Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Novus Mundus: JB] Fabuła  (Przeczytany 3272 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    • Piwa: 45
    • Osobnikom nie pożądanym przeze mnie nie odpisuję.
    Odp: Fabuła
    « Odpowiedź #120 dnia: Lutego 14, 2017, 13:39:07 »
    Jean podziękował za zeznania, po czym zgłosił się do pułkownika z meldunkiem informującym o tym, że musi przebadać jeszcze dokładnie zgliszcza, ale prosiłby o możliwość kontynuowania przesłuchań w przyszłości, jak była ku temu konieczność.
    Po uzyskaniu na to zgody udał się na teren zdarzenia celem sprawdzenia uważnie samemu resztek magazynu i strażnicy, celem znalezienia czegokolwiek, co mogłoby spowodować pożar.

Offline Ąrie

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 37
    « Odpowiedź #121 dnia: Lutego 16, 2017, 14:43:32 »
    Pułkownik udzielił Wam autoryzacji i udaliście się z powrotem do starego posterunku, aby obejrzeć zgliszcza. I cóż... nic ciekawego. Dopalone drewna, zgliszcza, pozostałości, nic o czym wcześniej nie słyszałeś, a co mogłoby zwrócić Twoją uwagę.

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    « Odpowiedź #122 dnia: Lutego 16, 2017, 15:02:19 »
    Sprawdziwszy uważnie ruiny obozu, Jean udał się do miasta celem zasięgnięcia języka (poprzez podsłuchiwanie rozmów z ukrycia, pytanie o plotki itd.) wśród ludności elyskiej i innej, która przejawiałaby tendencje separatystyczne.

Offline Ąrie

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #123 dnia: Lutego 16, 2017, 15:05:52 »
    Chodząc po mieście i podsłuchując rozmowy wielu rzeczy nie ustaliłeś, a przynajmniej ważnych z punktu widzenia śledztwa. Kątem ucha jednak zasłyszałeś, jak dwie stare baby, siedzące na ławce, rozmawiały.
    - Głupie to się czasy porobiły... słyszałaś kochana, co mówią o tych Elynach? Podobno tak to się rozpanoszyło, że już nie można być bezpiecznym nigdzie...
    - Słyszałam! - wykrzyknęła ta druga, gruba babuszka. - A te ostatnie zniszczenie posterunku na północy? Mój zięć w wojsku robi i mówił nam, że to posterunek jest kluczowy dla utrzymania całego północnego lasu, gdzie się podobno kryją te gnidy... to pewnie oni go wysadzili!

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    « Odpowiedź #124 dnia: Lutego 16, 2017, 15:09:31 »
    Jean zaczął podsłuchiwać rozmowę, schowawszy się ostrożnie przed wzrokiem babć.

Offline Ąrie

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #125 dnia: Lutego 16, 2017, 15:13:12 »
    - Co Ty mówisz, jak to? Wysadzili, łoni?
    - Ano tak. Zięciu mi mówił, ostatnio to się panoszą bardzo. Podobno kontakty to majo takie... takie mają kontakty, że się nam w głowach nie mieści! Siedzą, grzmot wie gdzie, może i między nami, słuchają i likwidują tych, co to im tam nie podpasują, widzisz... to jest dopiero układ. Ale - podobno Dyrektor ściąga już wojsko, pierwsze brygady przypłynęły, widziałam, wczoraj w nocy jak maszerowali. A i słuchy chodzą, że ma ich cały legion być!
    - Co Ty powiesz...

Potem babunie zmieniły temat na nieco bardziej trywialne podłoże, o rodzinie, o religii, o tym co ich boli, a co nie...

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    « Odpowiedź #126 dnia: Lutego 16, 2017, 15:20:05 »
    Jean zaczął po cichu i ostrożnie śledzić babinkę, która wspominała o swoim zięciu, celem wywiedzenia się, któż on jest.

Offline Ąrie

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #127 dnia: Lutego 16, 2017, 15:54:17 »
    Babeczki siedziały... gadały... plotkowały... i tak już minęła godzina, a babki dalej siedziały. Agnes zwróciła się do Ciebie.
    - Cóż... może ja tu postoję, poczatuję i spróbuję ją pośledzić, a gdy dotrę - przywołam Cię, a Ty będziesz kontynuować śledztwo?

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    « Odpowiedź #128 dnia: Lutego 16, 2017, 15:57:50 »
    Jean odpowiedział jej szeptem:
    -Dobrze, jak się wywiesz, co to za zięć, daj mi znać. Ja spróbuję sprawdzić północny las.

Offline Ąrie

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #129 dnia: Lutego 16, 2017, 15:59:21 »
    - Dobrze, poszukam Cię. - odpowiedziała i nieco się oddaliła od Ciebie, aby mieć babeczki na oku.

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    « Odpowiedź #130 dnia: Lutego 16, 2017, 16:04:36 »
    Jean udał się do północnego lasu, by znaleźć jakieś ślady obecności Elynian w nim. Stąpał ostrożnie, niepewny dzikich zwierząt, tubylców i buntowników.

Offline Ąrie

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #131 dnia: Lutego 16, 2017, 16:08:33 »
    Północna część lasu, ogromna i nieprzenikniona to była Twoja destynacja. Zboczyłeś z głównej drogi, przeszukując las w poszukiwaniu... Elynów. Cóż, zapewne ciężkie to zadanie, jednak nie poddawałeś się o chodziłeś wszędzie, gdzie tylko dróżki i trakty Cię prowadziły. Las to jednak ogromne miejsce i dnia i nocy może nie starczyć, na dostateczne go przeszukanie...
    Wtem, w krzakach usłyszałeś jakieś poruszenie i zanim zdążyłeś cokolwiek zrobić, wyrosła z nich długa lufa muszkietu.
    - Nie polecam się ruszać. - powiedział głos gdzieś zza tych krzaków. - Czego tu szukasz?

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    « Odpowiedź #132 dnia: Lutego 16, 2017, 16:14:23 »
    Nie ruszywszy się zgodnie z zaleceniem strzelca, Jean odparł:
    - Krajan.

Offline Ąrie

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #133 dnia: Lutego 16, 2017, 16:18:17 »
    - Nie bardzo kojarzę Twój kaprawy ryj. Po coś tu przylazł? - pytał dalej mężczyzna, wciąż nie wyściubiając nosa zza krzaków, jeno tylko lufę muszkietu.

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    « Odpowiedź #134 dnia: Lutego 16, 2017, 16:27:54 »
    Ten mu odparł po elyńsku:
    - Ja też jestem ciekaw, z kim mam przyjemność. Krajan szukam. Tylko i aż tyle.