Na gorąco parę uwag.
Niestety, jeśli chodzi o stronę wizualną/tekstury nie ma żadnego postępu(jedyne co to usprawiedliwia, to to, że nadal słabe kompy udźwigną PoP 3.0-dodane: wprowadzenie silnego pofałdowanie terenu i tak zżera bardziej moc kompa podczas bitew)- być może coś się poprawi pod WB, o ile takowy mod wyjdzie.
Mapa praktycznie bez zmian, lekko poprzesuwane lokacje(właśnie szukam kopalni-pierwsza gemma oczywiście do znalezienia w Rane) i ukształtowanie terenu(np z "Puszczy Noldorskiej" zrobiły się "Góry Noldorskie")-góry, górki, pagórki.
W Larii pojawił się przedstawiciel "gildii noldorskiej" oferujący sprzęt noldorski i noldorskich najemników( dopiero po wywindowaniu dobrych relacji z Noldorami).
Ze skrinów zalinkowanych przez HUTH-a (w zablokowanym, niestety, wątku) wynika, że pojawiło się wiele nowych jednostek w głównych frakcjach.
Także w karczmach można nająć nowe jednostki, np poszukiwaczy przygód/adventurer's/ również rycerzy zakonnych
Nowych, rzucających się w oczy, itemów u kupców nie zauważyłem, za to są trochę inne staty starych zabawek. Trochę poprawione staty broni drzewcowych, wzrosły wymagania/umiejętności dla np tarcz /łuków/koni/mieczy. Np 2h /miecze pendorskie do uzytku już tylko na pieszo.
Z cenami też trochę nastąpiło zmian -tu w górę , gdzie indziej w dół.
Nowi NPC- większość z b.mocno poprawionymi statami- nieźle wyposażona.
Pojawił się np Lithilrandir(chyba trochę inaczej się to pisze,mniejsza z tym)-noldorski łucznik ze łukiem kompozytowym(32 obr.) na wyposażeniu(to zamiast dawnego Wodenssena(kurcze, pamięć jest zawodna, też inaczej się ten łucznik nazywał w 2.5)-wypasiony na maxa statystykami.
Przykra niespodzianka to to, że wymagania dla zabawek noldorskich wzrosły niebotycznie,np wcześniej zbroja łucznika wymagała 6/8 siłki-obecnie 30.
Na razie nie widzę(brak spawn'u) wielkich zgromadzeń "niezależnych plemion".
Po pierwszych potyczkach wydaje mi się, że poprawiono/podbito statystyki wszystkim grasującym po mapie żołdakom(po kilku dniach już jestem pewien-lepsze staty , mocniejsze składy przeciwników).
Widzę, że najszybsze pierwsze awanse są w Ravenstern i Sarleonie(oraz "młodej szlachty" w karczmach).
I to tyle na początek.
Pzdr
PS Można importować postać z 2.5( nie chce mi się kolejny raz ekspić kasy i umiejętności pod M&B/PoP)-gram konnym łucznikiem.
PS 1 Byłbym zapomniał-ważne/przykre-pod Vistą 64-bit mod niestabilny, pomimo zainstalowania łatki(np wyrzuca na pulpit przy próbie robienia skrinów podczas bitew)- mam nadzieję, że szybko to poprawią(dodane: pomaga obniżenie cieniowania i zjazd w dół z battlesize, w moim przypadku z 400 na 250-szkoda, pod 2.5 takich numerów nie było)
PS 2 Kilka nowych, świetnych motywów muzycznych, zwłaszcza te orientalne na terenie D'Sharu wpadają w ucho.
PS 3 można wyłączyć "bitwę po śmierci"tzn robi się standardowo-"padłeś, przegrałeś".
PS 4 Nowe książki, i nowe tytuły starych, trudno się zorienotwać co się czyta;)
PS 5 Końcówki awansów wleczą się niemiłosiernie w przypadku niektórych jednostek, czyli bez zmian.