Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: (Dyskusyjny) Mistrzostwa Polski NW 2018  (Przeczytany 63112 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Stasiulek

• Użytkownik
    • Piwa: 88
    • 2002 <3
      • Kanał Yt
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: (Dyskusyjny) Mistrzostwa Polski NW 2018
    « Odpowiedź #90 dnia: Kwietnia 20, 2018, 16:23:35 »
    A to w tych mistrzostwach nie chodzi głównie o to by sobie dobrze pograć i mieć frajdę z tego, niż ciągle przerzucać się jaki system lepszy? Hmmm...
    Ależ skąd. Istotą mistrzostw jest to żeby wygrać za wszelką cenę i we wszelaki możliwy sposób ułatwić sobie rozgrywkę chociażby przez niedopuszczanie czegoś, z czym można przegrać oraz narzucenie zasad pod siebie.
    (click to show/hide)

Offline Ejsun

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 72
    • 7pp to czarny koń tego turnieju
    « Odpowiedź #91 dnia: Kwietnia 20, 2018, 16:24:39 »
    A to w tych mistrzostwach nie chodzi głównie o to by sobie dobrze pograć i mieć frajdę z tego, niż ciągle przerzucać się jaki system lepszy? Hmmm...

Więc po co jest wątek dyskusyjny, skoro można po prostu zrobić coś i się nikogo nie słuchać? Właśnie po to, żeby za pomocą dyskusji dojść do najlepszych rozwiązań, które będą odpowiadały jak nie wszystkim to przynajmniej większości, oraz będą praktyczne.
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 20, 2018, 16:25:52 wysłana przez Ejsun »

(click to show/hide)

Offline Alexander de la Valette

• Użytkownik
    • Piwa: 29
    • //A.K.A Husarion
    « Odpowiedź #92 dnia: Kwietnia 20, 2018, 16:26:58 »
    I może jeszcze kremówkę do tego?
     To jest tawerna człowieku!
    Czyli wychodzi z tego że ta liga nie ma nic wspólnego z zabawą i jest to tylko okazja żeby jak zwierzęta obrzucać się błotem, a tawerna przez paru trolli mie ma żadnego poziomu jeżeli chodzi o estetykę? No szczerze nie zgodzę się tutaj...
    (click to show/hide)

Offline MrMatinh

• Użytkownik
    • Piwa: 13
    « Odpowiedź #93 dnia: Kwietnia 20, 2018, 16:50:15 »

Tu chodzi oczywiście o zabawę, tylko dla niektórych zabawą nie jest stanie za górką kilkanaście minut, czy headglitchowanie. Dlatego trzeba zrobić taki system, który będzie promował pułki grające bardziej agresywnie. A penalizował te, które przedłużają mecz kampiąc.

PS. Na meczu z 16pp nie kampiliśmy, normalnie podchodziliśmy do przeciwnika i próbowaliśmy wygrać manewrami. Paradoksalnie najdłuższy mecz mistrzostw był między tymi drużynami, które były uważane za najlepsze na bagnety.

Gra 7pp wyglądała następująco: wyjscie ze spawna-> stanięcie jak najdalej i strzelanie cały czas do 16pp-> wystrzelanie 1/4 do połowy drużyny 16pp kiedy podchodziła do was całą mapę-> przegranie szarży.

Tam nie było żadnych manewrów z waszej strony, jedynie staliście i strzelaliście ze spawnu.

Offline blackhawk

• Użytkownik
    • Piwa: 60
    « Odpowiedź #94 dnia: Kwietnia 20, 2018, 17:00:32 »
    Jak mogę to się wypowiem odnośnie tej liczby graczy w trakcie bitwy. Planuję także zebrać drużynę na ten turniej. Z punktu widzenia takich mniejszych zespołów, nie pułkowych, na pewno znacznie utrudni nam to uczestnictwo w trakcie turnieju. Myślę, że mistrzostwa zyskałyby dużo na atrakcyjności, gdyby zwiększyć prawdopodobieństwo zapisania się większej liczby drużyn i pozostać przy początkowych założeniach. Oczywiście moja ocena jest bardzo subiektywna, w związku z problemami ze znalezieniem odpowiedniej liczby graczy, także niezwiązanych z większymi pułkami, które planują się zapisać.
    ENL III
    NC 2012
    PP 2012
    PP 2014
    PP 2015
    SNL 2
    WMT 2
    PP 2016

Offline Sharpshooter

• Użytkownik
    • Piwa: 38
    « Odpowiedź #95 dnia: Kwietnia 20, 2018, 17:15:38 »
    No o to głównie w turniejach chodzi, ale aby w ogóle zagrać i mieć jak ty to mówisz frajdę, to trzeba się opierać o jakieś zasady, aby turniej miał sens i był przyjemny.

Offline Netoman

• Bajkopisarz
    • Użytkownik
    • Piwa: 162
    « Odpowiedź #96 dnia: Kwietnia 20, 2018, 20:04:08 »
    Długie kampienie to jak rozumiem problem braku masterów na mapie. Dlaczego by nie wprowadzić zasady które je zastąpią? Czyli na przykład zakaz używania broni palnej po określonym czasie i forsowanie GFa lub wymuszenie zmiany pozycji na konkretną na mapie? Myślcie trochę abstrakcyjnie

Offline Sharpshooter

• Użytkownik
    « Odpowiedź #97 dnia: Kwietnia 20, 2018, 20:15:43 »
    Długie kampienie to jak rozumiem problem braku masterów na mapie. Dlaczego by nie wprowadzić zasady które je zastąpią? Czyli na przykład zakaz używania broni palnej po określonym czasie i forsowanie GFa lub wymuszenie zmiany pozycji na konkretną na mapie? Myślcie trochę abstrakcyjnie
    W zasadach NWL'a jest wzmianka o "kampieniu" i z tego co pamiętam( jak się mylę to mnie poprawcie), to jest mowa o maksymalnie 3 minutach stania na górce bądź za nią, jak sie stoi dłużej to w zależności od admina albo idą "sleje", albo drużyna przeciwna dostaje punkt.
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 20, 2018, 20:16:54 wysłana przez Sharpshooter »

Offline IndiaN

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: 75
    « Odpowiedź #98 dnia: Kwietnia 20, 2018, 21:44:57 »
    W zasadach NWL'a jest wzmianka o "kampieniu" i z tego co pamiętam( jak się mylę to mnie poprawcie), to jest mowa o maksymalnie 3 minutach stania na górce bądź za nią, jak sie stoi dłużej to w zależności od admina albo idą "sleje", albo drużyna przeciwna dostaje punkt.
    Nie ma żadnej wzmianki o kampieniu.

Offline Sharpshooter

• Użytkownik
    « Odpowiedź #99 dnia: Kwietnia 20, 2018, 22:27:46 »
    Nie ma żadnej wzmianki o kampieniu.
    Jestem prawie pewny że jest chyba że od 2 lat coś się zmieniło bo dwa lata temu jak grałem na NWL'u to były za to slaye.

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    « Odpowiedź #100 dnia: Kwietnia 21, 2018, 03:21:43 »
    Format gry ustalony. Czas przejść dalej - co sądzicie o lidze z picknightami? I znowu - zanim zaczniecie rzucać mięsem, to pamiętajcie, że z jakiegoś powodu poddajemy to dyskusji. Jak będzie narracja w stylu Laalii albo Fiksa, że zły native dokonuje inwazji, to znowu przeniesiemy dyskusje na priv z pułkownikami, jak zrobiliśmy z formatem meczowym. Dyskutować też trzeba umieć.

Jakby to miało wyglądać? Najłatwiej zerknąć na Puchar Polski, bo stosujemy tam ten system od 2016. Pozwala on na rozegranie tabeli ligowej w kilka tygodni (gra na zasadzie „każdy z każdym” zajęłaby mnóstwo czasu). Działa to tak, że każdy team sam wybiera swojego przeciwnika na następną kolejkę, według ściśle określonej kolejności i ze ściśle określonej grupy (np. nie można wybrać drużyny, z którą się już grało). Po np. (podkreślam - NA PRZYKŁAD) 5 tygodniach ligi następuje tydzień lub dwa (jeśli byloby te 8 druzyn i w górę) na półfinały i finał dla pierwszej czwórki.

Oczywiś ie w grę wchodzą też normalne grupy, czy podwójna eliminacja. Jednak oba te systemy są zależne od ilości i stabilności drużyn, co może wywołać problemy z turniejem (na PP wprowadzilismy ligę po incydencie z 2015, gdzie odpadły dwie druzyny... obie z tej samej grupy, co oczywiscie przystworzyło dużo problemów). Liga jest wolna od tych problemów, ale bez picków będzie trudna w realizacji na te kilka tygodni.

I serio - nie jest argumentem, że „zawsze tak było i jesteś głupi!!1!1”, bo tu chodzi też o waszą zabawę. A picknighty byłyby fajnym urozmaiceniem, które w dodatku nie ingeruje w sam system rozgrywki.
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Evolusin

• Użytkownik
    • Piwa: 25
    « Odpowiedź #101 dnia: Kwietnia 21, 2018, 11:20:22 »
    Jeżeli nie turniej nie będzie się ciągnął dłużej niż miesiąc to można to wypróbować. Niechcę powtórki z Ligą Kawaleryjską gdzie trwała ona zdecydowanie za długo przez co wielu osobom poprostu odechciało się grać.

Offline Zahari

• Użytkownik
    • Piwa: 113
    « Odpowiedź #102 dnia: Kwietnia 21, 2018, 11:28:44 »
    Celujemy raczej minimum w miesiąc, max 8 tygodni.
    (click to show/hide)

Offline Alexander de la Valette

• Użytkownik
    • Piwa: 29
    • //A.K.A Husarion
    « Odpowiedź #103 dnia: Kwietnia 21, 2018, 11:31:05 »
    Jeżeli nie turniej nie będzie się ciągnął dłużej niż miesiąc to można to wypróbować. Niechcę powtórki z Ligą Kawaleryjską gdzie trwała ona zdecydowanie za długo przez co wielu osobom poprostu odechciało się grać.
    Z ligą kawalerii był ten problem, że w przeciwieństwie do piechociarzy praktycznie 90% biorących udział , po początkowym zadeklarowaniu się iż dotrwają do końca w około połowie stwierdziło że ma wywalone i już chce kończyć ligę, oraz to że tutaj jest dobra organizacja tego wszystkiego, podział na to czym ktoś ma się konkretnie zajmować, a tam jedyną osobą która musiała ogarniać dużą większość ważnych spraw był tylko jej pomysłodawca i inicjator...
    (click to show/hide)

Offline Laalaa

• Użytkownik
    • Piwa: 118
    • Tumulec Kamil Adrian
    « Odpowiedź #104 dnia: Kwietnia 21, 2018, 12:31:20 »
    Hurr durr zły native dokonuje inwazji!!
    A tak na serio to picknighty nie są złym pomysłem i popiera..

"Liczyć zwycięstwo przez walkower jako realną siłę drużyny jest jak podawanie długości penisa razem z kręgosłupem."~Kradus