Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [1648: Rzeczpospolita w Ogniu] Sesja Drużyny I  (Przeczytany 9509 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Azorekt

• Użytkownik
    • Piwa: 113
    • MAKE ZT GREAT AGAIN be_azorekt/husarzdominik
    Odp: [1648: Rzeczpospolita w Ogniu] Sesja Drużyny I
    « Odpowiedź #120 dnia: Marca 21, 2017, 09:05:57 »
    W tym momencie Jan zabrał głos
    - Waść, zanim tu Jarema przyjdzie kozacy bunt wzniosą, trzeba innych sposobów szukać.

(click to show/hide)

Offline Koxxus

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 65
    • Otaczają mnie tęgie, wielkie dzbany
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #121 dnia: Marca 21, 2017, 09:22:06 »
    - Mnie się waść pytasz? Jam tylko prosty zołdak. Wracacie do ogniska, idą tu..

Nie zrobiłbym nic
    Gdybym to forum scrollował jak ty

Offline Rzokable

• Użytkownik
    • Piwa: 36
    « Odpowiedź #122 dnia: Marca 21, 2017, 12:58:00 »
    - Dobrze, nieważne... dziękujemy za ostrzeżenie, żegnaj. - Mówi, po czym kieruje się z powrotem w stronę ogniska.

Offline Koxxus

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #123 dnia: Marca 21, 2017, 19:04:59 »
    Gdy wracaliście do ogniska, zastaliście płomienną przemowę wygłaszaną przez personę w chłopskiej sukmanie:

- Słuchajcie waszmościowie! Jak wcześniej mówiłem, ojczulek Chmiel właśnie wielką armię na możnych paniczów szykuje! Nadchodzi kres wyzysku nas, oraz naszych braci! Gdzież są ci panowie? Gdzież jest Jarema? Boją się! Siedzą na laurach, bo wiedzą, że kozak zły, to kozak morderca! Teraz nadarza się okazja stworzenia czysto chłopskiego państwa! Nikt nie pokona wielkiej armii ludzi stepów! Nawet sam diabeł i jego zastępy! Nasz wybawca, król Władysław, jako jedyny mógł nas ocalić. Niestety, zmarł. Teraz jego nieudolny brat rujnuje nas. Albo z Chmielem, albo w trumnie!

Nie zrobiłbym nic

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    « Odpowiedź #124 dnia: Marca 21, 2017, 21:34:12 »
    - Król żyw jeszcze - rzekł Bohdan podchodząc do dziada - A czy obiorą Jana Kazimierza czy Karola, pożyjem, obaczym. Chmielnicki wielki żołnierz, dobre by było gdyby Hetmanem został, bo takiego drugiego nie znajdziesz, byśmy się wszyscy pokłonili Sułtanowi i kazali wielkiej porcie, nas w kozackie dupy pocałować.  Ale gdzie kozackiej jeździe do husarii i pancernych księcia Jeremiego, słuchacie go to i mnie posłuchajcie jak bunt wygląda - ot, lachy zgromią jazdę, zagnają do taboru, usypią szańce wokół i jedno co to paktować można. To Lach na to, a dawaj kozacze swego wodza, to wolno puścimy. Niespożyte siły ma Rzeczypospolita, Hetmani podobno ruszyli już bliżej Siczy, wie który z was gdzie są?

Offline Koxxus

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #125 dnia: Marca 21, 2017, 21:42:13 »
    - Zajmują się wielkimi ideami waszego króla, lachu. Temu bliżej do dworów północy, niż do życia stepów. I jako Władysław dbał o nas i był nam dobry, o tyle brat jego to zdrajca sprawy kozackiej. Chmiel to jedyny teraz człek, który może nas poprowadzić. Za pan brat z moskalami jest, a tym zależy na kozakach. Widać, że jeżeli panowie Polacy mają nas w rzyciach, to trzeba stanąć na swoim. Mówisz o kawalerzystach polskich? Ta banda pijaków nie będzie w stanie otrzeźwieć przed bitwą, a co dopiero wejść na konia. Zobacz na kozaka- wskazał na jednego z żołnierzy- To jest prawdziwy żołnierz. Nie byle ścierwo koroniarzy!

Nie zrobiłbym nic

Offline Rzokable

• Użytkownik
    « Odpowiedź #126 dnia: Marca 21, 2017, 21:58:25 »
    Tadeusz kontynuuje posiłek i przysłuchuje się rozmowie.

Offline Azorekt

• Użytkownik
    • Piwa: 113
    • MAKE ZT GREAT AGAIN be_azorekt/husarzdominik
    « Odpowiedź #127 dnia: Marca 21, 2017, 22:47:37 »
    Jan czuje, że może stać się coś złego. Uniósł głowę do góry i z nie spokojem baczył na Bohdana, myśląc- Oby ten Kozak nie zdradził nas, wprawdzie walczył u naszym boku, ale on kozak i nasze pochodzenie zna...

(click to show/hide)

Offline Koxxus

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #128 dnia: Marca 22, 2017, 19:40:22 »
    Waszą rozmowę przerwał posłaniec, który zaprosił was do komnat kniaziów. Gdy weszliście do środka, waszym oczom ukazała się jeszcze większa biedota. Zamek był w stanie kompletnej ruiny wewnątrz,  oraz na zewnątrz. Mijając korytarze widzieliście spojrzenia żołnierzy, którzy patrzyli się na was, spode łba. Po chwili dotarliście jednak do komnaty włodarzy. Tam powitała was mapa tego terenu, oraz skonsternowani bracia. Kiedy was zauważyli, zaczął starszy:
    - Panowie bracia, źle się dzieje.  Nie możemy nawiązać kontaktu z żadnym z okolicznych miast, a każdy wysłany kontyngent nie nawiązuje ponownie kontaktu. Relacje pomiędzy nami a mieszkańcami są katastrofalne, szczególnie przez tych, którzy krążą od miasta do miasta, aby wspierać sprawę chmiela. Jesteśmy w kropce. Jedynie garnizon pozostał lojalny, aczkolwiek nie wiem na ile. Chciałem zebrać wolontariuszy w jedną chorągiew, aby mnie wsparli. Niestety, jest was... niewielu. Macie jakieś pomysły?

Nie zrobiłbym nic

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #129 dnia: Marca 23, 2017, 11:03:40 »
    - Ruszyć do Hetmanów. Wpierw się mocno uzbroić, nie chce na waszmościach żerować, bom Szlachcic, acz homo novus. Jednakże, jak wjedziemy na kulawej szkapie samotrzeć do jakiegokolwiek obozu, to padną śmiechem. Jakby to był obóz Chmiela, to by sam nasz widok, powalił rebelię nie tyle na kolana co na plecy, a łatwiej turlających się ścinać. Nie wiem jeno, czy taki byłby waszmościów zamysł, aby rebelię ośmieszeniem własnym pokonać...  Jeśli jednak poszlibyśmy do Hetmanów to Ci, musieli się już oni do Chmiela przybliżyć, gdzie ich szukać tylko, po Korsuniu czy Czerkasach? A może li pod Kudak poszli w sam środek burzy...Ale! Pobiją Chmielnickiego, to i czerń się uspokoi. Jeno pójdzie po Ukrainie wieść, że Chmiel pobity, to Ci co dziś spode łba patrzą, jutro będą chlebem i solą waszmościów witać, żeście ich przed plagą obronili. Jeśli jednak Chmielnicki, minąłby Hetmanów i poszedł na Ukrainę, to tu już nie chorągiew ale i wojsko prywatne nie pomoże. Kozak gardzi takim pastuchem, bardziej niż Jeremi Wiśniowiecki,  Ossolińskim. Ale pastuch kocha się w kozaku, to i wstanie, mordować i gwałcić będzie. Żydy pójdą w ogień, panny zgwałcą, a dziatki wymordują. Tu już chorągiew tyle pomoże co umarłemu kadzidło. Można też li ruszyć do Jaremy, ale to waszmościom zapowiem, że beze mnie. Nie każdy Rusin go kocha, a i mnie się widzi, że nasz wojewoda ruski, zbyt ostrą ręką władał to i bunt przybliżył. Jakkolwiek wodza takiego nie znajdziesz na Ukrainie drugiego - może tylko sam Chmielnicki, dodał w myślach Bohdan - Ot. To wszelkie nasze opcje, bo okopać się to jak grób sobie kopać, jeśli tylko bunt tu dotrze. Zamek to za przeproszeniem...nie jest Kamieniec Podolski, ni Kudak.

Offline Koxxus

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #130 dnia: Marca 23, 2017, 11:56:20 »
    - Próbowałem posłać bo wsparcie, ale każdy mój poczet nie wracał, albo wracał, ale na tarczy. Sama twierdza wymaga restauracji, to oczywiste. Jak jednak mam tego dokonać, skoro dopiero w Barze jest cały mój majątek? A jeżeli opuszcze zamek, to nie będę miał do czego wracać. Załoga to sto sześćdziesiąt rąk, z czego czterdzieści to polacy.

Nie zrobiłbym nic

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #131 dnia: Marca 23, 2017, 12:41:22 »
    - Skoro cały majątek waszmości jest w Barze, to twierdza nie koń, nie ucieknie ani nikt jej nie ukradnie, jak się ją samą zostawi. Jak Hetmanów pobiją, twierdza paść może, albo trzeba będzie udać się na pospolite ruszenie i tak opuścić ją przyjdzie.  Jak Hetmani pobiją Chmielnickiego, to twierdza nawet we wrogie ręce nie przejdzie.

Offline Koxxus

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #132 dnia: Marca 23, 2017, 14:18:00 »
    - Po mojej absencji przez te kilka godzin o mało co do buntu nie doszło. A jakby się dowiedzieli że jadę na kilka dni? To już byłby koniec...- rzekł - Brat mój przybył, żeby mnie wesprzeć, ale nawet on na nic.

Nie zrobiłbym nic

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #133 dnia: Marca 23, 2017, 15:02:08 »
    - To siedź tu waszmość, w tej pułapce. Jaki interes my mamy, by w razie czego ginąć za waszmości włości? Toć tu też i o naszą skórę chodzi. To kurnik, nie zamek, już teraz mówisz waść, że masz 40 przeciw 100. Zbiorą się z okolicznych wiosek, to waszmość się z katem przywitasz i dwoma wołami.

Offline Rzokable

• Użytkownik
    « Odpowiedź #134 dnia: Marca 23, 2017, 16:36:16 »
    - Powiem po krótce. Nie ma sensu tutaj zostawać... po samym zamku pałętają się Ci tfu chłopscy agitatorzy i otwarcie namawiają wojskowych do powstania przeciw waszmości, nie wspominając już o plebsie, który już zbrojnie występuje bez większego powodu. Uważam tak samo jak mój przedmówca, lepiej opuścić to miejsce, póki jeszcze możemy.