denatro, jest mała nadzieja, że takie coś pojawi się wraz z nowym patchem do M&B (jak wspomniał Mat, w Warbandzie już to jest). Jeśli się nie pojawi, to nie ma szans tego zrobić.
Z tymi zwierzętami to jest dziwna sprawa. Ostatnio zauważyłem, że dla przedmiotów można ustawić flagę "itp_animal" i zapewne z tego korzysta Wedding Dance. Sęk w tym, że jest to opcja niedorobiona. Kilka rzeczy dalej mnie powstrzymuje przed dodaniem zwierząt:
- korzystają ze szkieletu konia, więc nie da się zrobić zwierząt, które poruszałyby się inaczej
- korzystają z dźwięków konia. Nie wszystkich i nowe dźwięki można bez problemu dodać za pomocą skryptów, ale nadal np. po zabiciu zwierzęcia wyda ono odgłos umierającego konia. Dźwięk poruszania się chyba też jest ten sam.
- można ze zwierzętami porozmawiać. Niby to pierdółka, ale nieco psuje klimat.
- nie mam odpowiednich modeli, a robić ich nie mam czasu (nie mówiąc już o tym, że modele trzeba potem zriggować do końskiego szkieletu, a u mnie Fragmotion całkowicie rozwala meshe riggowane właśnie pod ten szkielet).
Zabawne, bo w Wedding Dance widziałem krowy, świnie, kury i nie poruszały się, ani nie rżały, jak konie...
Poruszały się jak konie (chodzące) i były wielkości konia, bo musiały takie być. Wszystko jest bowiem podpięte pod koński szkielet oraz animacje i na obecną chwilę nie da się tego zmienić. Można wybrać - albo zrobić zwierzę wielkości konia, które będzie się poruszało jak koń, albo zrobić zwierzę innej wielkości, które nie będzie się poruszało wcale (tzn. nie będzie animowane).
Co do limitu typów żołnierzy podczas walki, to jestem pewien, że dałoby się ten limit przeskoczyć. Problem w tym, że trzeba by było przerobić bardzo dużo kodu odpowiedzialnego za rozgrywanie bitew. Jak sobie pomyślę ile z tym byłoby grzebania, to mam gęsią skórkę. Nie wiem, może i się za to wezmę, jak będę miał chwilę słabości. :P
To w sumie łączy się z zarządzaniem wojakami przed walką, o którym pisał NIFN. Obydwie rzeczy zrobiłoby się za jednym razem, gdyż tu konieczne jest przerobienie tego, jak M&B podchodzi do bitew i dobiera jednostki.