Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Powszechny dostęp do broni palnej

Jestem za
    Jestem przeciw

Autor Wątek: Prawo do posiadania broni  (Przeczytany 27930 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mongol

• Użytkownik
    • Piwa: -8
    • For the Horde
    Odp: Prawo do posiadania broni
    « Odpowiedź #120 dnia: Lutego 19, 2016, 15:25:11 »
    W sensie, ty teraz piszesz jak jest w Polsce/USA (bo na przykład Stanów się powoływałem), czy jak będzie?
    jeśli chodzi ci o mój post wyżej to mówiłem o polsce obecnie.

Chyba nigdy się bronią nie interesowałeś i nie posługiwałeś. Wyjąć broń i oddać celny strzał można w 3 sekundy, nawet gdy masz napastnika za sobą, przed sobą, obok siebie. Tego jednak uczą Cię na kursie posługiwania się bronią oraz na kursach samoobronnych.
    w teorii każdy jest cowboyem. poza tym jak ktoś już do ciebie mierzy to nic nie zdążysz zrobić.

Poza tym napastnik jeżeli chce dostać broń, to dostanie ją nawet teraz, dostęp do nielegalnej broni dla takich ludzi jest aktualnie szeroki i nie taki trudny, a jednak dla obywatela, który chce mieć legalną broń, ten jest niemalże niemożliwy do uzyskania, dzięki chorym i przestarzałym, przeczącym sobie przepisom Ustawy o Broni i Amunicji.
    skoro zdobycie broni to taka prościzna jak twierdzicie to w czym problem? kupować nic się nie bać.

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    « Odpowiedź #121 dnia: Lutego 19, 2016, 15:29:14 »
    skoro zdobycie broni to taka prościzna jak twierdzicie to w czym problem? kupować nic się nie bać.
    Nie każdy chce mieć niebieskich na karku i kolejne zmartwienie. A to ktoś się dowie, a to życzliwy sąsiad doniesie. Nic tylko kupować! Przestępcy tym się jednak trochę mniej przejmują.
    Kolejna sprawa - "obrona konieczna" przy użyciu nielegalnej broni to byłoby przestępstwo. Razem z legalizacją broni takie przepisy też musiałyby być ustalone na nowo.

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #122 dnia: Lutego 19, 2016, 15:33:11 »
    w teorii każdy jest cowboyem. poza tym jak ktoś już do ciebie mierzy to nic nie zdążysz zrobić.
    A w praktyce niewielu nawet wie, gdzie leży najbliższa strzelnica w okolicy i jak poprawnie zabezpieczyć, przygotować, strzelać, czy nosić broń. I bardzo często tacy, którzy broni na oczy nie widzieli najgłośniej krzyczą za jej delegalizacją, a także niebezpieczeństwami płynącymi z jej użycia.

Chyba nie rozumiesz sensu tego tematu.

Ale co ja się będę wypowiadał lub tłumaczył, zawsze byłem zdania, że w takich tematach nie warto się wypowiadać.
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #123 dnia: Lutego 19, 2016, 15:35:14 »
    Pierwszy przykład z brzegu, z mojego miasta. Ostatnio aresztowali dilera, który na boku dorabiał jako sutener. Miał 2 pomocników i miniarsenał, wszystko nielegalne. To jest dla ciebie gruba ryba?

Offline Mongol

• Użytkownik
    • For the Horde
    « Odpowiedź #124 dnia: Lutego 19, 2016, 15:38:03 »
    przepisy obrony koniecznej w polsce w ogóle muszą zostać zmienione już teraz, bo to jest kpina cyrk to co mamy obecnie. hołduje się romantycznej martyrologicznej postawie zostania zabitym lub skatowanym i wtedy złapaniu tego złego. to jest dopiero żałosne.
    a zalegalizowanie broni wciąż nie wiem co by zmieniło na lepsze w tym kraju. to śmieszne że fora php by przemo są pełne korwinistów i zwolenników broni palnej a później się okazuje że to 4.9% poparcia w społeczeństwie.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #125 dnia: Lutego 19, 2016, 15:50:02 »
    A dlaczego nie mam prawa do posiadania broni, podczas gdy przestępca zawsze ją zdobędzie? Dlaczego odbierasz mi prawo do obrony?

Dlaczego ponad połowa nastolatków nie wyrzyna się w dyskutekach mimo, że posiadają gromadnie noże. Co jest prościej wbić komuś nóż w żebra w tłumie czy rozpocząć strzelaninie?

Proszę się ustosunkować.

Offline Peterov

• Użytkownik
    • Piwa: 104
    • Die for the Emperor or die trying
    « Odpowiedź #126 dnia: Lutego 19, 2016, 15:54:59 »
    przepisy obrony koniecznej w polsce w ogóle muszą zostać zmienione już teraz, bo to jest kpina cyrk to co mamy obecnie.

I tu po raz kolejny przytoczę słowa moich przedmówców:

Każdy kto chce mieć broń, będzie ją miał. Myślisz, że nawet jakby pozwolenie na broń nie było wymagane a broń byłby ogólnodostępna to by ludzie rzucili się na to jak na karpia w lidlu?

Otóż nie.

Offline Mongol

• Użytkownik
    • For the Horde
    « Odpowiedź #127 dnia: Lutego 19, 2016, 16:04:20 »
    A dlaczego nie mam prawa do posiadania broni, podczas gdy przestępca zawsze ją zdobędzie? Dlaczego odbierasz mi prawo do obrony?
    nie jesteś dyskryminowany. przestępca też nie ma prawa posiadania broni.

Dlaczego ponad połowa nastolatków nie wyrzyna się w dyskutekach mimo, że posiadają gromadnie noże. Co jest prościej wbić komuś nóż w żebra w tłumie czy rozpocząć strzelaninie?
    zabicie nożem wcale nie jest taką prostą sprawą. zabicie bronią palną to jak naciśnięcie enter w gierce.
    i nie prawdą jest że nie ma ataków nożowników i jest to problem, ale niemożliwy do rozwiązania. w uk próbują zdelegalizować narzędzia ostre, ale to już jest absurd.

Pierwszy przykład z brzegu, z mojego miasta. Ostatnio aresztowali dilera, który na boku dorabiał jako sutener. Miał 2 pomocników i miniarsenał, wszystko nielegalne. To jest dla ciebie gruba ryba?
    to już jakiś poważniejszy przypadek. a teraz sobie wyobraź że byle "seba" będzie miał pistolet przy sobie. albo gimbus który podebrał broń tacie idiocie.

to jest kontrowersyjny temat i w sumie nie ma co go drążyć bo każdy i tak swoje.

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    « Odpowiedź #128 dnia: Lutego 19, 2016, 16:27:27 »
    nie jesteś dyskryminowany. przestępca też nie ma prawa posiadania broni.
    (...)
    to jest kontrowersyjny temat i w sumie nie ma co go drążyć bo każdy i tak swoje.

Masz rację. Jak ktoś robi z logiki ku*wę, to nie ma co z nim rozmawiać.

Offline Mongol

• Użytkownik
    • For the Horde
    « Odpowiedź #129 dnia: Lutego 19, 2016, 16:53:27 »

Masz rację. Jak ktoś robi z logiki ku*wę, to nie ma co z nim rozmawiać.
    ostro. zawiało chłodem.

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #130 dnia: Lutego 20, 2016, 14:21:47 »
    Zgadzam się z przedmówcami. Kupienie broni lub zdobycie broni gazowej, ale przerobionej na ostrą jest banalnie proste.
    Nawet zdobycie broni automatycznej jest tylko kwestią pieniędzy. Ale to problem chyba każdego państwa byłego bloku wschodniego.
    Mongol, co więc proponujesz mi do obrony? Biorąc pod uwagę że kurdupel ze mnie, 1.60 jak się wyprostuję, z 55 kg wagi, postura kurczaka.
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline Mongol

• Użytkownik
    • For the Horde
    « Odpowiedź #131 dnia: Lutego 20, 2016, 15:11:53 »
    Mongol, co więc proponujesz mi do obrony? Biorąc pod uwagę że kurdupel ze mnie, 1.60 jak się wyprostuję, z 55 kg wagi, postura kurczaka.
    Gaz pieprzowy, paralizator, "baton" czy chociażby rękawiczkę z "Srbosjek'iem". Jakby się jakiś zwierzak niepanujący nad emocjami do ciebie dobierał, to jakbyś mu śmignęła z takie zabawki, to by się zdziwił i to ostro.
    Skuteczna jest też prewencja tj. nie włóczyć się po ciemku samej czy spotykać się z dziwnymi ludźmi. Może dla niektórych to brzmi jak seksizm i zapytasz retorycznie: "to może w ogóle z domu nie wychodzić?", ale to jest racjonalna porada, a winić można nie radzących, nie kobiety a tylko chodzących po świecie zboczeńców i złoczyńców.
    Co ma powiedzieć facecik 160cm/55kg? tacy też się zdarzają. [color=blueT[/color]ym może nie grozi gwałt, ale pobicie lub rabunek owszem. Jemu też bym doradził starać się nie prowokować wyglądem łatwego łupu.

To samo co wszędzie. Interpunkcja+brak wielkich liter//Peterov
    « Ostatnia zmiana: Lutego 23, 2016, 09:56:50 wysłana przez Peterov »

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #132 dnia: Lutego 20, 2016, 15:19:09 »
    Te przedmioty mają jednak sporą wadę. Wymagają bardzo niebezpiecznego dla mnie skrócenia dystansu. W dodatku gaz pieprzowy potrzebuje kilku - kilkunastu sekund zanim zacznie działać. Paralizato z kolei jest srednio skuteczny podczas takiej pogody, jaka teraz w Polsce panuje. Baton i srbsosjek wymaga znacznie więcej umiejętności niż broń palna.
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline Mongol

• Użytkownik
    • For the Horde
    « Odpowiedź #133 dnia: Lutego 20, 2016, 15:31:44 »
    Srbosjek to akurat doskonała broń boczna, kiedy dystans z przeciwnikiem jest już ograniczony do radykalnego poziomu pogwałcenia przestrzeni osobistej.

Co do broni palnej to z jednej strony masz rację i chciałbym żeby osoby słabsze miały środki do obrony siebie, z drugiej strony legalizacja broni palnej niesie też z sobą wiele problemów.

To samo co wszędzie//Peterov
    « Ostatnia zmiana: Lutego 23, 2016, 09:54:55 wysłana przez Peterov »

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    « Odpowiedź #134 dnia: Lutego 20, 2016, 15:33:26 »
    Srbosjekiem osoba niewprawiona może zrobić więcej krzywdy sobie niż napastnikowi