1. Nie wiem dokładnie, bo nie ja ten skrypt pisałem - to oryginalny skrypt, tylko (zapewne przez przeoczenie) nie został on włączony (brak jednej komendy w skrypcie) przez twórców. Ale za Korsarzy dostaję coś koło 110 denarów, a za Huskarlów można dostać chyba coś w okolicy dwustu. Zwykły Rabuś kosztuje bodajże 32 denary.
Tylko Ramun wykupuje więźniów po starych cenach (50 denarów od łebka), co w sumie ma sens, bo potrzebuje tylko rąk do wioseł i ma gdzieś to kim wcześniej był dany jeniec, skąd pochodzi i co potrafi.
2. Sprawa wygląda tak - niektóre teksty są zapisywane w stanach gry i gra już ich więcej nie odświeża, tylko pobiera właśnie z tego stanu gry. Są to głównie nazwy utworzonych już oddziałów wałęsających się po mapie oraz teksty w informacjach o postaciach, frakcjach i miejscach w zakładce "zadania". Nie trzeba więc zaczynać gry od początku, nawet jeśli ma się grę zapisaną na wersji angielskiej. Po prostu te teksty się nie uaktualnią, reszta (przedmioty, dialogi, jednostki etc.) będzie się wyświetlać poprawnie.
edit: Zajrzałem teraz do tego skryptu i o ile dobrze odczytuję, to formułka wygląda tak: (x+10)2/6 gdzie "x" to poziom doświadczenia więźnia.
Czyli za jednostkę na 1 poziomie dostaniemy 20 denarów, za Huskarla (28 poziom, najwyższy w grze) - 240 denarów.