Wybaczcie, że się wtrącam, ale również chciałbym dorzucić swoje 2 denary :). Jak napisał kolega wyżej, nasza postać wydaję się być rzeczywiście jakimś samoukiem. W jaki niby sposób można nauczyć się chirurgii siedząc sobie ot tak gdzieś na mapie? Być może w obozie jest jakiś specjalista chirurgiczny (od którego możemy ewentualnie pobrać nauki), ale mimo to nauka tak ważnej dziedziny w warunkach polowych jest co najmniej "niewygodna". Moim zdaniem powinno się podzielić umiejętności na te, których można się szkolić gdziekolwiek się jest (athletics, riding, shield itp.), oraz te, które wymagają pewnych wykładów, odrobiny praktyki, kogoś pomocy itd. (m.in. wspomniana wyżej chirurgia). Zdaję sobie sprawę z tego, że to, co wymieniłem wyżej, może być trudne do zrealizowania, dlatego też moją wypowiedź proszę traktować jako "mniej ważną propozycję", absolutnie się nie obrażę, jeśli czegoś takiego nie będzie w modzie ^^. Liczę na to, że któryś z forumowiczów dorzuci coś do mojego (no, nie całkiem) pomysłu, w ten sposób będziemy widzieli ewentualne słabe strony tejże zmiany. Pozdrawiam i życzę chęci do dalszej pracy :)