Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Nieoficjalne spolszczenie M&B  (Przeczytany 165099 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Messer

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: spolszczenie
    « Odpowiedź #390 dnia: Lutego 07, 2009, 14:19:33 »
    Wypowiedź w afekcie:

Niestety takie młotki jak ten  przemo1394 są niestety powszednim obrazem użytkowników internetu którzy niepotrafią myśleć logicznie tylko piszą to co im ślina na język przyniesie bo są przecież "anonimowi", poza tym chcą być na siłe wszędzie i robić wszystko, a tak sie nieda bo trzeba robić jedno a dobrze, niestety tendencja spadkowa tego zjawiska nierokuje nic dobrego ;|. Koniec.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 07, 2009, 14:21:31 wysłana przez Messer »

Offline Józef Sztacheta

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #391 dnia: Lutego 07, 2009, 17:39:39 »
    Pertros masz 100% rację , a ty panie moderatorze co ci do mojego piractwa ?? Sam masz pewnie z kilkanaście GB piratów na kompie ;)

A ty jesteś gejem o, a że nie mam dowodów? A kogo to obchodzi. Żenua.
    Skoro już oficjalnie przyznałeś się do piractwa wlepiam ci ostrzeżenie również za inteligencję "poniżej oczekiwań". No i szacuneczek za chwalenie się spolszczeniem które jest ogólnodostępne i każdy samodzielnie może je ściągnąć... ech ludzkość to jednak choroba przenoszona drogą pciową.

Offline przybor

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #392 dnia: Lutego 07, 2009, 18:08:56 »
    "ludzkość to jednak choroba przenoszona drogą pciową."- święta prawda

Offline pc_maniac

• Użytkownik
    • Piwa: 1
      • Polish Builders Community
    « Odpowiedź #393 dnia: Lutego 10, 2009, 04:32:17 »
    Cały czas w grze nie pasowało mi tłumaczenie broni o angielskiej nazwie "Falchion" na "Falcjon".
    No i faktycznie dzisiaj sobie przypomniałem, że jest polskie tłumaczenie nazwy tej broni - to "Falcata"

Polecam poszperać w necie. Jest sporo informacji o "falcatach".

Offline Messer

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #394 dnia: Lutego 10, 2009, 09:14:18 »
    Cały czas w grze nie pasowało mi tłumaczenie broni o angielskiej nazwie "Falchion" na "Falcjon".
    No i faktycznie dzisiaj sobie przypomniałem, że jest polskie tłumaczenie nazwy tej broni - to "Falcata"

Polecam poszperać w necie. Jest sporo informacji o "falcatach".

Falcata to zwykły tasak, nawet widać to gołym okiem;), ale tutaj http://pl.wikipedia.org/wiki/Falcata podają że falcata jest cyms innym(troche inna geneza powstania tej broni)

Offline pc_maniac

• Użytkownik
    « Odpowiedź #395 dnia: Lutego 10, 2009, 11:56:04 »
    Ke?

Podajesz link do falcaty, gdzie jest nawet jej zdjęcie i piszesz, że "to zwykły tasak" (http://pl.wikipedia.org/wiki/Tasak)?
    Zwróć uwagę do jakiej kategorii podałeś link: "Miecze".
     Weź no może zmień okulary. Gdzie Ty tam jakiś tasak widzisz i gdzie ten "tasak" ma drewnianą rękojeść?
    Falcata to odmiana greckiej machairy lub Nepalskiego Kukri, z resztą nawet masz tam link do niej. To broń sieczna, działająca na zasadzie szabli, lecz o dużo większej mocy uderzenia, ze względu na ciężar.

"The falcata is a type of sword typical of Pre-Roman Hispania (the Iberian Peninsula, modern Spain and Portugal), similar to the Greek kopis or Nepalese kukri."
    http://en.wikipedia.org/wiki/Falcata

Możliwe jednak, że falcjon jest czymś innym niż falcata. Gdyż różnią się one zakrzywieniem płazu, którego falcjon ma tylko w końcówce.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 10, 2009, 12:04:42 wysłana przez pc_maniac »

Offline Messer

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #396 dnia: Lutego 10, 2009, 12:03:58 »
    Ke?
    Podajesz link do falcaty, gdzie jest nawet jej zdjęcie i piszesz, że "to zwykły tasak"? Weź no może zmień okulary. Gdzie Ty tam jakiś tasak widzisz i gdzie ten "tasak" ma drewnianą rękojeść?
    Falcata to odmiana greckiej machairy lub Nepalskiego Kukri, z resztą nawet masz tam link do niej. To broń sieczna, działająca na zasadzie szabli, lecz o dużo większej mocy uderzenia, ze względu na ciężar.

"The falcata is a type of sword typical of Pre-Roman Hispania (the Iberian Peninsula, modern Spain and Portugal), similar to the Greek kopis or Nepalese kukri."
    http://en.wikipedia.org/wiki/Falcata

Więc może zanim coś napiszesz, przyjrzyj się temu co opisujesz i podajesz nawet w linku

Człowieku, mój stary Pecet ma pewnie tyle lat co ty więc wybaczam Ci twoja niewiedze, więc czytaj http://pl.wikipedia.org/wiki/Tasak i tutaj też http://www.rycerze.org/rola_uzbrojenia/ryc3.htm
    Tasak zbliżony jest budową do korda. Ma głowicę jedno sieczną, prostą lub lekko wygiętą, niekiedy rozszerzającą się przy sztychu, krótszą od mieczowej. Rękojeść bywa z reguły symetryczna, taką jak u miecza, choć pod koniec XV w. chyba pod wpływem orientalnym, używano tasaków o rękojeści asymetrycznej, z trzonem nachylonym w stronę ostrza.

Wszystko wskazuje, że tasaki były w późnym średniowieczu bronią popularną, traktowaną głównie jako oręż codzienny i podróżny. Ikonografia, np. scena bitwy pod Legnicą na tzw. tablicach bernardyńskich świadczy, że tasaków używano także w boju. Twórca malowideł ukazał rycerza w pełnej zbroi płytowej i hełmie, wznoszącego ponad głowę ramię zbrojne w tasak. Sposób ułożenia ręki, a więc i prowadzenie broni, jest identyczne jak wśród walczących mieczami

Jeszcze jeden  link i cytat z niego http://vaevictis.webpark.pl/Bron_sieczna/sieczne.htm
    Tasak - Broń biała coś w rodzaju krótkiej szabelki o szerokiej sztywnej głowni. Używana już w średniowieczu jako broń chłopska, szeroko stosowana w 2 połowie XVIII i 1 połowie XIX wieku jako broń reguralnej piechoty.

A taki jak twija mamusia szanowna używa do siekania kotletów jest tu http://www.allegro.pl/item532577158_tasak_do_miesa_solidny.html ;)

Co do kukri to bym polemizował bo sam posiadam kukri i jest świetne do rzucania.

Jeszcze Jatagan można zaliczyć do tasaków bo zadaje obr rąbane nie cięte.

no!
    « Ostatnia zmiana: Lutego 10, 2009, 12:20:13 wysłana przez Messer »

Offline pc_maniac

• Użytkownik
    « Odpowiedź #397 dnia: Lutego 10, 2009, 12:08:10 »
    Może mój pecet Twojemu nie dorównuje, jednak słowo "sword" ma tylko jedno znaczenie.
    Do tasaka również dałem Ci linka. Pokaż mi gdzie w "falcacie" masz trzonek?
    Czy jesteś na tyle ślepy żeby pomylić głownię stylizowaną całkowicie na szablach (zamknięta rękojeść chroniąca dłoń) z trzonkiem (nota bene zawsze otwartym)?

Czy kukri również zaliczasz do tasaków? No to i szablę Wołodyjowskiego również zalicz.

I bardzo dobrze, że opisujesz sposób wyprowadzenia uderzenia tasakiem (podobny do miecza), bo w falcacie ujęcie tej broni i wyprowadzenie sztychu jest identyczne z szablą, a nie mieczem.

Podajesz, że tasak "to coś w rodzaju krótkiej szabelki", nie będę już nawet polemizował gdzie ta "krótka szabelka" ma głownię, ale wyjaśnij mi co falcata ma z "krótkością"? Toż falcaty miały rozmiary sporo ponad 120 cm w sztychu, czyli były to "olbrzymie szabelki", zaś angielskie porównanie do kukri miało na celu wskazanie na zakrzywienie tej broni jak i jej ujęcie w dłoni.
    Za to przez przypadek odkryłem brak w słowniku słowa "glewnia". Jest za to "glewie". I chyba tak powinna się nazywać ta śmiercionośna broń używana przez Rhodoków.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 10, 2009, 12:26:27 wysłana przez pc_maniac »

Offline Messer

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #398 dnia: Lutego 10, 2009, 12:23:28 »
    A czy to tez nazwał byś Falcatą http://www.cbswords.com/images/300b.jpg ?

Za to przez przypadek odkryłem brak w słowniku słowa "glewnia". Jest za to "glewie". I chyba tak powinna się nazywać ta śmiercionośna broń używana przez Rhodoków.

U mnie jest Glewia

Offline pc_maniac

• Użytkownik
    « Odpowiedź #399 dnia: Lutego 10, 2009, 12:30:44 »
    A czy to tez nazwał byś Falcatą http://www.cbswords.com/images/300b.jpg ?

U mnie jest Glewia
    Nie wiem czy nazwał bym to falcatą, ponieważ nie jestem specjalistą, jednak brakuje mi w tej broni 2 wyróżników, ta broń na zdjęciu ma konstrukcję pozwalającą na wyprowadzenie sztychu na wprost, a nie jedynie z zamachu, ma również 2 powierzchnie cięcia, a co najważniejsze nie wiem jaka jest długość tej broni z rysunku.

P.S. Przyglądając się na inne rysunki falcat, prawdopodobnie Twoje zdjęcie może to być falcatą lub unowocześnioną wersją greckiej machiary.

Co do "glewie"/"glewia" to zapewne jedno z określeń mówi o liczbie mnogiej, a drugie pojedynczej.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 10, 2009, 12:46:39 wysłana przez pc_maniac »

Offline Messer

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #400 dnia: Lutego 10, 2009, 12:37:04 »
    Wielkość(długość) broni można łatwo określić po długości (wielkości) rękojeści, jaka dłoń taka cała reszta tu jest ta broń i dłoń właściciela ;) http://www.eplakaty.pl/img/towary/duze/6082.jpg

Co do wymowy Glewia, Glewie mówi się mam jedno Pilum, rzuciłem 3 Pila :P (Pilum ---> http://pl.wikipedia.org/wiki/Pilum)

Offline pc_maniac

• Użytkownik
    « Odpowiedź #401 dnia: Lutego 11, 2009, 08:55:25 »
    Wczoraj trafiłem na dość dziwną sytuację w grze.
    Jestem wasalem Swadian.
    Król Swadii postanowił chyba nieco pomieszkać w zdobytym na Khergitach zamku i tam musiałem zaliczyć jego questa.

Jakież było moje zdziwienie gdy okienko dialogowe podało mi, że włada nim "Król Harlaus z Chanatu Khergickiego".

Offline wujek_bulus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #402 dnia: Lutego 15, 2009, 16:55:01 »
    Falchion to falchion, nie ma jednoznacznego tlumaczenia  na język poslki, najbliższa pokrewna broń to tasak lub kord. Tak wiec proponuje pozostawić nazwe falchion kub przemianowac na tasak - chociaz ten jako taki byl uzywany przez plebs jako masowka. Natomiast ryciny falchionu prawie zawsze sa w polaczeniu z reka rymcerza
    « Ostatnia zmiana: Lutego 15, 2009, 17:00:10 wysłana przez wujek_bulus »

Offline przybor

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #403 dnia: Lutego 16, 2009, 19:56:39 »
    Kupcie sobie po mieczu i kłóćcie się na ten temat :)
    Nie widzę sensu, aby się sprzeczać o jakąś literówkę w (przepraszam, że urażę fanów) głupiej grze. Życie jest za krótkie, aby się o pierdoły kłócić, a poza tym kilka ostatnich odpowiedzi nie ma nic wspólnego do tematu.
    pozdro
    « Ostatnia zmiana: Maja 09, 2009, 16:18:59 wysłana przez przybor »

Offline pablo_80

• Użytkownik
    « Odpowiedź #404 dnia: Lutego 19, 2009, 22:05:03 »
    Witam.

Od jakiegoś miesiąca gram w M&B a od jakichś 2 tygodni jestem na forum(wiem, wiem, powinienem był zacząć od powitań;) ale przywitam się tu) - tak mi się dobrała kompania towarzyszy, że Jaremus zastrajkował i odszedł ode mnie. Po jakimś miesiącu go odnalazłem i... zaobserwowałem błąd prawdopodobnie w tłumaczeniu lub w opracowaniu skryptu. Nie zdążyłem zrobić screena, ale tekst był o tym, że jacyś pomocnicy zniszczyli jego księgi a potem być w stylu <script ..... (i tu ciąg jakichś znaczków, cyfr, itp)...nie wiem gdzie powinienem coś takiego zgłosić więc z góry proszę o nie karanie mnie upomnieniem;)