Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Nieoficjalne spolszczenie M&B  (Przeczytany 165097 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 96
    Odp: spolszczenie
    « Odpowiedź #330 dnia: Października 26, 2008, 18:41:41 »
    Z pewnością będzie to najbardziej klimatyczne i profesjonalne  spolszczenie. Dlatego chciałbym podziękować za kawał dobrej roboty;)

Offline TomAschek

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #331 dnia: Października 26, 2008, 19:17:39 »
    Daedalus - po to go wysłałem :D
    And when I turned, no face I saw,   A gdy odwróciłem się, nie ujrzałem nikogo,
           For the shadow was my own,   tylko własny cień,
                    Death Angel’s Shadow.   Cień Anioła Śmierci.

Offline Bargian

• Użytkownik
    « Odpowiedź #332 dnia: Października 27, 2008, 12:38:32 »
    Jedynym zdaniem:
    Jestes wielki!
    Dzieki!

Offline 123tomek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #333 dnia: Października 29, 2008, 01:04:40 »
    Gdy morale oddzialu jest niskie i niektorzy zaczynaja uciekac pojawia sie komunikat "TYGODNIOWY raport morale" czy cos tego typu. Moim zdaniem powinno byc "DZIENNY" gdyz komunikat ten wyskakuje codzienie a nie raz w tygodniu.

Offline Messer

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #334 dnia: Października 29, 2008, 09:44:06 »
    No nareszcie jakaś zmiana w nazwie jednostek, niby ci sami chłopcy a inni ;-), świetna robota, "Rhodoccy Pawęźnicy" maja teraz swoją prawidłową nazwę, bo włócznikiem był prawie każdy piechur. wielka dziękówa za spolszczenie. Pozdro

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #335 dnia: Października 29, 2008, 14:27:30 »
    Gdy morale oddzialu jest niskie i niektorzy zaczynaja uciekac pojawia sie komunikat "TYGODNIOWY raport morale" czy cos tego typu. Moim zdaniem powinno byc "DZIENNY" gdyz komunikat ten wyskakuje codzienie a nie raz w tygodniu.
    W oryginale jest "tygodniowy". Poza tym ten komunikat służy chyba nie tylko raportowaniu o morale. Sprawdzę toi zmienię w razie potrzeby.

Zaraz zaczynam pracę nad przygotowaniem spolszczenia pod 1.010, która właśnie wyszła. Mam nadzieję, że nie będzie sporo zmian i jeszcze dzisiaj uda mi się to skończyć. ;)

Edit: Między 1.010 a 1.003 nie ma prawie żadnych zmian w tekstach, więc można śmiało zainstalować na nią obecne spolszczenie.
    « Ostatnia zmiana: Października 29, 2008, 15:41:36 wysłana przez Daedalus »

Offline Daedalus

• Użytkownik
    Spolszczenie Mount & Blade 1.010 BETA
    « Odpowiedź #336 dnia: Października 30, 2008, 14:41:29 »
    Wprowadziłem już chyba wszystkie skrypty, które miałem przygotowane (ale cały czas szukam, gdzie by tu dodać nowe), więc jeżeli są jakieś osoby, które by chciały wypróbować nowe spolszczenie (najlepiej, jeśli zaczynają nową grę) w M&B 1.010, to proszę się zgłaszać do mnie na PW. Z tego co się orientuję i co sprawdzałem, to nie pojawiają się żadne błędy, ale nadal nad plikami pracuję i tą wersję, którą mam przygotowaną, traktuję jako BETĘ, więc link podam tylko ochotnikom, którzy się bezpośrednio do mnie zgłoszą.

Dlaczego więc teraz mówię o nowym, niedokończonym spolszczeniu, a nie poczekam jeszcze trochę? Bo pewnie niektórzy z Was zaczynają nowe gry, a to spolszczenie wprowadza sporo zmian, które są widoczne tylko wtedy, gdy już po jego zainstalowaniu rozpoczniemy nową grę. Późniejsze zmiany raczej będą należały do takich, które nie wymagają zaczynania zabawy od początku.

Co nowego?
    - odmiany - próbuję całkowicie pozbyć się tekstów typu np. "Lord Jakiś (Królestwo Swadii)". Teraz takie komunikaty będą wyglądać tak: "Lord Jakiś z Królestwa Swadii"
    - rozróżnianie płci - w niektórych dialogach, informacjach, komunikatach będzie teraz rozróżniana płeć postaci/jednostki
    - drobne dodatkowe informacje - przerobiłem kilka rzeczy i teraz gdy spojrzymy do dziennika do informacji o frakcji/postaciach, albo zapytamy jakiegoś lorda o lokację innego lorda, to pojawi sie nie tylko nazwa lokacji, ale też i jej rodzaj np. "miasto Dhirim" lub "wieś Veyejeg"
    - przerobiłem ekran podsumowania bitwy, wprowadzając trochę dodatkowych wartości. Nigdy więcej "odnosi rany" i "nie żyje". Teraz jest "ranny", "ranna" i "rannych" oraz "zabity", "zabita" i "zabitych" - w zależności od płci i liczby powalonych/poległych.

Aha, jeszcze wspomnę - spolszczenie jest TYLKO do wersji 1.010. Na innych działać dobrze nie będzie, bo podmienia skrypty, menusy, dialogi i jeszcze parę innych rzeczy. Więc nie ma nawet co próbować i instalować go na starszych wersjach, bo pewnie gra nawet się nie uruchomi.

Offline Messer

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #337 dnia: Października 31, 2008, 10:55:05 »
    Daedalus mistrzu ;-), gdy już wyjdzie wersja pudełkowa to spolcszczenie cd projektu będze pewnie klonem twojego, albo gorszą wersją twojego, powinieneś się z nimi dogadać może coś by ci skapneło z tych kroci które dostaną za wdrozenie na polski rynek M&B, za taka prace coś się należy ;-). pozdro

Offline Glaedr

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    « Odpowiedź #338 dnia: Listopada 01, 2008, 12:24:25 »
    No Daedalus powinien coś otrzymać za to całkowite spolszczenie. Mogę się założyć, że w wersji CD-projektu nie będzie odmian, ponieważ przetłumaczą dosłownie język angielski. Przynajmniej tak jest w większości spolszczeń chociaż może tym razem się postarają... wątpie.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    Spolszczenie 1.0 do Mount & Blade 1.010
    « Odpowiedź #339 dnia: Listopada 05, 2008, 22:05:21 »
    Chyba poprawiliśmy (dzięki, chłopaki) już wszystkie znaczące błędy w skryptach, więc pora wypuścić nową wersję spolszczenia. Możecie już pobrać wersję 1.0 do Mount & Blade 1.010.

Co nowego od wersji 1.0 beta (tej, o której pisałem we wcześniejszym poście)?
    - poprawki, usunięcie błędów w skryptach
    - poprawiłem (a właściwie włączyłem go tylko) oryginalny skrypt, który odpowiadał za obliczanie wartości więźniów. Teraz kwota, którą "wykupiciele" oferują za jeńców, zależna jest od poziomu jeńca.
    - poprawiłem jeszcze nieco czcionkę, bo w innych rozdzielczościach pojawiały się lekkie "obramowania" liter "ą" i "ę".

Spolszczenie jest pod wersję 1.010, ale może też działać na 1.011, gdyż są prawie takie same. Czy działa poprawnie? Nie wiem, zapytajcie kogoś, kto próbował. ;) Ja mam 1.010 i nie zamierzam zmieniać, bo na tą wersję jest module system.

Pozdrawiam,
    Daedalus

Offline k.

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #340 dnia: Listopada 05, 2008, 22:36:06 »
    Dzięki!
    Zaryzykuje i sprawdzę czy działa na 1011.

Dobry pomysł z jeńcami.

Offline Roddick

• Użytkownik
    « Odpowiedź #341 dnia: Listopada 06, 2008, 08:23:30 »
    Witam!.
    Ja mam wersje Mount&Blade 1.011 i chciałbym się dowiedzieć czy będzie działać to spolszczenie na tej wersji.
    Jeżeli ktoś przetestował mógłby mi powiedzieć czy działa?
    Z góry dziękuje

Offline WarCrow

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #342 dnia: Listopada 06, 2008, 09:07:05 »
    Witam!.
    Ja mam wersje Mount&Blade 1.011 i chciałbym się dowiedzieć czy będzie działać to spolszczenie na tej wersji.
    Jeżeli ktoś przetestował mógłby mi powiedzieć czy działa?
    Z góry dziękuje

Z tego co testowałem betę spolszczenia na wersji 1.011, to nie zauważyłem żadnych problemów. Jeżeli grasz od nowa to myślę, że śmiało możesz instalować.

Offline Roddick

• Użytkownik
    « Odpowiedź #343 dnia: Listopada 06, 2008, 14:43:48 »
    Okej dziękuje za odpowiedź, i gram od nowa.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #344 dnia: Listopada 08, 2008, 12:34:49 »
    Uaktualniłem installer na obu serwerach, by w przypadku posiadania M&B 1.011 nie wywalał błędu o nieprawidłowej wersji gry. Teraz akceptuje zarówno 1.010, jak i 1.011, nie trzeba więc ręcznie wpisywać ścieżki.

Proszę o uaktualnienie informacji na stronie głównej forum. Z góry dzięki. :)