Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Rządy Miecza - Ogólne sugestie, pomysły  (Przeczytany 328908 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zdunio

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Życie i śmierć dla narodu
    Odp: Ogólne sugestie, pomysły
    « Odpowiedź #1605 dnia: Listopada 28, 2009, 11:29:38 »
    Zdziwione? właśnie o takie coś mi chodziło...
    [/quote]
    O takie coś ci chodziło, ja pierdacze...

Ale można by było zrobić większe wymagania na następne lvl? Bo 45 lvl i mam każdego na hita i to trochę przykre. A to chyba tylko liczby, niech poziomy powyżej 10-tego będą 2x trudniejsze do osiągnięcia niż w native, a powyżej 25-tego 3x trudniejsze, powyżej 40-tego 4x.
    Może wtedy bardziej bałbym się spotkania z innym lordem, który walczy ponad 10 lat, gdy ja pół roku dopiero jestem calradii.

Offline Kalsiver

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1606 dnia: Listopada 28, 2009, 13:01:28 »
    Zdziwione? właśnie o takie coś mi chodziło...
    O takie coś ci chodziło, ja pierdacze...

Ale można by było zrobić większe wymagania na następne lvl? Bo 45 lvl i mam każdego na hita i to trochę przykre. A to chyba tylko liczby, niech poziomy powyżej 10-tego będą 2x trudniejsze do osiągnięcia niż w native, a powyżej 25-tego 3x trudniejsze, powyżej 40-tego 4x.
    Może wtedy bardziej bałbym się spotkania z innym lordem, który walczy ponad 10 lat, gdy ja pół roku dopiero jestem calradii.
    [/quote]

Wystarczy se ustawić poziom walki z easy na hard...
    czyli 1/4 obrażeń na pełne z wszystkim na pełne.
    Potem są jeszcze zależności czym walczysz, jednak niektóre bronie faktycznie są zabójcze pomijając że nie zawsze musisz używać tych dwóręcznycg najcięższych...
    W Warbandzie będziesz kwiczał jak pięciu wrogich botów spotkasz naraz przy sobie...

Według mnie ustawienia nativowskie są odpowiednie... (już pomijając że można sobie ustawić szybkość nabijania leveli w pliku, gdzie są mnożniki nabijanego exspa... dla siebie i drużyny)

---
    (nie pamiętem już czy było to wspominane, chodź czytałem cały wątek od początku)
    Daedalusie myślałeś może nad niektórymi utrudnieniami takimi jak są w modzie "Koszulka" (nakładka na nativa) ?
    Tarcze wymagają skila by móć ich używać, w ogóle jest bardziej utrudnione i to co ma się na sobie zależy bardziej od naszych skili.
    Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu następującym po tym terminie.
    Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Offline Jezus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1607 dnia: Listopada 28, 2009, 13:42:38 »
    Kalsiver, w native na 135% ubija się wszystkich mając 30-40 lvl.
    Moim zdaniem zamiast zwiększać wymagania na lvl należałoby zwiększyć trudność poprzez inne elementy takie jak modyfikacja skilli jednostek, zwiększenie cen przedmiotów i zmniejszenie ich dostępności. Gdyby lvl biło się tygodniami to mod musiałby być super ciekawy i urozmaicony żeby się nie znudził.
    Jestem zajebisty a najlepszym dowodem na to jesteś właśnie Ty.

Offline DrapiChrust

• Użytkownik
    • SAY CHEESE
    « Odpowiedź #1608 dnia: Listopada 28, 2009, 14:07:08 »
    Nie wiem czy warto żebyście się tak zapędzali z tym narzekaniem na superzabijacką główną postać

Jednym z powodów, dla których w Native jest się szybko wymiataczem są przepakowane statystyki naszego alter ego JUŻ NA STARCIE (zróbcie nową 1lvl postać i porównajcie jej staty ze statami, np. nordyckiego rekruta, zobaczycie o czym mówię). Te przepakowane startowe statystyki (tak przynajmniej wynikało z rozmowy z Deadalusem w tym temacie kilkadziesiąt stron wcześniej) będą zmniejszone do rozsądnego poziomu w RotS. Do tego trudniej będzie również zebrać drużynę, trudniej wkupywać się w łaski możnowładców, trudniej rozgrywać turnieje, trudniej zdobywać lepszy sprzęt. Podbicie do tego wymagań na lvl może okazać się już drobną przesadą......

A wracając do questów.... nadal boleję nad tym, że moja zajawka fabularna (jedna z dwóch, które obmyśliłem) nie przejdzie, "bo za dużo już o niej wiadomo". Czy w takim razie pomysł drugiej powinienem przesłać na PW, czy olać sprawę? Wstępne wersje dialogów bez problemu mógłbym dopisać sam, tekściarzem jestem nie od dziś.
    (ten ostatni akapit jest oczywiście skierowany do jednej osoby :])

EDIT: Aha, jeszcze jedna drobna kwestia. W native w niektórych questach (np. odbijanie wioski z rąk bandytów) ilość przeciwników bazuje na ilości żołnierzy w twoim oddziale. Doprowadza to nieraz do dosyć kuriozalnych sytuacji, jak np. taka, że jeżeli dzień wcześniej gracz zrekrutował  grupkę wieśniaków to czeka go trudniejsza bitwa z liczniejszym przeciwnikiem niż gdyby tego nie zrobił... warto by tu wprowadzić jakiś stały/losowy współczynnik nie oparty na liczebności naszego oddziału...
    « Ostatnia zmiana: Listopada 28, 2009, 16:40:20 wysłana przez DrapiChrust »
    Gdybym był moderem... bada bada bidu bada bada bidu bidu bam...

Offline daver194

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1609 dnia: Listopada 28, 2009, 18:17:48 »
    tak tylko, że wtedy nie stoczymy bitwy z większym oddziałem.. a to, że będziemy walczyć z 5- osobową grupą bandytów nie będzie zbytnio satysfakcjonujące nie? :D

Offline Hitex

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1610 dnia: Listopada 28, 2009, 20:28:49 »
    Czy ja napisałem że tak ma być? Omg, czytajcie ludzie pls czytajcie :O
    To było pytanie do Daeda, czy "tak" czy "tak"...

Offline Talar

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1611 dnia: Grudnia 03, 2009, 18:11:42 »
    No to żeby nie zaśmiecać wątku "Coś dla oka", napisze mój pomysł tutaj, jednakże odwołam się do posta Czesława.

Jeśli ktoś nas zauważy jak wchodzimy to cała wieś się na nas rzuci i oczywiście pogorszą się z nią stosunki o powiedzmy -5, jeśli kogoś zastaniemy w domu i go zabijemy to też się wszyscy na as rzucą i pogorszą się stosunki o -15, a jak uciekniemy zanim nas zaatakuje w obronie swojej własnej to -3. Z domu można by było znaleźć jedzonko, jakieś produkty do handlu, jakąś słabą broń czy pieniądze.

Bardzo mi się spodobał pomysł z obrabowaniem domu, ale paru rzeczy nie rozumiem. Po pierwsze, czemu cała wieś miałaby się na nas rzucić po próbie włamania? Przecież możemy równie dobrze odwiedzać naszą ciocię! Ale oni już wiedzą, że zło nami rządzi. Tia... Chyba że można zrobimy jakieś zamki, ale pisałeś, że nie było żadnych zabezpieczeń. Jeżeli by dodać zamki, to może zajmowałoby to jakiś czas, i wtedy w czasie włamywania ktoś mógłby nas zauważyć. Po drugie, jak myślisz - czy dany wieśniak/wieśniaczka, rzuci się z nożem do obierania kartofli na zakutego w lśniącą stal i przyodziewającego miecz ostry jak brzytwa miecz? I jak mu/jej się to opłaca? Jak dla mnie nie bardzo. Uważam, że dla nich ważniejsze było własne życie, aniżeli czyjś dobytek. Ale jednak jakieś utrudnienie by się przydało. jeszcze tylko nie wiem, jakie... Po trzecie, w twoim pomyśle brakuje mi jednej opcji - wchodzisz do domku, zastajesz kogoś i teraz:
    1. Ten ktoś się broni (musi być dobry w te klocki, inaczej by się na nas nie porywał) i musimy go zabić. -1 do honoru (liczba do ustalenia).
    2. Musimy danego delikwenta zabić, zanim zdąży uciec do drzwi i zaalarmować całą wieś (ktoś nie jest na tyle silny, aby się bronić). -3 do honoru (też do ustalenia).
    O włamaniach w miastach nie chce mi się na razie myśleć.

A teraz inny pomysł, a mianowicie okradanie kogoś. Nie wiem czy już to dodałeś, Daedalus, i nie wiem w jakim stopniu byłoby to wykonywalne. Mam kilka pomysłów na ten aspekt. Pierwsze, czy dałoby się napisać skrypt, który przyporządkowywałby klawiszowi (dajmy na to E), że jeżeli znajdujemy się za plecami przechodnia, to byłaby szansa na jego obrabowanie? Szansa ta rosłaby wraz z umiejętnością kradzież kieszonkowa/zręczność. Jeżeli ten sposób ci nie odpowiada, to może w opcji dialogowej pojawiałaby się taka możliwość. Szansa na obrabowanie także rosłaby (patrz wyżej). Pozostaje jeszcze kwestia nauczenia się i dalszego kształcenia w tym kierunku. Sam nie wiem, czy lepsze byłoby rozwiązanie, że mamy taką umiejętność od samego początku i możemy ją rozwijać, czy też ktoś musiałby nas jej nauczyć? A wtedy pojawiałaby się ona w umiejętnościach, lub też od razu moglibyśmy ją wykorzystać, ale szansa powodzenia zależałaby od zręczności. Jak widzę szanse okradania (wszystko można zmienić): 1 punkt zręczności to 2% szans na powodzenie, natomiast umiejętność to 5-8% za każdy punkt w nią wpakowany.

Mam nadzieję, że napisałem wszystko dość jasno. Życzę (po raz kolejny) miłej pracy nad modem.

Offline daver194

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1612 dnia: Grudnia 03, 2009, 19:30:29 »
    ileż ja tu widzę już możliwości stracenia honoru ;) powinno też być więcej możliwości zdobycia go.

Offline Atlor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1613 dnia: Grudnia 03, 2009, 20:17:49 »
    Wybaczcie lecz nie czytalem calego tematu bo 100 stron to trochę czasu.Przejdę do sedna mojej propozycji:
    Mam na myśli akcje "Ala ninja".Mianowicie akcja przebiegalaby w nocy a nasza misja miałaby na celu jakiegoś zabójstwa lub cos w tym stylu.
    Np.Mamy ładny piękny zamek i w tym zamku siedzi nasz cel który mamy zlikwidować (to zadanie mogłoby być w quescie).
    Podbijamy do zamku w nocy i przygotowujemy sie do misji.Wejście do zamku mogłoby być poprzez np. linę (no bo raczej drabina by tu nie pasowala , choć to zależy od możliwości m&b i czy da sie cos takiego zrobić)
    Wchodzimy na mur (na murach oczywiscie stoją strażnicy z pochodniami albo kolo nich....Czaimy sie w cieniu i z nożem zabijamy od tylu strażników po czym szukamy naszego celu.
    Po zabiciu uciekamy po prostu z zamku.

Mam jeszcze jeden pomysł.A mianowicie zęeby oblężenia urozmaicić mozna by zrobić taki przekret który by ułatwiał nam oblezenie.
    Np robimy "przekret" i z jakimś towarzyszem wbijamy do miasta po czym zostawiamy tam towarzysza a my wychodzimy.Gd zaczynamy oblezenie on otwiera bramę albo robi cos co ułatwia nam oblezenie.

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #1614 dnia: Grudnia 03, 2009, 21:02:50 »
    A nie lepiej podsycanie do buntu albo najmowanie jakiś ludzi w środku miasta? Mogliby wywołać bunt i my w tym czasie byśmy atakowali :P Nie wiem jak by to wyglądało, może np. przez parę dni ginęli by żołnierze w mieście a w czasie ataku brama byłaby otwarta i w środku mielibyśmy wsparcie? : D
    Sława!

Offline Maly_007

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #1615 dnia: Grudnia 03, 2009, 22:51:59 »
    Wybaczcie lecz nie czytalem calego tematu bo 100 stron to trochę czasu.Przejdę do sedna mojej propozycji:
    Mam na myśli akcje "Ala ninja".Mianowicie akcja przebiegalaby w nocy a nasza misja miałaby na celu jakiegoś zabójstwa lub cos w tym stylu.
    Np.Mamy ładny piękny zamek i w tym zamku siedzi nasz cel który mamy zlikwidować (to zadanie mogłoby być w quescie).
    Podbijamy do zamku w nocy i przygotowujemy sie do misji.Wejście do zamku mogłoby być poprzez np. linę (no bo raczej drabina by tu nie pasowala , choć to zależy od możliwości m&b i czy da sie cos takiego zrobić)
    Wchodzimy na mur (na murach oczywiscie stoją strażnicy z pochodniami albo kolo nich....Czaimy sie w cieniu i z nożem zabijamy od tylu strażników po czym szukamy naszego celu.
    Po zabiciu uciekamy po prostu z zamku.

Mam jeszcze jeden pomysł.A mianowicie zęeby oblężenia urozmaicić mozna by zrobić taki przekret który by ułatwiał nam oblezenie.
    Np robimy "przekret" i z jakimś towarzyszem wbijamy do miasta po czym zostawiamy tam towarzysza a my wychodzimy.Gd zaczynamy oblezenie on otwiera bramę albo robi cos co ułatwia nam oblezenie.

Trochę, a nawet bardzo mi to Assassin Creed zajeżdża... Kto wie, wiele rzeczy uważano za niemożliwe, a już zostały one dodane do moda...

Offline Gocio

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1616 dnia: Grudnia 04, 2009, 00:05:01 »
    Bunt w mieście to ja widzę tak:
    Gdy chcemy ułatwić sobie zdobywanie miasta, to zawczasu musimy wysłać szpiega i go opłacać. Który by przysyłał nam co tygodniowe raporty o wojskach i podburzał mieszkańców przeciwko swemu lordowi. W zależności od ilości tygodni jego działalności o tyle spadnie popularność aktualnego właściciela(za dodatkową co tyg opłatą mógłby agitować na naszą korzyść). W czasie wojny po przekradnięciu się do miasta byłaby możliwość psucia albo pozbawienia miasta zapasów żywności. Gdy się zacznie oblegać to zamiast budować drabiny czy wieżę można się przekraść do miasta i spróbować otworzyć bramę. I tu wychodzi cała praca szpiega, im mniejsze zaufanie ludu do lorda tym więcej będzie nas przy bramie wspierać (jeśli w pływał też na nasze relacje z miastem to zwiększa to liczbę buntowników). Cała potyczka o bramę jest osobną sceną, dopiero po pozytywnym rozszczygnięciu jej następuje główny szturm .

Offline Wezyk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1617 dnia: Grudnia 04, 2009, 11:02:30 »
    Pomysł pierwsza klasa !!! Można by było jeszcze zrobić zatrucie studni lub negocjować z mieszkańcem życzliwym twojej frakcji ( który jest dowódcą jakiejś baszty ) i w nocy przez mury i zrobić rzeź żołnierzy .
    Zero poczucie humoru... Zupełnie jak w IG...

Offline GodKnight

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1618 dnia: Grudnia 04, 2009, 14:29:08 »
    Ciekawy pomysł :) Ciekawe czy do wprowadzenia :D

Można po prostu też przekupić jakiegoś dowódcę, który po prostu wpuści nas do zamku. Musiałaby to jednak być suma baaardzo ogromna, gdyż zdrada może go kosztować o wiele więcej, niż kasa :)

Offline daver194

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1619 dnia: Grudnia 04, 2009, 14:59:54 »
    Graficznie to to raczej nie będzie możliwe(jak się mylę to poprawcie ;)), ale tekstowo + jakaś mała scenka z walką ?