Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Rządy Miecza - Ogólne sugestie, pomysły  (Przeczytany 329050 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kasparus

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    Odp: Ogólne sugestie, pomysły
    « Odpowiedź #1740 dnia: Grudnia 19, 2009, 16:24:46 »
    Właśnie. Postanowiłem sobie ostatnio wyćwiczyć Firentisa, jest tak przekozaczony, że sam chciałbym mieć taką postać, ale on jakby, nie umie walczyć. Niby by zabił jednym ciosem, ale średnio te ciosy wyprowadza.

Offline Dorogon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1741 dnia: Grudnia 19, 2009, 17:40:35 »
    A ja mam pytanie: czy zrobisz coś takiego że w lasach będą np. niedźwiedzie, wilki, dzikie konie itd. ? bo to trochę dziwne że są wielkie lasy i ogólnie kraina wielka a żadnych zwierząt nie ma poza końmi na których jeździsz.

Offline PissInPeace

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #1742 dnia: Grudnia 19, 2009, 17:48:12 »
    A ja mam pytanie: czy zrobisz coś takiego że w lasach będą np. niedźwiedzie, wilki, dzikie konie itd. ? bo to trochę dziwne że są wielkie lasy i ogólnie kraina wielka a żadnych zwierząt nie ma poza końmi na których jeździsz.

Fajny pomysł, ale... jak sobie to wyobrażasz? Zwierzątka mają sobie chodzić jak normalny oddział czy jak?

Offline Roland hr. Bretanii

• Użytkownik
    • Old, nervous and out of tune... RINGO!
    « Odpowiedź #1743 dnia: Grudnia 19, 2009, 17:52:50 »
    Nie ma na razie co marzyć... Gra obsługuje tylko dwa szkielety: ludzki i koński. U ludzi jeszcze jako tako można zdziałać coś, ale jeśli chodzi o konie i ogólnie o zwierzęta jest już problem. Jasne, można zrobić zwierzęta, ale będą to tylko modele bez możliwości poruszania. Również można stworzyć model np. dzika, ale będzie on się poruszał jak koń i oddawał takie same dźwięki jak koń.

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #1744 dnia: Grudnia 19, 2009, 18:07:51 »
    Nie ma na razie co marzyć... Gra obsługuje tylko dwa szkielety: ludzki i koński. U ludzi jeszcze jako tako można zdziałać coś, ale jeśli chodzi o konie i ogólnie o zwierzęta jest już problem. Jasne, można zrobić zwierzęta, ale będą to tylko modele bez możliwości poruszania. Również można stworzyć model np. dzika, ale będzie on się poruszał jak koń i oddawał takie same dźwięki jak koń.
    Zabawne, bo w Wedding Dance widziałem krowy, świnie, kury i nie poruszały się, ani nie rżały, jak konie... Możliwe więc, że modele, którymi gracz nie możne manipulować (osiodłać, zabić) nie powinny stanowić problemu ze zrobieniem.

Wiem, że była już tym mowa, chciałbym, by przed walką w menu (gdzie mamy możliwości ataku, podania się/odejścia, rozstrzygnięcia automatycznego, czy też pozostawienia kilku ludzi na odwrót) pojawiła się opcja typu "Zarządzanie oddziałem".
    Po wybraniu jej otwierałoby się lekko zmodyfikowane okno drużyny, gdzie po lewej stronie znajdywałyby się jednostki nieuczestniczące, a po prawej uczestniczące w walce (w standardzie przed każdą walką wszyscy byliby po prawej). Tak, jak w menu party, jednostki można by było przerzucać z lewej do prawej i na odwrót. We środkowej kolumnie widniałby standardowo sylwetka jednostki a pod nią klawisz "Przerzuć".
    Dla przykładu:

Oczywiście gracz musi zawsze być po prawej (brak możliwości przerzucenia).
    Po zatwierdzeniu pojawiałby się komunikat, potwierdzający, po czym rozpoczęłaby się walka i po swojej stronie mielibyśmy jednostki, które znajdowałyby się po prawej

Nie wybierając tego zarządzania walka odbywałaby się normalnie, czyli wszyscy, z priorytetem (kto na górze ten pierwszy).

Pozdrawiam!
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 19, 2009, 18:12:21 wysłana przez NIFN »

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1745 dnia: Grudnia 19, 2009, 18:20:23 »
    Odnośnie twojej propozycji, nie wiem czy była o tym mowa, ale chodzi mi o przycisk dzięki któremu możnaby było przenieść z jednej listy do drugiej wszystkich żołnierzy danego typu. To samo zresztą tyczy się niewolników.

edit: Kurcze faktycznie, czemu wcześniej na to nie wpadłem? xD
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 19, 2009, 19:19:19 wysłana przez Kalpokor »

Offline Roland hr. Bretanii

• Użytkownik
    • Old, nervous and out of tune... RINGO!
    « Odpowiedź #1746 dnia: Grudnia 19, 2009, 18:26:21 »
    Zabawne, bo w Wedding Dance widziałem krowy, świnie, kury i nie poruszały się, ani nie rżały, jak konie... Możliwe więc, że modele, którymi gracz nie możne manipulować (osiodłać, zabić) nie powinny stanowić problemu ze zrobieniem.

Hmmm... a dałbym sobie rękę odciąć, że ktoś mówił o niemożności wykonania zwierząt w Native, by zachowywały się "naturalnie"...

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #1747 dnia: Grudnia 19, 2009, 18:35:31 »
    Odnośnie twojej propozycji, nie wiem czy była o tym mowa, ale chodzi mi o przycisk dzięki któremu możnaby było przenieść z jednej listy do drugiej wszystkich żołnierzy danego typu. To samo zresztą tyczy się niewolników.
    Z tego co się orientuje, to wystarczy przytrzymać klawisz SHIFT (albo CTRL?), wówczas wszystkie jednostki tego samego typu są przerzucane, sprzedawane. Nie widziałby przeszkód, by pod przyciskiem "Set" dać kolejny - "Set all".

Hmmm... a dałbym sobie rękę odciąć, że ktoś mówił o niemożności wykonania zwierząt w Native, by zachowywały się "naturalnie"...
    Widać Open BRF daje więcej możliwości.

W sumie niech Daedalus sam zadecyduje, bo wg mnie wieś, lub miasto bez zwierząt, dzieci traci swój urok, ale bawienie się w to zajmie szmat czasu... ;x

Pozdrawiam!
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 19, 2009, 18:37:53 wysłana przez NIFN »

Offline denatro

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1748 dnia: Grudnia 19, 2009, 19:15:20 »
    Grając dziś w M&B nasunęła mi się propozycja, otóż podczas walki posiadając np. jednoręczny miecz i tarczę i powiedzmy że biegniemy na łucznika z przygotowanym atakiem i wizualnie tarcza nas chroni ale praktyczne gdy łucznik strzeli w nas to i tak oberwiemy. Przydałoby się coś takiego aby tarcza podczas trzymania jej w ręce chroniła przed strzałami gdy jej nie "używamy" do blokowania. Oczywiście tyczy się to tylko podatności na broń DYSTANSOWĄ bo przed atakiem z bliska już nie powinna nas chronić ( no chyba że blokujemy). mam nadzieję że pomysł się przyjmie bo mnie to w grze strasznie irytuje.

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    • Piwa: 94
    « Odpowiedź #1749 dnia: Grudnia 19, 2009, 19:22:11 »
    Denatro nie sądzę żeby dało się to zrobić z poziomu Module System. Na pocieszenie dodam że wprowadzili to w Warbandzie.

Offline PissInPeace

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1750 dnia: Grudnia 19, 2009, 19:31:16 »
    NIFN podoba mi się Twój pomysł z tym Zarządzaniem. Wiele razy zdarzyło mi się, że przed obleganiem zapomniałem sobie piechurów ustawić wyżej niż konnych. A wiadomo, że konni przy oblężeniach są do... niczego. No i co teraz zrobić? Porzucić oblężenie? Od nowa budować 50 godzin machinę oblężniczą?

Offline Kasparus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1751 dnia: Grudnia 19, 2009, 20:27:25 »
    Hej. Daedalusie, czy możliwe jest zrobienie czegoś takiego, by lordowie dołączali, tak jak my do bitwy o zamek. To znaczy chodzi mi o obronę tego. Bo w sumie do ataków dołączają się czasem, ale za rzadko (jeśli to byś mógł naprawić też byłoby fajnie), a do obrony nigdy. Nawet swojego, co jest nielogiczne i denerwujące.

2. sprawa. Chodzi mi o kampanie. Teraz bardzo denerwuje mnie to, że w sumie kampania nic nie robi. Zajmie zamek, czy 2 i nie wykorzysta przewagi (często ogromnej) by podbić miasto, czy coś w tym stylu. A jeśli nie gra się Nativie (gdzie bardzo łatwo nawet samemu podbić miasto) to takie miasto jest trudne do zdobycia, mimo, że lordowie chodzą z wielkimi armiami.   

Tyle ode mnie. Pozdrawiam.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #1752 dnia: Grudnia 19, 2009, 20:48:32 »
    denatro, jest mała nadzieja, że takie coś pojawi się wraz z nowym patchem do M&B (jak wspomniał Mat, w Warbandzie już to jest). Jeśli się nie pojawi, to nie ma szans tego zrobić.

Z tymi zwierzętami to jest dziwna sprawa. Ostatnio zauważyłem, że dla przedmiotów można ustawić flagę "itp_animal" i zapewne z tego korzysta Wedding Dance. Sęk w tym, że jest to opcja niedorobiona. Kilka rzeczy dalej mnie powstrzymuje przed dodaniem zwierząt:

- korzystają ze szkieletu konia, więc nie da się zrobić zwierząt, które poruszałyby się inaczej
    - korzystają z dźwięków konia. Nie wszystkich i nowe dźwięki można bez problemu dodać za pomocą skryptów, ale nadal np. po zabiciu zwierzęcia wyda ono odgłos umierającego konia. Dźwięk poruszania się chyba też jest ten sam.
    - można ze zwierzętami porozmawiać. Niby to pierdółka, ale nieco psuje klimat.
    - nie mam odpowiednich modeli, a robić ich nie mam czasu (nie mówiąc już o tym, że modele trzeba potem zriggować do końskiego szkieletu, a u mnie Fragmotion całkowicie rozwala meshe riggowane właśnie pod ten szkielet).

Zabawne, bo w Wedding Dance widziałem krowy, świnie, kury i nie poruszały się, ani nie rżały, jak konie...

Poruszały się jak konie (chodzące) i były wielkości konia, bo musiały takie być. Wszystko jest bowiem podpięte pod koński szkielet oraz animacje i na obecną chwilę nie da się tego zmienić. Można wybrać - albo zrobić zwierzę wielkości konia, które będzie się poruszało jak koń, albo zrobić zwierzę innej wielkości, które nie będzie się poruszało wcale (tzn. nie będzie animowane).

Co do limitu typów żołnierzy podczas walki, to jestem pewien, że dałoby się ten limit przeskoczyć. Problem w tym, że trzeba by było przerobić bardzo dużo kodu odpowiedzialnego za rozgrywanie bitew. Jak sobie pomyślę ile z tym byłoby grzebania, to mam gęsią skórkę. Nie wiem, może i się za to wezmę, jak będę miał chwilę słabości. :P

To w sumie łączy się z zarządzaniem wojakami przed walką, o którym pisał NIFN. Obydwie rzeczy zrobiłoby się za jednym razem, gdyż tu konieczne jest przerobienie tego, jak M&B podchodzi do bitew i dobiera jednostki.

Offline Dorogon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1753 dnia: Grudnia 19, 2009, 20:56:33 »
    Wiem że tu nie powinienem tego pisać ale przeczytaj wiadomość na pw którą ci posłałem bo chce wiedzieć czy dobrze zaprojektowałem tego bohatera a jak nie to poprawię więc odczytaj jak najszybciej żebym miał czas poprawić (jak przeczytasz możesz usunąć tego posta)

Offline Chidori

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 13
    « Odpowiedź #1754 dnia: Grudnia 19, 2009, 21:32:59 »
    Poruszały się jak konie (chodzące) i były wielkości konia, bo musiały takie być. Wszystko jest bowiem podpięte pod koński szkielet oraz animacje i na obecną chwilę nie da się tego zmienić. Można wybrać - albo zrobić zwierzę wielkości konia, które będzie się poruszało jak koń, albo zrobić zwierzę innej wielkości, które nie będzie się poruszało wcale (tzn. nie będzie animowane).

W WD zwierzęta nie były wielkości konia, miały normalny wzrost, wszystko wglądało jak powinno. Pobierz moda i sobie zobacz ;)