Mam taką sugestię odnośnie przyjmowania questów. Ta losowość jest trochę denerwująca na dłuższą metę, gdyż czasami non-stop otrzymujemy głupie zadanie polegające na ganianiu za bydłem, czy też lataniem z karawaną na drugi koniec mapy... Nie twierdzę, że te questy są totalnie niepotrzebne, ale gdy odmówimy musimy czekać parę dni, lub jechać do innego miasta/wsi, by ponownie móc prosić o zadanie.
Wiem, ze istnieją przestoje czasowe, by dany quest się powtórzył i wszystko jest ok ale chciałbym, by gracz miał wybór zadania, którego mógłby się podjąć. Nie mówię tu o opcji dialogu "Chcę inny!".
Rozmawiając z NPC-em, który zleca zadania mielibyśmy możliwość określenia, jaki rodzaj pracy nas interesuje. Propozycja rozmowy z guild masterem:
Guild Master: "Witaj wędrowcze, jestem Wójtem miasta Khudan. Czy mogę ci w czymś pomóc?"
Gracz: "Szukam jakiejś pracy."
Guild Master: "Myślę, zę znalazłoby się kilka rzeczy, w ktorych mógłbyś mi pomóc. Jaki rodzaj pracy się interesuje?"
Gracz (możliwości wyboru):
1. "Coś dla łowcy głów."
2. "Coś dla podróżnika."
3. "Coś prostego."
4. "Cokolwiek..."
Po wyborze danej kategorii losowany byłby quest z danej dziedziny. Podzieliłem questy na następujące grupy:
1. Questy typu: rozpraw się z kłopotliwymi bandytami, odbij dziewkę z okupu, razpraw się z rabusiami, rozpraw się z nocnymi bandytami
2. Questy typu: dostarcz wino/piwo, odeskortuj karawanę, przegnaj bydło, zawarcie pokoju
3. Questy typu: rozpraw siez rabusiami, rozpraw się z nocnymi bandytami, dostarcz wino/piwo
4. Losowy quest z pkt 1,2,3.
To jest przykładowy podział, może być inny - wg uznania autora.
Podobnie tyczyłoby się lordów...
Pozdrawiam!