Hiszpanie w ćwierćłfinale pokonali Szwedów, co wielkim zaskoczeniem nie jest, Szwedzi niby mają część składu na poziomie (Robin, Oliveran, RD, Berg), ale pozostała 4, a w szczególności Hugoboss i Rodriguez to gracze, którzy w większości teamów by nie grali i nie mówie tu o topowych reprezentacjach, ale ogólnie. Jak ktoś chciałby obejrzeć sobie jak radzą to M ostatnio prowadził transmisję z ich meczu z Finami, fajny mecz do oglądania, raz, że skończył się wynikiem 10-9 dla ekipy Soty, ale też ze względu na dość dziwne sytuacje, typu pushowanie Finów w bardzo złych miejscach, tracenie po 3 graczy na początku, a i tak Szwedzi nie potrafili ugrać rundy. Trzeba wspomnieć o Soul? i jego beznadziejnej grze w tamtym meczu, a najlepszym podsumowaniem była ostatnia runda na Winterburgu i jak został zjechany wraz z hugobossem przez Sote. Kompletna porażka.
Wracając do Hiszpanów, to przeskok jaki zrobili w ostatnim roku jest niewiarygodny, z chłopców do bicia, którzy w składzie mieli tylko chimerycznego Donuta i rq z turniejów, są w półfinale NC. Umiejętności u nich wzrosły, mieli też szczęście co do meczu z Turcją i trafienia na Szwedów w ćwierćfinale, skład bazuje przede wszystkim na SirAlecksie, Charlinim i Darklightcie, pozostała 5 jeśli jest w dobrej formie, na co licze z UK, gdzie mogą powalczyć jeśli reszta będzie w dobrej formie, ale w ogólnym rozrachunku powinni z nimi odpaść. Największym fartem tego turnieju to jednak jest UK, które dostało srogo po dupie od Polaków, trafiło później na BeNe, które z jakichś przyczyn zaczęło grać straszną kaszanę (nie wiem w sumie xd), a teraz dostają od losu Hiszpanów i na dobrą sprawę jeśli przegrają w finale z Rosją lub Niemcami, to na pocieszenie grają z USA albo Finami, więc to też lepsza opcja aniżeli spotkanie z Turkami lub Polakami.
Niemcy z drużyny, która została ograna przez BeNe jak dzieci w fazie grupowej, pokonała Polaków i bądź co bądź skomplikowała sytuacje, bo raczej nikogo marzeniem nie jest teraz gra z Turkami, którzy zdeklasowali ostatnio Francuzów 12-0, a jak wiemy Turcy rok temu pokonali Polaków w ćwierćfinale i zostali mistrzami. Sytuacja wygląda analogicznie jak w poprzednim roku, gdzie Turcy zagrali jak nie oni (czy to Turcy nie byli zawsze mistrzami fazy grupowej, by w ostatecznym rozrachunku i tak niczego nie zdobyć) ledwo wyszli z grupy, tak samo jak w tym roku zajęli 3 miejsce, a z meczu na mecz wyglądają coraz lepiej.
Dalej typuje Rosjan do głównego finału, oczywiście jeśli pokonają Niemców i sami sobie nie przeszkodzą w dobrej grze, bo jak wiadomo u Rosjan najważniejsza jest atmosfera, jak zaczynają przegrywać, to zaczynają się również wzajemne pretensje, kto z nimi grał to wie jak to z nimi bywa. Nie wiem jak wygląda sytuacja ze streamami, na pewno Nexoner będzie streamował mecz Rosjan z Niemcami w półfinale, szkoda, że jest tak bardzo mało aktywnych streamerów, gdzie Greed zniknął, Lusta nie ma, a Bladecast aktywny był tylko na WPL 2, gdzie w sumie ten turniej mnie słabo interesował.
Na koniec tylko dodam, że kompletnie nie podoba mi się format turnieju, tzn. emocje w fazie pucharowej są bardzo duże, ale na przestrzeni tych tygodni jakich się rozgrywa, gdzie finał turnieju będzie dopiero w czerwcu, to jest dla mnie jedno wielkie nieporozumienie. Dalej wychodzi, że za turniej biorą się często parówy pokroju Tardeta, który mimo tego, że jest miły i liczy się z głosem społeczności, to później każda decyzja przeciągnięta jest o ten tydzień za długo. A Robin to taka parówa v2.
Pozdrawiam