Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Rządy Miecza - Ogólne sugestie, pomysły  (Przeczytany 328687 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mordrakar

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • - Static X -
    Odp: Ogólne sugestie, pomysły
    « Odpowiedź #2145 dnia: Marca 02, 2010, 17:51:36 »
    Pomysł z niezależnymi bohaterami jest jak najbardziej możliwy, bo w modzie Propercy Of Pendor są bandyccy-barbarzyńscy lordowie biegają sobie po mapie i atakują wszystko co się rusza :). Maja po 200 - 1000 jednostek a za ich zabicie dostaję się Qualiss gemy za które można kupić sobie unikalne bronie lub eliksiry podwyższające twoje statystyki. Może tu dało by się też tak zrobić ;p. Ja byłbym jak najbardziej za.

Offline Tobik-N

• Użytkownik
    • Piwa: 2
      • Forum WD
    « Odpowiedź #2146 dnia: Marca 02, 2010, 18:01:57 »
    Dobrze by też było, gdyby nie byli oni tacy jak bandyci , czyli  tylko do rabowania.Ciekawie by się grało gdyby takowi posiadali około 200 wojaków i  podbijali zamki/miasta.
    Mapa ciągle by się zmieniała , a gra byłaby żwawsza.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #2147 dnia: Marca 02, 2010, 21:21:39 »
    Czy dałoby się zaimplementować AI przebywającym w mieście, tawernie, itp, dodatkowe skrypty, by reagowała na wyciąganie przez gracza broni?

Pewnie dało by radę. Nie wiem tylko czy warto się z tym babrać. ;) Na razie więc zostaje, jak jest.

Dopiero, gdy gracz zaatakuje kogoś (żeby była taka możliwość), strażnicy wyjeliby broń i rozpoczynaliby pościg. W przypadku wsi -- zabójstwo osoby = bunt chłopów i walka z nimi we wiosce.
    Każdy taki pojedynczy atak (morderstwo) kosztowałby gracza -10 relacji z miastem(wsią) -1 z relacją z królestwem i -5 z władcą owego miasta (oczywiście to jest przykładowa kara). Gdy gracz zostałby złapany trafiałby do więzienia...

Myślałem, że wspominałem już o zabijaniu ludzi w miastach i wioskach. Miałem nawet przygotowany filmik z tego, ale chyba dobrze, że go nie zamieściłem, bo jest to jeszcze trochę zabugowane. W każdym razie działa to tak - można w mieście (i wsi) atakować zarówno strażników, jak i przechodniów. Jedyne ograniczenie jest takie, że można to zrobić tylko za pomocą broni dystansowej. Warband pozwoli wprowadzić również atak wręcz, ale na razie zostaje tylko atak z dystansu. Po zabiciu albo ogłuszeniu kogoś w mieście dopieprza się do gracza strażnik i w zależności od tego, czy było to tylko ogłuszenie, czy zabicie, zażąda odpowiedniej grzywny lub wtrąci nas do lochu.

Oczywiście można tu zgrywać twardziela i stawić opór. Wtedy rzucą się na gracza wszyscy strażnicy, a pospólstwo zacznie uciekać. Mamy wtedy dwa wybory:

1. Ratować się ucieczką. Zbrodnia zostanie nam zapamiętana, relacje z miastem się nieco obniżą i wyznaczona zostanie drobna nagroda na głowę gracza (to będzie groźne dopiero, gdy wartość przekroczy pewną granicę). Jeśli kiedyś później zostaniemy przez straże tego miasta złapani (np. po bójce w gospodzie,po rozpoznaniu  lub po innym przewinieniu), to przyjdzie nam zapłacić zaległą grzywnę/odsiedzieć w lochu.

2. Walczyć ze strażnikami. Konsekwencje takie same jak powyżej z tym, że wzrosną znacznie wraz z każdym zbitym lub ogłuszonym strażnikiem.

Za same ogłuszenie człowieka w mieście jest tylko grzywna w wysokości bodajże 200 denarów (400 za strażnika). Jeśli ją zapłacimy, to mamy spokój. Jeśli nie mamy gotówki, lub nie chcemy zapłacić, to można swoje odsiedzieć w lochach.

Inną sprawą są morderstwa, bo te kosztują dużo więcej denarów (1000 mieszczanin/2000 strażnik) oraz zawsze wiążą się z wizytą w lochu (chyba, że gracz jest panem danego miasta, wtedy cierpią tylko relacje z miastem, gdyż nasi strażnicy nie będą działać przeciw nam).

Odsiadka w więzieniu trwa od kilku dni do nawet paru tygodni. Podczas pobytu w lochu może się nadarzyć szansa na ucieczkę, lecz trzeba się liczyć z tym, że wówczas nasze zbrodnie będą nadal nad nami wisieć i każda kolejna wizyta w owym mieście będzie się wiązała ze sporym ryzykiem. Owej misji ucieczki jeszcze nie mam co prawda zrobionej, ale planuję w niej wykorzystać system otwierania zamków (by dostać się do skrzyni, w której będzie przechowywany ekwipunek gracza) + jakieś drobne walki ze strażnikami.

Tak jak wspomniałem, miasto zapamiętuje nasze zbrodnie i za każdy nieuregulowany występek wzrasta cena za naszą głowę. Gdy już nagroda będzie wystarczająco duża, to zainteresują się nami osoby trzecie, którym miły jest brzęk monet i może się okazać, że oto mamy na karku grupę łowców nagród, lub oddział jakiegoś niezależnego łowcy przygód. Te pościgi za nami są na razie jeszcze w fazie planów, ale trudne do zrealizowania to nie będzie.

Jeszcze drobna sugestia odnośnie "pielgrzymowania":
    Po tym, jak uda nam się dostać do miasta jesteśmy nietykalni. Chciałbym, by przebywanie w pobliżu strażnika skończyło się rozpoznaniem, a co za tym idzie -- pościgiem. Gracz musiałby znajdować się niemal twarzą-w-twarz ze strażnikiem przez ok 5 sek, wówczas strażnik wymawiałby "Hey! It's you!", po czym wyciągał broń i nas gonił (a raczej wszyscy strażnicy w pobliżu). Dodać do tego uciekających w popłochu mieszczan i mamy scenki rodem z filmów... :>
    Aha... to nie byłoby trudne -- każde nieudane prześlizgniecie się do miasta i wyeliminowanie straży kończyłoby się ujemnymi punktami z miastem (w zależności od liczby zamordowanych -2 za każdą ofiarę). Świetnie by było, gdyby strażnicy respawnowaliby się (np pod drzwiami do posterunku (w okolicach zamku). Jakbyś mógł, to Przywróć jeszcze oldschoolowy system ucieczki z miasta --- czyli po prostu ręczne opuszczenie lokacji (wyjście za bramy miasta), a nie eliminacja strażników.

Wiem że sugestie wyjęte z kosmosu, ale mam nadzieję, że spodoba Ci się chociaż jeden :P
    Owszem sugestie innym mogą się nie podobać, bo wszystkie wiążą się z łamaniem prawa, a co za tym idzie poważnymi konsekwencjami w postaci relacji, ale pamiętajcie, że to gracz decyduje, co robi. Wszak nic nie dzieje się bez przyczyny.

Respawnujący się strażnicy jak najbardziej do zrobienia. Kary za ich zabicie również (i będą się komponować z tym, co napisałem wyżej)

Nie wiem jak to wygląda od środka ale chciałbym pobawić się z rozkazami i formacjami zależnymi od tego, z jakiego rejonu pochodzimy (przykład: Rhodocy - ściana z pik, Nordowie - jakiś czworokąt czy żółw, Khergici - zapewne najtrudniejsze do zrobienia ale marzy mi się prawdziwe otaczanie wroga i prowadzenia ognia z łuków bez podjeżdżania). Głupio by to wyglądało gdybyś rozkazał Rhodokom krążyć wokół wroga i strzelać z łuku. Stąd pomysł aby bohater znał tylko te formacje, które mógł np oglądać jako dziecko podczas przemarszu wojsk przez miasto czy samemu będąc wojakiem. Myślę że ograniczyłoby to też skakanie z państwa do państwa tylko po to, aby zaspokoić swoje zachcianki (ja chcę ten zamek bo ma trupa przy stole!). Oczywiście są to też sugestie dla ciebie, Daedalusie. Jeśli uznasz że to ciekawe pomysły, spróbuj coś z tego spłodzić. Mógłbyś też powiedzieć czy jest możliwe ingerowanie w okienko rozkazów i tworzenie formacji na taką skalę?

Formacje to dość śliski teren. Można się tu bawić i próbować, ale ja zostawię to mądrzejszym od siebie. ;)

moim zdaniem podczas oblężenia wszyscy jeźdźcy powinni być na koniach a nie konie znikają podczas oblężenia
    (oczywiście tylko gdy atak jest przy pomocy wieży oblężniczej lub przez bramę zamku)

Zapomnij.

Jeszcze coś: Zero płonących strzał

to mnie bardzo zainteresowało ... taka salwa przy oblezeniu zamku lub miasta i jeszcze w nocy to by fajnie sie prezentowało .. a te plonące strzały bysmy mogli uzywac tylko przy oblezeniu i obrony zamku itd.

Dopóki nie da się dokładnie śledzić toru lotu pocisku, ogniste strzały i inne takie bajery odpadają. Ponadto M&B nie obsługuje dynamicznego oświetlenia, więc na pewno ogniste strzały w nocy nie wyglądałby tak, jak powinny. Inna sprawa, że przy większych bitwach taka ilość efektów cząsteczkowych mogłaby Ci zabić kompa. ;)

Ja tak odskakując od tematu. Czy dało by się stworzyć drużynę bohatera? chodzi mi o 5 czy 10 jednostek które by się wybierało i na początku bitwy pojawiamy się z nimi tuż obok wydawało by się im osobne rozkazy.

W Warbandzie tak. Teraz nie. Przynajmniej nie bez całkowitego przerabiania systemu rozkazów, a w tym grzebać nie mam zamiaru.

Będzie taka możliwość (kiedyś screen był nawet). Zresztą w informacjach jest wzmianka:

To dotyczyło mianowania towarzyszy dowódcami oddziału i przydzielenia im żołnierzy, a nie wydawania im rozkazów podczas bitwy. Nie będzie można stworzyć sobie takiej grupki podkomendnych.

Trochę ulepszyć ekwipunek "pielgrzyma"

Obecnie jest już znacznie przegięty. Te łachmany mają lepsze właściwości obronne, niż niejedna zbroja.

Ja mam swój pomysł będziemy mieli własne państwo, czy będzie możliwość zbierania i wyznaczania podatków dla naszych lordów z ich ziem ?
    Bo tak troche głupio, jesteśmy panami i nie mamy z tego nic i sami musimy latać za kasą...
    Jest to zaimplementowane ?

Obecnie jeszcze nie. Jednak podatkami się jeszcze zajmę.

Cytat: NIFN
    Można by dodać taką opcję w przedostawaniu się do wrogiego miasta -- wybierając opcję "dostań się w przebraniu do miasta" przekierowywało nas do dwóch opcji:
    1. "Spróbuj wejść" -- czyli standardowo istnieje szansa, że zostaniemy wpuszczeni.
    2. "Znajdź bezpieczne wejście" -- trwałoby to godzinę w grze (oddział czekałby na zewnątrz i narażony by był na ataki). Po tym czasie pokazywałby się komunikat:
     2.1. "Udaje Ci się znaleźć wejście, którego strzeże przemęczony/podpity strażnik, będziesz mógł spokojnie przedostać się do miasta" -- czyli zostajemy wpuszczeni bez żadnych przeszkód,
     2.2. "Niestety, wygląda na to, że straż jest czujna i może nie udać Ci się dostać do miasta. Czy chcesz kontynuować?" -- dwa warianty wyboru:
      2.2.1. "Spróbuj wejść" -- szansa byłaby zależna tak samo jak w przypadku 1.
      2.2.2. "pomyślmy o czymś innym" -- powrót do menu głównego miasta,
    3. Wróć -- powrót do menu głównego miasta.

Pozdrawiam!

Się zrobi. ;)

Cytat: carl
    W Kazdym modzie jaki grałem a było ich sporo brakowało mi czegos takiego jak niezalezni bochaterowie

Jeszcze co prawda ich nie dodałem, ale będą. Mapa świata będzie bardziej żywa i poza lordami, karawanami, chłopami i bandytami pojawi się trochę innych grup.

Cytat: carl
    Brakuje mi jeszcze spawnujacych sie wiosek Bandytów

Do zrobienia. ;)

Z innej beczki, to mod obecnie strasznie sypie się pod Windows 7. Nie są to najszczęśliwsze nowiny, ale niewiele na to mogę poradzić. Co chwilę wywala mnie do pulpitu. Najpierw pojawiły mi się słynne problemy z "vertex bufferem", których na XP nigdy nie miałem, ale te już w dużej mierze rozwiązałem optymalizując Polished Landscapes. Teraz gra wysypuje się losowo, bez żadnych komunikatów. Ot, kochany Windows 7. Problemy z wywalaniem zdają się znikać po obniżeniu nieco bajerów graficznych w opcjach (zwłaszcza jakości tekstur), ale jak dla mnie to nie jest rozwiązanie. Pogrzebię jeszcze przy tym, a jak nic się nie będzie dało z tym zrobić do wracam do sprawdzonego XP.

Offline Zizka

• Użytkownik
    • Unsuccesfool
    « Odpowiedź #2148 dnia: Marca 03, 2010, 18:32:06 »
    W Warbandzie

Czy ten mod (i inne) będą działać pod Warbandem?

Po za offtopem: Czy będą takie jednostki, jak naprawdę ciężko wyglądająca, powolna, mordercza konnica? Rycerze, zbrojni, jak w Medievalu? Doskonale wiem, że Medieval to Beznadziejne źródło wiedzy historycznej, ale  brakuje mi w Nativie widoku takich rycerzy, w pełnych zbrojach, pokrytych heraldyką... Nie drzeć się i nie oburzać na taką propozycję, bo było sporo kłótni o historyczność, realizm et cetera et cetera, ale po prostu... Taki widok jest świetny.
    "Czegoż płaczesz? - staremu mówił czyżyk młody -
    Masz teraz lepsze w klatce niż w polu wygody".
    "Tyś w niej zrodzon - rzekł stary - przeto ci wybaczę;
    Jam był wolny, dziś w klatce - i dlatego płaczę".

Offline Aroxan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2149 dnia: Marca 03, 2010, 19:51:30 »
    A mógłbyś zrobic tak żeby można było przydzielac bohaterom dowództwa i oni mieli by swoją armię??

Offline daver194

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2150 dnia: Marca 03, 2010, 19:54:51 »
    Ja bym tam chciał, żeby można było zostawić NPC-ków w zamku/mieście/wsi, żeby nam nią zarządzali :P Efektywność zzależałaby od przywództwa/architektury/czy coś :P

Offline januszek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2151 dnia: Marca 04, 2010, 19:30:04 »
    fajnie jak by bylo cos takiego ,ze jak idziesz do niewoli to (opcje)
    1 -- mozesz uciec ale to za tym idzie honor w dół
    2 -- mozesz walczyc z tymi , którzy wzieli nas do niewoli i zaskarbic sobie wolnosc walcząc dla nich przez jakis czas  co z tym idzie honor w górę

to tylko skromny pomysł :)

Offline daver194

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2152 dnia: Marca 04, 2010, 19:31:38 »
    Od kiedy to ucieczka od naszych wrogów jest czymś niehonorowym? XD

Offline Chidori

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 13
    « Odpowiedź #2153 dnia: Marca 04, 2010, 19:59:02 »
    W średniowieczu jak najbardziej była

Offline Zizka

• Użytkownik
    • Unsuccesfool
    « Odpowiedź #2154 dnia: Marca 04, 2010, 20:22:21 »
    Przed walką tak, ale z niewoli nie. Za to walka po stronie wroga, zdrada, była jak najbardziej niehonorowa. Ucieczka z niewoli nie była niehonorowa, wręcz przeciwnie.
    "Czegoż płaczesz? - staremu mówił czyżyk młody -
    Masz teraz lepsze w klatce niż w polu wygody".
    "Tyś w niej zrodzon - rzekł stary - przeto ci wybaczę;
    Jam był wolny, dziś w klatce - i dlatego płaczę".

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #2155 dnia: Marca 04, 2010, 20:29:31 »
    Już tak nie przeżywajcie z tym średniowieczem... Taa... Wszędzie byli tacy honorowi i "biali" rycerze, że aż zęby od tej ich szlachetności pękają. ;d

p.s. Chidori fajny avek i deklaracja... Chociaż się z tym nie kryjesz. xD

Offline carl

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2156 dnia: Marca 06, 2010, 12:13:45 »
     a Ja mam pytanie troche z innej beczki, grajac w Warbanda niespodobała mi sie mapka troche taka hmm...  mniejsza z tym wiec moje pytanie tyczy sie mapki, jak ona wyglada w Rządach Miecza??

Offline IPL_Aron

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Muzykę rozumie się tylko wtedy, gdy się ją czuje.
      • IMPERIUM POLSKIE
    « Odpowiedź #2157 dnia: Marca 07, 2010, 05:12:32 »
    Już tak nie przeżywajcie z tym średniowieczem... Taa... Wszędzie byli tacy honorowi i "biali" rycerze, że aż zęby od tej ich szlachetności pękają. ;d

Tutaj  link zapodam jako ciekawostke zeczywiscie z tym honorem roznie bywalo ..
    http://wywrotowiec.blox.pl/2009/07/GRUNWALD-POLA-HANBY.html

http://iplaron.wrzuta.pl/audio/cXXAUIywJj/
    http://www.imperium-polskie.prv.pl/
    Aż w koncu pełne tony zabrzmiały,
    Od cudnych dzwięków DRŻY KOSCIÓŁ CAŁY

Offline Joannes

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2158 dnia: Marca 07, 2010, 11:52:32 »
    lekki offtopic

Dzięki za link powyżej! Od razu mam humor lepszy z rana :D
    Uwielbiam takie teksty oparte na stereotypach i teoriach lub twierdzaniach tak zwanych """historyków""""

Chyba żadne źródło nie podaje nam informacji o jakiejkolwiek roli polsko-litewskiej piechoty w przebiegu bitwy. Ba, niektóre z nich mówią, że po naszej stronie nie było żadnej piechoty, pozostałe informują, że piechoty tej była bardzo niewielka ilość. Najemnicy z Czech itp. to też była jazda konnca. Za to po stronie krzyżackiej piechoty była już spora liczba.
    No ale cóż, załóżmy że ta piechota była. Co to dla niej 51 chorągwi ciężkozbrojnej jazdy rycerskiej, walczącej na miłej równinie, z którą niby nie poradziło sobie rycerstwo polskie, będące na poziomie równym, co reszty Europy? Przecież każdy chłop miał 80 level oraz (stereotypowe :P ) widły +5 (+10 przeciw wodzom krzyżackim)... No a przy okazji całe rycerstwo, by celowo sobie utrudniać życie nosiło 80 kilowe zbroje, tak że po upadku z konia nie mogli wstać, co ułatwiało sprawę chłopstwu. Do tego oprę swoją wiedzę na filmach( :P ) - szkoda, że nosili te zbroje tak dla szpanu, bo pewnie i krzesłem bojowym byś takiego rycerza rozłożył. ;)

Albo jednak wspomnę, bo znając życie zaraz mnie będzie ktoś próbował nawracać. Tak, ostatnie kilka zdań jest w formie żartobliwej.
    « Ostatnia zmiana: Marca 07, 2010, 11:54:25 wysłana przez Joannes »

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    « Odpowiedź #2159 dnia: Marca 07, 2010, 13:14:55 »
    Trzeba zrobić jak już wcześniej pisałem, Dżihady i Krucjaty, wyobraźcie sobie ogromne bitwy z tysiącami żołnieży, trwające godzinę lub dwie :-) (trochę chyba naciągnąłem)

Mogłaby być też możliwość zostania przywódcą ruchu religintego i Takowe Krucjaty czy Dżihady organizować.