Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Poradnik Mount & Blade-Native by PC_M. (choć może być przydatny w innych modach)  (Przeczytany 177013 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline robin

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Poradnik Mount & Blade-Native by PC_M. (choć może być przydatny w innych mo
    « Odpowiedź #105 dnia: Października 19, 2009, 08:55:11 »
    Dobrze chłopaku SS do wieczora powinien się pojawić także zobaczymy kto  z kogo będzie się śmiał ;)
    Albo lepiej nagram to żeby było widać co krok po kroku robie żeby nie było ....

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    Odp: Poradnik Mount & Blade-Native by PC_M. (choć może być przydatny w innych modach)
    « Odpowiedź #106 dnia: Października 19, 2009, 11:07:37 »
    Rekrutować (przekonywać) lordów można tylko, jeśli prowadzimy rebelię z pretendentem... Innych opcji nie ma, bez ingerowania w pliki z gry. Nawet, jeśli ową rebelię prowadzimy i zlikwidujemy inne królestwa, to i tak żaden z lordów nie przejdzie do nas.

Pozdrawiam!

Offline Jegomość

• Użytkownik
    Odp: Poradnik Mount & Blade-Native by PC_M. (choć może być przydatny w innych modach)
    « Odpowiedź #107 dnia: Października 20, 2009, 19:42:21 »
    Wszak na to wszystko jam sam wpadł, jednak rzecz to jest przydatna. Szczególnie dla żółtodziobów. Autorowi zaś brawa się należą :)

Offline xyp

• Użytkownik
    Brawa się należą, a ja wpadłem się przywitać, wprawdzie miejsce nieodpowiednie, ale zapytać o coś chciałem od razu.
    Wybaczcie odświeżanie tematu, i tak jest przyklejony, więc chyba nikogo to nie zirytuje ;)

W każdym razie, czy nie myślał ktoś o sklejeniu tych wszystkich części w jeden składny poradnik, uzupełniony o niektóre dużo wnoszące informacje od innych użytkowników (informacje o cenach za jeńców choćby)? Można by go wrzucić jeszcze jako osobny, już zamknięty temat na forum (bo będzie tak dłuugi, że nie ma sensu, by go komentować - ten temat jest do tego).
    Można by też utworzyć wersję w PDF-ie i udostępnić jako nieoficjalny poradnik do gry, z czym z resztą mógłbym pomóc.

Witam raz jeszcze i miło mi, że widzę tu wielu rozgarniętych graczy ;) Sam gram w grę od miesiąca i chyba się lekko uzależniłem..

Offline dzikuss94

• Użytkownik
    • I tak plemiona lepsze ;)
    Bardzo dobry poradnik... chociaż ja zawsze się nawalam ile wlezie i wtedy mi kasa leci za bandytów... sprzedaje to co im ukradnę... albo grabię khregitów i sprzedaje wszystko co im zabiorę z wioseczek
    Gram w plemiona ;]
    Świat 42 - WhatsGoingOn???

Offline Matey

• BANITA
    • Użytkownik
    WIelkie 4 litery co do pierwszego myślnika punktu 3. Pożytek z łuczników jest, ale z tych najlepszych. Spróbuj sobie zebrać 50 Vaegirskich Mistrzów Łuku, ustaw ich w rzędzie i puść na nich armie 70+. Zanim podejdą wrogowie, Mistrzowie ich tak udupią strzałami, że wróg nawet sam siebie nie pozna. Potem wkroczy twoja piechota i wygrana na 99%. (99% dlatego, że mogą przyjść posiłki, lub że gracz dednie:D)

Offline exoriou

• Użytkownik
    Bardzo fajny poradnik, dużo wyjaśnia.

Dużo jest napisane o tym łapaniu jeńców, ale dwie sprawy są nie do końca wyjaśnione.
    Grę mam w angielskiej wersji, native. Nie spotkałem jeszcze żadnego ransom broker'a, który oferowałby ceny za jeńców inne niż 50d. Czy mogę jakoś uaktywnić ten skrypt z cenami bez instalowania spolszczenia?
    No i druga, napisane, żeby jednostki wyposażyć w obuchy w celu łatwiejszego łapania więźniów. Z tym, że zwykłych jednostek to chyba nie można w żaden sposób wyposażać w broń? Jedynie bohaterów? Bo jak daje rozkaz używania obuchów (F11) to większość moich wojaków chowa broń i wali z pięści. :/

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    1. Oczywiście, że jest sposób. http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=2413.msg71143#msg71143 Wystarczyło poszukać.
    2. Taki już urok tej komendy. Jeżeli jednostki nie mają na wyposażeniu broni obuchowych to tak to wygląda.

PS
    Co do 1 punktu może dopowiem. Grupa trików "Misc". Podpunkt 9 lub 10. 9 mówi jak ustalić cenę za niewolnika. 10 mówi jak ustalić cenę niewolników na podstawie poziomu/levelu jaki niewolnik posiada.
    Także 10 wydaje się rozsądniejsza. Jedyna uwaga jest taka, że obie sią nawzajem wykluczają. Więc wybieracie albo 9 albo 10.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 16, 2010, 11:46:08 wysłana przez Kalpokor »

Offline Tweety

• Użytkownik
    Bardzo ładny poradnik :)

Zdziwiłem się że grając parę lat w m&b tak mało o nim wiem .

Kawał dobrej roboty oby tak dalej !
    « Ostatnia zmiana: Marca 03, 2010, 20:57:49 wysłana przez Tweety »

Offline krzysioo

• Użytkownik
    Świetny, przydatny poradnik; idealny dla początkujących (no i oczywiście szacunek za robociznę, pewnie trochę się namęczyłeś spisując to wszystko w takiej formie)
    « Ostatnia zmiana: Marca 17, 2010, 17:07:51 wysłana przez krzysioo »

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    • Steam ID: Mój status Steam
    A co do handlu to jaka jest najlepsza droga handlowa ? Tyle wiem że opłaca się kupować "futra w Rivacheg i do Dhrim, oraz kupować "spice girls" w miastach chanatu i sprzedawać nad morzem...

Offline ][_, ([]) ][_,

• Użytkownik
    • SWADIA 4 EVER
    Mi by się nie chciało pisać :) Szacun za twoją robtę !!!

Offline luckyluck22

• Użytkownik
    witam mam pewien problem w grze gram w m&b mod the eagle and the readiand cross   zrobiłem rebelie w kraju grand duchy podbilem wszystkie zamki i miasta w tym kraju i teraz nie wiem gdzie sa lordowie i w tem sposób nie wiem jak skonczyc rebelie mając 8 lordów
    sroka za błedy i prosze o ODP.

Offline bicmac123

• Użytkownik
    Pamiętajcie!

1. JAK SIĘ DOROBIĆ

Na dorobienie się jest nieco lepszy sposób (i zdecydowanie szybszy), opiszę go w punkcie c).

c) Dużo prostszym sposobem na dorobienie się jest łapanie jeńców i sprzedaż ich u 2 typów "kupców".
    Pierwszym z nich jest Handlarz Niewolników. Znajduje się on w jednym z miast Nordyckich (nie mówię gdzie bo byłby to spoiler). Niestety ceny u nicego są stałe (i skandalicznie niskie), bez względu na to jakiego jeńca sprzedajemy, więc warto u niego sprzedawać jedynie te mniej wartościowe jednostki, jak łotrów czy bandytów. Drugim typem kupców są Wykupiciele, którzy przemieszczają się od miasta do miasta. Jeśli takowego znajdziemy, to będzie on przebywał w mieście (w gospodzie) ok. 2 doby.

c.d. tego poradnika - kliknij tutaj

Do tego punktu C czy wiesz moze czy ten Wykupiciel jest tez w Warbandzie?

PS:nie spotkalem go nigdy w Mount & Blade ani MB WB

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    • Steam ID: Mój status Steam
    Tak jest, gra bez wykupiciela [przynajmniej u mnie] była by troszkę trudniejsza :)