Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Rządy Miecza - Ogólne sugestie, pomysły  (Przeczytany 328934 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    Odp: Ogólne sugestie, pomysły
    « Odpowiedź #1770 dnia: Grudnia 21, 2009, 19:51:51 »
    Dobra.. opiszę na przykładzie:

Mamy postać, która nigdy z kuszy nie strzelała, więc jej biegłość w posługiwaniu się kuszą wynosi 30. Owy bohater wie, jak działa kusza, ale nie ma całkowicie wprawy. Wiec przy próbie przeładowania jej istniałaby duża szansa, że przeładowanie jej nie uda się i musi ponownie ją przeładować. Z czasem rozwoju owej biegłości malałaby szansa niepowodzenia, aż po przekroczeniu pewnego progu (250?) - znikałaby. Jak wiadomo człowiek uczy się na błędach, więc mógłby uczyć się również na niepowodzeniach (0,5% przyrostu biegłości, niż normalnie).

W przypadku łuku postać mogłaby automatycznie wystrzelić strzałę podczas napinania łuku - jej ręka się omsknęła. Strzała wylatywałaby na kilka metrów powodując minimalne obrażenia, jeśli kogoś by trafiła.

Co do broni miotanej - bo rzucać, to umie niemal każdy: im mniejsza biegłość tym większe prawdopodobieństwo, ze oszczep, nóż, kamień, rzutka, cokolwiek, czym można rzucać poleci zupełnie nie tam, gdzie planowaliśmy.

Jak już wcześniej wspominałem, wątpię, by dałoby radę zrobić coś w ten deseń, ale co mi tam.. dzięki temu +2 posty mam :>

Pozdrawiam!

Offline daver194

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #1771 dnia: Grudnia 21, 2009, 23:31:11 »
    Grałem w Morrowinda (bardzo fajna gra), ale ten system walki nie występuje w M&B (zresztą chyba dobrze, bo dość mało realistycznie wyglądał ;D ) Co do tego co napisałeś powyżej to IMO mogłoby być tak, że strzała/bełt/rzutka itp. miałaby ileś tam % szans - w zależności od skilla - na całkowitą zmianę trajektorii, lecz takie nie udane załadowanie kuszy, byłoby nie tyle mało realistyczne (bo jest wręcz b. realistyczne) co mało grywalne :) Wyobraźmy sobie, że jesteśmy w środku bitwy, szarżuje na nas rycerz z lancą i w chwili, gdy przygotowuje się do oddania ciosu (odsłania się) ty chesz wypuścić strzałę, i wyskakuje komunikat, że się nie udało, po czym dostajesz strzał za 80 i leżysz. :) Moja reakcja byłaby taka, że wyłaczyłbym grę..

Offline Aradax

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1772 dnia: Grudnia 22, 2009, 09:42:57 »
    Dodatkowo w średniowieczu kazdy rycerz- jakim jest nasza postac- mial opanowane podstawy takie jak strzelanie z kuszy -_-

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #1773 dnia: Grudnia 22, 2009, 10:05:06 »
    Dodatkowo raczej się tego zrobić nie da. ;)

owszem zdarza się, że widzimy wojaka biegającego we strzałą w oku, ale to są przypadki 1/15

Mnie się jeszcze nigdy nie zdarzyło. W starszych wersjach niekiedy była taka sytuacja, ale już od jakiegoś czasu to zostało zmienione tak, że pociski zostają w głowie tylko wtedy, gdy jest to strzał śmiertelny. Jeśli tylko kogoś ranimy, to strzały/bełtu/topora/oszczepu w głowie nie powinno być widać.

W Warbandzie czasem widziałem sytuacje, że postać biegła z toporkiem wbitym w łeb, ale po dokładniejszym przyjrzeniu się było widać, że toporek nie synchronizuje się z ruchami głowy, tylko ciała, więc musiał wbić się w model torsu, nie głowy.

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #1774 dnia: Grudnia 22, 2009, 10:12:02 »
    Dobra.. opiszę na przykładzie:

Mamy postać, która nigdy z kuszy nie strzelała, więc jej biegłość w posługiwaniu się kuszą wynosi 30. Owy bohater wie, jak działa kusza, ale nie ma całkowicie wprawy. Wiec przy próbie przeładowania jej istniałaby duża szansa, że przeładowanie jej nie uda się i musi ponownie ją przeładować. Z czasem rozwoju owej biegłości malałaby szansa niepowodzenia, aż po przekroczeniu pewnego progu (250?) - znikałaby. Jak wiadomo człowiek uczy się na błędach, więc mógłby uczyć się również na niepowodzeniach (0,5% przyrostu biegłości, niż normalnie).

W przypadku łuku postać mogłaby automatycznie wystrzelić strzałę podczas napinania łuku - jej ręka się omsknęła. Strzała wylatywałaby na kilka metrów powodując minimalne obrażenia, jeśli kogoś by trafiła.

Co do broni miotanej - bo rzucać, to umie niemal każdy: im mniejsza biegłość tym większe prawdopodobieństwo, ze oszczep, nóż, kamień, rzutka, cokolwiek, czym można rzucać poleci zupełnie nie tam, gdzie planowaliśmy.

Jak już wcześniej wspominałem, wątpię, by dałoby radę zrobić coś w ten deseń, ale co mi tam.. dzięki temu +2 posty mam :>

Pozdrawiam!
    O mój Boże, co za straszna wizja. To może jeszcze wzorem z Rotfl Playing Games wprowadzić losową szansę na zjedzenie kurczaka - algorytm będzie obliczał czy gracz zadławi się kością, albo czy będzie miał wzdęcia i niestrawności;)
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #1775 dnia: Grudnia 22, 2009, 10:28:11 »
    Dodatkowo w średniowieczu kazdy rycerz- jakim jest nasza postac- mial opanowane podstawy takie jak strzelanie z kuszy -_-
    Rozumiem, że grę zaczynamy przygodę, jako napakowany rycerz? n/c

O mój Boże, co za straszna wizja. To może jeszcze wzorem z Rotfl Playing Games wprowadzić losową szansę na zjedzenie kurczaka - algorytm będzie obliczał czy gracz zadławi się kością, albo czy będzie miał wzdęcia i niestrawności;)
    Spoko, jeszcze można napisać algorytm, czy uda mu się wydalić odchody siedząc na sraczu...

Po prostu chciałbym, żeby biegłości miały jakieś większe znaczenie, a nie zwiększenie celności i lekkie przyśpieszenie ładowania, skuteczność wyprowadzania ciosu. Te czynności ZAWSZE wychodzą, i byle wieśniak potrafi napiąć łuk, załadować kuszę, czy machnąć mieczem - bo człowiekowi nigdy ręka się omsknąć nie może... Po to są te biegłości, żeby je rozwijać. Po przekroczeniu podanego przeze mnie progu moglibyśmy strzelać do woli, bez żadnego martwienia się, czy wyjdzie, czy nie.
    Nigdy nie strzelałem z prawdziwego łuku, lub kuszy i daje głowę, że mój pierwszy kontakt z tą bronią nie polegałby na "kurde, nie trafiłem w tarczę...".

Cóż, szkoda, że nie da się z tym nic zrobić...

Pozdrawiam!

Offline TomekDex

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1776 dnia: Grudnia 22, 2009, 11:03:40 »
    Oj uwierz polegałby na tym, ja osobiście strzelałem z łuku co prawda współczesnego ale mechanika ta sama i 2 pierwsze szczały nawet nie doleciały za nisko celowałem a trzecia przeleciała nad :P Według mnie umiejętności mogą odpowiadając za celność, zasięg, obrażenia i szybkość.
    Formułowicz A: "Nawet szkoda mi punktować ,ale 2 z logiki ,czytania ze zrozumieniem i ortografii."
    Formułowicz B: "Użycie par (przecinek, spacja) w tym zdaniu to jest dopiero strzał w stopę."

Offline Kasparus

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #1777 dnia: Grudnia 22, 2009, 18:17:11 »
    Ja strzelałem z kuszy. To znaczy nie jakiejś prawdziwej, ot takiej bardziej domowej produkcji. I to w sumie jest bardzo proste, tylko trzeba uważać na paluchy :). Ale to jest zły pomysł. Ja tam lubię pograć, by się pobawić, dobrze jest jak jest. Taka moja opinia.

Pozdrawiam!

Offline Barudokuku

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Zbieracz puszek
      • (nie)Oficjalne Forum Antyfanów CD-Action
    « Odpowiedź #1778 dnia: Grudnia 22, 2009, 18:55:37 »
    Cytat: Daedalus
    Mnie się jeszcze nigdy nie zdarzyło (zobaczyć kogoś ze strzałą w głowie - dop. ja).

Mnie wojaka również, ale zdarzyło się po wielokroć konia z przebitymi na wylot oczyma. Da się coś z tym zrobić?
    Ileśtam procent kogośtam robi cośtam. Jeśli należysz do iluśtam procent pozostałych, wstaw to gdzieśtam.
    Wyobraź sobie też, że tutaj jest jakiś fajny tekst pokazujący, jak bardzo jestem nieskażony mediami, propagandą i tak dalej i ogólnie coś, co sprawi, że wszyscy będą wiedzieli, że nie lubię czegośtam.
    Oczywiście, możesz też sobie wyobrazić tutaj jakieś mHroczne/lolowate/jestem-taki-zarąbisty zdanie po angielsku. Ot, choćby traktujące o śmierci czy religii, coby pokazać, że jestem ateistą.

Offline Dorogon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1779 dnia: Grudnia 22, 2009, 19:18:24 »
    W łeb konia jest łatwiej trafić niż w łeb żołnierza bo jest większa a to by było trochę bez sensu bo konnica by w tedy nie miała znaczenia bo jednym strzałem szło by zabić konia.

Offline Kalsiver

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1780 dnia: Grudnia 23, 2009, 01:18:39 »
    W łeb konia jest łatwiej trafić niż w łeb żołnierza bo jest większa a to by było trochę bez sensu bo konnica by w tedy nie miała znaczenia bo jednym strzałem szło by zabić konia.

W Warbandzie 1 strzałem w łeb konia możesz go zabić ^^
    Przynajmniej ja tak potrafię :D a wtedy widzi się jak konny leci jak szmata do przodu :D
    Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu następującym po tym terminie.
    Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Offline Dorogon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1781 dnia: Grudnia 23, 2009, 18:32:10 »
    Kilka pomysłów:

1.żeby strażnica która jest do wybudowania w wiosce była otwarta i szło wejść po schodach na górę i stamtąd gdyby ktoś był łucznikiem mógłby strzelać.

2.aby szło jedno z miast ustanowić swoją stolicą i np. w tej stolicy budowało by się na przykład apartamenty w których gracz odpoczywając płacił by mniejszy żołd, zwiększała by nam reputacje co tydzień oraz szybciej by się leczyły tam jednostki.Lub coś innego

3.zwiększyć trochę umiejętności bohaterów bo oni niekiedy zostają pokonywani przez zwykłych pierwszo lub drugo poziomowców chociaż teoretycznie są dużo lepsi.

4.Gdzieś była Mowa o tym że ze zwykłych jednostek będą też robieni towarzysze, więc ja mam pomysł ci towarzysze przechodzili w następne fazy czyli  jak weźniesz na towarzysza Khergiskiego Plemieńca to on jak zdobędzie wystarczająco doświadczenie przechodził w następną fazę czyli ... (nie pamiętam bo nie grałem dawno Kherghitami)

Offline PissInPeace

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1782 dnia: Grudnia 23, 2009, 19:58:35 »
    Dorogon co do czwartego to pierwsze słyszę. Daedalusowi chodziło chyba o to, że z bohaterów można robić osobnych kapitanów wojsk.

Offline Wezyk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1783 dnia: Grudnia 24, 2009, 10:38:16 »
    Mam pewien pomysł a mianowicie każdą frakcje podzielić na ludy :
    - u Nordów byli by to Wkingowie i Nordowie
    - u Vaegirów : Górale , Wikingowie i Vaegirowie
    - u Swadii byli by to pierwotni Swadianie i kolonizatorzy
    -  Khergici by byli podzieleni na plemienia
    - Rhodocy dzielili by się na Yaleńczyków, Jelkalczyków i Velucańczyków
    To są tylko przykłady i jak by coś nie pasowało Daedalusowi to by zmienił , otwierało by to dużo opcji dialogowych i misji:
    - Jelkalczyk ( lord ) prosi nas o pojmanie Veliukańczyka ( lorda) bo ten najechał jego wieś i przyprowadzenie pod sąd
    - Wojny między plemieniami u Khergitów
    - Pojedynki na szable miedzy Vaegirami
    - Możesz zostać pobity na ulicy w mieście przez pierwotnych Swadian bo sprzyjasz kolonizatorom
    Też to są tylko przykłady misji, i jeszcze przykładowo jak należymy do Nordów to jeszcze byśmy musieli zdecydować czy będziemy należeć do Wikingów czy do Nordów .
    Mam nadzieje, że wykonalne .
    Pozdrawiam !
    Zero poczucie humoru... Zupełnie jak w IG...

Offline strongmas

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1784 dnia: Grudnia 24, 2009, 11:29:26 »
    Dobry pomysł ale trzeba by było zrobić tak aby miedzy plemionami nie było "większych wojen" bo wtedy to nie były by plemiona tylko frakcje.

Obrażasz Sabaton = obrażasz mnie.