Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: <<<Nasze Taktyki>>>  (Przeczytany 12574 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mastah

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    <<<Nasze Taktyki>>>
    « dnia: Stycznia 25, 2009, 12:56:30 »
    W tym temacie umieszczajcie swoje taktyki, które stosujecie w grze na polu bitwy.
    Mała legenda:

Czerwony - nasz bohater
    Zielony - piechota
    Żółty - łucznicy
    Niebieski - konnica
    Brązowy - wróg

Proszę opisywać swoje taktyki i umieszczać do nich zdjęcia przedstawiające układ frakcji.
    Taktyka Szarży:

Najpierw robi się kolumnę składającą się z konnej jazdy. Następnie gdzieś na jakimś pagórku stawia się łuczników a przed nimi małą garstkę piechurów, żeby w razie czego gdy wróg się zbliżył do łuczników nie zabij ich tak szybko.
    Zaś za konnicą stawia się wszystkich dostępnych piechurów.
    I daje się polecenie "Jazda Konna Atak" gdy konnica podjedzie do wroga i szarżą zabierz jemu parę osób wydaje się następne polecenie "Jazda Konna Wróć" i się powtarza tą czynność. Aż wróg podejdzie na środek placu bitwy wtedy się wysyła jazdę konną i piechurów.
    A łucznicy strzelają i zabijają wrogów z dystansu.

Mapka:

Offline Kuroi

• Użytkownik
    • Who's bad? Who's bad? Who's bad?! I AM BAD!!
    Odp: <<<Nasze Taktyki>>>
    « Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 25, 2009, 13:00:06 »
    Taki szczególik..W tej grze nie da się tak przecież zrobić -.- Nie da się rozdzielić piechoty więc ta taktyka jest nie możliwa do wykonania. Co do mojej taktyki, ustawiam łuczników na wzgórzu(o ile takowe jest) przed nimi na zboczu ustawiam piechotę a z boku jazdę. Sam jadę pierwszy na zwiad i żeby ewentualnie zestrzelić kilka/kilkanaście jednostek wroga wliczając w to lorda i zazwyczaj łuczników.

Offline lipiszos

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Lutego 04, 2009, 00:15:17 »
    A ja zawsze łuki na wzgórze, piechota za nimi. Wale w przeciwnika strzałami ile wlezie, a jak podejdzie za blisko to luki daje cosfnac a piechota do boju. Jak mam konnice to ustawiam ich trochę z boku żeby flanki atakowali.

Offline raven18

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Lutego 04, 2009, 11:36:17 »
    Co do postu Mastah-a to coś takiego możliwe jest co najwyżej w serii total war. Ja preferuję w kawalerii, obecnie mam coś koło 120 wojowników i praktycznie nikt w pojedynkę na mapie nie jest w stanie mi  się przeciwstawić (~50 najemników, ~20 rycerzy, khirgici i 16 bohaterów (wysoka perswazja + dowodzenie i mam spokój). Na początku wydaje komendę "za mną", wjeżdżam na jakieś wzgórze i czekam aż wróg podejdzie, kiedy jest blisko wydaje komendę "atak", zazwyczaj po pierwszej szarży nie ma już z kim walczyć. Proste i skuteczne.
    Naprzód do boju, gdzie walka wre wściekła, razem do nieba lub razem do piekła!

Offline czeslav

• Użytkownik
    • trollface!
    « Odpowiedź #4 dnia: Lutego 04, 2009, 19:46:58 »
    moja taktyka to tak:
    jade do kneghlitów (czy jak im tam) i najmuje ile się da. jako iż sam mam szkolenie na 6 a inni na 4-5 po 2-3 dniach mam jeźdźców, lansjerów i łuczników konnych. Jest wyszkolona konna, to lecim na szczecin.

i gites :)

Offline Amoresso

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Lutego 04, 2009, 22:09:11 »
    Jeźdzcy za mną, zgrupowana piechota i łucznicy na wzgórze.

1. Jeżeli przeciwnik atakuje, podjeżdżam z jazdą od boku, gdy przeciwnik jest blisko mojej piechoty robie szarżę, w rozbitą formację wroga puszczam piechurów, chwile potem łuczników. Działa gdy przeciwnik ma mało jazdy, jeżeli ma dużo jazdy to piechota na wzgórzu, a moi jeźdźcy za mną wkoło wzgórza wycinają powoli jazdę ( z khergitami stosują bajer przy krańcu mapy ;P).
    2. Jeżeli przeciwnik nie atakuje. Wszystkie jednostki razem, gdy wejdę w zasięg wrogich łuczników, jazda za mną i w pewnym stopniu zmniejszam ostrzał na moją piechotę, która w tym czasie szarżuje. Gdy piechota dojdzie do wroga, robię wjazd konnymi. Jeżeli widzę, że mam dużo jazdy to od razu robię wjazd we wroga.
    3. Jeżeli nie mam ochoty na zabawę w stratega. Czekam aż sojusznik wybije się z wrogiem, potem wchodzę JA :D
    "Ból ciała przemija, ból duszy zostaje" Ja
    <---------------- Tak to ja
    www.chzg.pl

Offline Danveld

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Lutego 05, 2009, 08:48:26 »
    Moja taktyka opiera się na samych Huskarlach, ustawiam ich w zgrupowaniu i czekam z nimi jeżeli przeciwnik stoi sam ich musze rozjuszyc zabijając Lorda, kiedy mam łucznikow to ustawiam ich około 5 kroków przed piechotą. Jednym słowem bronie się i nie ma bata przeciwnik ulega. 

Offline dzikuss94

• Użytkownik
    • I tak plemiona lepsze ;)
    « Odpowiedź #7 dnia: Lutego 09, 2009, 16:30:46 »
    Moja taktyka to: na wzgórzu zostawiam łuczników i piechotę a z konnicą bokiem mapy jadę za wroga... a z resztą sami zobaczcie

EDIT: MAM TALENT NIE HEHE XD
    « Ostatnia zmiana: Lutego 10, 2009, 14:22:45 wysłana przez dzikuss94 »
    Gram w plemiona ;]
    Świat 42 - WhatsGoingOn???

Offline Avis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Lutego 10, 2009, 14:22:31 »
    Poki mam slaba armie to rzucam piechote z lucznikami do ataku (jak lucznicy maja juz zasieg do strzalu do ich zatrzymuje), a ja z reszta konnicy jedziemy na szarze od boku (od tylu nie ma sensu, wrog zawsze idzie linia, wiec od boku moge czasem zabic cala piechote pierwsza szarza). Pozniej juz nie ma sensu kombinowac, daje piechocie rozkaz ataku, konnicy "za mna" i jade na wroga. W zasadzie moglbym im kazac tez atakowac, ale lubie wjechac na wroga pierwszy :) Lucznikow uzywam tylko do obrony zamkow, bo strasznie ssą.

Offline dzikuss94

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Lutego 10, 2009, 14:29:48 »
    Koleś jak byś miał łeb stratega taj jak ja to byś mógł sobie na takie ciś pozwolić.

Poza tym to nie jest moja jedyna taktyka. Gdyby mi się chciało to bym mógł jescze przynajmniej jescze 10 takich rysuneczków zrobić. Wszystko zależy od liczebności wroga i jego jednostek. Wiadomo że przeciw konnicy nie zastosowałbym takiej taktyki bo nie było by na o czasu. Ale na przykład przeciw piechocie taka  taktyka ma sens. Chociaż można by też z boku zaatakować to też zależy wielkości mapy i rozkładu jednostek.

Poza tymm to jest gra i służy zabawie a takie kombinacje to też jest zabawa nie???
    Gram w plemiona ;]

Offline Kuroi

• Użytkownik
    • Who's bad? Who's bad? Who's bad?! I AM BAD!!
    « Odpowiedź #10 dnia: Lutego 10, 2009, 14:36:32 »
    Nie wiem po co tak kombinować skoro można razem z konnicą ot tak sobie stratować przeciwnika...Ja mam teraz trudność ustawioną na "normalny" i podczas takich szarż moje straty nie przewyższają 20 rannych i..2-5 zabitych zaś straty przeciwnika to grubo ponad 50 na potyczkę(tak nazywam każdą rundę bitwy)

Offline Messer

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Lutego 10, 2009, 14:45:25 »
    To nie Rome total war, tutaj taktyka się nie sprawdza aż tak jak w RTW, jedynie to w TEATRC można zastosować szarże na Pikinierów z tyłu bo na inną piechotę można walić od frontu i tyle ;).

Offline dzikuss94

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Lutego 10, 2009, 14:54:09 »
    Każdy ma swój styl gry i każdy gra  po swojemu. Ja tym ,,stylem,, gry wbiłem uczciwie jak na razie 68 lvl
    Gram w plemiona ;]

Offline Messer

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Lutego 10, 2009, 15:02:28 »
    Każdy ma swój styl gry i każdy gra  po swojemu. Ja tym ,,stylem,, gry wbiłem uczciwie jak na razie 68 lvl
    W nativ nie sposób, ale zagraj w SoD jako "Niezrzeszony"

Offline Elavion

• Użytkownik
    • I love all of Stargates!
    « Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 22, 2009, 15:12:34 »
    Tak robię w walce z wrogim lordem:

Ja najpierw zatrzymuję całą armię (on też, nie pamiętam, by kiedykolwiek zrobił inaczej).
    Potem prowadzę piechotę i łuczników na jakieś strome wzgórze i zatrzymuję ich tam.
    Ruszam na pozycję wroga.
    W połowie drogi wydaję rozkaz szarży kawalerii.
    Przejeżdżam przez wrogi odział, który łamie szyk.
    Prowadzę pojedynki, tak jak kawaleria.