Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: M&B: Ogniem i Mieczem  (Przeczytany 85145 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Maksi123

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: M&B: Ogniem i Mieczem ?????
    « Odpowiedź #30 dnia: Września 03, 2009, 20:13:52 »
    Balian, nie obrażaj ludzi zdolniejszych od siebie.
    Wina Tula, że tak długo wydaje moda. Rodacy z CD Projekt Red wykorzystują tylko okazję.
    Wóz, albo przewóz.
    Ważne jest by zarobić, dzięki pieniądzom z tego ich dodatku może wydadzą Wiedźmina II.
    Bez kasy nic nie zrobią.
    Z pustego to i Salomon nie naleje.

Offline bogusz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #31 dnia: Września 03, 2009, 20:18:00 »
    Ale przecież twórcy With Fire and Sword nie mają monopolu na mod o tej tematyce. To tak jakby przyczepiać się do każdej gry o tematyce II wojny światowe poza Medal of Honor, czy której tam była pierwsza. Ja z przyjemnością zagram w obydwa mody/dodatki.

Rodacy z CD Projekt Red wykorzystują tylko okazję.
    Wóz, albo przewóz.
    Zgadzam się.
    « Ostatnia zmiana: Września 03, 2009, 20:20:31 wysłana przez bogusz »
    Miecz przeznaczenia ma dwa ostrza. Jednym jesteś ty, a drugim jest...

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #32 dnia: Września 03, 2009, 20:28:19 »
    Oooo, widzę, że CDP pojechał po bandzie i strzelił w plecy modderom. Cóż... nie pierwszy to raz i zapewne nie ostatni. Szkoda tylko, że tym razem wychędożono bez mydła (i to w jaki sposób!) największy polski mod. Co nam pozostaje? Chyba tylko nagłośnienie sprawy w świecie modderskim i bojkot tego cholernego dodatku, bo to się w głowie nie mieści, żeby tak wrednie, od tylca...

Tul, gdybym wiedział, że to tak będzie wyglądać, to przedstawiciel CDP, który pytał mnie o namiary na Was, dostałby prędzej solidnego kopa w rzyć.

Koniec końców, mam już serdecznie dość wszystkich tych wrednych zagrywek CDP odnośnie Mount&Blade. Najpierw całkowicie spierniczyli polskie wydanie i olali potencjalnych nabywców, a teraz chcą zarobić na niej jak najwięcej kasy, także kosztem społeczności fanowskiej.

Ważne jest by zarobić, dzięki pieniądzom z tego ich dodatku może wydadzą Wiedźmina II.

Taaa, bo na Wiedźmine i ER mało jeszcze zarobili... Poza tym co niby wspólnego ma ten dodatek do M&B ze studiem CDP Red??
    « Ostatnia zmiana: Września 03, 2009, 20:33:29 wysłana przez Daedalus »

Offline Tario

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Rittes des panter
      • Gry RPG u Taria
    « Odpowiedź #33 dnia: Września 03, 2009, 20:47:39 »
    Kurcze brudna sprawa, bardzo brudna, nie podoba mi się to wszystko, oczywiście jestem za tulem chociaż  zbytnio na mod nie czekam gdyż wiem ,że troszkę to jeszcze potrwa i dostaniemy dopieszczone cacuszko a nie wywalający do pulpitu dodatek za 100 złoty w którego nawet nie będzie warto grać przez ich pośpiech gdyż myślą, że są dla tula konkurencją, wręcz przeciwnie oni nic nie znaczą  i tak spartolą sprawę więc co tu dużo gadać.   

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #34 dnia: Września 03, 2009, 20:54:19 »
    CD projekt wydaje gry a CD projekt Red je robi.

A to Ci nowość... :D Czytanie ze zrozumieniem się kłania. Pytałem co wspólnego ma CDP Red z dodatkiem do M&B. Choć było to pytanie retoryczne, bo oczywiste, że nic. Dodatek robi rosyjskie studio, a nie ziomki z Wawy.

Offline Balian

• Użytkownik
    • Nigdy nie za wiele Rock and Rolla ;)
    « Odpowiedź #35 dnia: Września 03, 2009, 20:56:24 »
    Balian, nie obrażaj ludzi zdolniejszych od siebie.
    W kradzieży pomysłów na pewno są zdolniejsi (chyba, bo nigdy nie kradłem czyichś pomysłów).
    Co się wydarzyło:
    -CDP Ukradli projekt
    -Zdenerwowanie userów forum tawerny four ways nie zna granic
    -Padają brzydkie komentarze na nieładne zachowanie ludzi z CDP.
    -Userom szkoda moddera Tula (autora prawdziwego wfas)

Co powinno się wydarzyć:
    -Rozwścieczony Tul kończy moda przed wydaniem dodatku.
    -Zrozpaczeni ludzie z CDP zrozumieli że nie uda im się zarobić dużo kasy.
    -Userzy radują się zwycięstwem i ciapią w darmowego moda 'WITH FIRE AND SWORD", tym samym gratulując i wiwatować panu Tulowi.
    -Tul zrozumiał że samotnie zwyciężył z armią ludzi z CDProject.

Pozdrawiam :)

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #36 dnia: Września 03, 2009, 21:01:44 »
    Póki co ten "Projekt" nie wyróżnia się niczym szczególnym. Wg. mnie już dużo lepiej wypadają mody typu SoD, TEaTRC, PoP, EG, itp. Zapewne większość ludzi zachwyca się po prostu Husarią, niczym więcej. Co prawda premiera ma nastąpi w listopadzie, do tamtego czasu może się nieco zmienić, ale wątpię, by zbliżyło się w minimalnym stopniu do WFaS-a Tula.

Pozdrawiam!

Offline Sandero

• Użytkownik
    • Awanturnik
    « Odpowiedź #37 dnia: Września 03, 2009, 21:06:38 »
    Nie jestem specem od prawa, ale wydaje mi się że tu przewija się jeden podstawowy wątek. Mod, czyli twórczość fanów rozszerzająca grę i najważniejsze MUSI być chyba darmowy. A druga sprawa płatny dodatek, na który zgodę musi wyrazić twórca Mount & Blade na wykorzystanie silnika gry w celu zarobkowym lub na wyłączność przez osoby trzecie. Lub po prostu te "prawa" wynająć na daną produkcję odpłatnie lub nie. Więc nawet jakby się chciało usankcjonować prawnie moda, z elementami prawa autorskiego to automatycznie łamie prawa Taleworlds. :P Nazwa Mount and Blade jest Taleworlds, Ogniem i Mieczem jest dorobkiem powszechnym. Więc nazwy też nie można zastrzec. Pomysłu na wyłączność też nie można bo nie ma się praw do Mount and Blade. Jedyne co może mieć zastrzeżone moder to kod który napisze i grafikę. Ale oni mają swoją.

Dla mnie to takie bredzenie, że CDP się "zasadził" na czyjś pomysł. Skoro wychodzi to od Rosjan, bardziej mi to pachnie czymś na fali filmu "1612". :P
    « Ostatnia zmiana: Września 03, 2009, 21:08:23 wysłana przez Sandero »

Offline Balian

• Użytkownik
    « Odpowiedź #38 dnia: Września 03, 2009, 21:08:59 »
    Co jak co, ale ja na pewno nie czekam tylko na husarię NIFN. Bardzo lubię ten okres w którym było powstanie kozaków. A w tym dodatku ma się pojawić także Szwecja, Turcja, Rosja. A sama nazwa dodatku mówi sama za siebie. Po co w czasach powstania ma się jeszcze znaleźć turcja, rosja i szwecja? Jeżeli chcą Szwecję to niech sobie robią "dodatek Potop Szwedzki". Jeżeli chcą sobie robić Turcję to niech zrobią "dodatek Pan Wołodyjowski", a jeżeli chcą robić Rosję to niech zrobią dodatek"Wielka Smuta". Te frakcje nie są potrzebne. W ogóle ten dodatek nie może się nawet równać z modem Tula.

Edit: Na jakiej? Nie wiem. Po prostu myślałem że CDP są bardziej w porządku. A poza tym napisałem że skoro to jest dodatek OiM to po co inne frakcje oprócz polski, kazaków i chanatu. Samo to odstrasza(przynajmniej mnie).

W porządku, jestem Wiedźmińsko neutralny.
    « Ostatnia zmiana: Września 03, 2009, 21:24:45 wysłana przez Balian »

Offline bogusz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #39 dnia: Września 03, 2009, 21:09:10 »
    Nie mam pojęcia czemu się tak nakręciliście, przecież to oczywiste że wiekszość graczy wybierze With Fire and Sword zamiast grę wydaną przez CDP i nie mam na myśli, że będzie gorsza ponieważ nikt nie jest tego na daną chwilę stwierdzić, ale dlatego że moda tula jest wymierzony w szersze grono graczy,a poza tym będzie darmowy. Kto miał zagrać w WFaS to i tak zagra.

W ogóle ten dodatek nie może się nawet równać z modem Tula.
    Przepraszam bardzo, ale na jakiej podstawie możesz to stwierdzić? Grałeś w obydwie produkcje?
    Ja w tej kwestii jestem wiedźmińsko neutralny :]. Na osądy przyjdzie czas po premierach.

Edit
    Ale przecież nikt nie każe Ci jej kupować :). Na pewno znajdą się ludzie którzy będą woleli WFaS, znajdą się zwolennicy OiM i znajdą się tacy którzy polubią obydwa (np. ja :)
    « Ostatnia zmiana: Września 03, 2009, 21:19:36 wysłana przez bogusz »
    Miecz przeznaczenia ma dwa ostrza. Jednym jesteś ty, a drugim jest...

Offline Sandero

• Użytkownik
    • Awanturnik
    « Odpowiedź #40 dnia: Września 03, 2009, 21:18:49 »
    http://www.snowball.ru/oim/

Jeśli ktoś zna rosyjski i był leniwy by poszukać. :P

Offline tul

• The Deluge dev
    • Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #41 dnia: Września 03, 2009, 21:24:03 »
    Co do praw autorskich - w Polsce i chyba w większości krajów jest tak, że nie trzeba rejestrować utworów. Kto pierwszy ten lepszy, a kto był pierwszy to rozstrzyga sąd. Jednak tytuł, to nie utwór, a znak towarowy, a ten trzeba rejestrować.

Przewertowałem internet i jak się okazuje wspólny tytuł obu utworów powoduje nie małe komplikacje:
    http://www.gamezilla.pl/content/mount-blade-ogniem-i-mieczem-w-produkcji - tutaj w galerii same moje screeny, choć artykuł promuje wersję rosyjsko-ukraińską. Co ciekawe to musiało być świadome, specjalnie te screeny chowałem po kątach na tym forum.
    http://www.gaminator.pl/newsy/news/7089,Mount-Blade-Ogniem-i-Mieczem-zapowiedziane.html - kolejna pomyłka, trailer ich, screen mój.
    Nie wiem jak jest w końcu z nawiązaniami do pierwowzoru, jedne źródła podają, że będą (gry-online), a inne, że wydawca kategorycznie temu zaprzecza, dodatek miałby jedynie zmieniać realia gry.

No i niech ktoś mi znajdzie oficjalną notkę. Zarówno strona Cdprojektu jak i Taleworlds siedzi cicho.
    « Ostatnia zmiana: Września 03, 2009, 21:31:33 wysłana przez tul »

Offline inqq

• Użytkownik
    • 101st.eu
      • 101st.eu
    « Odpowiedź #42 dnia: Września 03, 2009, 21:29:43 »
    @Tul
    Ale jest jeden plus tego oni nagłośnia to i ludzie bd myśleli że twój mod to ich dodatek :)

101st.eu Zapraszamy!

Offline soner

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 150
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #43 dnia: Września 03, 2009, 21:32:01 »
    Oficjalna wiadomoscią cdprojekt jest caly nasz najnowszy news: http://www.mountblade.info/newsy.php?id=50 W press center cdprojekt jest identyczna informacja.
    ~Już Cię nie rozumie liżę komuż dupę ale jestem arogancki.Zastawienie wyrazów podobne do tego Jaś jest wysoki ale trochę niski. - acoaco122

Offline Balian

• Użytkownik
    « Odpowiedź #44 dnia: Września 03, 2009, 21:33:24 »
    Przesada! Nie mają własnych screenów? Teraz widać że twórcy chcą wyeliminować twój mod. Tzn, podali screeny z modu Tula ukazując że niby kupili od niego projekt, albo coś w tym stylu i nie ma już modu wfas bo zamierzają zrobić z niego dodatek. Chamskie zachowanie, a przywłaszczenie screenów to potwierdza. Jak coś znajdę ciekawego to napiszę. I przywłaszczenie naszego newsa, nosz kurr...