Według mnie format pucharowy jest nietrafiony, ja na dobrą sprawę po meczu Turcji z Hiszpanią byłem święcie przekonany, że ci pierwsi odpadają już turnieju i dopiero gdy zauważyłem brak wielkiej dramy to przeczytałem w zasadach o tej bekowej drabince przegranych. Ogólnie to taki format jest w porządku tylko w przypadku gdy są to rozgrywki profesjonalne jak np. w CS:GO, gdzie to ma sens, a nie na WB, gdzie wszystko jest organizowane w oparciu na tym, że ludzie lubią grać dalej w tę grę. Turniej w tym momencie jest o wiele za długi przez co traci tylko na jakości, bo szanowni admini zamiast pomyśleć by turniej był jak najkrótszy, przy tym najbardziej intensywny, to zrobili demokracje, mogę się mylić, ale czy wtedy takie kabanosy jak Austria czy Walia nie głosowały za dłuższym formatem turnieju, same będąc nikim i rq z turnieju jak to było w przypadku Austriaków?
Nie stwierdziłem że Hiszpania jest mocna i można traktować ją na równi z innymi reprezentacjami które liczą się w walce o podium co roku, tylko o przeskok jaki wykonali w przeciągu roku, gdzie rok temu mieli Donuta, a dzisiaj mają reprezentacje z paroma ciekawymi zawodnikami i nie uciekająca z turnieju w trakcie jego rozgrywania.
Tak dla przypomnienia, jak długo rozgrywane były poprzednie turnieju (zaczynając od 1 kolejki, a kończąc na finale + liczę to od niedzieli pierwszego meczu do ostatniej niedzieli z finałem)
NC 2014 - 02/02/14 - 23/03/14 = 50 dni
NC 2015 - 01/02/15 - 22/03/15 = 60 dni
NC 2016 - 27/01/16 - 06/03/16 = 40 dni
NC 2017 - 12/03/17 - 04/06/17 = 84 dni