Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Time of Contempt (Sapkowski Universe Mod)  (Przeczytany 67133 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    Odp: Sapkowski Universe Mod (nazwa robocza)
    « Odpowiedź #105 dnia: Maja 08, 2009, 13:19:02 »
    Nastąpił mały update pierwszej strony + kilka screenów.

Offline hawk14

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #106 dnia: Maja 08, 2009, 16:06:36 »
    Spodobał mi się pomysł. Ale prawdopodobnie wykonanie już nie zabardzo mi się spodoba z paru powodów które można naprawić :
    1. Jeśli już to niech główny bohater będzie Wiedźminem, nie koniecznie Geraltem z Rivi.
    2. Stwory kurde stwory. Nie ma stworów - kompletny brak klimatu.
    3. Magia mój drogi, magia. Chyba bym nie przeżył gdyby w tym to modzie zabrakło magii. Yennefer, Triss Merigold no i oczywiście druidzi. Tzn do najęcia do armi A przy druidach że przyzywają stwory jakieś na bitwie.
    4. Postacie z wiedźmina jako bohaterowie do najęcia w tawernach.
    5. Koniecznie musisz dodać Jaskra :P to byłaby zbrodnia nie robiąc tego.
    6. Jakieś nowe animacje by się przydały.
    7. Totalny klimat wiedźmina. Prosze rób tego moda z książką w ręku. Musisz to poczuć!
    8. Starsza mowa elfów.
    9. Ciri. Ostatni punkt i najcięższy. Ciri w zaświatach. Ciri w świecie wiedźmina. Ciri córką Yennyfer i Geralta. Zwróć uwage na to że Ciri ratuje świat. Że Geralt i Yennyfer są teraz małżeństwem. Że Ciri uciekła na dłuższą chwile do innego świata przed lożą. Musisz ją umieścić w tym świecie.

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #107 dnia: Maja 08, 2009, 17:34:37 »
    1. Jeśli już to niech główny bohater będzie Wiedźminem, nie koniecznie Geraltem z Rivi.
    Dlaczego?
    A powiec mi ile ich było w sadze?
    3. Magia mój drogi, magia. Chyba bym nie przeżył gdyby w tym to modzie zabrakło magii. Yennefer, Triss Merigold no i oczywiście druidzi. Tzn do najęcia do armi A przy druidach że przyzywają stwory jakieś na bitwie.
    Niestety zaimplementowanie magii nie jest dobrym pomysłem bo wszystkie dotychczasowe próby zrobienia tego były bardzo słabe.
    Jakbyś umiał czytać to byś pewnie wiedział, że zamierzam tak właśnie zrobic.
    Patrz wyżej.
    Umiesz czytać? Przecież to jest w pierwszym wątku do cholery...
    7. Totalny klimat wiedźmina. Prosze rób tego moda z książką w ręku. Musisz to poczuć!
    Z książką robić nie będę, próbować będę to zrobić, ale wiem że będzie bardzo trudne (nie do zrobienia?).
    8. Starsza mowa elfów.
    Jeszcze jakieś życzenia? Skąd mam znać ten "język", co napisze byle co w nadzieji, że inni też nie są tak olśnieni wiedzą jak ty?
    9. Ciri. Ostatni punkt i najcięższy. Ciri w zaświatach. Ciri w świecie wiedźmina. Ciri córką Yennyfer i Geralta. Zwróć uwage na to że Ciri ratuje świat. Że Geralt i Yennyfer są teraz małżeństwem. Że Ciri uciekła na dłuższą chwile do innego świata przed lożą. Musisz ją umieścić w tym świecie.
    Ciri nie będzie bo tak jak kończy się saga opuszcza ona "wymiar świata wiedźmińskiego i pojawia się w średniowiecznej anglii", że tak to nazwę.

Offline k.

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #108 dnia: Maja 08, 2009, 17:43:54 »
    Spodobał mi się pomysł. Ale prawdopodobnie wykonanie już nie zabardzo mi się spodoba z paru powodów które można naprawić :
    8. Starsza mowa elfów.
    Ad.1 Ja się nie zgodzę z tym aby to był koniecznie wiedźmin, bo przecież z założenia masz władać armią, zatem trochę to do wiedźminów nie pasuje.
    Ad.2 Da się to zrobić o ile wszystkie będą człekokształtne.
    Ad.3 To można zapożyczyć z innych modów.
    Ad.4 W tym mógłbyś jako znawca pomóc autorowi moda. Tzn wszystkie dialogi, opis wyglądu itp.
    Ad.5 j/w
    Ad.6 Do tego trza pewnie sporych umiejętności.
    Ad.7 Jak w punkcie 4.
    Ad.8 Tu zdecydowanie musiałbyś pomóc. A nawet zrobić to w 100%.

Żeby było jasne mi kompletnie na tym modzie nie zależy, ale z tego co tu da się przeczytać kilku zagorzałych fanów jest, także myślę, że razem dalibyście radę zrobić tego moda by dawał radość każdemu z was.

EDIT: Zacząłem pisać odpowiedź, poszedłem wziąć prysznic, wysłałem, a tu już pościk proudka. Ciekawe podejście do przyszłych fanów twego dzieła ;)
    « Ostatnia zmiana: Maja 08, 2009, 17:46:47 wysłana przez k. »

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #109 dnia: Maja 08, 2009, 17:58:48 »
    - dużo nowych item’ów (zbroje [by maw]

Na litość Boską, nie rób czegoś takiego! Przecież te zbroje są paskudne. Nie wiem jak maw przygotowywał paczkę ze zbrojami, ale przypomina to wklejanie losowych kawałków tekstur (wyciągniętych w dużej mierze z jakiejś innej gry) w losowe miejsca na istniejących teksturach i przypisywanie tych tekstur losowym modelom pancerzy. W efekcie mamy twór, który gwałci nawet najbardziej podstawowe poczucie estetyki.

To już lepiej aby przedmiotów było mało, ale niech jakoś porządnie wyglądają.

edit: Jeszcze jedna rzecz - jeżeli robicie screeny z moda, to, do jasnej cholery, nie róbcie ich w nocy! No chyba że waszym celem jest pokazanie jak najmniej. :P
    « Ostatnia zmiana: Maja 08, 2009, 18:05:28 wysłana przez Daedalus »

Offline Barudokuku

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Zbieracz puszek
      • (nie)Oficjalne Forum Antyfanów CD-Action
    « Odpowiedź #110 dnia: Maja 08, 2009, 18:49:33 »
    proudzie, błagam, 'zbroi' i 'nadziei', nie trzeba wszędzie jotować! ;-)

Cytat: hawk14

A kto to taki, ten Geralt z Rivi? Jeśli chodzi Ci o Geralta z Rivii, to nim zdecydowanie być nie może. A głównym bohaterem nie powinien być wiedźmin, chyba, żeby proud dokonał cudu i sprawił, że możnaby było dołączyć do czyjejś armii i podążać z nią (co też jest zupełnie 'nie w klimacie' wiedźminów...).
    Ileśtam procent kogośtam robi cośtam. Jeśli należysz do iluśtam procent pozostałych, wstaw to gdzieśtam.
    Wyobraź sobie też, że tutaj jest jakiś fajny tekst pokazujący, jak bardzo jestem nieskażony mediami, propagandą i tak dalej i ogólnie coś, co sprawi, że wszyscy będą wiedzieli, że nie lubię czegośtam.
    Oczywiście, możesz też sobie wyobrazić tutaj jakieś mHroczne/lolowate/jestem-taki-zarąbisty zdanie po angielsku. Ot, choćby traktujące o śmierci czy religii, coby pokazać, że jestem ateistą.

Offline archiee

• Użytkownik
    « Odpowiedź #111 dnia: Maja 08, 2009, 20:22:30 »
    Na litość Boską, nie rób czegoś takiego! Przecież te zbroje są paskudne. Nie wiem jak maw przygotowywał paczkę ze zbrojami, ale przypomina to wklejanie losowych kawałków tekstur (wyciągniętych w dużej mierze z jakiejś innej gry) w losowe miejsca na istniejących teksturach i przypisywanie tych tekstur losowym modelom pancerzy. W efekcie mamy twór, który gwałci nawet najbardziej podstawowe poczucie estetyki.
    O tak. Jest tam co prawda parę zbroi nie odstających jakością od tych z Native'a, a niektóre można jeszcze "nareperować" w PS-ie, jednak większość jest koszmarna (np. taki model kolczugi z nałożoną teksturą... sztandarów :O). Wzięte są chyba z modów do Medievala II (Stainless Steel i któregoś jeszcze). Tak samo jest z końmi od mawa.
    8. Starsza mowa elfów.
    Na sapkowski.pl jest co prawda "Wiedźmin Companion" ze słowniczkiem Starszej Mowy... Jednak nie potrafię sobie wyobrazić, jak miałoby to wyglądać w grze.
    „Nową przypowieść Polak sobie kupi,
    Że i przed szkodą, i po szkodzie głupi.”

- Jan Kochanowski, Pieśń V

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #112 dnia: Maja 08, 2009, 22:18:28 »
    - dużo nowych item’ów (zbroje [by maw]

To już lepiej aby przedmiotów było mało, ale niech jakoś porządnie wyglądają.
    Wiem, część (większość) jest beznadziejna, ale niektóre są -że tak to nazwę- "używalne", a część można podreperować w PS. Już wcześniej sprawdzałem większość jak wyglądają w m&b i te które mi się nie podobają/mają jakieś wady po prostu wyrzucam. Poza tym ten punkt pisałem wcześniej, a wtedy jeszcze robienie przedmiotów nie szło mi zbyt dobrze, ale teraz już jest lepiej i dużo tekstur dla zbroi robię sam dla isteniejących modeli ponieważ stwierdziłem, że robienie nowych modeli w wings'ie jest bez sensu przy takim wyborze gotowych.

Offline hawk14

• Użytkownik
    « Odpowiedź #113 dnia: Maja 10, 2009, 14:24:50 »
    Ekhm mam ci troche wymienić potworów? Nie ma problemu żadnego
    - ghul
    - kuroliszek
    - bazyliszek
    - graveir
    - skolopendromorf (takie cholerne cósik co przybiera wygląd innego stworzenia)
    - utopiec ( tak ten z książki, nie ten z gry )
    - basnshee (nie wiem czy dobrze napisałem, to taki elfi upiór który zwiastuje rychłą śmierć ( Przypomne tutaj: Vysogota z Carvo)
    - Pukacz ( nie zabardzo wiem jak to określić ale wiem że to lata)
    - Jednororożec ( nie wiem czy zaliczać go czy nie)
    - Strzyga
    - Wilkołak
    - Gigaskorpion
    - Krabopająk
    - Piaskowy potwór (bez nazwy występujący na pustyni Korath) Przy okazji mógłbyś zrobić taką pustynie. Spodobał mi się pomysł z Kaer Morhen.
    - Smoki
    Wymieniać dalej?
    Na zakończenie popularne słowa :
    Va faill.
    Ps. Geralt z Rivii (lietówka)
    « Ostatnia zmiana: Maja 10, 2009, 14:47:54 wysłana przez hawk14 »

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #114 dnia: Maja 10, 2009, 15:22:58 »
    (...)
    Tyle, że większość potworów jakie wymieniłeś nie nadaje się do imporu do m&b.
    Z tych wymienionych mogą być jedynie:ghul, gravier,banshee i to wszystko (na siłę też strzyga i wilokłak). O nich już wcześniej myślałem i nawet zacząłem robić model graviera, ale stwierdziłem, że pomysł jest bez sensu i go porzuciłem.

P.S. Moje pytanie brzmiało: Ile ich występowało w sadze, a nie we wszystkich opowiadaniach o wiedźminie. (nie żebym nie brał pod uwagę opowiadań, ale pytałem o samą sagę).

Offline hawk14

• Użytkownik
    « Odpowiedź #115 dnia: Maja 10, 2009, 19:09:06 »
    Wymieniłem tylko te z sagi. Nie zaliczyłem też opowiadań Miecz przeznaczenia i Ostanie Życzenie.
    Rzeczywiście większość się nie nadaje. Tylko te humanoidalne.

Offline bogusz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #116 dnia: Maja 11, 2009, 19:16:59 »
    - skolopendromorf (takie cholerne cósik co przybiera wygląd innego stworzenia)

Skolopendromorf to taka wielka stonoga, a stwór zmieniający postać to Doppler.
    A skoro o potworach mowa, moim zdaniem dość łatwymi potworami do stworzeni są wampiry wyższe np. Bruxa czy Alp. Wystarczy zmienić kolor skóry kobiety i dodać kły.

Edit
    To, że ten wampiry miały postać kobiety to nie kaprys ludzi CDP tylko tak było w książkach. np opis Bruxy był w jakimś opowiadaniu.
    http://wiedzmin.wikia.com/wiki/Alp
    http://wiedzmin.wikia.com/wiki/Bruxa
    « Ostatnia zmiana: Maja 12, 2009, 09:20:09 wysłana przez bogusz »
    Miecz przeznaczenia ma dwa ostrza. Jednym jesteś ty, a drugim jest...

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #117 dnia: Maja 12, 2009, 08:09:57 »
    Ale ty mylisz to co napisał AS z tym co zrobili chłopaki z CDP. Dużo potworów w książkach nie bylo opisane szczegółowo, a ten opis który podajesz jest ewidentnie wzorowany na The Witcher (żeby nie było, gra bardzo przyjemna, ale chciałbym unikać używania jej przy tworzeniu).

Offline Elowrzud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #118 dnia: Maja 13, 2009, 19:13:53 »
    a dajcie se spokuj z potworami dla mnie się liczy aby mapa pokazywała całą mapę jaką rozrysował sapkowski http://wiedzmin.wikia.com/wiki/Mapa_%C5%9Bwiata [sorry że nie dokładna]. No i fajnie by było pograć Nifgardem

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #119 dnia: Maja 13, 2009, 19:58:00 »
    Masz na myśli tą małą mapkę z prawej strony (całe Cesarstwo i królewstwa północne), czy tą główną?
    Oczywiści z tego twojego linka.