Wprowadziłem już chyba wszystkie skrypty, które miałem przygotowane (ale cały czas szukam, gdzie by tu dodać nowe), więc jeżeli są jakieś osoby, które by chciały wypróbować nowe spolszczenie (najlepiej, jeśli zaczynają nową grę) w M&B 1.010, to proszę się zgłaszać do mnie na PW. Z tego co się orientuję i co sprawdzałem, to nie pojawiają się żadne błędy, ale nadal nad plikami pracuję i tą wersję, którą mam przygotowaną, traktuję jako BETĘ, więc link podam tylko ochotnikom, którzy się bezpośrednio do mnie zgłoszą.
Dlaczego więc teraz mówię o nowym, niedokończonym spolszczeniu, a nie poczekam jeszcze trochę? Bo pewnie niektórzy z Was zaczynają nowe gry, a to spolszczenie wprowadza sporo zmian, które są widoczne tylko wtedy, gdy już po jego zainstalowaniu rozpoczniemy nową grę. Późniejsze zmiany raczej będą należały do takich, które nie wymagają zaczynania zabawy od początku.
Co nowego?
- odmiany - próbuję całkowicie pozbyć się tekstów typu np. "Lord Jakiś (Królestwo Swadii)". Teraz takie komunikaty będą wyglądać tak: "Lord Jakiś z Królestwa Swadii"
- rozróżnianie płci - w niektórych dialogach, informacjach, komunikatach będzie teraz rozróżniana płeć postaci/jednostki
- drobne dodatkowe informacje - przerobiłem kilka rzeczy i teraz gdy spojrzymy do dziennika do informacji o frakcji/postaciach, albo zapytamy jakiegoś lorda o lokację innego lorda, to pojawi sie nie tylko nazwa lokacji, ale też i jej rodzaj np. "miasto Dhirim" lub "wieś Veyejeg"
- przerobiłem ekran podsumowania bitwy, wprowadzając trochę dodatkowych wartości. Nigdy więcej "odnosi rany" i "nie żyje". Teraz jest "ranny", "ranna" i "rannych" oraz "zabity", "zabita" i "zabitych" - w zależności od płci i liczby powalonych/poległych.
Aha, jeszcze wspomnę - spolszczenie jest TYLKO do wersji 1.010. Na innych działać dobrze nie będzie, bo podmienia skrypty, menusy, dialogi i jeszcze parę innych rzeczy. Więc nie ma nawet co próbować i instalować go na starszych wersjach, bo pewnie gra nawet się nie uruchomi.