Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Rządy Miecza - Ogólne sugestie, pomysły  (Przeczytany 328978 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Chidori

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 13
    Odp: Ogólne sugestie, pomysły
    « Odpowiedź #1590 dnia: Listopada 26, 2009, 21:04:31 »
    Ja jestem za Uniwerkiem  :)  Bardzo ciekawy pomysł

Ojj chłopaki jak tak ciągle będziecie co nowego dawać to nigdy ten mod nie wyjdzie xD

Offline Dzejkobs

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #1591 dnia: Listopada 27, 2009, 00:53:50 »
    Co do nauki nie których umiejętności... wg. mnie niektórych rzeczy samemu sie raczej nie nauczy. Ja, na przykład, nie wyobrażam sobie, że na maturze z matematyki nieznawszy jakiegoś wzoru sam sobie go wymyślam. Niektórych rzeczy po prostu sie nie da nauczyć/wymyślić ;)
    Ok, powiedzmy że nasza postać jest zdolna i się uczy ale wątpię żeby bez pogłębienia gdzieś tej wiedzy osiągnęła poziom mistrzowski. Przekładając to na grę - nasza postać niektórych umiejętności może się uczyć, powiedzmy, do 5 poziomu, a od 5 musi zakuwać na uniwerku. Wiem, wiem, zaczynam nie potrzebnie kombinować ;)
    « Ostatnia zmiana: Listopada 27, 2009, 01:05:15 wysłana przez Dzejkobs »

Offline GodKnight

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1592 dnia: Listopada 27, 2009, 05:49:34 »
    Zaczynacie wprowadzać taki realizm, to dodajcie też możliwość śmierci bohatera i to po jednym ciosie. Ludzie nie rozumiecie, że wszystkiego po prostu nie da się wprowadzić? Nie można też przesadzić, bo gra zamiast "być lepszą", będzie do niczego. Nie przesadzajcie z tymi pomysłami, bo pomimo, że pomysły są może i dobre to po głębszym zastanowieniu tak naprawdę nie potrzebne i aż tak bardzo gry by nie zmieniły. Z kolei jednak takie małe szczegóły, które występują nadmiernie, zamiast upiększać - pogarszają.

Offline Wezyk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1593 dnia: Listopada 27, 2009, 13:38:49 »
    Każdy ma inny punkt widzenia i po to jest ten wątek żeby sobie gdybać na temat tego moda i wymyślać nowe guesty, rzeczy i pomysły  które chcielibyśmy zobaczyć w grze .
    Zero poczucie humoru... Zupełnie jak w IG...

Offline krzyysiek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1594 dnia: Listopada 27, 2009, 15:20:54 »
    Co do chirurgii - to według mnie to, co jest teraz w grze jest OK. Zdobywamy doświadczenie głównie wojując. Po każdej bitwie jest trochę rannych, więc mamy na kim się uczyć. Gdy tych potyczek będzie wystarczająco dużo (nabijemy expa), to nasza postać zyskuje kolejny poziom (czyli de facto - zdobywa wiedzę, jest lepiej wyszkolona) i może sobie dodać punkt np. do wspomnianej chirurgii. Dlatego, że nabyła doświadczenie w tej dziedzinie. Wszystko jest proste i logiczne - zostawiłbym to tak, jak jest.
    Nie jest to jednak do końca logiczne, bo jeżeli traktujemy to w ten sposób, to czemu levele wbijają się coraz wolniej? Czemu rosną tylko te skille, które wybierzemy? Jeżeli już się bawimy (a raczej Daedalus sie bawi ^^) w ten sposób, to może wybieralibyśmy po bitwie, czy opatrujemy rannych, operujemy tych bardziej rannych, oglądamy zniszczone tarcze (w ten sposób można by niejako wytłumczyć naukę skilla shields, gdyż oglądamy od czego najbardziej niszczeją tarcze i być może uczymy się temu zapobiegać), objeżdżamy konno, bądź obiegamy pole bitwy (trochę naciągane, wiem), czy co tam i po kilku bitwach ta umiejętność by rosła. Oczywiście byłoby z tym mnóstwo zabawy i pewnie nie każdemu przypadłoby do gustu, ale jak już idziemy w realizm....
    Cieszę się, że odniosłeś się do mojej wypowiedzi, ale gdy już to robisz, to powinieneś to zrobić do całości.
    Według mnie - pomysł nie jest na tyle rewelacyjny, żeby przez jego implementację opóźniać wyjście moda.
    Co do realizmu w grze - o czym w ogóle tu dyskutować? Stajesz (a właściwie siadasz przed kompem) do bitwy ze świadomością, że w razie czego wgrasz save... Gdzie tu realizm? Gry jako takie w ogóle nie są realistyczne.

Offline Zdunio

• Użytkownik
    • Życie i śmierć dla narodu
    « Odpowiedź #1595 dnia: Listopada 27, 2009, 15:28:12 »
    No właśnie, realistyczny to jest Afganistan, nie powinniśmy iść na maksa w tą strone, jeżeli by to ułatwiało lub bądz bardzo utrudniało rozgrywke.

Offline WujekZuo

• Użytkownik
    • Gott ist tot
    « Odpowiedź #1596 dnia: Listopada 27, 2009, 16:02:52 »
    Lecz ja wcale nie chciałem, aby to było do moda wcielone, ale to nie ja wybieram, tylko Daedalus, więc jeśli już ma być , to w dopracowanej formie. A co do gry, to zagraj w trybie realistic. Bez wczytywania - wtedy to jest inna gra; każda większa bitwa wymaga zastanowienia i oszacowania, czy na prawdę się opłaca.
    No właśnie, realistyczny to jest Afganistan, nie powinniśmy iść na maksa w tą strone, jeżeli by to ułatwiało lub bądz bardzo utrudniało rozgrywke.
    Z tego co widzę, Daedalus zbytnio się nie przejmuje tym, że rozgrywka będzie utrudniona...

Offline krzyysiek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1597 dnia: Listopada 27, 2009, 16:18:12 »
    (...) A co do gry, to zagraj w trybie realistic. Bez wczytywania - wtedy to jest inna gra; każda większa bitwa wymaga zastanowienia i oszacowania, czy na prawdę się opłaca.(...)
    Chyba do końca nie zrozumiałeś istoty mojej wypowiedzi. Żadna gra nie będzie realistyczna, bo to tylko gra. Elementy realizmu są pożądane, zwłaszcza w takiej grze jak M&B, ale i tak nie ma co się wysiać, bo nie wyjdzie z tego prawdziwe życie. M&B nigdy nie będzie realistyczny, ale za to jest niesamowicie grywalny i daje dużo frajdy i satysfakcji z gry. Według mnie właśnie w tym kierunku powinny iść wysiłki twórców i modderów - aby gra była miodna :-)  A pomysł z uniwersytetami jest OK, ale w sumie to żadna rewelacja (rewelacją jest np. mapa strategiczna), a na pewno ukradłaby Daedalusowi trochę czasu. Choć oczywiście to sam autor moda decyduje, co jest fajne, a co nie, my tylko w przyszłości skorzystamy (mam nadzieję) z efektów jego pracy.
    Odnosząc się literalnie do tego, co napisałeś, WujkuZuo, to nie masz racji - wystarczy mieć pendrive z zapisem ostatniego stanu gry i  już masz nieskończoną liczbę "żyć"...
    Pozdrawiam!
    « Ostatnia zmiana: Listopada 27, 2009, 16:23:52 wysłana przez krzyysiek »

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #1598 dnia: Listopada 27, 2009, 18:41:30 »
    Szczerze powiedziawszy, to każdy system rozwoju postaci, oparty na awansowaniu na kolejne poziomy doświadczenia i potem rozdzielaniu punktów pomiędzy atrybuty i umiejętności, uważam za głupi. A to dlatego, że dochodzi do paradoksów typu "zabiłem kilkunastu ludzi toporem, mam kolejny poziom, więc teraz dodam sobie trochę punktów do inteligencji i podniosę umiejętność strzelania z łuku". Idiotyzm.

Gdybym tylko miał możliwość, to obecny system całkowicie bym zastąpił systemem rozwijania cech i umiejętności poprzez ćwiczenie ich. Ale to se ne da.

Co do uniwersytetu... Ok, dodam. Aby było realistycznie, to by podnieść sobie np. chirurgię trzeba będzie się zapisać i spędzić trochę czasu na nauce. Jakiś rok studiowania na pierwszy zdobyty punkt powinien wystarczyć. Kolejne stopnie wtajemniczenia będą wymagały oczywiście dłuższych okresów... Dwa lata, trzy... itd. Bo chyba nie oczekiwaliście, że tak po prostu przyjedziecie na uniwerek, zapłacicie trochę grosza i wiedza w magiczny sposób wskoczy nam do głowy, prawda?

Offline WujekZuo

• Użytkownik
    • Gott ist tot
    « Odpowiedź #1599 dnia: Listopada 27, 2009, 20:33:58 »
    Odnosząc się literalnie do tego, co napisałeś, WujkuZuo, to nie masz racji - wystarczy mieć pendrive z zapisem ostatniego stanu gry i  już masz nieskończoną liczbę "żyć"...
    Jak ktoś koniecznie chce oszukiwać, to zawsze sobie poradzi... Wystarczy zakończyć proces M&B.exe tuż przed końcem bitwy, to się raczej nie zapisze, nie trzeba żadnych pendrivów.
    Z kolei nawiązując do wypowiedzi Daedalusa, to czy bohaterów także trzeba będzie wysyłać na uniwersytet? I czy skille takie jak ironflesh, riding, power throw, power draw, et. c. dalej będzie można zdobyć w sposób znany nam z oryginalnego M&B? I czy nie uważasz, że 15 lat na medycynie to troche przesada? Bo tu Sims'y 4 powoli powstają.
    « Ostatnia zmiana: Listopada 27, 2009, 21:05:29 wysłana przez WujekZuo »

Offline Hitex

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1600 dnia: Listopada 27, 2009, 21:15:15 »
    Dokładnie, nie przesadzajcie z realizmem. To co czytam, to na serio oszołamia ;/
    Może po pokonaniu armii króla np. Nordów mamy dostać księgę +220 do One handed Two handed i Throwing weapons skill, +10 do biegania, +10 do rzucania, +10 do power strika i +10 do skory...
    Ludzie nie przesadzajmy...
    Daed, bardzo fajnie z tym uniwerkiem wymysliłeś :)
    Chociaż rok to troszke za dużo, nie będzie czasu na bitwy. Choć zależy to od punktu widzenia jak chcesz to zrobić. Czy w stylu że codziennie siedzisz na uniwerku kilka godzin i kujesz, czy takie coś jak siedzenie w zamku przez 365Dni ;p
    bo jeśli to 2., to według mnie możnaby to trochę skrócić. Może tak jakoś: 1 poziom na 1 rok, 2 poziomy na drugi rok(3 łącznie) i potem znowu 1 na ostatnim roku. Aby było ich 4 poziomy bo więcej nie ma po co ;]
    I coś takiego do innych skilli jak inzynieria etc. etc.

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    • Piwa: 94
    « Odpowiedź #1601 dnia: Listopada 27, 2009, 21:21:01 »
    Ludzie czy wy nie rozumiecie co to znaczy ironia? No chyba że to miałbyć jakiś żart Hitex, jeżeli tak to ci nie wyszedł.
    Żeby nie offtopowac mam taki pomysł rodem z FB/CB. Sprawić żeby nie wszystkie bitwy toczyły się w polu. Może dobrze by było przygotować jakieś gotowe sceny? Przykładowo jedna ze stron okopuje się w jakiejś pobliskiej wiosce lub zostaliście wciągnięci/wciągnęliście wroga w zasadzkę? Doskonale zdaje sobie sprawę ile z tym roboty ale efekty daje wyśmienite.

Offline Marat

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1602 dnia: Listopada 27, 2009, 22:27:48 »
    Co do uniwersytetu... Ok, dodam. Aby było realistycznie, to by podnieść sobie np. chirurgię trzeba będzie się zapisać i spędzić trochę czasu na nauce. Jakiś rok studiowania na pierwszy zdobyty punkt powinien wystarczyć. Kolejne stopnie wtajemniczenia będą wymagały oczywiście dłuższych okresów... Dwa lata, trzy... itd. Bo chyba nie oczekiwaliście, że tak po prostu przyjedziecie na uniwerek, zapłacicie trochę grosza i wiedza w magiczny sposób wskoczy nam do głowy, prawda?

Właśnie na taką odpowiedź czekałem, już widzę zdziwione "mordy" autorów pomysłu dodania uniwersytetu.
    "– Panie Marszałku, a jaki program tej partii?
    – Najprostszy z możliwych. Bić kur... i złodziei, mości hrabio"
    ...rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej

Offline Dzejkobs

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1603 dnia: Listopada 27, 2009, 22:47:22 »
    Właśnie na taką odpowiedź czekałem, już widzę zdziwione "mordy" autorów pomysłu dodania uniwersytetu.

Zdziwione? właśnie o takie coś mi chodziło...

Offline Maly_007

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #1604 dnia: Listopada 28, 2009, 09:23:00 »
    A więc chodziło ci o to by odpoczywać w mieście kilka(naście) lat?? Było tak od razu to byśmy mówili, że pomysł badziewny. Do tego dalej płacąc żołd swoim ludziom i dawać im żarcie będzie to w ogóle nieopłacalne. Takie jest moje zdanie...