Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Rządy Miecza - Ogólne sugestie, pomysły  (Przeczytany 328713 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    Odp: Ogólne sugestie, pomysły
    « Odpowiedź #2010 dnia: Stycznia 28, 2010, 20:22:37 »
    Znaczy nie chodziło mi żeby rąbać siekierą :P Tylko żeby obiekty do zniszczenia były takie jak w WB. I można dodać item pochodnię, którą dostawalibyśmy po wybraniu opcji spal.
    Widziałeś, co się dzieje z obiektami w Fight and Destroy, którym wytrzymałość dojdzie do 0? Zapadają się pod ziemie... Efekt ten jest tak beznadziejny, że nie wyobrażam sobie takich "dziwactw" w tak świetnie zapowiadającym się modzie.
    Wolałbym, by scena napadanej wioski była zmieniona na płonącą, ale trzeba by było stworzyć nowe sceny dla każdej wioski, których na 99,99% nie będzie się chciało Daedalusowi robić... :P

A ja jeszcze wrócę do pomysłu NIFN'a. Jak wioska jest plądrowana to widać na mapie słup dymu. Wiec nawet jak jest nie odkryta to możemy ją z dość dużej odległości zlokalizować. Można by tu wprowadzić na mapie tymczasowy znacznik symbolizujący najeżdżany obiekt...
    Emiter dymu myślę, że by wystarczył. ;)

Pytanko-sugestie:
    Czy dałoby się ukryć napisy, które nie dotyczą nas, naszego królestwa lub naszych włości?
    Bo dlaczego ma gracza obchodzić, że lord XXX z królestwa YYY najechał ZZZ, lub zamek TTT jest pod oblężeniem, czy też koniunktura we wsi HHH zmieniła się z lepszej na gorszą... Wątpię, by jakiś gracz interesowałby się poczynaniami obcego królestwa, ale to kontrowersyjny temat, więc może opcja on/off ?

Wracając jeszcze do tych lokacji - przydałoby się wprowadzić dodatkowe linie dialogowe w questach, np
    A: "Trzeba dostarczyć te beczki do miasta Rivacheg. Wiesz, gdzie to?"
     B1: "Tak. Byłem tam niedawno"
      A1: "Świetnie, liczę na Ciebie."
     B2: "Rivacheg? Pierwsze słyszę..."
      A2: "Zaznaczę Ci na mapie, mam nadzieję, że nie zabłądzisz."
    Pomogłoby to nieco przy wykonywaniu zadania, no i gracz mógłby poznawać świat nie tylko metodą "podróżnego"...

(click to show/hide)

Pozdrawiam!
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 28, 2010, 21:30:18 wysłana przez NIFN »

Offline DrapiChrust

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • SAY CHEESE
    « Odpowiedź #2011 dnia: Stycznia 29, 2010, 10:50:45 »
    "Zaznaczę Ci na mapie, mam nadzieję, że nie zabłądzisz."
    Nienawidzę tego. Nie samego faktu podawania namiarów, to jest jak najbardziej rozsądne. Ale w co drugiej grze NPC chcą mi mazać ołówkami po mapie... kurna. Kto w średniowieczu znał się na tyle na kartografii, aby pisać/poprawiać mapy? Poza tym, skoro nasz hiroł ma już mapę to chyba powinny być na niej miasta zaznaczone! (mapy geologiczne w tym czasie nie istniały...)
    Dla ścisłości - pomysł jest dobry, ale zaznaczanie na mapie zamieniłbym na ustne wyjaśnienie. Od biedy nawet takie coś by wystarczyło: <objaśnia Ci, jak stąd dostać się do Rivacheg>

A co do plądrowania... uciekający wieśniacy po mapie to fajny pomysł, o ile da się nauczyć plądrujących  Lordów, żeby ich czasem ścigali. A niszczenie budynków... oddzielna mapa z płonącą wioską (każdą?!) Czy da się inaczej?

własnoręcznie spłodzić

Cóż... Do płodzenia ja bym tam nie rąk używał, ale na upartego można i tak próbować. ;D

To już zależy jakich kończyn używa się do obsługi klawiatury i myszki. Trudno tutaj wytykać wymagane organy, bo albo podpadnie się ludziom bez rąk, albo kobietom... ech... poprawność polityczna...
    Gdybym był moderem... bada bada bidu bada bada bidu bidu bam...

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #2012 dnia: Stycznia 29, 2010, 12:13:07 »
    "Zaznaczę Ci na mapie, mam nadzieję, że nie zabłądzisz."
    Nienawidzę tego. Nie samego faktu podawania namiarów, to jest jak najbardziej rozsądne. Ale w co drugiej grze NPC chcą mi mazać ołówkami po mapie... kurna. Kto w średniowieczu znał się na tyle na kartografii, aby pisać/poprawiać mapy? Poza tym, skoro nasz hiroł ma już mapę to chyba powinny być na niej miasta zaznaczone! (mapy geologiczne w tym czasie nie istniały...)
    Dla ścisłości - pomysł jest dobry, ale zaznaczanie na mapie zamieniłbym na ustne wyjaśnienie. Od biedy nawet takie coś by wystarczyło: <objaśnia Ci, jak stąd dostać się do Rivacheg>
    Na początku również myślałem o wyjaśnieniu drogi, ale zobacz, ile lokacji jest w M&B. Jeśli dla każdej Daedalus miałby pisać objaśnienie drogi Z NIEMAL KAŻDEJ LOKACJI, no to dzięki... powiedzmy, że jest 100 lokacji -> 100x100 = 10000 linii dialogów, bo np sołtys ze wsi X wyjaśniałby nam drogę do wsi Y lub na odwrót...
    Poza tym nikt nie powiedział, że to ma być pure realistyczny mod pod względem wykształcenia (znajomość kartografii), a dodanie pustej mapy z jedną lokacją startową - Zendar nadałoby niepowtarzalnego klimatu rodem z Morrowind - nie wiemy, gdzie jesteśmy i nie wiemy, co nas po drodze spotka, a jak już kogoś spotkamy nie wiemy, gdzie się ukryć w razie potrzeby...
    Linie dialogowe (jakby już miałyby powstać) można by dodać m.in. podróżnikom, od których moglibyśmy się dowiedzieć o położeniu większych miast (1 podróżnik mógłby nam podać namiary do 3-4miast). Wsie i zamki mogliby nam określać zleceniodawcy... Chyba, żeby przypisać to zadanie również podróżnikom "Wieś X? Tak wiem gdzie to jest -- Na północny wschód od miasta Y, na zachód powinien też znajdować się zamek Z, jeśli potrzebowałbyś schronienia.", ale i tak wymagałoby to napisania tysięcy linii dialogowych, chyba, że da się rozwiązać to zmiennymi...

Drobna sugestia dot. skrzyń z zamkiem/szyfrem:
    Dodać jednego NPC-a, pojawiającego się w losowym miejscu (tawernie?), który sprzedawałby jedną taką skrzynię za 500 denarów (cena może być inna). Zawartość tej skrzyni byłaby losowa - od kamieni do rzucania, po czarną zbroję.
    NPC-a moglibyśmy spotkać ponownie w innych lokacjach (od wsi przez zamki po miasta) i również miałby na sprzedaż skrzynie, sęk w tym, ze byłby tylko 1 taki NPC, z którym spotkanie graniczy z cudem. :>

Pozdrawiam!

Offline Barudokuku

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Zbieracz puszek
      • (nie)Oficjalne Forum Antyfanów CD-Action
    « Odpowiedź #2013 dnia: Stycznia 29, 2010, 13:00:02 »
    W każdym (czy też: prawie każdym) mieście znajdował się kartograf. Gdyby jakiś lord zlecałby nam zadanie w zamku X, mógłby np. rzec: 'W mieście Y (najblliższe zamkowi) znajduje się mój znajomy kartograf. Idź do niego i poproś o mapę.' Na miejscu kartograf mógłby np. zaznaczyć nam ten zamek, za opłatą również jego okolice, a za dużą - całe królestwo.
    Ileśtam procent kogośtam robi cośtam. Jeśli należysz do iluśtam procent pozostałych, wstaw to gdzieśtam.
    Wyobraź sobie też, że tutaj jest jakiś fajny tekst pokazujący, jak bardzo jestem nieskażony mediami, propagandą i tak dalej i ogólnie coś, co sprawi, że wszyscy będą wiedzieli, że nie lubię czegośtam.
    Oczywiście, możesz też sobie wyobrazić tutaj jakieś mHroczne/lolowate/jestem-taki-zarąbisty zdanie po angielsku. Ot, choćby traktujące o śmierci czy religii, coby pokazać, że jestem ateistą.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #2014 dnia: Stycznia 29, 2010, 13:53:33 »
    Tak jak mówiłem, z ukrywaniem/pozkazywaniem miast, zamków i wsi na mapie nie ma najmniejszego problemu. To jest banalnie proste i tu muszę tylko jeszcze dodać mały skrypt biorący pod uwagę umiejętności zwiadowcze gracza, czy kogoś w oddziale.

Jak to jednak zwykle bywa, jak coś jest zbyt proste i idzie za łatwo, to gdzieś jest haczyk tak oczywisty, że aż strach. W tym wypadku haczykiem jest dziennik. Co bowiem z tego, że na mapie lokacje są poukrywane, skoro korzystając z tego cholernego dziennika można nie tylko przejrzeć wszystkie lenna, ale też i zdobyć o nich dokładne informacje, łącznie z położeniem na mapie świata.

W wolnych chwilach przerabiam właśnie ten dziennik, w miarę możliwości (bo tak naprawdę jego samego nie można edytować, zostaje edycja wyświetlania w nim części tekstów), by pokazywał tylko te informacje, które gracz naprawdę zdobył. Ale to będzie wredna praca, bo nawet jak uporam się z częścią o lokacjach, to zostają jeszcze do przerobienia karty bohaterów i frakcji. A potem szukanie w dialogach i komunikatach odwołań do nazw lenn i bohaterów (by coś zrobić z tymi, których nie znamy).

Jeśli dla każdej Daedalus miałby pisać objaśnienie drogi Z NIEMAL KAŻDEJ LOKACJI, no to dzięki..

Myślę, że tu chodziło tylko o to, by w dialogu dać tekst "<objaśnia Ci, jak stąd dostać się do Rivacheg>" zamiast "<wskazuje ci położenie Rivacheg na mapie>", efekt zaś pozostałby ten sam, czyli ikonka i nazwa Rivacheg zostałyby na mapie świata odkryte. Czemu tak? By nie było głupiego paradoksu, że ktoś pokazuje nam całą mapę, z zaznaczonymi miastami, zamkami, wioskami, a gracz zapamiętuje tylko to, co mu ktoś palcem pokazał.

Offline DrapiChrust

• Użytkownik
    • SAY CHEESE
    « Odpowiedź #2015 dnia: Stycznia 29, 2010, 14:25:50 »
    Myślę, że tu chodziło tylko o to, by w dialogu dać tekst "<objaśnia Ci, jak stąd dostać się do Rivacheg>" zamiast "<wskazuje ci położenie Rivacheg na mapie>", efekt zaś pozostałby ten sam, czyli ikonka i nazwa Rivacheg zostałyby na mapie świata odkryte. Czemu tak? By nie było głupiego paradoksu, że ktoś pokazuje nam całą mapę, z zaznaczonymi miastami, zamkami, wioskami, a gracz zapamiętuje tylko to, co mu ktoś palcem pokazał.

O boshe, ktoś mnie rozumie ;]
    Gdybym był moderem... bada bada bidu bada bada bidu bidu bam...

Offline Kolba

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Ten który opowiada kretowi bajki do snu
    « Odpowiedź #2016 dnia: Stycznia 29, 2010, 14:26:25 »
    Ja mam tak to zrobione:

module_scripts.py

Ukrywanie miast:

("hide_all_towns",
       [
           (try_for_range, ":center", centers_begin, centers_end),
              (party_set_flags, ":center", pf_disabled, 1),
          (try_end),
       ]),

Odkrywanie miast:

("enable_all_towns",
       [
              (party_set_flags, ":center", pf_disabled, 0),
          (try_end),
       ]),

Odkrywanie jednego miasta:

("enable_town",
       [
           (store_script_param, ":center", 1),
          (party_set_flags, ":center", pf_disabled, 0),
       ]),

module_simple_triggers.py

(0.1,
       [
              (store_distance_to_party_from_party, ":dist", ":center", "p_main_party"),
             (party_get_skill_level, ":skl_level", "p_main_party", skl_spotting),
             (val_sub, ":dist", ":skl_level"),
             (lt, ":dist", 10),
             (assign, ":chosen_center", ":center"),
             (party_set_flags, ":chosen_center", pf_disabled, 0),
          (try_end),
       ])

Dodajemy (call_script, "script_hide_all_towns") do skryptu zaczynającego grę (w module_scripts.py), aby na początku gry nie widzieć żadnych miast. A skrypt odkrywania (call_script, "script_enable_all_towns") używamy np. przy kupieniu mapy.

Jeśli chcemy odkryć tylko jedną lokację, używamy (call_script, "script_enable_town", "<nazwa_miasta>").

Nie jest to najlepszy sposób, jako że muszę jeszcze dopracować pokazywanie lenn w dzienniku.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 29, 2010, 14:32:30 wysłana przez Kolba »

Offline rakkar

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2017 dnia: Stycznia 29, 2010, 15:00:28 »
    Hmm... mam wrażenie, że w M&B jesteśmy centrum więc:
    1.Zrobić więcej postaci niezależnych, tak jak są wasale i bandyci, tak też zrobić innych awanturników takich, jak my, którzy ruszyli swe du... tzn. którzy ruszyli za bogactwem i sławą.
    2.Dac jakieś zadania lordom, nie ze bedą się obijać(niby patrolować, od tego mają/będą mieć, jak sie zrobi ludzi) tylko, że samu ruszą dupska i uratują swoją wioskę z rąk bandytów na przykład.

Jak coś wymyślę, to dopiszę
    file:///C:/Documents%20and%20Settings/Dom.DOM-4199ADBEA4F/Pulpit/animated.gif

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #2018 dnia: Stycznia 29, 2010, 15:17:37 »
    Dzięki, Kolba, za te skrypty. Ja jednak nie mam zamiaru bawić się z flagą "pf_disabled". Nie chcę całkiem wyłączać lenn, bo to mogłoby doprowadzić do różnych dziwnych rzeczy. Prawdopodobnie więcej narobiłoby to kłopotów, niż byłoby z tego pożytku. Ja po prostu skryptami wyłączam/włączam pokazywanie ikony oraz etykiety (i innych informacji), a osady zostają na swoim miejscu. Dzięki temu nie musiałem się też bawić z dodatkowym skryptem pokazywania ikon, gdyż wyświetlają się one automatycznie, gdy osada jest w zasięgu wzroku gracza, a ja tylko dodałem funkcję, która sprawia, że raz odkryta ikona już więcej nie znika.

W ten sposób życie w Calradii toczy się dalej swym torem, oddziały plądrują wioski, karawany podążają z miasta do miasta, mimo iż gracz tego nie widzi. Szczerze, to nie chcę sobie nawet wyobrażać konsekwencji wyłączenia (choćby na moment) któregoś z miast, zamków, czy wsi. Nie wszystkie skrypty z lennami by się od razu wykoleiły, ale spora część - na pewno, nawet jeśli nie wywali błędów.

Dziennik zaś nie jest aż tak tragiczny w obsłudze. Przed chwilą, po wprowadzeniu drobnych zmian, zniknęły mi z niego wszystkie lokacje i ani jeden wpis nie został. Znaczy, że się da. A to, że wywaliło mi przy tym ze dwadzieścia komunikatów o błędach, to się wytnie... ;D

@rakkar

1. Będą.
    2. Może. ;P

Offline rakkar

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2019 dnia: Stycznia 29, 2010, 16:35:05 »

@rakkar

1. Będą.
    2. Może. ;P
    Moooże.
    1.Ale dobra, skoro dziś mam obrodzenia w pomysły, to może w trakcie naszej batalii,np.:Syn wielmożnego Króla jakiegośtam umarł i władca szuka pretendenta do tronu, ponieważ sam pójdzie kisieć skarpetki, tzn. stęskni się za synem i też umrze(Król umrałby za jakieś, np. 56 dni), a ktoś musiałby wtedy przejąć tron jak Jagiełło po Piastach (chyba tak[?], jak nie, to poprawić) i wtedy wchodzimy... ha, nie my(chyba, że jesteśmy lordem danego władcy, to wtedy może...) tylko wasale tego seniora.
    2.Można wprowadzić zasadę: ,,Wasal mojego wasala nie jest moim wasalem", czyli, czy można samemu, jak się ma z 5 lenn, to kogoś zatrudnić, jako naszego prywatnego wasala i wydawać mu rozkazy?
    file:///C:/Documents%20and%20Settings/Dom.DOM-4199ADBEA4F/Pulpit/animated.gif

Offline Hitex

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2020 dnia: Stycznia 29, 2010, 17:25:35 »
    Rakkar, prywatni wasale, nie istnieje coś takiego. Wasal to lord poddany królowi. Jeżeli jesteś wasalem to raczej nie możesz mieć swojego własnego wasala.

Offline UncleGreg

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2021 dnia: Stycznia 29, 2010, 17:53:34 »
    Rakkar, prywatni wasale, nie istnieje coś takiego. Wasal to lord poddany królowi. Jeżeli jesteś wasalem to raczej nie możesz mieć swojego własnego wasala.

Historia Polski co innego o tmy mowi...

Offline strongmas

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2022 dnia: Stycznia 29, 2010, 18:01:42 »

W czasach średniowiecza działało to na zasadzie:

Wasal wasala seniora to wasal seniora.

Obrażasz Sabaton = obrażasz mnie.

Offline Kolba

• Użytkownik
    • Ten który opowiada kretowi bajki do snu
    « Odpowiedź #2023 dnia: Stycznia 29, 2010, 18:04:18 »

Jeśli jesteś wasalem króla, to chłopi mieszkający w twoich lennach niby nie są twoimi wasalami? Nie muszą odrabiać pańszczyzny, nie muszą składać danin?

Strongmas: Zgodziłbym się z twoim stwierdzeniem "wasal wasala seniora to wasal seniora", gdyby chodziło o średniowieczną Anglię. Natomiast na kontynencie istniała zasada "Wasal mojego wasala nie jest moim wasalem".
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 29, 2010, 18:18:42 wysłana przez Kolba »

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #2024 dnia: Stycznia 29, 2010, 18:17:01 »
    Natomiast na kontynencie istniała zasada "Wasal mojego wasala jest moim wasalem".
    Zabrakło nie. Zasada o której mówisz obowiązywała właśnie w Anglii po inwazji Normanów.   
    "I never risk my own skin if I don't have to."