Dzięki, Kolba, za te skrypty. Ja jednak nie mam zamiaru bawić się z flagą "pf_disabled". Nie chcę całkiem wyłączać lenn, bo to mogłoby doprowadzić do różnych dziwnych rzeczy. Prawdopodobnie więcej narobiłoby to kłopotów, niż byłoby z tego pożytku. Ja po prostu skryptami wyłączam/włączam pokazywanie ikony oraz etykiety (i innych informacji), a osady zostają na swoim miejscu. Dzięki temu nie musiałem się też bawić z dodatkowym skryptem pokazywania ikon, gdyż wyświetlają się one automatycznie, gdy osada jest w zasięgu wzroku gracza, a ja tylko dodałem funkcję, która sprawia, że raz odkryta ikona już więcej nie znika.
W ten sposób życie w Calradii toczy się dalej swym torem, oddziały plądrują wioski, karawany podążają z miasta do miasta, mimo iż gracz tego nie widzi. Szczerze, to nie chcę sobie nawet wyobrażać konsekwencji wyłączenia (choćby na moment) któregoś z miast, zamków, czy wsi. Nie wszystkie skrypty z lennami by się od razu wykoleiły, ale spora część - na pewno, nawet jeśli nie wywali błędów.
Dziennik zaś nie jest aż tak tragiczny w obsłudze. Przed chwilą, po wprowadzeniu drobnych zmian, zniknęły mi z niego wszystkie lokacje i ani jeden wpis nie został. Znaczy, że się da. A to, że wywaliło mi przy tym ze dwadzieścia komunikatów o błędach, to się wytnie... ;D
@rakkar
1. Będą.
2. Może. ;P