Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Rządy Miecza - Ogólne sugestie, pomysły  (Przeczytany 329035 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Roland hr. Bretanii

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Old, nervous and out of tune... RINGO!
    Odp: Rządy Miecza - Ogólne sugestie, pomysły
    « Odpowiedź #2250 dnia: Kwietnia 19, 2010, 14:37:25 »
    Zbajerować? Nie koniecznie znaczy oszukać... Równie dobrze można to zrozumieć jako dodanie do wieży oblężniczej jakiś bajerów tzn. jakiś ciekawych rozwiązań itp. :P

EDIT DOWN: Nie zapewniaj mnie, bo wiem, że i ja mam rację... Nie staraj mi się tego wmówić. Fakt przytoczyłeś tu fragment ze słownika, ale akurat swój post opierałem na własnym doświadczeniu. Żyję na śląsku i jest tu dosyć specyficzna gwara. I właśnie zbajerować, bajery można tłumaczyć na dwa sposoby. Zależy od kontekstu. I jestem w stu procentach pewien, że ja mam rację, ale nie będę Ci jej udowadniał. Nikogo nie będę zmuszał do moich własnych stanowisk czy poglądów...
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 19, 2010, 20:25:09 wysłana przez Roland hr. Bretanii »

Offline krzysioo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2251 dnia: Kwietnia 19, 2010, 16:59:59 »
    Zapewniam Cię, że to ja mam rację ;p Dodawanie do wieży przeróżnych bajerów można ująć słowami: ulepszyć, odpicować, stuningować itp.
    Definicja słowa zbajerować ze słownika języka polskiego (byłem pewien swojej racji, ale chciałem abyś Ty też był pewien mojej):
    zbajerować - Jeśli ktoś zbajerował kogoś, to opowiedział mu coś zmyślonego lub przesadzonego, zwykle po to, aby mu zaimponować lub dostać coś od niego. np. Babcię możesz zbajerować, ale nie mnie.

Super, będziemy bajerowali wieżę oblężniczą. Zawsze marzyłem o nawijaniu do kupy drewna. :P
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 19, 2010, 17:10:26 wysłana przez Arcylisz »

Offline Andre692

• Użytkownik
    • Mhroczny jak śnieg
    « Odpowiedź #2252 dnia: Kwietnia 21, 2010, 22:30:02 »
    Wy piszcie Swoje a Ja Swoje :)
    Dalej sobie pospamuje może komuś to podchwyci pomysł...
    Mianowicie gdy rozmawiamy ze spotkanym lordem/karawaną który ma do nas neutralny (nie wrogi) stosunek i będziemy chcieli go zaatakować może byłoby "fajniej" i "cool" gdyby nasz bohater i dowódca karawany/ lord zaczynali na środku pola bitwy (może z malutką obstawą) wprawdzie były takie przypadki kiedy podczas rozmowy między (najczęściej zbirami ale co tam) hersztami oddziałów dochodziło do walki przed oficjalnym rozpoczęciem bitwy.

Offline januszek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2253 dnia: Kwietnia 22, 2010, 21:34:27 »
    Mianowicie gdy rozmawiamy ze spotkanym lordem/karawaną który ma do nas neutralny (nie wrogi) stosunek i będziemy chcieli go zaatakować może byłoby "fajniej" i "cool" gdyby nasz bohater i dowódca karawany/ lord zaczynali na środku pola bitwy (może z malutką obstawą) wprawdzie były takie przypadki kiedy podczas rozmowy między (najczęściej zbirami ale co tam) hersztami oddziałów dochodziło do walki przed oficjalnym rozpoczęciem bitwy.

hmmm.... mozna troszke razniej bo ja nie czaje co ty piszesz xD

Offline Dorogon

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #2254 dnia: Kwietnia 22, 2010, 21:56:08 »
    Niektórzy to są nie kumaci xD Chodzi mu o to by przed bitwą armii rozgrywała się jeszcze bitwa dowódców tychże wojsk.
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 22, 2010, 22:18:57 wysłana przez Dorogon »

Offline arek818

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2255 dnia: Kwietnia 23, 2010, 20:19:56 »
    1vs1 ale to trochę nie fair bo my powiedzmy 100 wojska a karawana 50 dowódca ubrany w zwykłe łachy a my w zbroji z mieczem toporem kuszą/łukiem i jak z dowódcą  wygramy połowa karawany lub 3/4 ucieknie.
    I co ja mam tu napisać ? I tak mało kto to czyta więc zostawię trochę pustego miejsca.

Offline Gacek3000

• Użytkownik
    • NIE dla ACTA!
    « Odpowiedź #2256 dnia: Kwietnia 24, 2010, 08:19:55 »
    Fajnym pomysłem byłaby walka jako zwykły żołnierz. Nie dowódca, nie król, ale zwykły żołdak. Moglibyśmy znaleźć jakiegoś NPC-rekrutatora z którym moglibyśmy porozmawiać i on zaproponowałby nam walkę u boku jego pana. Powiedzmy, że dałby nam sprzęt zależny od umiejętności naszego bohatera i frakcji jego pana (u Khergitów koń, łuk/włócznia, a u Nordów, topór, tarcza i oszczepy). Po każdym tygodniu służby dostawalibyśmy żołd, zawsze moglibyśmy awansować (dostać nowy sprzęt i większy żołd). Po przegranej walce moglibyśmy zostać wzięci do niewoli z możliwością ucieczki. Pojawiałaby się krótka walka, my vs kilku żołnierzy naszego oprawcy. Zawsze moglibyśmy zrezygnować ze służby i wrócić do dowodzenia nad armią.

Offline Dorogon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2257 dnia: Kwietnia 24, 2010, 09:28:17 »
    Jak dla mnie to... superrr pomysł !! tylko pytanie brzmi czy da rade to zrobić ? i czy będzie mu się chciało nad tym pracować. (nie pisze nicku bo nie pamietam xD)

Offline Atlor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2258 dnia: Kwietnia 24, 2010, 12:26:48 »
    Zgodzę się z przedmówcą , jest to pomysł wręcz epicki i chetnie bym tak zagrał.Czasem poprostu człowiekowi sie nudzi dowodzenie i chciałby być poprostu żołnierzem.
    Według mnie (o ile da się coś takiego zrobić) ten wybór powinien dokonywać gracz na początku gry.
    Mam na myśli że w życiorysie na początku wybierałoby sie albo żołnierz albo przyszły lord.
    Wybierałoby sie które tereny i potem dostawalibyśmy jakąś historyjke np.
    Twoja wioska została zaatakowana i zgrabiona , twoja rodzina nie przyżyła.
    Czy coś takiego co by budowało jakiś watek początkowy zemsty albo coś , a potem zaciągałoby sie do lordzika dostawało ekwipunek , żołd i zabawa trwa.
    Pozdrawiam

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #2259 dnia: Kwietnia 24, 2010, 12:40:33 »
    Coś podobnego w pewnym sensie już w modzie jest, bo można się zaciągnąć do pracy jako zwykły strażnik karawany, czy ochroniarz chłopów. Wówczas gracz staje się częścią oddziału i razem z nim podróżuje. Myślałem już nad wprowadzeniem czegoś takiego również do lordów, tutaj jednak pojawia się pewien problem. O ile bowiem podczas pomocy karawanie gracz znudzić się nie zdąży, tak bycie częścią oddziału lorda mogłoby się okazać udręką. Lordowie często przesiadują w zamkach lub tylko patrolują okolice swych włości, niewiele się wtedy dzieje. Nie wiem, czy gracz chciałby czekać tydzień, czy nawet więcej, na rozegranie jakiejś bitwy.

Chcący więc dodać taką opcję dołączenia do lorda, co samo w sobie nie powinno być wielkim problemem, trzeba by znaleźć jakiś sposób, aby wypełnić ten czas "posuchy", licznych chwil, gdy nic się nie dzieje i lord tylko przesmradza się ze swym oddziałem po mapie, albo grzeje tyłek w zamku. Może garść nowych, specjalnych questów załatwiłaby tu sprawę, choć tego pewny nie jestem. Jeśli macie jakieś fajne pomysły, to piszcie, a może taka opcja w modzie się znajdzie.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #2260 dnia: Kwietnia 24, 2010, 12:50:56 »
    Może wprowadzić taką możliwość tylko w wypadku ogłoszenia kampanii wojennej. Lord rusza na wojnę i zbiera dodatkowe siły, wtedy gracz może się zaciągnąć a po skończeniu kampanii zostaje zwolniony. Potem dostawałby informację że powiedzmy za jego były dowódca organizuje wyprawę i za dwa dni urządza zaciąg w miejscu tym i tym.
    Tylko na samym początku musielibyśmy się od innych lordów dowiadywać kto i gdzie ogłosił pobór a potem już automatycznie każdy lord u którego służyliśmy wysyłałby powiadomienie do swoich weteranów.
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Dorogon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2261 dnia: Kwietnia 24, 2010, 12:57:19 »
    Idziesz do Lorda i pytasz o jakieś q dla żołnierza  i np mowi :

"Zbieram Rekrutów na misję której celem jest odbicie mojej wioski z rąk zbójów, czy chcesz się zaciągnąć?" i odpowiadasz "TAK" lub "NIE". Zgadzasz się : "Świetnie, za chwile wyruszacie" automatycznie wychodzi z miasta i oddział wyrusza do danej wioski. Oczywiście można by inne q jeszcze zrobić. Dajmy na to że lord mowi "Ostatnio wielu zbójów kręci się wokół moich ziem, utworzyłem specjalny oddział który ma się zająć tym problemem, czy chcesz dołączyć?" odpowedzi te same. Oddział wyrusza i szuka zbójów po np. 3 walkach misja zakończy się sukcesem. Tylko trzeba by wprowadzić opcję że możesz sam się odłączyć od oddziału gdyby ci się nudziło. Od króla "Lord X uwięził Lorda Y, wyruszam odbić naszych ludzi.Chcesz udać się ze mną?" Po odpowiedzi Król wyrusza i ściga danego Lorda.

To tylko przykłady.

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #2262 dnia: Kwietnia 24, 2010, 12:58:09 »
    Mam pewne pomysły.

Gdy lord odpoczywa w mieście, moglibyśmy stacjonować tam, jako strażnik miejski i otrzymywalibyśmy mini-zadania typu "pokonaj kilku zbirów z ulicy", "wytrop szpiega w mieście", "aresztuj kupca", "dostarcz wiadomość do innego lorda", itp. W przypadku odpoczynku lorda w zamku - "zwiad" (odwiedzenie kilku lokacji, "patrol" (bieganie wokół zamku ;p ), "szkolenie rekrutów" (czyli walki 1vs 1-4 - na wzór tych z obozu treningowego) itp.

Gdy lord patroluje okolice i jesteśmy w jego oddziale, mógłby zlecać nam małe zadania typu "zwiad", "werbunek rekrutów z wiosek" (dostarczenie X ludzi), "przegonienie bandytów" (lord dawałby nam kilku żołnierzy do pomocy), itp.

EDIT:
    Atlor -> przecież służymy lordowi, więc nie wiem, w czym problem... Jesteśmy jego przydupasem, psem, chłopcem na posyłki i musimy robić to, co nam każe i nie ważne, co w danym momencie owy lord robi -- w innym przypadku mógłby nas wychłostać, zwolnić, uwięzić. Podpisując z nim kontrakt sami decydujemy się na takie coś. Poza tym, przyjmując ego typu zadania, możemy trochę odpocząć od gapienia się w monitor i zrobić coś ciekawego, poprawiając jednocześnie lekko relacje z lordem, czy też podnosząc lekko umiejętności bojowe.

Pozdrawiam!
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 24, 2010, 13:17:06 wysłana przez NIFN »

Offline Atlor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2263 dnia: Kwietnia 24, 2010, 13:09:19 »
    Podobają mi sie niektóre pomysły ale NIFN nie zrozum mnie źle lecz dla mnie misje szczególnie te ostatnie (zwiad/werbunek) kojarzą sie z lordostwem i kampania wojenną.
    Może jakbyśmy stacjonowali w zamku to mogłyby sie odbyc zawody między strażnikami/wojownikami od lorda i dawalibyśmy kasiorke żeby na siebie postawić.
    Lub misja że mamy sprawdzić czy w zamku wszystko w porządku (umocnienia/więzienie) czyli pogadać z kilkoma strażnikami.

EDIT :
    Te walki między strażnikami można urządzić jak te w karczmach z krzesłami,rybami i pieściami :)
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 24, 2010, 13:18:13 wysłana przez Atlor »

Offline Gacek3000

• Użytkownik
    • NIE dla ACTA!
    « Odpowiedź #2264 dnia: Kwietnia 24, 2010, 13:39:37 »
    To może tak: "Do twojego pana Sir Długostopka przybywa zrozpaczony kupiec/wójt. Informuje go o napadzie bandytów na karawanę z zaopatrzeniem dla armii (bronie, zbroje, jedzenie itp.). Rozwścieczony Sir Długostopka przywołuje sierżanta/dowódce straży zamkowej i rozkazuje mu znaleźć bandytów. Ty w tym czasie drzemałeś sobie w baraku. Obudzony przez kolegę z oddziału przychodzisz do zbrojowni i meldujesz się na dziedzińcu. Sierżant/dowódca zamku przedstawia żołnierzom plan działania. Macie wyruszyć na patrol i wybić wszystkich bandytów." Tutaj przenosimy się na mapę i po krótkim patrolu (10-15sek.) pojawia się wiadomość. "Zwiadowcy donoszą, że grupa ludzi rozbiła obóz nieopodal zamku. Zakopują jakieś skrzynie i ucztują popijając miód i jedząc chleb. Sierżant nakazuje tobie i kilku żołnierzom udać się na miejsce i sprawdzić czy to są bandyci" W tym miejscu przenosimy się na mapę (znowu 10-15sek.) i ukazuje się wiadomość "Twój kolega z oddziału zauważa herb waszego pana na skrzyni: A więc to prawda... to są bandyci, musimy szybko poinformować sierżanta. Tymczasem szelest liści powoduje, że obracacie się za siebie. Zauważacie kilku bandytów którzy nie mają pokojowych zamiarów." I tutaj odbywa się walka 6vs6. Po zwycięstwie przenosicie się do mapy i znów trochę czekacie. "Informujecie sierżantowi o potyczce która się odbyła pomiędzy wami i bandytami. Pokazujecie mu gdzie bandyci zakopali łupy. Po dotarciu na miejsce wykopujecie sprzęt. Sierżant mówi wam, że sprzętu jest za mało według tego co mówił wójt/kupiec. Tymczasem stukot kopyt powoduje lęk u wszystkich twoich towarzyszy broni. Okazuje się, że to bandyci odziani i wyposażeni w waszą broń i zbroje. Sierżant nakazuje wam atakować..." I w tym miejscu rozgrywa się bitwa 25vs25. Po zwycięstwie sierżant zwraca się do ciebie. Mówi, że dobrze się spisałeś i zasłużyłeś na awans (nowe wyposażenie, wyższy żołd i więcej xp). Zaliczyłeś quest.