Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Rządy Miecza - Ogólne sugestie, pomysły  (Przeczytany 328720 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Vesamir

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Ogólne sugestie, pomysły
    « Odpowiedź #2055 dnia: Lutego 03, 2010, 16:53:58 »
    Przy użyciu xf możesz takie rzeczy nagrywać, a ja myśle, że byłby to zbędny bajer.
    Va'esse deireádh eap eigean...

Offline Zizka

• Użytkownik
    • Unsuccesfool
    « Odpowiedź #2056 dnia: Lutego 04, 2010, 11:30:22 »
    Możliwe, że ktoś już coś takiego wymyślił, ale jest 138 stron i nie bardzo mam czas wszystko przeczytać. Chodzi mi o morgenstern łańcuchowy, i procę. Chociaż to raczej nie bardzo bo trzeba by zrobić animację obracającego się łańcucha i procy, ale zawsze mi brakowało w Mount&Blade takiej broni.

Edit: chodzi mi o taką procę http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8e/Weapon_Sling_1.jpg
    "Czegoż płaczesz? - staremu mówił czyżyk młody -
    Masz teraz lepsze w klatce niż w polu wygody".
    "Tyś w niej zrodzon - rzekł stary - przeto ci wybaczę;
    Jam był wolny, dziś w klatce - i dlatego płaczę".

Offline Maly_007

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #2057 dnia: Lutego 04, 2010, 12:09:17 »
    Nie da się zrobić takiej broni w M&B. Chociaż w Warbandzie zostanie dodany system fizyki, więc kto wie...

Offline Barudokuku

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Zbieracz puszek
      • (nie)Oficjalne Forum Antyfanów CD-Action
    « Odpowiedź #2058 dnia: Lutego 04, 2010, 12:41:50 »
    Zizka: a może wartoby przeczytać temat?... Wiem, że łatwiej jest od razu napisać, ale przez to robi się jeszcze więcej spamu w temacie, a tego nie chcemy.

O obu przedmiotach była mowa. Jak sobie wyobrażasz animację kiścienia? Stoisz, a kiścień się nieustannie kręci? A może jest długi jak patyk, dopóki się nie zamachniesz, a wtedy za każdym razem tak samo się będzie kręcił?... Niestety, to jeszcze nie w M&B. Proca to samo.
    Ileśtam procent kogośtam robi cośtam. Jeśli należysz do iluśtam procent pozostałych, wstaw to gdzieśtam.
    Wyobraź sobie też, że tutaj jest jakiś fajny tekst pokazujący, jak bardzo jestem nieskażony mediami, propagandą i tak dalej i ogólnie coś, co sprawi, że wszyscy będą wiedzieli, że nie lubię czegośtam.
    Oczywiście, możesz też sobie wyobrazić tutaj jakieś mHroczne/lolowate/jestem-taki-zarąbisty zdanie po angielsku. Ot, choćby traktujące o śmierci czy religii, coby pokazać, że jestem ateistą.

Offline rakkar

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2059 dnia: Lutego 04, 2010, 14:17:18 »
    Niestety, to jeszcze nie w M&B. Proca to samo.
    Hmm, proca wg. mnie mogła by być, ponieważ naciąga się jak łyk, tylko w inny sposób, ale polega na tym samym: jedną dłonią trzymasz drewno, a drugą sznura, i jak puścisz, to kamień/strzała leci, trzeba by było tylko dorobić, kilka animacji(Choć niewiem, czy Daedalus to teraz zrobi, może kiedyś :D) i już masz procarza
    file:///C:/Documents%20and%20Settings/Dom.DOM-4199ADBEA4F/Pulpit/animated.gif

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #2060 dnia: Lutego 04, 2010, 14:25:54 »
    Z tym, że proca się nie naciąga. Przynajmniej nie ta, którą kiedyś stosowano. To nie była jakaś cholerna zabawka w kształcie litery Y z przymocowaną gumą i koszyczkiem.

Offline Redlucas

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2061 dnia: Lutego 04, 2010, 15:15:16 »
    ...To nie była jakaś cholerna zabawka w kształcie litery Y z przymocowaną gumą i koszyczkiem.

I strzelająca cynowym skobelkiem... nie to nie to i nie ta zasada działania.

Proca, o której mowa, to kawałek specyficznie wyciętego materiału wytrzymałego, dość grubego i niesprężynującego (czyt. nierozciągającego się) którym wykonywało się ruchy obrotowe  a następnie zwalniało jedną ze stron materiału luzując pocisk. O precyzji w tym przypadku ciężko mówić. Proce na kijach też były spotykane, ale uwalnianie pocisku tam było troszkę inne.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 04, 2010, 22:57:09 wysłana przez Redlucas »

Offline rakkar

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2062 dnia: Lutego 04, 2010, 17:44:27 »
    ...To nie była jakaś cholerna zabawka w kształcie litery Y z przymocowaną gumą i koszyczkiem.

I strzelająca cynowym skobelkiem... nie to nie to i nie ta zasada działania.

Proca, o której mowa, to kawałek specyficznie wyciętego materiału wytrzymałego, dość grubego i niesprężynującego (czyt. nie rozciągającego się) którym wykonywało się ruchy obrotowe  a następnie zwalniało jedną ze stron materiału luzując pocisk. O precyzji w tym przypadku ciężko mówić. Proce na kijach też były spotykane, ale uwalnianie pocisku tam było troszkę inne.
    a, o tą procę chodziło :/
    file:///C:/Documents%20and%20Settings/Dom.DOM-4199ADBEA4F/Pulpit/animated.gif

Offline Zizka

• Użytkownik
    • Unsuccesfool
    « Odpowiedź #2063 dnia: Lutego 04, 2010, 17:53:00 »
    Zizka: a może wartoby przeczytać temat?... Wiem, że łatwiej jest od razu napisać, ale przez to robi się jeszcze więcej spamu w temacie, a tego nie chcemy.
    To chyba podchodzi pod ogólną sugestię, pomysł. Jak dla mnie to wyglądało by tak że łańcuch zwisał by w dół podczas chodzenia, a w walce by się lekko zakręcał. Miecz zresztą też zawsze idzie tak samo. I łuk. I kusza. I każda inna broń. Ale faktycznie to raczej nie Mount&Blade, fizyka nie pozwala. Other way, w Warband naprawdę jest/będzie jakiś lepszy silnik fizyczny?

Tak, Havok.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 04, 2010, 18:00:49 wysłana przez Daedalus »

Offline arek818

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2064 dnia: Lutego 05, 2010, 08:11:44 »
    Do jedzenia możesz dodać wodę soki piwo takie rzeczy do picia żeby nam kompania nie pozdychała
    I co ja mam tu napisać ? I tak mało kto to czyta więc zostawię trochę pustego miejsca.

Offline Zizka

• Użytkownik
    • Unsuccesfool
    « Odpowiedź #2065 dnia: Lutego 05, 2010, 09:32:13 »
    Nie da się zrobić takiej broni w M&B. Chociaż w Warbandzie zostanie dodany system fizyki, więc kto wie...

:|   Coś mi się widzi, że odpowiedź "tak, Havok" była żartem z mojej niewiedzy... bo naprawdę, nie mam pojęcia, co oprócz multi i lepszych tekstur jest w Warband. a Havok chyba jest nienajtańszy. żeby nie było offtopu, i żebym nie dostał warna na dzieńdobry, można by w zamkach dodać cosik w stylu jakichś wyspecjalizowanych obrońców.
    Już rozwijam. Wydaję mi się, że lordowie wrogich państw nie mogą zabierać z zamków żołnierzy których sami nie przywieźli, więc w zamkach możne by usadzić po kilku kuszników z wysokim skillem Kusza i dużymi, ciężkimi (może 20. żeby nie hasali swobodnie po i) kuszami zadającymi obrażenia po może 60, 70? Proszę nie mówić że niewykonalne, nawet ja bym takie cuś potrafił zrobić. I jeszcze jedno. Możliwe, że wspomnienie o tym będzie idiotyzmem, bo to takie oczywiste, było już, czy coś takiego. Nie wiem. mógłbyś zmienić meshe latających pocisków, bo w Nativie, jak z murów sypie się na mnie deszcz rozmytych podłużnych kształtów wygląda to strasznie. Chodzi mi takie coś jak TEATRC, gdzie pociski wyglądają bardzo ładnie, mimo że jest może 6-8 jednostek z kuszą/łukiem.
    trochę to wszystko chaotyczne, ale jeszcze w stopniu zrozumiałym.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2066 dnia: Lutego 05, 2010, 10:42:58 »
    Nie żartowałem. W Warbandzie już jest wprowadzony Havok (przynajmniej takie informacje były na forum TW) . Na razie zajmuje się on głównie kolizją ciał i ragdollami, ale może zakres jego obowiązków zostanie znacznie poszerzony (np. obliczanie toru lotu pocisków, niszczenie budynków, spadające gruzy itp.), kto wie...

Modele strzał z Native już dawno całkiem wywaliłem i zrobiłem nowe, znacznie bardziej szczegółowe. Zarówno jeśli chodzi o model strzał w locie, jak i zwykłe. Nieraz to zresztą pokazywałem. Obejrzyj moje stare filmiki z walkami na arenach, tam to m.in. widać.

Offline Dorogon

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #2067 dnia: Lutego 05, 2010, 21:57:52 »
    A ja mam pytanie, czy będzie możliwość przywołania konia gwizdem lub w jakiś inny sposób ? Często denerwowało mnie gdy schodziłem z konia by powalczyć, oddaliłem się a potem pół godziny musiałem biegać po mapce by go złapać, a niekiedy jakby specjalnie uciekał gdy się do niego zbliżałem. Mogły by być zwykłe konie oraz takie które są wyuczone że po gwizdnięciu mają do ciebie przybiec i takie były by oczywiście droższe. A i można by koło skrzyni postawić jakiś sztandar lub coś w tym stylu co pozwalało by zlokalizować ją, bo to dość uciążliwe szukać jej by uzupełnić zapas strzał.

Offline Kolba

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Ten który opowiada kretowi bajki do snu
    « Odpowiedź #2068 dnia: Lutego 05, 2010, 22:07:22 »
    Gwizdanie na konia jest już w skryptach Chela, więc nie widzę problemu aby coś takiego dodać. Tylko żeby wszystkie konie na mapie nie przybiegały, tak jak w oryginalnej wersji skryptu :D

Offline Daedalus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2069 dnia: Lutego 05, 2010, 22:38:23 »
    Gwizdanie na konia będzie specjalną umiejętnością, które trzeba się będzie nauczyć. Będzie też działało tylko na konia gracza, a nie wykluczone, że ograniczę to działanie jeszcze bardziej - do niektórych tylko koni.

Zaś przy skrzyni przecież jest sztandar (o ile gracz go posiada).