Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Nieoficjalne spolszczenie M&B  (Przeczytany 165094 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    Odp: spolszczenie
    « Odpowiedź #285 dnia: Października 05, 2008, 21:06:09 »
    W oryginalnych tekstach M&B są wzmianki o Bogu (niektórzy lordowie aż z tym przesadzają), grzechach, etc. To nie jest mój wymysł.

Co się tyczy "więc", to teksty jeszcze będą poprawiane. Najpierw chcę dotłumaczyć wszystko do końca i wydać wersję 0.9, później, czekając na module system, postaram się co nieco podopieszczać w miarę moich skromnych możliwości i przygotować 1.0, gdzie będzie sporo zmian w skryptach.

A z samego tłumaczenia zostały mi tylko teksty o odejściu/ponownym przyłączeniu i opis rodzinnych stron NPC'ów. Reszta jest zrobiona. Jeśli ktoś naprawdę chce pomóc, to  może sobie wybrać któregoś z NPC i go "rozbudować" - w sensie takim, żeby zrobić z niego postać bardzo wyrazistą, z dobrymi kwestiami dialogowymi, określonym stylem wypowiadania się i charakterem itp. Jak ktoś coś takiego ułoży, to niech się do mnie zgłosi na priv.

Kaczmarka? Nie wiem czemu, ale już bardziej pasuje mi ta "właścicielka gospody".

Offline Arathorn

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • 5'nizza
    « Odpowiedź #286 dnia: Października 05, 2008, 23:06:22 »
    Cytat: Silesian
    K…. ateista się znalazł.

K.... katolik się znalazł. Nieco szacunku do innych osób, uprzedzony człowieczku.

Weź się za odrabianie lekcji jak ci się nudzi, a jak odrobisz to zrób sobie mod eliminujący kościoły i kaplice z gry albowiem twórcy upodobali sobie takie w niej umieścić.

Hm...nie widziałem.

W średniowieczu chłopcze Kościół ”rządzi” czy inaczej to ujmując …. rulez !

Idąc dalej Twoim tokiem myślenia to dzisiejsze zorganizowane grupy przestępcze także "rulez". Bo przecież również kradną i mordują jak to bywało za czasów średniowiecznego Kościoła.

W starożytność na twoim miejscu bym się nawet nie zagłębiał bo mógł byś się pogubić w ofercie.

Yyy (...) ? Chyba to ja jestem głupi skoro tego nie rozumiem. =)

« Ostatnia zmiana: Października 05, 2008, 23:08:14 wysłana przez Arathorn »
    °°° Gras Porasta Mury Mego Miasta, Nielegalna Plantacja Zielonego Chwasta °°°

" Una mors est tragoedia, milia sunt numeratio. " Iosif Wissarionowicz Dżugaszwili

Offline k.

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #287 dnia: Października 05, 2008, 23:37:06 »
    (...)

Dobra robota z nowym spolszczeniem!

Nie wiem czy Ci to umknęło, ale kiedy jeden lord przechodzi z frakcji do innej (po wybiciu jego uwczesnej frakcji) otrzymujemy informacje kontekstową po angielsku "Lord xxx switched from yyy to zzz"
    Kiedy lord przychodzi do naszej frakcji wszystko jest ok.

Offline Kyroman

• Użytkownik
    « Odpowiedź #288 dnia: Października 06, 2008, 13:51:33 »
    K…. ateista się znalazł. Weź się za odrabianie lekcji jak ci się nudzi, a jak odrobisz to zrób sobie mod eliminujący kościoły i kaplice z gry albowiem twórcy upodobali sobie takie w niej umieścić.
    W średniowieczu chłopcze Kościół ”rządzi” czy inaczej to ujmując …. rulez !
    Zdaje się, że Twój Kościół chroni się czymś takim jak "tolerancja religijna". Czemu Ty, wierzący, tego nie przestrzegasz? Czyżby dotyczyło to jedynie tych, co wierzą w cokolwiek wymyślonego?

Gra, rzeczywiście można powiedzieć, że osadzona jest w średniowieczu. Ale gdzie widzisz na mapach średniowiecznych Swadię i inne państwa? Nie ma ich. Czemu? Bo to fikcja historyczna. Tam wcale nie musi być religii, nie musi to być średniowiecze, tak samo jak nie ma wielu rzeczy, które były w średniowieczu. Można sobie wymyślić, że wcześniej np. Izraelici nie wydostali się z niewoli babilońskiej, Jezus okazał się niewypałem, a Rzymianie zdążyli wymordować wszystkich sekciarzy - i już mamy całkowicie inny rozwój świata! Chociaż z drugiej strony, gdyby nie było chrześcijaństwa, może nigdy nie powstałoby coś takiego jak średniowiecze, nie byłoby ciemnoty, zabobonów, feudalizmu, wyzysku i mordowania heretyków, tj. głównie ludzi myślących. Gdyby nie było religii, byłoby nudno - ludzie nie mieliby po prostu o co się zabijać.

Przepraszam za offtop, ale zachowanie fundamentalistycznych katoli, którzy nie wiedzą czego chcą, po prostu mnie przeraża.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #289 dnia: Października 06, 2008, 15:03:58 »
    Nie wiem czy Ci to umknęło, ale kiedy jeden lord przechodzi z frakcji do innej (po wybiciu jego uwczesnej frakcji) otrzymujemy informacje kontekstową po angielsku "Lord xxx switched from yyy to zzz"

Aaa, tak. Nie tyle mi umknęło, co nie byłem pewien czego ta linijka dotyczy. Jak człowiek widzi w pliku jedynie "{s1} has switched from {s2} to {s3}.", to może się tylko domyślać o co chodzi. Teraz już wiem.  Dzięki, poprawione.

Offline Silesian

• Użytkownik
    « Odpowiedź #290 dnia: Października 06, 2008, 15:24:20 »
    W którym to miejscu napisałem wam w co ja wierze, że się tak się twórczo rozwinęliście w opiniach o mnie ?  Co ?
    Umiemy czytać czyjeś wypowiedzi czy ponoszą nas emocje ?
    K…. ateista się znalazł.......
    Właściwie niedopowiedzenie a tak wymowne nieprawdaż  :)))

Zdaje się, że Twój Kościół chroni się czymś takim jak "tolerancja religijna". ...... zachowanie fundamentalistycznych katoli, którzy nie wiedzą czego chcą, po prostu mnie przeraża.
    Średniowiecze i Kościół Rzymski …… i "tolerancja religijna" ?! Czy ty spałeś na lekcjach w szkole.

Armagan postanowił takie wątki i elementy umieścić w grze i jak się komuś to nie podoba, to niech nie gra, zmoduje sobie lub napisze do twórców. Może dodadzą jeszcze jedną opcję w ustawieniach i będzie np.:
    - bez krwi
    - bez kodów
    - bez religii
    : )

Arathorn – fajny awatar masz.

Wracając do wątku to właściwie CD Projekt mógł spokojnie zaproponować ci gratyfikacje i zlecić finalizacje lokalizacji zamiast tracić czas.
    Osobiście dziękuje za wysiłek bo korzystam  i  milej mi się gra.
    FORTUNATA  SILESIA

Offline Arathorn

• Użytkownik
    • 5'nizza
    « Odpowiedź #291 dnia: Października 06, 2008, 16:10:56 »
    Bez urazy dla Daedalus'a, ale CD-P nigdy mu czegoś takiego nie zaproponuje. Choć zasługuje :)

Arathorn – fajny awatar masz.

Wiem.

" Una mors est tragoedia, milia sunt numeratio. " Iosif Wissarionowicz Dżugaszwili

Offline k.

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #292 dnia: Października 07, 2008, 01:36:50 »
    Bez urazy dla Daedalus'a, ale CD-P nigdy mu czegoś takiego nie zaproponuje. Choć zasługuje :)
    (...)

Samo na pewno nie zaproponuje :)

Offline Arathorn

• Użytkownik
    • 5'nizza
    « Odpowiedź #293 dnia: Października 07, 2008, 03:21:57 »
    To raczej pewne. Z drugiej strony sami nie będą sobie odbierać pracy, za która dostają pieniądze. Z resztą umowa już podpisana =)

Offline Kolba

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Ten który opowiada kretowi bajki do snu
    « Odpowiedź #294 dnia: Października 08, 2008, 16:41:33 »
    Mam proste pytanie: jak odinstalować spolszczenie?

Offline Daedalus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #295 dnia: Października 08, 2008, 16:53:52 »
    W pliku language.txt w głównym katalogu gry zmieniasz "pl" na "en" i zapisujesz zmiany. To wszystko.

Offline Kolba

• Użytkownik
    « Odpowiedź #296 dnia: Października 08, 2008, 16:54:40 »
    Dziękuje za informację ;).

Offline Daedalus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #297 dnia: Października 08, 2008, 17:48:59 »
    Dzięki za przypomnienie. Zrobiłem zwykły, prosty unistaller, który usunie wszystko to, co zainstalował i przywróci wszystkie nadpisane pliki do poprzedniej postaci (poza czcionką, bo to akurat nie ma znaczenia). Można będzie spolszczenie usunąć albo uruchamiając "odinstaluj spolszczenie.exe" w katalogu głównym M&B, albo przez Panel sterowania "dodaj lub usuń programy".

Offline Kolba

• Użytkownik
    « Odpowiedź #298 dnia: Października 09, 2008, 07:44:23 »
    Właśnie chyba czcionka ma znaczenie, bo po "usunięciu" spolszczenia czcionka zmieniła się na znaki podobne do języka Chińskiego...;/.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #299 dnia: Października 09, 2008, 20:44:17 »
    Nie, jestem ABSOLUTNIE pewien, że czcionka nie ma z tym nic wspólnego. To ta oryginalna czcionka, w której poprawiłem tylko literki "ą" i "ę". Reszta jest jak w oryginale, więc jeśli coś się popsuło, to na pewno nie przez to. Opisz co dokładnie robiłeś. Na pewno dałeś tam "en" (i tylko "en"), a nie nic innego? :P