Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Rządy Miecza - Ogólne sugestie, pomysły  (Przeczytany 329145 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Andre692

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Mhroczny jak śnieg
    Odp: Ogólne sugestie, pomysły
    « Odpowiedź #2115 dnia: Lutego 14, 2010, 18:18:04 »
    O tak, absolutnie się z tym zgadzam...dodałoby to jeszcze poczucia większego terenu...chociaż pewnie niektórzy będą przeciwni...
    Jezus takie pytanie... jakie wyobrażasz sobie średnie prędkości piechoty a jakie kawalerii ?

Offline Zizka

• Użytkownik
    • Unsuccesfool
    « Odpowiedź #2116 dnia: Lutego 14, 2010, 20:09:40 »
    Bez przesady z tym realizmem. Inna rzecz zwiększona trudność i otrzymywane obrażenia, a inna tygodniowe podróże między miastami! Gra zrobi się po prostu nudna, a kampanie będą ciągnąć się wieloma tygodniami. Taka prędkość jednostek jest odpowiednia. Zwłaszcza, że jeśli mapa jest większa to odległości między lokacjami chyba też.

Edit: Po przeczytaniu mojego posta i obejrzeniu filmiku z młynem wodnym, doszedłem do wniosku, że to był offtop, także postanowiłem coś na siłę wymyślić i wyszło mi coś nawet sensownego. Mianowicie, skoro potrafisz zmusić młyn do kręcenia się, to może jakoś ulepszysz oblężenia mianowicie samo włażenie po drabinach. Konkretnie, albo w ogóle, jakby się dało wywal te wnerwiające drabiny, albo spraw, by żołnierze się po nich Wspinali, nie Wchodzili. Jak się nie da, trudno, da się żyć. I mógłbyś zrobić więcej modeli wież oblężniczych, byłoby to świetne urozmaicenie. Na przykład wersja z daszkiem. Albo strzelnicami. I właśnie, może by strzelcy wchodzili do tych wież i ostrzeliwali przeciwnika, bo takie stanie obok wieży i prucie bezsensu w blanki jest takie strasznie niestrategiczne. Chociaż teraz jak to napisałem, to chyba z tym młynem, to nie było takie bardzo trudne.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 14, 2010, 20:43:50 wysłana przez Zizka »
    "Czegoż płaczesz? - staremu mówił czyżyk młody -
    Masz teraz lepsze w klatce niż w polu wygody".
    "Tyś w niej zrodzon - rzekł stary - przeto ci wybaczę;
    Jam był wolny, dziś w klatce - i dlatego płaczę".

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #2117 dnia: Lutego 14, 2010, 23:42:39 »
    (click to show/hide)

Mała sugestia (pewnie to lubisz ;d ):
    Czy dałoby się zaimplementować AI przebywającym w mieście, tawernie, itp, dodatkowe skrypty, by reagowała na wyciąganie przez gracza broni?
    Chodzi mi dokładnie o to, że podczas spaceru po mieście, gdy wyjmiemy broń pospólstwo zaczyna od nas uciekać, a strażnicy miejscy rzucają komentarze typ "Hold/Drop/Hide your weapon!", lecz nie podążaliby za nami. Dopiero, gdy gracz zaatakuje kogoś (żeby była taka możliwość), strażnicy wyjeliby broń i rozpoczynaliby pościg. W przypadku wsi -- zabójstwo osoby = bunt chłopów i walka z nimi we wiosce.
    Każdy taki pojedynczy atak (morderstwo) kosztowałby gracza -10 relacji z miastem(wsią) -1 z relacją z królestwem i -5 z władcą owego miasta (oczywiście to jest przykładowa kara). Gdy gracz zostałby złapany trafiałby do więzienia...

Jeszcze drobna sugestia odnośnie "pielgrzymowania":
    Po tym, jak uda nam się dostać do miasta jesteśmy nietykalni. Chciałbym, by przebywanie w pobliżu strażnika skończyło się rozpoznaniem, a co za tym idzie -- pościgiem. Gracz musiałby znajdować się niemal twarzą-w-twarz ze strażnikiem przez ok 5 sek, wówczas strażnik wymawiałby "Hey! It's you!", po czym wyciągał broń i nas gonił (a raczej wszyscy strażnicy w pobliżu). Dodać do tego uciekających w popłochu mieszczan i mamy scenki rodem z filmów... :>
    Aha... to nie byłoby trudne -- każde nieudane prześlizgniecie się do miasta i wyeliminowanie straży kończyłoby się ujemnymi punktami z miastem (w zależności od liczby zamordowanych -2 za każdą ofiarę). Świetnie by było, gdyby strażnicy respawnowaliby się (np pod drzwiami do posterunku (w okolicach zamku). Jakbyś mógł, to Przywróć jeszcze oldschoolowy system ucieczki z miasta --- czyli po prostu ręczne opuszczenie lokacji (wyjście za bramy miasta), a nie eliminacja strażników.

Wiem że sugestie wyjęte z kosmosu, ale mam nadzieję, że spodoba Ci się chociaż jeden :P
    Owszem sugestie innym mogą się nie podobać, bo wszystkie wiążą się z łamaniem prawa, a co za tym idzie poważnymi konsekwencjami w postaci relacji, ale pamiętajcie, że to gracz decyduje, co robi. Wszak nic nie dzieje się bez przyczyny.

EDIT:
    To tylko taka mała uwaga... W Nativie nie da sie schować broni (przynajmniej ja nie umiem). Dopiero po interakcji z mieszczaninem, nasza postać automatycznie chowa broń, więc jak strażnik ma nam kazać ją schować, to trzeba by było jakoś umożliwić wykonanie tego.
    Sprawdź w ustawieniach klawiszy... Domyślnie chyba jest / (slash), a może \ (backslash)? Tak, czy inaczej na pewno taka opcja jest.

Pozdrawiam!
    « Ostatnia zmiana: Lutego 14, 2010, 23:49:06 wysłana przez NIFN »

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #2118 dnia: Lutego 14, 2010, 23:47:24 »
    To tylko taka mała uwaga... W Nativie nie da się schować broni (przynajmniej ja nie umiem). Dopiero po interakcji z mieszczaninem, nasza postać automatycznie chowa broń, więc jak strażnik ma nam kazać ją schować, to trzeba by było jakoś umożliwić wykonanie tego.

Nie wiedziałem... W takim razie nie mam zastrzeżeń.

Czemu słownik działa po angielsku?
    « Ostatnia zmiana: Lutego 14, 2010, 23:50:52 wysłana przez sir Luca »
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Jezus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2119 dnia: Lutego 14, 2010, 23:50:29 »
    O tak, absolutnie się z tym zgadzam...dodałoby to jeszcze poczucia większego terenu...chociaż pewnie niektórzy będą przeciwni...
    Jezus takie pytanie... jakie wyobrażasz sobie średnie prędkości piechoty a jakie kawalerii ?
    1,5 do 2,5 razy mniejsze niż są teraz. Specjalnie wbiłem teraz na któregośtam sejwa z Native i 168 konnych porusza się z prędkością powyżej 5 (pathfinding nie pamiętam jaki mam, może z 2 czy 3). Trzeba by przetestować poszczególne prędkości aby wszystko było zbalansowane. Myślę że dla piechoty 2 na płaskim terenie a dla konnicy 3,5 - 4 starczy. Są to liczby dla infantry only/konnica only, bez skilla pathfinder, bez lasów i gór.
    Jak uda mi się zmodować GunZa i skończe projektowanie moda do M&B na kartce to się zabiorę za lekką modyfikację Calradii. Na pewno spróbuję napisać nowy skrypt odpowiadający za wypowiadanie wojen: skończy się atakowanie królestw na drugim końcu mapy (coś jak w najnowszym Europe 1200) i zmienię szybkości jednostek. Mimo że nie chcę robić super realistycznego moda to chcę wprowadzić tam więcej strategii. Nie wiem jak to wygląda od środka ale chciałbym pobawić się z rozkazami i formacjami zależnymi od tego, z jakiego rejonu pochodzimy (przykład: Rhodocy - ściana z pik, Nordowie - jakiś czworokąt czy żółw, Khergici - zapewne najtrudniejsze do zrobienia ale marzy mi się prawdziwe otaczanie wroga i prowadzenia ognia z łuków bez podjeżdżania). Głupio by to wyglądało gdybyś rozkazał Rhodokom krążyć wokół wroga i strzelać z łuku. Stąd pomysł aby bohater znał tylko te formacje, które mógł np oglądać jako dziecko podczas przemarszu wojsk przez miasto czy samemu będąc wojakiem. Myślę że ograniczyłoby to też skakanie z państwa do państwa tylko po to, aby zaspokoić swoje zachcianki (ja chcę ten zamek bo ma trupa przy stole!). Oczywiście są to też sugestie dla ciebie, Daedalusie. Jeśli uznasz że to ciekawe pomysły, spróbuj coś z tego spłodzić. Mógłbyś też powiedzieć czy jest możliwe ingerowanie w okienko rozkazów i tworzenie formacji na taką skalę?
    Jestem zajebisty a najlepszym dowodem na to jesteś właśnie Ty.

Offline Persiv

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #2120 dnia: Lutego 17, 2010, 10:25:50 »
    moim zdaniem podczas oblężenia wszyscy jeźdźcy powinni być na koniach a nie konie znikają podczas oblężenia
    (oczywiście tylko gdy atak jest przy pomocy wieży oblężniczej lub przez bramę zamku)

Offline Zizka

• Użytkownik
    • Unsuccesfool
    « Odpowiedź #2121 dnia: Lutego 17, 2010, 11:08:42 »
    moim zdaniem podczas oblężenia wszyscy jeźdźcy powinni być na koniach a nie konie znikają podczas oblężenia
    (oczywiście tylko gdy atak jest przy pomocy wieży oblężniczej lub przez bramę zamku)

Że co? Jeźdźcy wjeżdżający po kładce wieży oblężniczej? To jest po prostu poroniony pomysł. Jak sobie wyobrażasz walkę na murze w wykonaniu Khergitów? A obrońcy? Też na koniach?

Ja bym zmienił animację toporów. Bo to, że ktoś trzyma topór na samym końcu trzonka wygląda źle. Na przykład wszystkie topory zmieniłbym na broń drzewcową, ale wtedy by się pochylały przy szarży. Może by zrobić topory osobno?
    Bo topór powinno się trzymać w ten sposób:

Offline Persiv

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #2122 dnia: Lutego 17, 2010, 12:15:03 »
    [no to można przecież rozkazać by zeszli z koni]
    w XIII century na szybkiej bitwie właśnie tak jest że są konie i to fajnie wygląda

jakie nierealistyczne szarża konnicy po wieży
    jak w lord of the rings
    :D
    « Ostatnia zmiana: Lutego 17, 2010, 14:48:40 wysłana przez Persiv »

Offline Zizka

• Użytkownik
    • Unsuccesfool
    « Odpowiedź #2123 dnia: Lutego 17, 2010, 13:48:30 »
    Ale przecież użycie kawalerii w oblężeniach jest nierealistyczne. Chyba, że byłaby możliwość otworzenia bramy przez atakujących. Ale wjeżdżanie po wieży oblężniczej?

Offline Arcylisz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2124 dnia: Lutego 17, 2010, 18:03:28 »
    Mhm, i już widzę to przepychanie się na koniach po kładce, już nie mówiąc o tym, że wtedy konni np dla takich Nordów byliby mięsem armatnim, bo w takim ścisku kiepsko by się konnym walczyło.
    A obrońcy? Też na koniach?
    Dokładnie. Khergici na blankach konno. x) Ja rozumiem, że Khergici mają być ludźmi urodzonymi w siodle, ale nie interpretować tego tak dosłownie. :P

Offline Zizka

• Użytkownik
    • Unsuccesfool
    « Odpowiedź #2125 dnia: Lutego 17, 2010, 19:07:34 »
    Gdzie w LOTR niby konnica szarżowała po wieży? Zresztą w Lord of the Rings są również równie realistyczne akcje jak na przykład szarża konnicy, po niemalże 90 stopniowej pochyłości na nastawione piki, zakończona całkowitym sukcesem

Offline Vesamir

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2126 dnia: Lutego 17, 2010, 19:57:36 »
    Gdzie w LOTR niby konnica szarżowała po wieży? Zresztą w Lord of the Rings są również równie realistyczne akcje jak na przykład szarża konnicy, po niemalże 90 stopniowej pochyłości na nastawione piki, zakończona całkowitym sukcesem

Zrobie taki mały offtop ale nie bijcie :D

Primo. Tam nie było 90 stopniowej pochyłości. Na moje oko maksymalnie 45.

Secundo. Jakbyś nie widział to w czasie szarży słońce oślepia Uruk-hai którzy unoszą piki do góry przez co szarża dochodzi do skutku.

W modzie jazda powinna na piechote być moim zdaniem równa z średnimi jednostkami piechoty.
    Va'esse deireádh eap eigean...

Offline Zizka

• Użytkownik
    • Unsuccesfool
    « Odpowiedź #2127 dnia: Lutego 17, 2010, 21:34:48 »
    No może nie 90, ale i tak za dużo. I słońce oślepiło setki szeregów? Ten blask, który zszedł przed jeźdźcami powinien oświetlić pierwsze dwa, trzy szeregi.  Niespełna dwa tysiące jazdy, na , ile tam było, 10 - 15 tysięcy ciężkiej piechoty, kuszników, pikinierów, zbrojnych? To znaczy w filmie. W książce po stronie Rohirimmów stanęły jeszcze te "gorsze enty" houronowie czy jakoś tak na h, które wyłapywały zbiegów.

Koniec offtopu o LOTR, nijak nie widzę kawalerzystów na kładce. Jeśli już jesteśmy przy konnicy, to najechanie piechura koniem powinno zadawać większe obrażenia, i może dalej odpychać. A koń pchnięty piką (właśnie, będą naprawdę długie piki, na zasięg 300 z kawałkiem jak w TEATRC?)
    powinien zatrzymywać się na miejscu, nie szarżować dalej. I jeszcze jedno. W native absolutnie żadna jednostka jeździecka nigdy nie szarżuje z nastawioną lancą/kopią/włócznią, za to w większości modów to robią. Tu też powinni. To wygląda cudownie.

Offline januszek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2128 dnia: Lutego 17, 2010, 22:31:42 »
    a fajnie  jak by się oblezalo zamek w inny sposób np. Taran ... taki Taran jechał by do bramy i rozwalał by powoli brame i reszta wojska by wbijala do srodka lub wieze obleznicze np. jak w filmie "Kingdom of Heaven" wieze obleznicze byly duze i stabilne .. na rozpoczęciu oblezenia juz bysmy byli na tej  wiezy i kampili z łukiem.

edit:

Jeszcze coś: Zero płonących strzał

to mnie bardzo zainteresowało ... taka salwa przy oblezeniu zamku lub miasta i jeszcze w nocy to by fajnie sie prezentowało .. a te plonące strzały bysmy mogli uzywac tylko przy oblezeniu i obrony zamku itd.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 17, 2010, 22:35:42 wysłana przez januszek »

Offline Arcylisz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2129 dnia: Lutego 18, 2010, 00:41:34 »
    A koń pchnięty piką (właśnie, będą naprawdę długie piki, na zasięg 300 z kawałkiem jak w TEATRC?) powinien zatrzymywać się na miejscu, nie szarżować dalej.
    No i tak się dzieje. Tylko trzeba tego konia trafić. ;] To jest możliwe do zrobienia nawet jednoręcznym mieczem, jak dźgie się konia od przodu to staje dęba.