Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Poradnik Mount & Blade-Native by PC_M. (choć może być przydatny w innych modach)  (Przeczytany 177084 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pc_maniac

• Użytkownik
    • Piwa: 1
      • Polish Builders Community
    U mnie nie ma Kopalni Soli.
    Ale coś mnie innego tknęło - macie może taką miejscowość jak Zendar?
    Bo ja czegoś takiego nie mam, a wiem, że w wersjach pośrednich ona występuje, zaś nie ma jej na pewno w wersji finalnej M&B.

Offline Kolba

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Ten który opowiada kretowi bajki do snu
    Kopalnia soli, Zendar, a także ten cały Ramun to relikty ze wcześniejszych wersji. Zendar i kopalnia soli to lokacje, które istniały we wcześniejszych wersjach, ale usunięto je w finalnej wersji. Zapomniano wyrzucić kilka odniesień do tych lokacji w dialogach i zostało trochę śmieci. Ramun był przedtem handlarzem niewolników w Zendar.

Offline nizyn

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • UNCUREABLE MANIACK
     I był starym dziadem. W poradniku jest napisane, że są dwa typy ludków skupujących jeńców. A ja mam właściwie dwa, obydwa to Rumuny (tfe! Ramuny!) bo dają mi tylko 50 $ za jeńca, bez żadnych urozmaiceń. Czy to może być jakiś bug? Albo kolejny raz CD projekt zepsuło coś w plikach gry przy tłumaczeniu?

Offline Massai

• Użytkownik
    Są dwa typy handlarzy ludźmi.
    Jedni to handlarze niewolnikow, którzy się kręcą w miastach na wybrzeżu (Tihr i Wercheg), drudzy to wykupiciele - można ich spotkać w miastach w głębi lądu.
    Handlarze niewolników kręca się na wybrzeżu, bo skupują ludzi żeby ich sprzedac na galery - i dlatego kupują po stałej stawce, nie różnicując jednostek. Wsio ryba czy wiosłem będzie machał chłop czy rycerz...
    Wykupiciele już uzależniają wypłatę od rodzaju jednostki - za niektóre płacą mniej niż handlarze za przyszłych galerników, za niektóre więcej.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    I był starym dziadem. W poradniku jest napisane, że są dwa typy ludków skupujących jeńców. A ja mam właściwie dwa, obydwa to Rumuny (tfe! Ramuny!) bo dają mi tylko 50 $ za jeńca, bez żadnych urozmaiceń. Czy to może być jakiś bug? Albo kolejny raz CD projekt zepsuło coś w plikach gry przy tłumaczeniu?
    Może wyjaśnię - w oficjalnej polskiej wersji językowej, jak i w "czystej" angielskiej wersji ściągniętej od autorów cena za każdego jeńca wynosi 50 denarów. Nieistotne, czy sprzedajemy ludzi u Ramuna w Tihr, czy u Ransom Brokerów (oficjalne spolszczenie - bodajże "Porywacz dla okupu"). Zawsze jest to kwota stała - 50 denarów, ni mniej, ni więcej.

W grze natomiast był gotowy skrypt obliczający cenę jeńców na podstawie poziomu doświadczenia danego więźnia i w nieoficjalnym spolszczeniu (jak i chyba we wszystkich modach) ten skrypt został wreszcie wykorzystany. Ramun dalej skupuje ludzi za 50 denarów, co jest logiczne (patrz post wyżej). Różne ceny za jeńców oferują za to wspomniani wcześniej Ransom Brokerzy (w nieoficjalnym spolszczeniu - "Wykupiciele"), którzy pojawiają się od czasu do czasu w miejskich gospodach.

Offline nizyn

• Użytkownik
    • UNCUREABLE MANIACK
     Nom, racja. Dopiero w modzie SoD u mnie zaczęły się zmieniać ceny za ludków...

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    Pytanie do Pc_maniaka: jak zbierałeś informacje na temat wysokości żołdu poszczególnych jednostek? Pytam, bo to dość istotne. Ceny są bowiem zależne od wysokości umiejętności dowodzenia (a prawdopodobne, że i od relacji z poszczególnymi królestwami, bo już była tu na forum dyskusja o cenach jednostek i ludzie wklejali screeny. W zależności od tego kto kogo wspierał, miał niższe ceny utrzymania np. swadiańskich rycerzy, czy nordyckich huskarlów).

Spojrzałem na twoje drzewko i parę rzeczy mi się nie zgadza. Np. przy Huskarlu napisałeś, że żołd wynosi 22 denary, ja teraz spróbowałem obliczyć podstawowy żołd wedle skryptu, jaki stosuje gra, i wyszło mi 38 denarów...
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 09, 2009, 10:04:16 wysłana przez Daedalus »

Offline pc_maniac

• Użytkownik
    • Piwa: 1
      • Polish Builders Community
    Wartości żołdu w wersji finalnej zostaną dodane w tabelce, na zasadzie "wysokość żołdu przy 0 pkt na Przywództwo" oraz mnożniki, tak by każdy mógł sobie wyliczyć wartość gdy będzie miał np. 8 punktów Przywództwa.

Obecna wartość jest jakby brudnopisem, jedynie w celu uporządkowania ikon w zależności od wys. żołdu względem siebie.

Offline mystic86

• Użytkownik
    Poradnik czytałem tak ogólnie, po wsiach chodziłem lecz po miastach nie, dzięki :)

Offline Lycha4

• Użytkownik
    Mam pytanie, na które nie znalazłem odpowiedzi NIGDZIE:
    co zależy od tego aby złapać lorda podczas bitwy (bo nawet jak dostaje bronią obuchową i JA go dopadam to i tak ucieka)?????? I co zależy od tego, aby jeńcy CHCIELI się przyłączyć podczas odpoczynku? Bo ja mam zawsze komunikat: "Nikt nie chce dołączyć do twojego oddziału" =.=*

Offline nizyn

• Użytkownik
    • UNCUREABLE MANIACK
     Nie znalazłeś? Te tematy były kilkakrotnie poruszane. Ale dobra, odpowiem ci (w geście dobrej woli i ogólnowiejskiej akcji "Nizyn nabija posty" :D) To, czy lord ucieknie, czy nie jest losowe. No, chyba że masz za zadanie doprowadzić do pokoju i poskromić dwóch lordów, wtedy złapiesz go na 100%. A to, czy więźniowie przyłączą się do twojej drużyny i ilu ich ucieknie, zależy min. od twojej renomy, umiejętności perswazji i przywództwa (chyba).
     Pozdro i pamiętaj: nie dotykaj kasztaniarzy, to będziesz żył ze mną w zgodzie ;]

Offline Lycha4

• Użytkownik
    Dzięki za odpowiedź, już chyba wiem dlaczego nikt nie chce się do mnie przyłączyć, mam perswazję na 0 lvlu :D

Dodane 17 maja:
    Brakuje mi w poradniku jednej rzeczy - sposobu na szybkie SZKOLENIE jednostek. Ja chcę w ciągu 2-3 dni zwiększyć liczbę sierżantów 2-krotnie ale nie mam pojęcia jak to zrobić.............................
    « Ostatnia zmiana: Maja 17, 2009, 13:13:54 wysłana przez Lycha4 »

Offline nizyn

• Użytkownik
    • UNCUREABLE MANIACK
    Mając wysoki poziom umiejętności "nauczyciel", walcząc z górskimi bandytami i morskimi najeźdźcami... Ogólnie dawać im jak najwięcej okazji do ubicia kogoś.

Offline Lycha4

• Użytkownik
    No ale jak? Przecież kiedy mam 150 ludu to poruszam się wolniej od 20-50 bandytów. Natomiast, gdy mam mniej ludu to z kolei dużo mi ginie, a chodzi o trening bez strat...

Offline duumek20

• BANITA
    • Użytkownik
    • Patrick the best forum's friend ;)
      • [url=http://www.mountblade.info/forum/index.php?board=30.0][img]http://img201.imageshack.us/img201/1751/respoli.png[/img][/url]
    Całkiem fajny poradnik jedyn co mi się przydało z niego to łapanie więźniów bo nie zdawałem sobie sprawy że tyle można zarobic na walnięciukolesia obuchem :D