się tam zwie)? Podobno takie są ahistoryczne i jedynie koluczugi z nitowanymi kółkami są jedynymi prawdziwymi.
    « Ostatnia zmiana: Maja 04, 2012, 14:51:17 wysłana przez proud »

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    • Piwa: 94
    « Odpowiedź #461 dnia: Maja 04, 2012, 14:52:54 »
    Ja na rekonstrukcji znam się mniej-więcej tak jak ty ale uważam że jednak w przypadku szlachty nie ma jak samemu wykonać ubrań. Nie mam na przykład pojęcia jak mógłbym zabrać się za taki pas
    (click to show/hide)
    Akurat XVII wiek to okres bardzo wyszukanych szlacheckich ubrań i bez solidnego zaplecza finansowego można co najwyżej odtwarzać jakiegoś gołodupca.

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    « Odpowiedź #462 dnia: Maja 04, 2012, 15:03:23 »
    Butów sam nie uszyjesz. Nie bez powodu kosztują około 7 stówek. Trzeba być doświadczonym szewcem. Samemu można sobie najwyżej zaciskane na rzemyk łapcie dla jakieś czerni kozackiej zrobić :D
    Uszyć można sobie najwyżej koszulę pod żupan, ale i one były wtedy skomplikowane (bufiaste części, lamówki, sznureczki).
    Pas w zależności. W XVII wieku używano płóciennych i skórzanych do szabli. Wypada mieć oba.  Płócienny to będzie po prostu jakiś dobry materiał. Skórzany i tak trzeba kupić (chyba że wala się pod domu skóra:D) i dorobić do niego klamry, okucia, które z kolei bierzemy od jubilerów. Jak ktoś nie ma doświadczenia w operowaniu igłą, samozaparcie nie wystarczy. O ile w rekonstrukcji wczesnego średniowiecza, zwyczajna koszula czy spodnie są banalne, to z czasem wszystko robi się trudniejsze, bardziej ozdobne :P
    Więc nawet odtwarzanie biednego szlachcica wyniesie sporo. Załóżmy że pozostaniemy przy wełnianym żupanie (ale z prawdziwej wełny) to i tak koszt butów, szabli z pochwą i rapciami podbije koszty. Dlatego też jestem przeciwny całej tej pieszej szlachcie. Koń wtedy miał prawie każdy. Bo nawet jak go nie było stać, to chwytał się pańskiej klamki gdzie jakiegoś konika dostał za służbę. Na pieszo chodzić mogła gołota, tyle że oni byli tak samo bogaci jak chłopi ;d
    Z kolczugami to po mału tak się staje. Nie ma jakieś jednej komisji która reguluje te kwestie, zawsze organizator narzuca kryteria. Nie wiem jak w innym okresie, ale u nas we wczesnym zaciskane są jeszcze tolerowane. Chociaż widać wysyp nitowanek, co mnie bardzo cieszy.
    Tak, zaginane są niehistoryczne. Nie znaleziono takiego wynalazku.
    Sława!

Offline Kompiotronik

• Użytkownik
    « Odpowiedź #463 dnia: Maja 04, 2012, 17:46:29 »
    Dobra, niech będzie, tania ta zabawa nie jest, co oznacza, że z rekonstrukcji XVII wieku chyba muszę zrezygnować :(

Może zajmę się II wojną światową, u mnie jest tego dużo ^^

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    « Odpowiedź #464 dnia: Maja 04, 2012, 18:01:24 »
    Niepokoi mnie szybkie zniechęcanie się. Nie licz że II WŚ jest tańsza, bo tam niczego nie wykonasz własnoręcznie :P
    Ogólnie to nic nie zrobisz w jeden sezon. Mógłbyś zacząć bawić się w XVII wiek, ale od pułapu jakieś czeladzi obozowej. Pieniążków wystarczyłoby na buty i podstawowe łaszki. Z czasem kupowałbyś kolejne rzeczy :)
    Pozdrawiam
    Sława!