Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [The Deluge] Puchar Deluga (eng. The Deluge Cup) - dyskusja  (Przeczytany 25151 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    Odp: [The Deluge] Puchar Deluga (eng. The Deluge Cup) - dyskusja
    « Odpowiedź #15 dnia: Sierpnia 29, 2015, 20:58:11 »
    Wszystko w trosce o jak najlepszy balans i równe szanse dla rywalizujących klanów. - No to na wymienionym Olewsku to chyba nie grałeś.

Jeśli chodzi o Kraków, ta mapa nie wyklucza w najmniejszym stopniu kawalerii a wymaga zmiane podejścia w grze nią.
    (click to show/hide)

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 96
    « Odpowiedź #16 dnia: Sierpnia 29, 2015, 20:58:52 »
    @Kraków

Tunele, brak grywalności konnicy, ciasne uliczki, niezbalansowane mastery, dużo kamperskich miejsc, które dają nienaturalną przewagę.. to wystarczająco dużo powodów aby nie dopuścić aktualnej wersji Krakowa pod nawet głosowanie. Co innego jeśli chodzi o inne mapy które wymienił Oktawian czyli te stepy i a szczególnie Port, jest też parę dosyć dobrze zbalansowanych map miejskich. Niestety te mapy zmuszając do sieczki w ciągu minuty lub dwóch, według mnie niedopuszczalne. Wyłaczają też z gry konnicy lub robią z niej bezmyślne czołgi kamikadze wprowadzające chaos.  Klanom może się spodobać.. Na taki kompromis na głosowanie nad taką JEDNA mapą mógłbym przystać. Kraków odpada.... chyba, że ktoś przygotuję inną alternatywną grywalną wersję. Zresztą i dobrze, że go nie będzie niech to będzie wyraźny symbol zmian. Tak jak mówiłem, ja na łatwiznę nie idę. Jednak jak widzicie dużą dowolność i decydujący głos w większości istotnych sprawach daję klanom. Strażnikiem jednak pnia koncepcji i rozgrywki być muszę..

IvE, nikt Tobie nie zarzuca, że nie chcesz mieć balansu. Tylko według tego co piszesz sprawiasz wrażenie jakbyś naprawdę mało grał w Deluga przez ostatni czas. Kraków jest niezbalansowany? Ciasne uliczki? Brak grywalności konnicy? Tunele to akurat wielki plus tej mapy. Powiedziałbym, że jest to jedna z najlepiej zbalansowanych map. Najlepszym dowodem na to, że się mijasz z prawdą jest fakt, że bardzo duża część meczów odbywała się na uliczkach. Czasem mnie to nawet irytowało bo jest wiele innych lepszych map do tego, ale klany właśnie ja wybierały.

Tu masz najlepszy przykład bezużyteczności konnicy na uliczkach: https://www.youtube.com/watch?v=vgTuDqqkTMc

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    « Odpowiedź #17 dnia: Sierpnia 29, 2015, 21:01:46 »
    A tak dla krytycznie nastawionych: polecam po prostu brać udział w dyskusji, bo wszystko można ustalić. Zdecydowanie jednak nie polecam odwracać się plecami, jak to niektórzy chyba powoli sygnalizują (może się mylę, ale takie odnoszę wrażenie). Z tego, co widzę, to i tak od 2013 nie ma żadnych turniejów na Deluge. To okazja, by odkurzyć swoje klany i zagrać coś w końcu, choćby o pikselowy puchar. To zawsze więcej frajdy, niż granie w kółko zwykłych sparingów, czy randomów na serwerze. A jak się nie spodoba ostatecznie, to zaraz po Pucharze, zorganizujecie na starych zasadach  Ligę Deluge.
    Aczkolwiek ze swojej strony mogę poświadczyć, że IvE nie zawsze ma rację, ale jednak zna się na rzeczy. Najważniejsze, to przejść fazę dyskusji i ustaleń. Jak się zacznie, to z pewnością przeprowadzi to tak, że nudzić się nie będziecie.
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #18 dnia: Sierpnia 29, 2015, 21:07:14 »
    @Olewsk

Olewsk akurat jest dyskusyjny i tutaj owszem mógłbym się zgodzić, że trzeba go wywalić. Tutaj dałbym pod głosowanie klanom. Sam również mam mieszane uczucia to fakt. Dodałem jednak do listy ponieważ flagi, jednak teraz przypomniałem sobie, że jedna flaga jest chyba w dworku. To rzeczywiście dyskwalifikuje Olewsk...

@Kraków

Tunel zbalansowany? Chyba sobie żartujesz, dwie tłuszcze nacierające na siebie kto strzeli pierwszy lub nie będzie miał mistfire wygrywa. Do tego te zejścia do podziemi, balkony, zamykane szopy... no bez szans.

Zmiana podejścia do konnicy i przykłady co do konnicy? No właśnie filmik pięknie zobrazował konnicę jako bezmyślne czołgi kamikadze na tej mapie. Tak jak napisałem jedną taką mapkę można dopuścić ewentualnie, chociaż dla mnie to wypaczenie idei Deluga (TO WŁAŚNIE NIE NATIV ANID ŻADEN DEATMEACH) i negacja wykorzystania wszystkich jego aspektów taktycznych, jednak bardziej widziałem w tym względzie port. Kraków jako naparzankowa mapa by mógł być wzięty pod uwagę ale te tunele, balkony, zejścia i szopy dyskwalifikują po kilkakroć...

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #19 dnia: Sierpnia 29, 2015, 21:08:28 »
    Pozwól klanom zdecydować jak chcą grać, to ich zdolności mają być sprawdzane. ;)

Offline Piastun

• Użytkownik
    • Piwa: 82
    « Odpowiedź #20 dnia: Sierpnia 29, 2015, 21:10:00 »
    Jeśli chodzi o mapy to oczywistym dla mnie wyborem jest również Kraków, Śródmieście, Port, Stare Miasto i Opactwo.

Mapy o których mówisz są kompletnie niegrywalne jeśli chodzi o mecze. Nie ma tam miejsca na tzw. manewry taktyczne, tylko na bezmyślną rzeź albo liczenie na szczęśliwe strzały w uliczkach.

Poczułem się ugodzony w samo serduszko. Kraków jest niegrywalny na mecze? A Olewski jest grywalny na mecze? Pozwala na przeprowadzanie taktycznych manewrów i zastosowanie kawalerii? Kraków to prawdopodobnie najbardziej grywalna mapa na tym modzie i sam nie widzę możliwości grania meczów bez niej. Co prawda ogranicza się do kanałów i uliczek ale właśnie na tym to polega. Kraków właśnie dzięki uliczkom jest dobrą mapą pod kawalerię ze względu na to że między kamieniczkami się jej nie widzi i zaskakuje w najmniej spodziewanych momentach. Jeśli zabudowania są złe pod kawalerię to dlaczego przeważnie kawaleria prowadzi w rankingu?

dużo kamperskich miejsc, które dają nienaturalną przewagę
    Na przykład? Jest składzik z drzwiami ale on raczej żadnej przewagi nie daje. Są balkoniki ale przez swoją ciasnotę łatwiej jest samemu pokonać kilku typa na manualu.

Niestety te mapy zmuszając do sieczki w ciągu minuty lub dwóch
    :v To chyba nie grałeś meczu na Krakowie.

tu chodzi tylko o BALANS
    Olewsk jest zbalansowany? Ja bym dał Podhorce
    Golden Fields jest zbalansowany? Chyba jeśli by pozmieniać sprawny.

Według mnie zakazywanie zurbanizowanych map jest głupotą.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #21 dnia: Sierpnia 29, 2015, 21:12:27 »
    Oczywiście mają dowolność w sprawdzeniu swoich umiejętności. Moim jednak zadaniem jest aby decydowały umiejętności a nie zabawa kto bardziej zexploituje daną broń na Krakowie lub bardziej zexploituje daną na nim miejscówkę. To nie ma nic wspólnego z umiejętnościami.. Dlatego na Kraków się nie zgodzę i basta.. Nie przystanę na to bo doskonale wiecie i ja i Wy, że chodzi tylko aby można było właśnie bezmyślnie exploitować poprzez kampienie albo liczenie na randoma.. Czekam na konkstruktywne propozycje a nie jałowy spór nad zbugowaną mapą..

Offline Ganczo

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Napoleon jest moim ulubionym wodzem
    « Odpowiedź #22 dnia: Sierpnia 29, 2015, 21:14:53 »
    A może, jeśli jest to liga The Deluge, to zostawmy to jako the deluge, a nie robimy z tego nativa. Jeśli NP Hakka będzie chciało grać z ChL uliczki krakowa, w zimie, w nocy, podczas sztormu, a oboje się zgodzą to czemu nie ? Zostawmy Deluge jako Deluge.
    "A jesli to jest crpg to grajmy tuhendami" Takie gadanie nic nie zmienia. To nie jest liga ktora zawsze miala jakies buble, tylko turniej Ivego, przeciez o to chodzi, zeby wprowadzic jakies urozmaicenia w tej grze, a nie tluc to samo na okraglo :).

Cytat: Moontor
    Powód porażki tego turnieju wypatruję we własnej osobie dlatego postanowiłem już nigdy więcej nie organizować żadnych turnieji na NW.

Offline Hubtus

• Użytkownik
    • Piwa: 174
    « Odpowiedź #23 dnia: Sierpnia 29, 2015, 21:24:06 »
    ^Ive, jeśli chcesz zrobić zbalansowany turniej, to zrób turniej morski. W tego typu potyczkach liczy się tylko współpraca i skill. Przy obsadzeniu 2 sloopów po 6 graczy byłoby całkiem ładne pole do popisu pod kątem taktyki. Poza tym nie byłoby problemu z mapami :P.

Offline Hendryk

• Użytkownik
    • Piwa: 9
    « Odpowiedź #24 dnia: Sierpnia 29, 2015, 21:24:58 »
    Mysle, ze wszystkie najwazniejsze zmiany dostepne w systemie rozgrywkizostaly juz odrzucone przez organizatora. Dajcie sobie spokoj, niech robi jak chce! Dodam tylko, ze zasady Ligi byly wypracowywane przez 2 sezony i wieszkosc osob uwazala je za fair and square. Ganczo not hating anymore?

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #25 dnia: Sierpnia 29, 2015, 21:28:16 »
    Jedyną zmianą, którą odrzuciłem była propozycja Krakowa.

Pomysł pogody, tryby rund, trybu dobierania map, sprawy map naparzankowych oddaję pod głosowanie klanów i pod ich rozwagę. Przychyliłem sie też do propozycji wywalenia Olewska. Jeśli to jest brak chęci do współpracy i dyskusji to chyba nie z mojej strony...

Offline Ganczo

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Napoleon jest moim ulubionym wodzem
    « Odpowiedź #26 dnia: Sierpnia 29, 2015, 21:29:46 »
    Mysle, ze wszystkie najwazniejsze zmiany dostepne w systemie rozgrywkizostaly juz odrzucone przez organizatora. Dajcie sobie spokoj, niech robi jak chce! Dodam tylko, ze zasady Ligi byly wypracowywane przez 2 sezony i wieszkosc osob uwazala je za fair and square. Ganczo not hating anymore?
    Proba prowokacji do offtopu i flamewaru? Idz sobie Zbaraski, nie chce mi sie z toba rozmawiac.

Co do map, dodalbym:
    Wagenburg (bo byl grany i nie widzialem narzekania, sa dwa spawny i rozne ciekawe taktyki)
    Old mine (bo tam dopiero moznaby zablysnac taktycznie :v)
    Souther stepps(nowa mapa, calkiem fajna wedlug mnie, jesli nie ma spamu cav)
    No i ewentualnie Nostalgie, ale to tak raczej z sentymentu niz gejmpleju :)

Cytat: Moontor
    Powód porażki tego turnieju wypatruję we własnej osobie dlatego postanowiłem już nigdy więcej nie organizować żadnych turnieji na NW.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #27 dnia: Sierpnia 29, 2015, 21:40:23 »
    Z chęcią wysłucham zdania klanów na temat map, które podał Ganczo.

Kończąc wątek Krakowa, moje ostateczne zdanie jest takie:

Kraków zostanie dopuszczony jeśli wszystkie klany poza mną zgodzą się na niego. Będzie jednak opcja zbanowania go. I to tyle w kwestii Krakowa, darujmy go sobie.

Offline iwomichu1

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 11
    • Porucznik kawalerii Regimentu Wielkopolskiego
    « Odpowiedź #28 dnia: Sierpnia 29, 2015, 21:46:47 »
    Co do zasad mam jedną uwagę. Czas w meczu w Lidze był ustalony na 420 sekund (7 minut). Mecze w Lidze toczyły się często na zamkniętych mapach, więc ten czas był idealny. W Pucharze, jeśli nacisk ma być na mapy otwarte, więc logiczne wydaje się że czas powinien być jeszcze dłuższy, a nie krótszy (360 s, 6 minut). Stoi za tym jakiś argument czy tylko widzimisie które można zmienić?

RW_Porucznik_Iwomichu

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #29 dnia: Sierpnia 29, 2015, 22:06:44 »
    Oczywiście, że można zmienić. Tylko proszę mi wytłumaczyć po co dłuższy czas. Zmieniłem go na krótszy ponieważ 6 minut to wystarczająco dużo czasu aby wypracować pozycję i wystarczająco mało, żeby w wypadku gry nie ma clashu pojawiły się względnie szybko flagi.