Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Nasza broń :)  (Przeczytany 94221 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Balian of Ibelin

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Nasza broń :)
    « Odpowiedź #120 dnia: Października 23, 2008, 09:23:57 »
    Ja używam czasem łuków. Ale najczęściej miecz (jednoręczny) + tarcza + kopia  i lekki koń

Offline PioterC

• Użytkownik
    « Odpowiedź #121 dnia: Października 23, 2008, 09:32:27 »
    co do ulubionej broni, to póki co walczę lancą (ładnie można w szarży "ponadziewać" przeciwników) oraz szablą... Wiem, że to może być offtopic, ale zaryzykuję... Czy jeśli zakupię sobie zbroję płytową i inne gadżety, które w sumie są ciężkie, to czy powoduje to jakieś ograniczenia kierowanej przeze mnie postaci?

Offline Calathar

• Użytkownik
    « Odpowiedź #122 dnia: Października 23, 2008, 10:43:40 »
    wolniej biegasz na piechote

Offline Bargian

• Użytkownik
    « Odpowiedź #123 dnia: Października 23, 2008, 13:15:28 »

Chyba grasz na najniższym poziomie, ja mam 30lvl i w życiu niezabił bym nawet 50 luda sam choć mam zbroje  płytową i majestatycznywm wygladzie i topór katowski 51c dmg, pt żywota mam 60

gram na srednim (80% mi pokazuje - 216 ludzi na polu bitwy - jakos tak wyszlo)

Ja wtedy tez mialem okolo 30 lvlu. Tylko ze bronilem zamku przeciwko khergitom. Ten sam numer przeciwko rhodokom juz nie przeszedl ... duzo ciezej bylo. Trzeba wiecej kombinowac - taktyka hit and run.

Offline Beret

• Użytkownik
    « Odpowiedź #124 dnia: Października 23, 2008, 14:24:08 »
    Ja używam zbalansowanej lekkiej lancy, mistrzowsko wykonanego miecza bastardowego (poltora ręcznego) jednorecznego topora i tarczy. Lanca iest dobra przy rozproszonych przeciwnikach a gdy wróg się zagęści ścinam głowy toporem. Miecz jest uniwersalny można i tu i tam.

Offline Calathar

• Użytkownik
    « Odpowiedź #125 dnia: Października 23, 2008, 18:18:29 »
    do walki z konia poltorak jest lepszy niz jednoreczny topor ;)

Offline Noise-B

• Użytkownik
    « Odpowiedź #126 dnia: Października 24, 2008, 11:14:54 »
    co do ulubionej broni, to póki co walczę lancą (ładnie można w szarży "ponadziewać" przeciwników) oraz szablą...

Wiesz co, ja osobiście na początku gry też wychodziłem z założenia, że wszelkiego rodzaju włócznie i inne tego typu nadziaki rządzą. Skusiłem się na miecz dwuręczny, Boże... Walka jest o niebo prostsza, zmiana jest PRZE-O-GROMNA. Z lancą się nalatasz, zanim wybijesz wrogi pułk, a takto walcząc dwuręczem i wychylając się na boki z siodła możesz robić kombosy znane chociażby z Devil May Cry, polegające na zabijaniu naraz. :D Mój rekord to 21 Swadian ściętych mieczem za jednym trafieniem, za 22 niestety nadziałem się na kawalerię i straciłem wrogiego konia mieczem, także licznik wyzerowany. Uwierz na słowo stary - dwuręcz jest o niebo lepszy od lancy, ale jeśli sprawia Ci przyjemność czasochłonne nadziewanie - respektuję to. :) Jeśli nie próbowałeś Wielkiego Miecza Wojennego nie wiesz co tracisz. :D
    « Ostatnia zmiana: Października 24, 2008, 11:16:40 wysłana przez Noise-B »

Offline mielonka

• Użytkownik
    « Odpowiedź #127 dnia: Października 24, 2008, 12:00:34 »
    Noise - tylko nie wiem, czy trafisz w gusta ludzi, którzy w grze nie patrzą na statystyki broni, ale na odgrywanie swojej postaci, czy choćby realizm. Walka mieczem dwuręcznym z konia to wg mnie niedociągnięcie twórców. I być może w kolejnych wersjach będzie to niemożliwe (jak np posiadanie pawęża - gdy rozpoczynamy bitwę i mamy 1-ręczną broń + pawęż - jeszcze możemy go używać, ale jak schowamy go, to już nie można - oby nie można było go wyciągać od początku bitwy)

Offline Noise-B

• Użytkownik
    « Odpowiedź #128 dnia: Października 24, 2008, 12:48:10 »
    Raczej osoby ceniące sobie w grze realizm w Mount&Blade zbyt szczęśliwi nie będą - niedociągnięć jest niestety wiele więcej, chociażby sam fakt, że nie możesz zginąć, tudzież uśmiercić wrogiego lorda.

Offline ARGAIL

• Użytkownik
    « Odpowiedź #129 dnia: Grudnia 30, 2008, 12:51:58 »
    Z kuszy można strzelać konno myli się ten kto twierdzi inaczej. Byłem na turnieju u Rhodoków i doznałem olśnienia-chodzi tu o jakąś lekką kuszę a nie te wielkie oblężnicze co zadają ponad 50 obrażeń.

NO !!!

Offline Messer

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #130 dnia: Grudnia 30, 2008, 12:58:02 »
    Z kuszy można strzelać konno myli się ten kto twierdzi inaczej. Byłem na turnieju u Rhodoków i doznałem olśnienia-chodzi tu o jakąś lekką kuszę a nie te wielkie oblężnicze co zadają ponad 50 obrażeń

Podczas ostatniego obiadu u Rhodocków też wpadłem na turniej...;)
    Olśnienia?? Ciekawe bo przecież pod kusza jest napisane czy można czy niemożna jej stosować na koniu, tylko lekkiej i mysliwskiej można używać konno. Proponuje czytać.

Jest pewien sposób na strzelanie  kuszą(np. oblężniczą) z końskiego grzbietu(łatwo go znaleźć), to jest bug więc nienapisze jak się to robi, sam niekorzystam bo nielubie siebie oszukiwać ;].
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 30, 2008, 12:59:55 wysłana przez Messer »

Offline Adachi

• Użytkownik
    « Odpowiedź #131 dnia: Grudnia 30, 2008, 13:38:59 »
    Heh
    @Topic
    Normalnie bije z Idealnej Wagi Ciężki Długi miecz
    ale w innych miejscach broni mam Masywnej Budowy Berdysz i Idealnej Wagi Wielki miecz wszystko zdobyłem podczas bitw : P
    @up Ja też siebie nie lubię oszukiwać lecz czasem trzeba, ja tam ogólnie z kuszy nie lubię strzelać bardziej wole noże do rzucania lub łuk.

Offline ARGAIL

• Użytkownik
    « Odpowiedź #132 dnia: Grudnia 30, 2008, 21:15:07 »
    Ok ! Pod kuszą jest napisane że nie można jej używać z końskiego grzbietu ale czy ktoś kiedykolwiek widział kusznika na koniu ? A NO TAK ! Ciężkich kuszy też można używać pod waruniem że są pierwsze w ekwipunku i się ich nie wymieni na inną broń w czasie walki ! Bug jak się patrzy ! 

Offline Glaedr

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    « Odpowiedź #133 dnia: Grudnia 31, 2008, 13:17:23 »
    Mówił ktoś, że miecze półtora i dwuręczne są o niebo lepsze od lancy czy kopii. Nie zgodzę się z tym. Dobra może na oblężenia jest najlepszy i na słabe jednostki ale spróbuj zabić takim mieczem Black Knighta, co ciężko zabić? Właśnie po to jest lanca - aby zabijać nią wrogów o bardzo silnym pancerzu. Da się machać mieczem dwuręcznym na koniu chociaż to w rzeczywistości nie możliwe ale jeszcze coś w związku z tym jest nierealistyczne. Gdyby jeździec zamachnął się dwuręcznym miecz z konia i zaatakował kogoś broniącego się tarczą to obrońca powinien po tym ataku nie mieć tarczy, ręki i ramienia. Nie było tak naprawdę możliwości obrony przed dwuręcznym mieczem czy toporem.

Offline arkhir

• Użytkownik
    « Odpowiedź #134 dnia: Grudnia 31, 2008, 14:23:28 »
    Ja gram sobie z hartowanym Warswordem oraz masterwork Warbowem. Łucznik pieszy/konny stawiam na taktykę łucznicy za piechotę z tarczami (Vaegirscy łucznicy + nordyccy Huskarle) a jako że podbiłem Suno to pare wiosek Swadii jest zielonych mogę rekrutować wspaniałą swadiańską konnicę. No , czyli łuki za piechotą konnica z boku gotowa do szarży od flanki.