Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Rządy Miecza - Ogólne sugestie, pomysły  (Przeczytany 328700 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline epaGamer

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • postapocalyptic.net
    Odp: Ogólne sugestie, pomysły
    « Odpowiedź #1755 dnia: Grudnia 19, 2009, 21:57:59 »
    Ja jedynie o co proszę to to, żeby headshot (i ewentualnie strzał w klatę) z łuku kończył się śmiercią, strasznie mnie to denerwuje w native, że ktoś ze strzałą między oczami dalej trzyma się w najlepsze na nogach i nas atakuje...

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #1756 dnia: Grudnia 19, 2009, 22:15:15 »
    Poruszały się jak konie (chodzące) i były wielkości konia, bo musiały takie być. Wszystko jest bowiem podpięte pod koński szkielet oraz animacje i na obecną chwilę nie da się tego zmienić. Można wybrać - albo zrobić zwierzę wielkości konia, które będzie się poruszało jak koń, albo zrobić zwierzę innej wielkości, które nie będzie się poruszało wcale (tzn. nie będzie animowane).

W WD zwierzęta nie były wielkości konia, miały normalny wzrost, wszystko wglądało jak powinno. Pobierz moda i sobie zobacz ;)
    Racja. Co prawda można z kurami tylko rozmawiać, z innymi nie ma gracz interakcji:

Wygląda to nie najgorzej, wspominałem, że wydają prawidłowe odgłosy?

Ja jedynie o co proszę to to, żeby headshot (i ewentualnie strzał w klatę) z łuku kończył się śmiercią, strasznie mnie to denerwuje w native, że ktoś ze strzałą między oczami dalej trzyma się w najlepsze na nogach i nas atakuje...
    Jeśli miałoby być coś takiego, że łuk = instagib, to kusza powinna przebijać i zabijać wszystkich w linii strzału. Tak, jak jest teraz, to jest dobrze. Dobry łuk + kilka punktów w powerdraw czyni z łucznika czołg. Owszem zdarza się czasami, że przeciwnik biega ze strzałą między oczyma, ale to nie powód, by podkręcać wszelką broń dystansową, bo na 90% przypadków headshot kończy się śmiercią.
    Jedyną broń, jaką przydałoby się podkręcić, to broń miotana, a zwłaszcza oszczepy.

Pozdrawiam!

Offline PissInPeace

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1757 dnia: Grudnia 19, 2009, 22:50:17 »
    Wpadłem jeszcze na jeden pomysł: urządzanie walk pomiędzy naszymi niewolnikami. np. wybieramy do walki rabusia i korsarza i kto wygra zyska np. wolność. Każda taka walka mogła by obniżać nasz honor i zwiększać morale, ale niektórzy npc mogli by się zbuntować i zwrócić nam uwagę, że to takie niehonorowe blablabla... Mam nadzieję, że to wykonalne :)

Pozdrawiam.

EDIT: I jeszcze fajnie by było dodać opcję wyzwania na pvp yyy... znaczy się pojedynek innego Lorda :D
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 19, 2009, 22:53:05 wysłana przez PissInPeace »

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #1758 dnia: Grudnia 19, 2009, 23:22:24 »
    W WD zwierzęta nie były wielkości konia, miały normalny wzrost, wszystko wglądało jak powinno. Pobierz moda i sobie zobacz ;)

Już wcześniej sprawdzałem. Teraz jeszcze raz odpaliłem, by sobie obejrzeć jak to dokładnie wygląda. I miałem rację, zwierzęta są wielkości konia. Nie chodzi tu bowiem o to, by były idealnie tej samej wysokości czy szerokości. Chodzi o to, by były na tyle duże, aby można je było podpiąć pod szkielet i animację. Z krowami tutaj oczywiście nie ma problemów, ale zobacz, jakich rozmiarów jest świnia w WB. Niewiele ustępuje koniowi. A i tak jest jeszcze za mała, bo można zauważyć jak się model paskudnie rozciąga przy animacji (dodatkowo, gdy jedną zabiłem, to się jej zadek zawinął na grzbiet). Co za tym idzie, zrobienie np. psa czy kota odpada, chyba że byłby to cholernie wielki pies czy kot, na dodatek podkuty (o czym niżej). ;)

Co prawda można z kurami tylko rozmawiać, z innymi nie ma gracz interakcji

Już wiem dlaczego tylko z kurami... Kury w tym modzie zrobione są jako ludzie, a nie jako zwierzęta, by nie było słychać odgłosu kopyt, gdy się poruszają. :)

Wygląda to nie najgorzej, wspominałem, że wydają prawidłowe odgłosy?

O ile są to odgłosy konia. ;) Te odgłosy, o których wspominasz są odpalane przez skrypty, a zrobienie czegoś takiego jest banalnie proste. Zresztą mam już coś podobnego, tyle że dla ludzi, by okazywali więcej życia. Zaś te ważniejsze, "naturalne" (w sensie, że zahardkodowane i nie da rady ich zmienić za pomocą MS) odgłosy zwierząt w M&B to odgłosy koni. Odgłos kopyt oraz rżenie w przypadku śmierci to coś, czego się niestety nie sposób pozbyć. Nie wierzysz? Zabij świnię. Mało tego, że zarży podczas śmierci i jej ciało najprawdopodobniej zegnie się w dość dziwny sposób, to jeszcze jej duch będzie wydawał odgłosy kwiczenia, bo autor moda podczas pisania skryptu wydawania dźwięków najwyraźniej zapomniał dodać sprawdzanie warunku, czy dany agent żyje. ;)

Ogólnie rzecz biorąc to WB wprowadza dość fajne zwierzęta, ale robi to w okropny sposób. Raz, że te krowy i świnie łażą po całej wsi jak... święte krowy. Należało je zamknąć w jakiejś zagrodzie, by się za bardzo nie "rozprzestrzeniały". Dwa, że autor nie dopracował głosów i niektóre są wydawane w 2d (a w M&B przekłada się to na to, że za każdym razem rozbrzmiewają tak samo intensywnie w obu kanałach dźwiękowych, niezależnie od pozycji agenta, który dźwięk wydawał), przez co dłuższa przechadzka po wsi to istna udręka. Na głośnikach może tego tak nie słychać, ale na słuchawkach to koszmar.

edit: @Kasparus

Się zobaczy. ;)

« Ostatnia zmiana: Grudnia 19, 2009, 23:35:40 wysłana przez Daedalus »

Offline denatro

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1759 dnia: Grudnia 19, 2009, 23:38:01 »
    Znowu zapodam małą propozycję. Ponieważ Deadalus chce wprowadzić burdy w karczmach to przydałoby się "podkręcić pięści", bo w nativie są po prostu za słabe, bijemy z nich od 0 do 5 obrażeń, czyli bitka w karczmie bez ryby lub krzesła jest raczej przegrana.

Offline NIFN

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1760 dnia: Grudnia 20, 2009, 01:12:44 »
    Nie wiem, jak udało Ci się świniaka ubić w WD, ale skoro twierdzisz, że wydobywa końskie "i... h-a", to Ci wierzę na słowo. Te zwierzęta są tylko dla picu, (jak autor wspominał) i nie powinno być opcji ich zabicia. W taki sposób mogą "zakamuflować" swoją prawdziwą "naturę", bo idąc i tak nie podbiją się (za mała prędkość, brak interakcji włóczni z obiektem).
    Świnie możesz odpuścić, bo rzeczywiście trochę za duże, ale bydło? Zamknąć je jeszcze z zagrodzie i ustawić po środku punkt, z którego wydobywałoby się "muczenie" i byłoby naprawdę nieźle.
    Ale szkoda kur, bo te ptaki to wszędzie mogą łazić, tylko interakcja z nimi trochę to niszczy.

BTW: Jak usunęli interakcję z bydła, świń, że nie można wsiąść na nie? Może w podobny sposób da się zrobić i z drobiem? o_-'

Pozdrawiam!

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #1761 dnia: Grudnia 20, 2009, 02:32:56 »
    Nie wiem, jak udało Ci się świniaka ubić w WD

Kusza rządzi. :P

Świnie możesz odpuścić, bo rzeczywiście trochę za duże, ale bydło? Zamknąć je jeszcze z zagrodzie i ustawić po środku punkt, z którego wydobywałoby się "muczenie" i byłoby naprawdę nieźle.

Wiem, dlatego właśnie mi się te zwierzęta podobają. ;)

BTW: Jak usunęli interakcję z bydła, świń, że nie można wsiąść na nie? Może w podobny sposób da się zrobić i z drobiem? o_-'

No tu jest właśnie problem, o którym pisałem. Bydło i świnie są jako przedmiot z flagą "animal". Kurczaki to nie przedmioty, tylko jednostki. Gdyby je też zrobić jako zwierzęta, to byłoby słychać stukot kopyt podczas ruchu.

Offline DuoGum

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #1762 dnia: Grudnia 20, 2009, 19:35:48 »
    A nie można po prostu zrobić stosownej animacji, dla np. świni?.

Offline PissInPeace

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1763 dnia: Grudnia 20, 2009, 23:01:51 »
    Mam jeszcze jeden pomysł, ale teraz odnośnie założenia danej broni. Dla niektórych broni wymagana jest odpowiednia ilość siły, a nie lepiej zrobić tak, żeby możliwość założenia danej broni zależała od sprawności w posługiwaniu się Bronią jednoręczną, dwuręczną, drzewcową itd.

Pozdrawiam.

Offline Dzejkobs

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1764 dnia: Grudnia 21, 2009, 00:42:51 »
    Biorąc dziś udział w potyczkach na arenie wpadłem na 2 pomysły:
    1. czy można byłoby dodać dźwięk, powiedzmy dzwonka, gdy pojawia się nowy przeciwnik?
    2. zirytowała mnie sytuacja, w której stojąc w kącie i strzelając z łuku, nagle dostałem kijkiem w łeb. Mógłbyś zrobić aby przeciwnicy respawn'owali się tylko przy bramach (w native oponenci odradzali sie nie tylko tam, tak przynajmniej mi sie zdaje)

Offline epaGamer

• Użytkownik
    • postapocalyptic.net
    « Odpowiedź #1765 dnia: Grudnia 21, 2009, 16:48:44 »
    Jeśli miałoby być coś takiego, że łuk = instagib, to kusza powinna przebijać i zabijać wszystkich w linii strzału. Tak, jak jest teraz, to jest dobrze. Dobry łuk + kilka punktów w powerdraw czyni z łucznika czołg. Owszem zdarza się czasami, że przeciwnik biega ze strzałą między oczyma, ale to nie powód, by podkręcać wszelką broń dystansową, bo na 90% przypadków headshot kończy się śmiercią.
    Jedyną broń, jaką przydałoby się podkręcić, to broń miotana, a zwłaszcza oszczepy.

Pozdrawiam!
    Tylko mi nie chodzi, żeby podnieść obrażenia łuku/kuszy tylko, żeby strzał w głowę równał się śmierci, chociaż nie wiem czy można coś takiego zrobić na silniku M&B
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 21, 2009, 16:52:44 wysłana przez epaGamer »

Offline NIFN

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1766 dnia: Grudnia 21, 2009, 17:02:35 »
    Przecież strzały w głowę są zazwyczaj śmiertelne... Trafiając w głowę wyświetla nam się nawet stosowny komunikat (o ile mamy je włączone) - "Head Shot!". Wszystko zależy od wyposażenia i umiejętności.
    Jak już wcześniej pisałem - owszem zdarza się, że widzimy wojaka biegającego we strzałą w oku, ale to są przypadki 1/15, chyba, że nie szkolimy się w danym typu oręża, wtedy to logiczne, bo jak ktoś, kto ne potrafi dobrze łuku naciągnąć może zabić uzbrojonego wojaka?

Jest nawet temat pokazujący, jak skuteczne są Head Shoty: http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=4.0

Przy okazji wpadłem na pomysł być może niemożliwy do zrealizowania - im mniej punktów we władaniu bronią dystansową, tym mniejsza szansa, ze wystrzelimy z łuku, załadujemy kuszę, czy też wyrzucimy oszczep.

@EDIT DOWN: Chyba w Morrowind-a nie grałeś :P

Pozdrawiam!
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 21, 2009, 18:39:52 wysłana przez NIFN »

Offline daver194

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1767 dnia: Grudnia 21, 2009, 18:29:00 »
    @up Chodzi ci o to, że np. podczas ładowania kuszy wyskakuje komunikat, że nie udało się naładować kuszy? Jeśli tak, pomysł rodem z turowych RPG-ów, jednak wg. mnie podczas walki prowadzonej w czasie rzeczywistym nie ma miejsca na tego typu rzuty kostką..

Offline PissInPeace

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1768 dnia: Grudnia 21, 2009, 19:12:15 »
    @UP chodzi o to, że wyprowadzimy cios i on nie trafia,

Offline Hitex

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1769 dnia: Grudnia 21, 2009, 19:43:33 »
    Dokładnie. Jest to nawet okej pomysł, ale to powinno być tak do skilla około 100~135, powyżej tego żeby już zawsze wystrzeliwało ;p I tak pewnie natrudzimy się w tym modzie zdobywając dobre uzbrojenie, więc to już i tak by była lekka przesada ;d Ale pomysł ok.