Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Rządy Miecza - Ogólne sugestie, pomysły  (Przeczytany 329034 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    Odp: Ogólne sugestie, pomysły
    « Odpowiedź #2085 dnia: Lutego 06, 2010, 18:41:12 »
    no dobra Sir Luca ale takie ciągłe bitwy ,grabieże  . to się robi nudne ;/
    rozumiem ze w tej grze bitwy itd. to jest najważniejsze , ale troche rozrywki typu festyny , imprezy też by sie przydaly :)
    Zdajesz sobie sprawę z tego, że wymagałoby to stworzenia mnóstwa nowych animacji (taniec), nie mówiąc już o odgłosach, śpiewach, muzyce? Skonfigurować do tego jeszcze AI, bo takie swojskie potańcówki nie polegały na staniu w miejscu i machaniu rękoma, nogami...
    Pomysł nie jest zły, ale zrealizowanie go wymagałoby mnóstwa czasu, a Daedalus zapewne ma już co robić...

Po pierwsze zrobienie miast otwartych,czyli,że do zamku na arenę i do gospody i kupca możne wejść przez otwrte drzwi,czyli także bez npisów |Odwiedż gospodę itp.
    Obawiam się, że to nie na ten silnik, a nawet jeśli -- trzeba by było przerobić każdy budynek i stworzyć mu wnętrze. Poza tym po wejściu do takiego miasta, mielibyśmy niezły slideshow. Nie wyobrażam sobie walk w takim mieście. ;x

Pozdrawiam!
    « Ostatnia zmiana: Lutego 06, 2010, 18:44:29 wysłana przez NIFN »

Offline Jezus

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #2086 dnia: Lutego 06, 2010, 21:51:59 »
    Niekoniecznie. W 1866 western miasta są otwarte (przynajmniej tak było w poprzedniej becie, najnowszej nie ściągałem).
    Jestem zajebisty a najlepszym dowodem na to jesteś właśnie Ty.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #2087 dnia: Lutego 06, 2010, 22:01:57 »
    Tylko to jest trochę inna sytuacja... Tam po prostu do saloonu nie ma drzwi. A do pokoju z generałami trzeba dalej wchodzić podchodząc do odpowiednich drzwi. Więc w sumie jest tak jak w Nativie. Bo inaczej po prostu się nie da. Drzwi otwierane są dopiero w Warbandzie. Poza tym jaki komp uciągnie scenę gdzie wszystkie budynki będą miały jeszcze wnętrza? A w czasie oblężenia jeszcze wojacy dochodzą.
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Hitex

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2088 dnia: Lutego 07, 2010, 19:39:33 »
    januszek, januszek, januszek!!! Krew mnie zalała normalnie ;/
    Tak naprawdę jest trudno przeczytać ~5 stron do tyłu? Tam już były pomysły z rozbudową, zostały skrytykowane i zostało powiedziane przez Daedalusa, że coś takiego się NIE ZNAJDZIE. I naprawdę, edytuj te posty bo to aż patrzeć nie można...
    Co do otwartych miast zgadzam się, lepiej czegoś takiego nie wprowadzać bo się kompy będą wieszać.

Offline Maharradzia

• Użytkownik
    • Kokodżambo i do przodu!
    « Odpowiedź #2089 dnia: Lutego 07, 2010, 20:50:33 »
    Mam taką propozycję, może troche głupią . Chodzi mi o to, że gdybyśmy mieli sam łuk i strzały np. na arenie barbarzyńskiej a idzie nan nas gość z toporem to żeby móc dźgać go strzałą, bo przynajmniej wtedy jakieś szanse są, że go zabijemy tą strzałą, bo pięściami raczej nie ma szans.
    Koko dżambo i do przodu

Offline daver194

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2090 dnia: Lutego 07, 2010, 23:31:47 »
    Przecież zawsze sie ma szansę, jak łepek ma tarczę, to nawet cię nie draśnie, po prostu dajesz mu do siebie podejść, i w chwili gdy się zamachuje ty wypuszczasz strzałę, co do gości z dwuręczniakami, to jedyna słuszna taktyka to trzymać ich na odległość, na szczęście przez brak tarcz szybko padają. :P

@btw Ja jednak zgadzam się z januszkiem, że w modzie nie powinno zabraknąć przeróżnych rodzajów rozrywki pobocznej. Bitwy w końcu się nudzą... Nie chodzi mi tu o jakieś festyny czy tańce, ale myślę, że w modzie powinny znaleźć się nowe ciekawe misje, np. tak jak w Wedding Dance, nadaje to grze taki świetny sielankowy klimat i zapewnia inny typ rozrywki.

Chciałbym też aby w grze możliwe do zdobycia były jakieś specjalne przedmioty, bynajmniej nie chodzi mi tu o jakieś przepakowane zbroje lub bronie, ale o jakichś specjalnych właściwościach, np. +1 do charyzmy, (wiecie jeśli gościu nosi koronę to ludzi bardziej się go słuchają), albo po prostu o jakimś niecodziennym wyglądzie, np. smocza zbroja, ofc żeby nie nadawać grze klimatu fantasy (który wg. mnie jak najbardziej pasuje) do zdobycia w misji dla "bohatera", który to w zamierzchłych czasach otrzymał ją od bogów.. Oczywiście okazywałoby się, że to podróba ze słabymi statystykami, tylko wyglądając na wykonaną ze smoczej łuski.

IMO takie coś na pewno zrobiłoby moda bardziej grywalnego.. Zamiast cały czas oddawać się pożodze i grabieży możnaby było pobawić się w poszukiwacza skarbów, rozwiązującego różne tajemnice, przy towarzystwie paru zaufanych kompanów.

Offline Maharradzia

• Użytkownik
    • Kokodżambo i do przodu!
    « Odpowiedź #2091 dnia: Lutego 07, 2010, 23:57:28 »
    po prostu dajesz mu do siebie podejść, i w chwili gdy się zamachuje ty wypuszczasz strzałę

A co jak cię zaskoczy z tyłu? Lub gdy rzuci się na ciebie pięciu?
    Koko dżambo i do przodu

Offline Kalsiver

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2092 dnia: Lutego 08, 2010, 00:19:22 »
    Przecież zawsze sie ma szansę, jak łepek ma tarczę, to nawet cię nie draśnie, po prostu dajesz mu do siebie podejść, i w chwili gdy się zamachuje ty wypuszczasz strzałę, co do gości z dwuręczniakami, to jedyna słuszna taktyka to trzymać ich na odległość, na szczęście przez brak tarcz szybko padają. :P
    To ci powiem że z nowymi botami z Warbanda tak już nie zrobisz, a one zaszlachtują cię jak dziką świnię nim nawet okiem mrugniesz...
    Jak nawet zwody robią...

Chciałbym też aby w grze możliwe do zdobycia były jakieś specjalne przedmioty, bynajmniej nie chodzi mi tu o jakieś przepakowane zbroje lub bronie, ale o jakichś specjalnych właściwościach, np. +1 do charyzmy, (wiecie jeśli gościu nosi koronę to ludzi bardziej się go słuchają), albo po prostu o jakimś niecodziennym wyglądzie, np. smocza zbroja, ofc żeby nie nadawać grze klimatu fantasy (który wg. mnie jak najbardziej pasuje) do zdobycia w misji dla "bohatera", który to w zamierzchłych czasach otrzymał ją od bogów.. Oczywiście okazywałoby się, że to podróba ze słabymi statystykami, tylko wyglądając na wykonaną ze smoczej łuski.
    Według mnie wprowadzanie "fantasy" do gry wogóle nie fantasy... i do moda który miał bardziej urealnić grę to pomysł kompletnie nietrafiony.
    I oby nawet nie było w pomyślunku takie coś...

Gry zagadkowe ?
    To chyba tylko kwestia weny na questy...
    Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu następującym po tym terminie.
    Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Offline januszek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2093 dnia: Lutego 08, 2010, 15:24:43 »
    daver194 -- ja popieram jego pomysł z tymi przedmiotami tylko dla bohatera .:)

Offline daver194

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2094 dnia: Lutego 08, 2010, 16:31:48 »
    To ci powiem że z nowymi botami z Warbanda tak już nie zrobisz, a one zaszlachtują cię jak dziką świnię nim nawet okiem mrugniesz...
    Jak nawet zwody robią...

Ale mod nie będzie pod Warbanda :)

Według mnie wprowadzanie "fantasy" do gry wogóle nie fantasy... i do moda który miał bardziej urealnić grę to pomysł kompletnie nietrafiony.
    I oby nawet nie było w pomyślunku takie coś...

Dlatego też dopisałem, jak taki quest by się kończył... Wszystko okazywałoby się picem na wodę. Wydaje mi się, że w średniowieczu w karczmach pełno było ludzi, którzy wymyślali różne historie żeby sobie dodać :P W niektórych może być ziarno prawdy.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 08, 2010, 16:36:51 wysłana przez daver194 »

Offline DrapiChrust

• Użytkownik
    • SAY CHEESE
    « Odpowiedź #2095 dnia: Lutego 08, 2010, 19:39:20 »
    Tu sprawa jest trochę bardziej skomplikowana. Jakakolwiek mitologia, wiara czy religia w Native NIE ISTNIEJE. Trochę to dziwne, bo europejskie średniowiecze  (tj. rycerstwo, patriarchalizm, system lenny,  krucjaty, uświęcone bosko prawa królewskie, spory między cesarzem a papieżem) nie miałoby w ogóle miejsca gdyby nie chrześcijaństwo. Historia potoczyłaby się zupełnie inaczej. Twórcy gry jednak konsekwentnie omijali jakiekolwiek nawiązania do wiary, mistyki czy ezoteryki.

Jeżeli chcielibyśmy zawrzeć w grze tego typu elementy (i nie zrobić z tego doklejanej na ślinę sieczki), trzeba najpierw określić dokładnie:
    -jakie wierzenia istnieją w Calradii,
    -jakie promują wartości,
    -jaki mają wpływ na życie zwykłych ludzi,
    -kto zajmuje się podtrzymywaniem wiary,
    -jaki jest stosunek między religią a państwem,

i tak dalej. Słowem - stworzyć cały system religijny od podstaw. Albo nawet kilka, bo mało prawdopodobne jest że tak różne ludy jak Khergici i Nordowie mają takie same wierzenia (przypominam że w rodowici Calradianie to tylko Swadianie i Rhodocy, reszta to ludność napływowa która nie miała wcześniej styczności z 'miejscowymi') No i wpleść te wierzenia w pozostałe elementy gry, tak aby nie wyskakiwały nagle jak Filip z konopi przy jakimśtam sidequście...

To spoooro roboty. Wątpię, żeby 'D' chciał się w to pakować. Osobiście nie chciałbym pakować się w takie coś dla jednego małego questa.
    Gdybym był moderem... bada bada bidu bada bada bidu bidu bam...

Offline Hoinarołup

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2096 dnia: Lutego 08, 2010, 19:52:25 »
    po prostu dajesz mu do siebie podejść, i w chwili gdy się zamachuje ty wypuszczasz strzałę

To znaczy że gracz jest marnym graczem i nie potrafił temu zapobiec (np. skupić drużyny wokół siebie czy zdobyć konia)

I błagam wszystko, byle nie fantasy i simsy w m&b :D

Offline Widmo102

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2097 dnia: Lutego 08, 2010, 20:27:53 »
    Nie wiem czy był już taki pomysł by wprowadzić krew na ziemi bo w Nativie było to denerwujące.

Offline arek818

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2098 dnia: Lutego 08, 2010, 21:40:18 »
    A ty nie pisz nic nie niewnoszących postów
    Można by wprowadzić co takiego jak gołębie pocztowe
    powiedzmy byłby skill lotnictwa(nie mam pomysłu na nazwę) i moglibyśmy wysłać wiadomość do innego lorda z prośbą o pomoc
    procenty powodzenia przy wysokości skilla
    0-5%
    1-10%
    2-20%
    3-30%
    .......
    10-99%
    I co ja mam tu napisać ? I tak mało kto to czyta więc zostawię trochę pustego miejsca.

Offline Chidori

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 13
    « Odpowiedź #2099 dnia: Lutego 08, 2010, 21:50:02 »

To znaczy że gracz jest marnym graczem i nie potrafił temu zapobiec (np. skupić drużyny wokół siebie czy zdobyć konia)

I błagam wszystko, byle nie fantasy i simsy w m&b :D

Ale on mówił o arenie, tam raczej konia nie zdobędziesz ani drużyny też nie skupisz.