Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Harce na podwórzu, czyli rekonstrukcja historyczna  (Przeczytany 121516 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Thomas Marshal

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Ból jest tymczasowy, honor jest wieczny.
    Odp: Rekonstrukcja historyczna
    « Odpowiedź #480 dnia: Czerwca 26, 2012, 21:52:37 »
    Te swastyki czy inne emblematy mają charakter poglądowy więc tylko jakieś półgłówki mogą pomyśleć że to naprawdę ;p A patrząc na to co Festung Breslau robiło raczej taki biedny to on nie jest bo jak nie wycieczka jakaś (np do Francji http://www.festungbreslau.wroclaw.pl/main.php?target=normandia1944-2010 ) to pomagają na planach filmowych itd. Zresztą to są tylko pasjonaci więc zajmują się tym tylko w wolnych chwilach a urlop z pracy na jakąś większa imprezę nie zawsze da się załatwić :) Takie rzeczy też trzeba mieć na uwadze.

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #481 dnia: Czerwca 26, 2012, 22:00:45 »
    Ciekawe jak w przypadku rekonstrukcji takich oddziałów jak SS wygląda sprawa z ich emblematami, swastykami, etc. W końcu ich propagowanie w myśl prawa jest zabronione, ale rekonstruując taką jednostkę bez takich emblematów chyba traci się znaczną część "frajdy" i autentyczności - o ile można o takim czymś mówić. ;)

No i chyba racja z tym, że takie oddziały mają dość biedny kalendarz imprez (a jeśli już coś mają to i tak wpierdziel dostają :().
    Sprawa wygląda jak ze wszystkim. Możesz nosić choćby w hipermarkecie na t-shircie. Noszenie według polskiego prawa, bez jawnego propagowania ideologii nie jest za takowe uważane. Przez pewien czas było, ale zapis wycofano z prawa.

Pierwotna wersja artykułu 256 z roku 1997:
    "Art. 256.§ 1. Kto publicznie propaguje faszystowski lub inny totalitarny ustrój państwa lub nawołuje do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych albo ze względu na bezwyznaniowość,
    podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2."
    Propagowanie, w rozumieniu art. 256 k.k., oznacza każde zachowanie polegające na prezentowaniu faszystowskiego lub innego totalitarnego ustroju państwa, w zamiarze przekonania do niego” (uchwała SN z 28 marca 2002 r., I KZP 5/02, OSNKW 2002, nr 5–6, poz. 32).

W roku 2009 lub 2010 dodano następujący paragraf
    "§ 2. Tej samej karze podlega, kto w celu rozpowszechniania sporządza, gromadzi, przechowuje, przewozi, przenosi lub przesyła pismo, druk, nagranie, film lub inny przedmiot zawierający treść określoną w § 1."

Tutaj wyjaśnienie:
    "Przestępstwo z art. 256 par. 2 k.k. ma charakter wieloodmianowy. Czynność sprawcza polega na produkowaniu (wykonaniu czynności technicznych i organizacyjnych), utrwalaniu, sprowadzaniu, nabywaniu (również nieodpłatnym), przechowywaniu, posiadaniu, prezentowaniu, przewożeniu lub przesyłaniu (w tym przez internet) wskazanych w przepisie przedmiotów.
    Przedmiotem czynności wykonawczej są druki, nagrania lub inne przedmioty, zawierające treść określoną w par. 1 (czyli propagującą faszystowski lub inny totalitarny ustrój państwa lub nawołującą do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych albo ze względu na bezwyznaniowość) albo będące nośnikiem symboliki faszystowskiej, komunistycznej lub innej totalitarnej."

Paragraf 2 został uznany za niezgodny z Konstytucją ;)
    Z dniem 3 sierpnia 2011 roku art. 256 par. 2 k.k. wyrokiem Trybunału Konstytucyjnego z 19 lipca 2011 r. – sygn. akt K 11/10 (Dz.U., 2011, nr 160, poz. 964), w części obejmującej wyrazy albo będące nośnikiem symboliki faszystowskiej, komunistycznej lub innej totalitarnej został uznany za niezgodny z art. 42 ust. 1 w zw. z art. 54 ust. 1 i art. 2 Konstytucji RP.

Na chwilę bieżącą tak wygląda sytuacja, może się zmieni, może nie. Jestem pewny aktualnych ustaw, gdyż jakiś czas temu sam musiałem się z nimi zmagać, z resztą nie pierwszy raz...
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline UrsHK

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Miodu, kobiet, dobrej bitki!!!
    « Odpowiedź #482 dnia: Czerwca 27, 2012, 01:17:15 »
    Parę pytań do was. Nikogo nie atakuję, odtwórstwo to ciągłe dążenie do ideału, więc:
    Te hełmy ze strony głównej wciąż są w drużynie? Straszne mroczki z nich, jakieś żebrowce z dorobionym okularem.
    Na tym zdjęciu również jest Pan z takim hełmem i szabelką. O co więc chodzi? Bo jeśli o warega, to nie polega to na zbieraniu sprzętu od północy, przez ruś, do bizancjum :D
    Co dokładnie masz na myśli przez mroczki. Hełmy są wzorowane na Vendelskich. Rękawice też są mroczne:)? Moim zdaniem jakiech lekkie odchodzenie od znalezisk pozwala na większe zróżnicowanie sprzętu. Z tego co wiem znaleziono kilka okularów ale bez dzwonów. Ekspertem nie jestem, bo od listopada jestem rekonstrukcji. Ale widziałem sporo ludzi w podobnych okularowcach. A jak twoim zdaniem powinien wyglądać chełm z okularem i czy w ogóle uważasz to za historyczne?
    P.S. http://www.thorkil.pl/valsgarde6.htm Jakby nie było to jest coś na kształt żebrowca z okularem.
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 27, 2012, 01:59:57 wysłana przez UrsHK »
    Jesteś z Łodzi lub okolic, chcesz zostać wczesnośredniowiecznym wojem. Pisz. Albo kliknij tutaj http://verthandi.pl/
    ..."kiedy Odyn mnie wybierze
    bym mógł polec w pełni chwały,
    imię jego głośno krzyknę -
    dzień ten będzie mi wspaniały,
    gdy w Valhalli wkroczę progi
    w einherjerów stanę rzędzie,
    wśród poległych braci moich
    dzień ten najpiękniejszym będzie,
    imię moje przetrwa wieki,
    sagi będą mówić o mnie,
    ja zaś w blasku czci i sławy
    u Odyna boku siądę" ...

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #483 dnia: Czerwca 27, 2012, 09:44:18 »
    Ciekawe jak w przypadku rekonstrukcji takich oddziałów jak SS wygląda sprawa z ich emblematami, swastykami, etc. W końcu ich propagowanie w myśl prawa jest zabronione, ale rekonstruując taką jednostkę bez takich emblematów chyba traci się znaczną część "frajdy" i autentyczności - o ile można o takim czymś mówić. ;)

No i chyba racja z tym, że takie oddziały mają dość biedny kalendarz imprez (a jeśli już coś mają to i tak wpierdziel dostają :().
    Mimo wszystko zapomniałem dodać, że prawo prawem, ale różni ludzie różnymi ludźmi i nie polecam do końca chodzenia z takimi symbolami po niektórych miejscach. I mówię tu nawet o mundurach do rekonstrukcji, o różnych t-shirtach nawet nie wspominając. Nie jest miło, jak w terenie zadrzesz z tymi z Antify, stfu. A w pewnych rejonach Warszawy Antifa przeżywa swój Renesans. Ciężki temat.

Znałem z doświadczenia sytuacje gdy blokowali, a w zasadzie atakowali grupy rekonstrukcyjne WSS i WH, gdy zobaczyli tam znajome sobie twarze. Ale cóż, adrenalina musi być :P
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #484 dnia: Czerwca 27, 2012, 11:18:17 »
    Zastanawia mnie jedno... kiedy w końcu wcześni zrozumieją, że lamelek skórzanych po prostu nie było.
    Jaki okres dokładnie rekonstruujecie? Vendele wyszły z użytku jakoś tak koło VIII wieku.

Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #485 dnia: Czerwca 27, 2012, 12:08:15 »
    Oprócz tego co mówi koleżanka, że Vendele są dużo starsze od wikingów to najważniejsze: ONE BYŁY HEŁMAMI OZDOBNYMI. W rezultacie wykonane z cienkiej blachy, w srebrze i złote, nie nadające się do walki. Wszystkie wykopane z grobów książąt z tamtej epoki. Jedyny wikiński hełm to ten z Gjermundbu :-) Okular który jest luzem pochodzi z Litwy (?) i jak wszystko z tamtego terenu ma strasznie szerokie datowanie. Jednak gwarantuję że nie przypomina tych waszych.
    I najważniejsze: Odtwórstwo - czyli odtwarzamy, nie wymyślamy. Nie robimy wariacji. Można próbować coś odtworzyć, ale jeśli ma się ku temu solidne podstawy. Logika tutaj dużo nie daje - "skoro był jeden, powinno być więcej" No właśnie nie. Mógł być tylko jeden taki :-)
    O niespójności już nawet nie mówię, bo połączenie - mroczny okular i szabla to już klasyka gatunku. Szabla to broń kawaleryjska, używana w ogromnej większości przez koczowników (rusini też biegali z mieczami, to co u nich znaleziono z szabel to wyciągnięto z koczowniczych grobów). Jeśli chcecie się rozwijać, to moja dobra rada - na pierwszy ogień idą te hełmy. Zastąpcie je rekonstrukcjami Gjermundbu. A jak każdy chce wyglądać inaczej, to reszta niech kupi sobie różne normany, żebrowce z nosalami. Podrzucam jedyny słuszny hełm okularowy ;) :
    http://www.thorkil.pl/platnerstwo/helmy/wczesne/GJ.JPG
    Druga sprawa też, że to co macie również nie jest rekonstrukcją vendeli, a też luźną wariacją. Podejrzewam, że gdybyście wydali te parę tysięcy na prawdziwe repliki i przedatowali drużynkę, to na wczesne by was na bank wpuszczali :-)
    Sława!

Offline UrsHK

• Użytkownik
    • Miodu, kobiet, dobrej bitki!!!
    « Odpowiedź #486 dnia: Lipca 01, 2012, 23:18:19 »
    Zapewniam Cię że nas wpuszczają. Blitzwing, wiesz z jakiej jestem drużyny, miło byłoby się dowiedzieć z jakiej ty jesteś.
    Odnośnie szabli, słyszałeś o zapożyczeniach? Hełm do którego wysłałem link może jest ozdobny ale to żebrowiec z okularem, co wkazuje na to, że wtedy znano i stosowano taką budowę hełmów. W średniowieczu nie każdego było stać na nowy hełm, a ci którzy zaczęli zajmować się "vikingowaniem", że tak to ujmę, byli potomkami Vendeli, więc część mogła biegać w hełmach po tacie:). Poza tym nię sądzę żeby hełmy z dnia na dzień wychodziły z mody. To że znaleziono 10 hełmów na krzyż, nie oznacza że było ich dziesięć. Skoro za czasów vendelskich znaleziono żebrowce z okularami, a potem w Xw. znaleziono kolejnego żebrowca z okularem ale już zmienionym(Gjermundbu), to możnaby wyciągnąć wniosek, w że międzyczasie używano takich hełmów. Hełmy, do których się przyczepiłeś nie odstają budową od vendelskich, a od Gjermundbu różnią się okularem. Nie mają okularów na zawiasach i są bez spawań, więc nie powiedziałbym, że są takie mroczne.
    Ale to już kwestia tego jak kto pojmuje odtwórstwo.
    Jesteś z Łodzi lub okolic, chcesz zostać wczesnośredniowiecznym wojem. Pisz. Albo kliknij tutaj http://verthandi.pl/
    ..."kiedy Odyn mnie wybierze
    bym mógł polec w pełni chwały,
    imię jego głośno krzyknę -
    dzień ten będzie mi wspaniały,
    gdy w Valhalli wkroczę progi
    w einherjerów stanę rzędzie,
    wśród poległych braci moich
    dzień ten najpiękniejszym będzie,
    imię moje przetrwa wieki,
    sagi będą mówić o mnie,
    ja zaś w blasku czci i sławy
    u Odyna boku siądę" ...

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    « Odpowiedź #487 dnia: Lipca 02, 2012, 00:26:21 »
    Nie widzę powodu aby mówić o swojej drużynie. Zapewniam że wszystko jest jak należy ;) I jeśli chodzi o to czy się znamy - raczej nie. Nie znam waszej ekipy, może z widzenia.
    Zapożyczenia - daj dowód. Bo to totalna bzdura. Znaleziono w wikińskim grobie szable? :o W tamtym czasie było wyraźne przywiązanie kulturowe. To znaczy że skandynaw nosił rzeczy skandynawskie. Nie biegał w ruskich bryczesach i kaftanie. Zresztą, skoro tak się wszystkim wszyscy wymieniali, to czemu wikingowie chowani nie na północy są otoczeni rzeczami typowymi dla nich? Biżuteria północna choćby:D ;) Łatwo to zaobserwować na Rusi. Ruryk i jego świta. Mniej więcej do XII wieku dwór był czysto skandynawski, dopiero z czasem się zeslawizował, jednak był to okres ponad stu lat :-)
    Znano budowę hełmów - no ok. Kto więc zakazuje ubierać hełmów rzymskich? Albo z maskami. Przecież na dalekich stepach i takie były :) Potomkami - taaaa, tylko czemu nic nie znaleziono, patrząc na mnogość vendeli ze swoich czasów? I powtórzę po raz kolejny - vendele były srebrno złote, z cienkiej blachy, totalnie reprezentacyjne, nie do walki. Jeśli jesteś więc potomkiem "vendeli" (sic!) to czemu nosisz jakąś lipe, a nie rekonstrukcje konkretnego? Polecam też przestudiować budowę vendeli a gjermundbu. Są zupełnie inne i to na pierwszy rzut oka.
    Odtwórstwo to traktujecie odrzucając to "od" i zostawiając twórstwo :D Bo nasza zabawa polega na odtworzeniu czasów dzięki literaturze i przesłankom, nie naszym pomysłom :-) A z hełmami nie powinno być problemów. Wiadomo że nosiło je niewielu i w większości były to zwykłe żebrowce z nosalami, normany. Ale wiadomo, w środowisku od lat każdy chce się wyróżnić ficzerem. Zamiast tworzyć potworki stylizacyjne lepiej zainwestować np. w nitowanke i normalnego normana. To jest dopiero szpan :D Nie wyśmiewam, staram się oczywiście nakierować na dobre tory. Bo sprzęt zawsze można wymienić. Hełmik, szabelkę itd.
    Polecam artykuły znajomych:
    http://www.arkona.xon.pl/index.php/czytelnia/68-o-kultur-mieszaniu-czyli-jak-nie-robi-z-siebie-blendera.html
    Świetny artykuł. Sam miałem czasy wielu mroczków (szarawarki, szłomik z nosalem itp. :D).
    Sława!

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #488 dnia: Lipca 02, 2012, 00:59:26 »
    Jeżeli chodzi o szable, bo to akurat moja działka.
    W Polsce wczesnośredniowiecznych szabel znaleziono... uwaga... uwaga... 2 sztuki. Jedną w Czechowicach, w grobie koczownika. Drugą w rzece niedaleko Radymna. Też pewnie należała do koczownika, bo niedaleko (w Przemyślu) mieli całkiem spory cmentarz. Zresztą, na tym cmentarzu znaleźli też pendent od szabli. Szable tego typu występowały faktycznie w całej Europie i sporej części Azji, ale nie ma żadnego dowodu, że posługiwali się nią wikingowie.
    Co do sprzętu po dziadku- realny czas użytkowania uzbrojenia wynosił jakieś 50 lat.Więc nie jest możliwe, żeby wiking w czasach powiedzmy Mieszka używał wendela. Może jakaś forma przechodnia była, a może nie. Ale dopóki nie znajdzie się dowód, nie mówcie że to co robicie jest rekonstrukcją.
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline Xavart

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #489 dnia: Lipca 12, 2012, 16:20:27 »
    Wiecie gdzie mógłbym ufundować sobie tarczę z wymalowanym na niej herbem szlacheckim? Tzn. znacie kogoś kto takie robi? Jeżeli tak to prosiłbym o stronę internetową/dane kontaktowe takiej osoby

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    « Odpowiedź #490 dnia: Lipca 15, 2012, 16:30:04 »
    A to będzie coś do użytkowania, czy może na ścianę?
    Tak czy tak najłatwiej zrobić ją samemu. wielkich umiejętności to nie wymaga:D
    Sława!

Offline Kompiotronik

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    • Salus rei reipublicae suprema lex esto!
    « Odpowiedź #491 dnia: Sierpnia 04, 2012, 20:29:50 »
    Chodzi tobie o wczesno czy późno średniowieczną? Bo jeśli wczesno to jak powiedział kolega wyżej można samemu zrobić i pomalować farbą do drewna, a późno to u pierwszego z brzegu kowala ( np. http://kuzniarycerska.pl ) zamówić tarczę i pomalować farbą do metali.

p.s. dla efektu jeszcze skrzyżowane szable husarskie i gites :D

"Machasz waść tą szabelką jak cepem! Ten cios jeno u pachołków trybunalskich w modzie! A ten kurlandzki dobry do psów odganiania!" - H.Sienkiewicz "Potop"
    Salus rei reipublicae suprema lex esto!

Offline FilipM3

• Użytkownik
    « Odpowiedź #492 dnia: Sierpnia 09, 2012, 08:46:01 »
    Jedzie ktoś na Wojnę Wieków w ten weekend?

Offline Gedbard

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #493 dnia: Sierpnia 12, 2012, 14:54:16 »
    Byłem wczoraj na Bitwie Dwóch Wazów, to jest rekonstrukcji bitwy pod Gniewem z 1626 r. Muszę przyznać, że zaskoczyła mnie popularność tej imprezy. Było tam około 2-3 tysięcy widzów i mniej więcej 200 rekonstruktorów. Myślałem, że będzie trochę skromniej. Plusem są ceny biletów( 10 zł- ulgowy, 15 zł- normalny). Chyba najtańsze z imprez w okolicy. Na takie super popularne oblężenie Malborka wybulić trzeba 50-60 zł za osobę, co wg mnie jest już dużą przesadą.

Nagrałem filmik i jak wrzucę go na youtube'a to podam linka.
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 12, 2012, 14:58:07 wysłana przez Gedbard »

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    « Odpowiedź #494 dnia: Sierpnia 12, 2012, 14:59:54 »
    Co Ty tutaj porównujesz. Vivat Vasa! jest imprezą historyczną. Oblężenie Malborka to festyn z przebranymi w zbroje z rynny statystami i aktorami w skórzanych kozakach.
    Sława!