Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Nasza broń :)  (Przeczytany 93890 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ihtior

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Nasza broń :)
    « Odpowiedź #105 dnia: Sierpnia 06, 2008, 08:32:54 »
    jemu chodziło o skrót jedno-/dwuręczny.(1/2)
    Teraz mam pytanie jaki to jest miecz...1,5 ręczny? heh

jak bys sie chociaz troche znal to bys wiedzial ze miecz jedno-dwureczny jest mieczem poltorarecznym(1,5)...i nazwanie poltoraka mieczem jedno-dwurecznym to błąd.....zreszta nie wiem dlaczego w M&B jest mozliwosc walczenia poltorakiem + tarcza...z doswiadczenia wiem ze przy takim ustawieniu ciosy sa wolne, niedokladne i po chwili walki tracimy sily (zeby nie bylo ze to doswiadczenie sie z nikad wzielo to informuje cie ze naleze do Chorągwi Ziemi Malborskiej(bractwo rycerskie w malborku))

edit:

Ja walcze Dwuręcznym toporem i łukiem....i zauwazylem ze na koniu 2h axe dorownuje lancy
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 06, 2008, 08:37:02 wysłana przez Ihtior »

Offline kameleon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #106 dnia: Sierpnia 06, 2008, 11:17:51 »
    Ja mam przy sobie łuk, strzały lance i miecz półtoraręczny. Nikt tego nie przeżyje:)

Offline Arcylisz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #107 dnia: Sierpnia 06, 2008, 11:40:50 »
    A ja wpadłem dzisiaj na pomysł, żeby zrobić sobie berserkera. Będę biegał z jak najbardziej śmiercionośnym toporem, w lekkiej zbroi, żeby nie ograniczała ruchów no i będę inwestował w athletics i ironflesh, a co za tym idzie również w siłę. Za kilka dni może podzielę się informacjami jak mi idzie ;)

PS: Ihtior, jak rozumiem z półtoraręczniakiem i tarczą to chodzi Ci o to, że miecz powinien być trzymany oburącz i ewentualnie na przedramieniu wojownik powinien mieć najwyżej jakiś puklerz, czy o to Ci chodzi?
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 06, 2008, 12:13:00 wysłana przez Arcylisz »

Offline Glenn

• Użytkownik
    « Odpowiedź #108 dnia: Sierpnia 06, 2008, 12:07:01 »

jak bys sie chociaz troche znal to bys wiedzial ze miecz jedno-dwureczny jest mieczem poltorarecznym(1,5)...i nazwanie poltoraka mieczem jedno-dwurecznym to błąd
    chodzi o nazewnictwo w grze-w wersji angielskiej

Offline Cavalete

• Użytkownik
    « Odpowiedź #109 dnia: Sierpnia 06, 2008, 16:35:49 »
    A ja wpadłem dzisiaj na pomysł, żeby zrobić sobie berserkera. Będę biegał z jak najbardziej śmiercionośnym toporem, w lekkiej zbroi, żeby nie ograniczała ruchów no i będę inwestował w athletics i ironflesh, a co za tym idzie również w siłę. Za kilka dni może podzielę się informacjami jak mi idzie ;)

Podchwyciłem pomysł i sam sprawdziłem. Kupiłem najpotężniejszy topór (51 dmg chyba), zdjąłem całe ubranie i z każdym levelem inwestowałem tylko w Ironflesh, Athlethics i Power Strike. Efekt? Jeśli przeciwnik nie miał łuczników, sam jeden byłem w stanie go zmasakrować :]. Byłem zbyt szybki, aby mogli mnie dogonić, a moja broń miała większy zasięg, więc trzymałem wszystkich na dystans. Ale jak napisałem wcześniej - łucznicy, bądź kawaleria (choć przyznam, że kilku jeźdźców dało się zabić :] ) robią mielonkę z takiego berserka, więc może teraz wynajmę sobie jakieś wsparcie :P.

Zaraz z dwa screeny wrzucę  do galerii. http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=943.0

Nobody expects the Spanish Inquisition!

Offline Arcylisz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #110 dnia: Sierpnia 06, 2008, 16:41:59 »
    No, ja zaraz sobie robię berserkera, wcześniej tego nie zrobiłem, bo mnie w domu parę godzin nie było, tak sobie pomyślałem, czy właśnie na wypadek łuczników nie kupić jakiejś tarczy i topora jednoręcznego, ew. morgenszterna (choć nie pasuje zbytnio do berserka). Pogram to zobaczę.

Offline Cavalete

• Użytkownik
    « Odpowiedź #111 dnia: Sierpnia 06, 2008, 16:55:51 »
    Właśnie taki jest problem. Na początku myślisz zrobić berserka. Potem zauważasz, że potrzebujesz tarczy. Jak masz tarczę, to w zasadzie lepiej jednoręczny topór kupić. Potem odechciewa się biegać więc kupujesz konia. A na koniu to lepiej z miecza korzystać. A jak jeździsz na koniu to ciężar nie ma znaczenia więc kupujesz płytówę...
    Ewolucja berserka :P?
    Nobody expects the Spanish Inquisition!

Offline Kavan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #112 dnia: Sierpnia 07, 2008, 16:37:51 »
    Osobiscie na poczatku preferowalem dzitke tarcze i morningstar na koniu (kon+polearm najlepsza para tylko trzeba troche czasu ze by sie nauczyc tym grac). Zrobilem jeszcze ciezkiego piechura z greate swordem i kusza ale byl za wolny mimo skilla atletics na pozomie 7. Puzniej zagralem ,,berserkerem" nie latalem z greate axe tylko z glaves (bardzo dobra na konnice z powodu zasiegu czasem nawet jednym hitem zdejmowalem ciezko uzbrojonego jeźćca) i z kusza (na innych dystansowcow)

Offline Messer

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #113 dnia: Sierpnia 08, 2008, 09:35:02 »
    ja preferuje łuk,spisę i tarczę na plecach, szarża z pochyloną spisą daje pewną śmierć przeciwnikowi, tarcze mam na plecach bo zawsze tam najwięcej obrywam podczas ataku w stylu Hit and Run,a łuk wykorzystuję w momencie kiedy goni mnie kawaleria wroga (skręt w lewo i strzały w tył), a gdy niema kawaleri to rozmiekczam nim szeregi piechoty, wszystkie dwuręczniaki i inne cieżkie (wolne) bronie nie odpowiadają mi.

EDIT:Ciężar ma znaczenie podczas jazdy konno, koń wolniej przyspiesza i biega

Posty edytujemy, a nie piszemy jeden pod drugim
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 08, 2008, 12:59:45 wysłana przez Arcylisz »

Offline detalite

• Użytkownik
    « Odpowiedź #114 dnia: Października 15, 2008, 11:39:20 »
    Ja w wersji 1.003, używam praktycznie wyłącznie łuku. Do tego dwie paczki strzał po 34 szt.(aktualnie +3),
    miecz półtoraręczny (zasięg ma bodaj 130, możliwość pchnięcia nieoceniona w walce w zwarciu i cięcia w
    szarży) no i konik Heavy Hunter, który de facto też jest bronią (przejechać rozpędzonym koniem przez całą
    linię piechoty - zabójcze). Do bodaj 16 poziomu walczyłem praktycznie sam bez żadnego wsparcia. Po dłuższym
    treningu mogłem spokojnie bez stresu wystrzelać nawet 40 tarczowników (tych z wysokimi szpiczastymi
    tarczami), wystarczy tylko celować w nogi, a kiedy nająłem własną armię zdążyłem położyć już kilku przeciwników
    (shot difficult 12.0) zanim moi konni doszli do pierwszych lini przeciwnika(zwykle ostatni trup też jest mim dziełem).
    Konnicę przeciwnika też moiżna z łatwością wystrzelać nawet wtedy, gdy przeciwnik ma tarczę (wystarczy celować
    w nieosłonięte nogi, plecy, jeśli ściga inną jednostkę, bądź zabić pod nim konia headshotem). Przy cięźszych walkach
     zdarzało mi się "doładwywać" amunicję ze skrzynki( przeciwnik miał 200 ludzi ja coś około 40, był remis jemu zostało
    16 mi 12 ludzi :) ). Łuk jest niezwykle uniwersalny. Można go używać w stepie, na terenach zalesionych bądź górzystym
     nie zapominając o oblężeniach(w obronie jak i w ataku). W tej grze bez łuku, jak bez ręki, bo przed strzałą nikt nie ucieknie.

Offline Bargian

• Użytkownik
    « Odpowiedź #115 dnia: Października 16, 2008, 01:26:19 »
    Ja preferuje 2h toporek, 1h toporek + tarcze i toporki do rzucania (chociaz malo korzystam, pewnie na pawez zamienie).
    Pewnego razy przy obronie zamku wlasnorecznie ubilem okolo 200 kolesi (liczylem do 80... potem mi sie odechcialo :) ) bylo ich ~600 jak atakowali nas 120 (w tym okolo 40 huskarlow).

Aha, lanca turniejowa zadalem ponad 310 dmgu a toporek okolo 200 max takze topor nie dorowna.
    Chociaz, na koniu walcze tylko przeciwko chanatowi, przeciwko reszcie to wole na ziemi - jedno machniecie = jeden trup (no .. nie zawsze... przewaznie).

Offline Messer

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #116 dnia: Października 16, 2008, 09:01:37 »
    Ja preferuje 2h toporek, 1h toporek + tarcze i toporki do rzucania (chociaz malo korzystam, pewnie na pawez zamienie).
    Pewnego razy przy obronie zamku wlasnorecznie ubilem okolo 200 kolesi (liczylem do 80... potem mi sie odechcialo :) ) bylo ich ~600 jak atakowali nas 120 (w tym okolo 40 huskarlow).

Chyba grasz na najniższym poziomie, ja mam 30lvl i w życiu niezabił bym nawet 50 luda sam choć mam zbroje  płytową i majestatycznywm wygladzie i topór katowski 51c dmg, pt żywota mam 60

Offline Rhobar

• Użytkownik
    « Odpowiedź #117 dnia: Października 16, 2008, 11:04:50 »
    ja kocham walke w zwarciu ;))))))))) nie ma wiekszej zatyusfakcji niż powalić wroga jednym ciosem z dwurecznego mieczyka ^^
    oprócz dwuręcznego używam często kopii i tarczy ;P A gdy sie troche nudzi wybieram łuk ;))))

Offline Noise-B

• Użytkownik
    « Odpowiedź #118 dnia: Października 22, 2008, 19:12:50 »
    2Handed Sword <3
    Nie no kocham to - wejść po kładce do wrogiego zamku, nacisnąć spację, wbić się w tłum Swadian i tylko patrzeć, jak padają jeden po drugim od mojego dwuręcza. :D

Używałbym łuku, gdybym miał jakiś porządny, a do takiego zakupu za szybko się nie zanosi - nie dawno co wydałem swoją kasę na zbroję płytową, a w najnowszym Mount&Blade był to wydatek rzędu +/- 30 tysięcy. A opłacać swoich ludzi z czegoś muszę, także na razie usiłuję powiększyć swój majątek, jak już to zrobię, to porobię headshooty. :))

Bardzo żałuję że w Mount&Blade nie ma trybu multiplayer. Robić oblężenie zamku z kumplem + skype - Bezcenne. ;(

Offline Rhobar

• Użytkownik
    « Odpowiedź #119 dnia: Października 22, 2008, 22:16:38 »
    Bardzo żałuję że w Mount&Blade nie ma trybu multiplayer. Robić oblężenie zamku z kumplem + skype - Bezcenne. ;(

Ahh co racja to racja