Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Time of Contempt (Sapkowski Universe Mod)  (Przeczytany 67130 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    Time of Contempt (Sapkowski Universe Mod)
    « dnia: Marca 30, 2009, 15:16:39 »
           Wojna, wojna która zruinowała stary świat... Piekło o którym ludzie powoli zaczynają zapominać, a stare rany zasklepia czas, choć jeszcze wiele wiosen musi minąć by po tak okropnej tragedii w ludzkich umysłach znów zapanowała radość.
       Niestety pięć lat - tyle właśnie minęło od tej strasznej porzogi, to jednocześnie bardzo mało, ale chyba nader dużo dla władców, którzy znów myślą tylko o własnych interesach i o tym by znów zacisnąć palce na stali miecza i posłać tysiące istnień na śmierć. Władcy widocznie nie potrafili wyciągnąć wniosków z minionej tragicznej lekcji.
       Wszyscy władcy są tak bardzo zaślepieni własnymi poczynaniami i sporami, że nie dostrzegają największego z możliwych niebezpieczeństw, widma zagłady czającego się na lini horyzontu...

Jak zapewne część z was wie moda robię niemal od początku, więc zmienię parę rzeczy w stosunku do mojch ostatnich planów.

Co będzie zawierał mod:
    -Nowa mapa, inspirowana fanowskim projektem zwanym "Mapa Orteliusa";
    -Nowe państwa, Królestwo Temerii, Królestwo Redanii, Królestwo Kaedwen, Republika Kovirska, Unia Riviiska oraz Cesarstwo Nilfgaardu;
    -Zmienione nazwy miast, zamków oraz wsi, na zgodne z tymi znanymi z twórczości Sapkowskiego;
    -Nowe drzewka jednostek rodowych dla każdej frakcji oraz specjalne rekrutowane w miastach jednostki najemników;
    -Zmienione imiona lordów oraz tytuły w zależności od frakcji, np. Sir, Baron, Jarl;
    -Nowych bohaterów, znanych z twórczości ASa;
    -Zendar jako siedziba wiedźminów Kaer Morhen;
    -Przebudowana Kopalnia Soli jako twierdza Zakonu Białej Róży;
    -Nowe oddziały najemników spotykanych w karczmach, np. Zerrikania, Ard Skellige;
    -Nowe oddziały bandytów, np. Driady z Brokilonu, Elfy Scoia'teal, Zerrikania;
    -Nowe itemy, zarówno z Open Source Project, jak i moje własne;
    -Nowa ścieżka dźwiękowa;
    -Nowe odgłosy towarzyszące walce z More Metal Sound;
    -Nowe animacje walki;
    -Nowe animacje śmierci
    -Dodanie patrolujących tereny każdej z frakcji jednostek milicji;
    -Dodanie możliwości tworzenia przez gracza osobnych oddziałów.
    -Dodanie nowych questów;
    -Dodanie ekranu "Companions Overview";
    -Dodanie unikalnych przedmiotów dostępnych jako nagroda za wykonywanie niektórych zadań;
    -Drobne modyfikacje poprawiające komfort gry, np. krowy podążające za graczem, poprawione problemy z niektórymi questami, poprawione funkcjonowanie wiosek, spotykanie wójta wsi oraz miasta bezpośrednio w menu, dostęp do ekwipunku podczas oblężeń, możliwości wyzwania lorda na przyjacielski pojedynek, pokazany łączny koszt wszystkich jednostek, a nie tylko tych które są aktualnie w party gracza oraz wiele więcej;
    -Pewna niespodzianka, której na razie nie zdradzę, ponieważ próbuję ją ogarnąć...

Nad czym się wciąż zastanawiam:
    -Dodaniem formacji, wszystkie dotychczasowe mnie zawiodły, ale może pojawi się jakaś sprawna do czasu premiery;
    -Dodaniem uderzenia tarczą, są z tym podobno jakieś błędy, ale sam jeszcze nie sprawdzałem;
    -Dodaniem morale, również jeśli się pojawi sensowny skrypt ponieważ aktualne są niezadowalające;
    -Dodaniem Four Ways Inn, nie wiem jakie mogła by mieć zastosowanie;
    -Dodaniem polowania;
    -Dodaniem bitew morskich;

Troop trees: Drzewka zawierają jedynie jednostki narodowe. Wkrótce zamieszczę również jednostki najemne dostępne dla poszczególnch frakcji. Drzewka nie są ostateczną propozycją i wszelkie pytania/wątpliwości/propozycje są jak najbardziej porządane.
    a)Nilfgaard:
    (click to show/hide)
    b)Temeria:
    (click to show/hide)
    c)Redania:
    (click to show/hide)
    d)Kaedwen:
    (click to show/hide)
    e)Lyria:
    (click to show/hide)
    f)Kovir:
    (click to show/hide)
    Screeny: Na razie tylko model, ale jak zacznę coś wrzucać do gry to zamieszcze screeny z Mount&Blade.
    Kilka przykładowych tarcz. (niektóre jeszcze do poprawek)
    (click to show/hide)
    Przykładowe zbroje. Na razie tylko kilka przykładowych nilfgaardzkich łuczników oraz surcoty Redanii oraz Lyrii.
    (click to show/hide)

Credits:
    (click to show/hide)
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 15, 2009, 21:30:29 wysłana przez Kolba »

Offline Tario

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Rittes des panter
      • Gry RPG u Taria
    Odp: Sapkowski Universe Mod (nazwa robocza)
    « Odpowiedź #1 dnia: Marca 30, 2009, 15:28:38 »
    Nonono mówisz ,że to ma być mały mod a już jest duży, zapowiada się super.Niedokońca podoba mi się wprowadzanie morali i formacji ,przecież są pobugowane.Może dodasz jakieś miasto dla zakonu płonącej róży ? Lub jakieś party ich mistrza lub zygfryda?

Offline Aexalven

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: 0
    • XXX
    « Odpowiedź #2 dnia: Marca 30, 2009, 15:39:39 »
    Może źle pamiętam, ale w kśiązce żadnego Zygfryda nie było...
    XXX

Offline Pablo77

• Użytkownik
    • |\/|00j $$w33t4$|\|y i loofC14nY B3nD!!!!1111 :*:*
    « Odpowiedź #3 dnia: Marca 30, 2009, 15:51:41 »
    Może źle pamiętam, ale w kśiązce żadnego Zygfryda nie było...
    Bardzo dobrze pamiętasz. Proud tworzy moda na pdst. KSIĄŻEK Sapka, a nie gry komputerowej. Więc jeśli nie czyaliście, to się nie wypowiadajcie :P
    Zapoznaj się z treścią regulaminu forum mówiącą o wysokości całej sygnatury. // Kalpokor

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #4 dnia: Marca 30, 2009, 16:28:43 »
    Jakiś czas temu sam rozważałem zrobienie moda opierając się o twórczość ASa, ale zrezygnowałem, bo uznałem, że projekt by mnie przerósł całkowicie. Świat Wiedźmina to świat rozległy, rozbudowany, ze specyficznym klimatem i aby wiernie go odtworzyć, trzeba by włożyć naprawdę sporo trudu, a nie tylko pozmieniać nazwy z Native. Sądziłem, że jeżeli już się za takiego moda brać, to to musiałby być projekt minimum kilkuosobowy, rozmachem dorównujący The Last Days, albo i znacznie go przerastający.

Dobrze jednak, że ktoś zdecydował się spróbować. :) Postaram się w ramach wolnego czasu pomóc i dostarczyć chociażby garści przedmiotów, czy skryptów.

Pozdrawiam i życzę powodzenia.

PS. Udało Ci się uzyskać zgodę od Scorpika i P. Błaszczaka? :o

Offline Bolo313

• Użytkownik
    • CS is everything. M&B too.
    « Odpowiedź #5 dnia: Marca 30, 2009, 16:34:14 »
    Według mnie nie powinieneś dodawać battle morale i formacje, bo jak napisał Tario są pobugowane.
    Za to ten pomysł z tawerną Four Ways jest dobry. Można tam wprowadzić paręnaście całkowicie
    nowych i unikatowych questów. A także można dodać kilku nowych kupców, u których
    można by kupić jakieś unikalne przedmioty. (nie wiem czy z tymi kupcami jest to wykonalne)
    "Jutro jest dziś, tyle że jutro."

Offline archiee

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Marca 30, 2009, 16:45:55 »
    Pomysł arcyciekawy. Sam rozmyślałem kiedyś o takim projekcie, jak bym trochę się podszkolił w pythonie, pozostawało to jednak w sferze odległych planów. Cóż, przed tobą masa roboty, więc życzę powodzenia. :)

A mapę tworzysz na podstawie której? Tej dołączanej do gry (od CDP), mapy polskich fanów, czy może czeskich fanów?
    Towarzyszy masz zamiar dodać zupełnie nowych, czy skorzystasz z postaci występujących w opowiadaniach i sadze?
    I jeszcze jedno - w jakim czasie umieścisz akcję moda?
    „Nową przypowieść Polak sobie kupi,
    Że i przed szkodą, i po szkodzie głupi.”

- Jan Kochanowski, Pieśń V

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Marca 30, 2009, 18:53:17 »
    Może dodasz jakieś miasto dla zakonu płonącej róży ? Lub jakieś party ich mistrza lub zygfryda?

Miasta raczej nie dodam bo trochę nie od tego był zakon. Jeszcze kiedyś rozmyślałem o tym, żeby poprowadzić zakon i tak jak s SoD założyć nim swoje państwo, ale pomysł jakiś za bardzo nie taki mi się wydał. Zygfryda nie będzie bo w książkach go nie było więc nie będzie obecny.

Jakiś czas temu sam rozważałem zrobienie moda opierając się o twórczość ASa, ale zrezygnowałem, bo uznałem, że projekt by mnie przerósł całkowicie. Świat Wiedźmina to świat rozległy, rozbudowany, ze specyficznym klimatem i aby wiernie go odtworzyć, trzeba by włożyć naprawdę sporo trudu, a nie tylko pozmieniać nazwy z Native. Sądziłem, że jeżeli już się za takiego moda brać, to to musiałby być projekt minimum kilkuosobowy, rozmachem dorównujący The Last Days, albo i znacznie go przerastający.

Wiem, że oddanie realiów i specyficznego klimatu jest arcytrudnei  chyba nie jest zbytnio możliwe do odtworzenia w m&b, ale spróbuje jakoś częściowo, może zadaniami w Kaer Morhen (Zendar) jakoś spróbować, myślałem o tym żeby dodać jakieś misje z polowaniem na potwory i w związku z ograniczeniami m&b byłyby one bardziej humanoidopodobne (jakieś ghule, wampiry, graviery), ale nie wiem czy ten pomysł mnie nie przerasta.

O zgode właśnie napisałem. Jak coś będzie nie tak to spróbuje poszukać czegoś innego i przejżeć kodeks karny;) w jakich przypadkach nie można używać cudzych utworów. Z tego co się orientuje to gdy jest to w celach niezarobkowych oraz z zaznaczeniem oryginalnego autora to raczej jest dozwolone, ale sprawdzę.

Według mnie nie powinieneś dodawać battle morale i formacje, bo jak napisał Tario są pobugowane.

Zobaczę jak się nie sprawdzą to adios i po sprawie.

Za to ten pomysł z tawerną Four Ways jest dobry. Można tam wprowadzić paręnaście całkowicie
    nowych i unikatowych questów.

Właśnie chciałbym dodać jakieś questy w tych "unikatowych" miejscówkach (Kaer Morhen, Kopalnia Soli [ może jakąś inną nazwę bym zastosował] i w tawernie Four Ways).

A także można dodać kilku nowych kupców, u których
    można by kupić jakieś unikalne przedmioty. (nie wiem czy z tymi kupcami jest to wykonalne)

Unikatowe przedmioty chyba można bo tak właśnie w NativePlus da się  takkupić konia. Nie wiem jednak czy jakieś umieszczę, ale jeśli tak to nie będą super wymiatające oraz żeby je nabyć będzie trzeba wykonać jakiś trudny quest.

A mapę tworzysz na podstawie której? Tej dołączanej do gry (od CDP), mapy polskich fanów, czy może czeskich fanów?

Narazie zrobiłem mapę (poza rozmieszczeniem miast i spawn pointów) na podstawie tej od CDP bo ją współtworzył sam AS i chyba jest najlepsza merytorycznie, ale jak byś mógł dać linki do tych autorskich to z chęcią przejrzę.

Towarzyszy masz zamiar dodać zupełnie nowych, czy skorzystasz z postaci występujących w opowiadaniach i sadze?

Towarzyszy będę chciał umieścić tych znanych z kart powieści i opowiadań (m.in. jakiegoś wiedźmina, Triss, tą młodą lekarkę co opatrywała rannych w bitwie pod Brenną, tego łowcę wiedźminów - sorry, ale nie pamiętam ich imion, jutro udaję się do biblioteki i biorę cały zapas książek i czytam - żeby nie było wszystkie przeczytałem, ale już jakiś czas temu).

I jeszcze jedno - w jakim czasie umieścisz akcję moda?

Akcję moda planuje tuż po zakończeniu sagi ( nie będzie Geralta, Yennefer, Ciri).
    « Ostatnia zmiana: Marca 30, 2009, 19:12:27 wysłana przez proud »

Offline Jeferiaz

• Użytkownik
    • Komisarz ds. Propagandy, Zbrojnego Ramienia Ludu
    « Odpowiedź #8 dnia: Marca 30, 2009, 19:52:37 »
    Ooo Sapowski... czekam ze zniecierpliwieniem ;) I życzę powodzenia!

Moje GG - 12485152 Jeśli znów mnie zbanują...

Offline archiee

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Marca 30, 2009, 23:30:34 »
    (...) jak byś mógł dać linki do tych autorskich to z chęcią przejrzę.
    Proszę bardzo:
    Mapa polska ~350 KB
    Mapa czeska ~280 KB (z tego co pamiętam, to wg ASa lepsza od polskiej)

Jeszcze chyba była jakaś mapa wykonana przez Rosjan, ale to trzeba poszukać na Wiedźmińskiej Wiki.
    Triss
    Na twoim miejscu z tego typu postaci bym zrezygnował. Problem będzie z brakiem magii w grze - z tego co wiem, nikomu jeszcze nie udało się jej jakoś sensownie zaimplementować. Poza tym, kto widział poważną czarodziejkę wędrującą po całym świecie z jakimś mało znanym rycerzykiem. ;)

[edit]
    Wiedźmińska Wiki - całkiem obszerne źródło informacji (nie trzeba wertować całej sagi w poszukiwaniu jakiegoś drobiazgu, np. herbów poszczególnych królestw)
    « Ostatnia zmiana: Marca 31, 2009, 00:02:17 wysłana przez archiee »
    „Nową przypowieść Polak sobie kupi,
    Że i przed szkodą, i po szkodzie głupi.”

- Jan Kochanowski, Pieśń V

Offline pc_maniac

• Użytkownik
      • Polish Builders Community
    « Odpowiedź #10 dnia: Marca 31, 2009, 08:42:31 »
    Jedno mnie w Twoim projekcie intryguje - skąd Ty weźmiesz do moda potwory?
    Bo przecież Świat Sapkowskiego bez potworów to tak jakby zrobić grę na podstawie Świata DragonLance, ale bez Smoków.

Bez potworów i Wiedźminów ten świat niestety nie będzie miał nic z Sapkowskiego. No i warto by pomyśleć o jakichś "jajecznych" questach, których w książkach Sapkowskiego było co nie miara, a jego proza w ogóle słynęła z bardzo dwuznacznych morałów.

O zgode właśnie napisałem. Jak coś będzie nie tak to spróbuje poszukać czegoś innego i przejżeć kodeks karny;) w jakich przypadkach nie można używać cudzych utworów. Z tego co się orientuje to gdy jest to w celach niezarobkowych oraz z zaznaczeniem oryginalnego autora to raczej jest dozwolone, ale sprawdzę.

W celach niezarobkowych, to faktycznie możesz w świetle polskiego prawa sobie słuchać, a więc używać takich utworów.
    Ale w świetle prawa nie możesz ich rozpowszechniać, bo za to już grozi Ci więzienie, a najczęściej dość wysoka kara pieniężna.
    A Ty właśnie chcesz rozpowszechniać, nie zaś pożytkować na potrzeby własne. To tak jakbyś napisał w uzasadnieniu "Panie prokuratorze, ja chciałem niezarobkowo rozpowszechniać Windowsa. Rozdawałem kopie z jego programem wyłącznie za darmo", a to, że producent stracił na tym kupę kasy już Cię nie interesowało...
    « Ostatnia zmiana: Marca 31, 2009, 08:50:04 wysłana przez pc_maniac »

Offline Kolba

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Ten który opowiada kretowi bajki do snu
    « Odpowiedź #11 dnia: Marca 31, 2009, 08:47:18 »
    Potwory można całkiem łatwo zrobić. Wystarczy, że wymodelujesz głowę np. orka i ustawisz ją jako hełm, który ma nosić ork-żołnierz. Tak samo z ciałem - modelujesz ciało, a potem ustawiasz je jako zbroję itd. itp.

Offline pc_maniac

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Marca 31, 2009, 08:56:53 »
    Potwory można całkiem łatwo zrobić. Wystarczy, że wymodelujesz głowę np. orka i ustawisz ją jako hełm, który ma nosić ork-żołnierz. Tak samo z ciałem - modelujesz ciało, a potem ustawiasz je jako zbroję itd. itp.
    Orka może tak, ale w prozie Sapkowskiego było masę niehumanoidalnych stworzeń, a tutaj poza stworzeniem modelu, należało by jeszcze dorobić do niego sensowną animację. A nie wiem czy animacje w M&B nie są jakoś skompilowane w hardoced (może się mylę, ale warto by autor moda podyskutował na ten temat z kimś kto już do M&B robił animacje i stworzenia).

No i kwestia magii... Jak jej brak chcą autorzy moda skorygować?

Inna sprawa, że wiele amatorskich projektów przeniesienia na różne gry świata Sapkowskiego widziałem i wszystkie jakoś upadły. Szczerze mówiąc to proza ta, w przeciwieństwie do wielu Światów wykreowanych przez Zachodnich pisarzy, niesie w sobie wiele przesłań (choćby kwestie uprzedzeń czy nienawiści rasowych) i trudno ją tak naprawdę przenieść do gry.

Moim skromnym zdaniem dużo prościej było by wykreować Świat Wiedźminów w engine Aurora lub Electron, niż w engine z M&B. Już nie wspomnę, że oryginalny Wiedźmin jest oparty na nieco zmodyfikowanej Aurorze (D'Jinni). Więc po diabła kombinować i dostosowywać coś co z góry nie było tworzone pod potwory i magię?!
    « Ostatnia zmiana: Marca 31, 2009, 09:06:13 wysłana przez pc_maniac »

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Marca 31, 2009, 10:01:46 »
    Orka może tak, ale w prozie Sapkowskiego było masę niehumanoidalnych stworzeń, a tutaj poza stworzeniem modelu, należało by jeszcze dorobić do niego sensowną animację. A nie wiem czy animacje w M&B nie są jakoś skompilowane w hardoced (może się mylę, ale warto by autor moda podyskutował na ten temat z kimś kto już do M&B robił animacje i stworzenia).

Jeśli czytałeś sagę to zapewne wierz dobrze, że wiedźmini chylili się ku upadkowi i tak ten wątek chciałbym pociągnąć. Nieliczni wiedźmini (3-4) oraz zanikająca liczba stworów astralnych (chyba tak było u ASa). Jakby to nazwać świat powoli wychodzi z mroków wojen wiedźmińsko-potworowych i unormalnia się (choć mam zamiar dodać kilka takcich questów np. polowanie na ghula, który napada na wioskę itp.)

No i kwestia magii... Jak jej brak chcą autorzy moda skorygować?

Magia powoli również opuszcza ten świat, jak? Wyłumaczę to tak, że z przejściem Yennefer oraz Geralta do "Avalonu" oraz opuszczeniem świara przez Ciri magia powoli traci moc, a magowie poprzez brak umiejętności stają się zwykłymi ludźmi z cząstką dawnej wiedzy. Tak właśnie mam zamiar przedstawić Merigold, u której po dawnej magii nie zostało już za dużo, lecz wystarczająco by móc udzielać się jako medyk.

Inna sprawa, że wiele amatorskich projektów przeniesienia na różne gry świata Sapkowskiego widziałem i wszystkie jakoś upadły. Szczerze mówiąc to proza ta, w przeciwieństwie do wielu Światów wykreowanych przez Zachodnich pisarzy, niesie w sobie wiele przesłań (choćby kwestie uprzedzeń czy nienawiści rasowych) i trudno ją tak naprawdę przenieść do gry.

Przecież dobrze wiem, że trudno jest przenieść ten niezwykle barwny i specyficzny świat (raczej jest to niemożliwe) do świata m&b i myślę, że również mi się to nie uda, lecz chociaż mała namiastka w postaci dialogów oraz questów, a pozatym głównym celem nie będzie skomplikowana fabuła (bo z taką sobie chyba nie poradzę), ale kolejna wojna między nilfgaardem, a krainami północy, które będą musiał po raz trzeci odepszeć zapędy sąsiadów z południa.

Offline pc_maniac

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Marca 31, 2009, 10:17:34 »
    No to od siebie podpowiem Ci, że Świat ten spokojnie może się obronić nawet samą fabułą. Musisz jedynie wznieść się na wyżyny mrocznego humoru Sapka, okrasić to szczyptą ironii, uwydatnić nieco ludzkie przywary... (kurcze a co z innymi rasami, które z taką atencją ludzie tępią, uważając że sami są pępkami świata?!).

Trzymam za Was kciuki, ale obawiam się, że porywacie się z motyką na słońce.

Ja chcę Krasnoludyyyyyyy :(