Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [The Deluge] Puchar Deluga (eng. The Deluge Cup) - dyskusja  (Przeczytany 25131 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: [The Deluge] Puchar Deluga (eng. The Deluge Cup) - dyskusja
    « Odpowiedź #45 dnia: Sierpnia 30, 2015, 12:23:11 »
    Panie zostały Ci wymienione konkretne niezbalansowane elementy mapy i konkretne propozycje rozwiązania problemów. Wy tutaj cały czas wysuwacie argumenty osobiste, które są na dodatek nieprawdą. Co jest z Wami? Do tego zabawny jest dla mnie ten upór w stosunku do tej mapy skoro i tak powiedziałem, że owszem można ją wprowadzić gdy naniesie się poprawki. Czekam ciągle na Wasze idee a tutaj nadal krzyk. Gdzie są wasze cocones.

Grałem na starych zasadach to widocznie znam je i chcę je zmienić:
    Początki moda
    Hostowanie dla twórców pierwszych wersji moda w REFie, pierwsze większe na nim rozgrywki. W międzyczasie eventy i kilka pojedyńczych epizodów na meczach.
    2013
    http://i.imgur.com/HyBLuNC.jpg
    http://i.imgur.com/cxJVPEn.jpg
    http://i.imgur.com/hbHOn3v.jpg
    2014
    W zeszłym roku sparingi z Chorągwia nie pamiętam jaką. Hakkepelitami (wygrane z solidną przewagę) i oficjalny przegrany 7:9 z RW

Offline ManGo

• Użytkownik
    • Piwa: 49
    • Za Ślůnsk i gumiklejzy
    « Odpowiedź #46 dnia: Sierpnia 30, 2015, 12:32:45 »
    Ale uliczki Krakowa to już przecież tradycja, brak Krakowa to hańba!

Sugerowanie się pierwszą liga jak i sytuacją z 0.5 nie ma najmniejszego sensu a to ze względu na to że balans w aktualnej wersji jest wywrócony o 180° od tego co mogliśmy zobaczyć w o.5, zasady w I lidze były dopasowane do wersji 0.5 więc teraz trzeba wprowadzić nowe zasady ale mówienie że "uliczki to kamperska mapa, niezbalansowana, nie fair" jest po prostu nie znajomością Deluga.

1. Na Krakowie nie da się kampić z zasadami z II ligi i z aktualnym balansem, nie raz przeprowadzaliśmy ciekawe manewry jak wykurzyć kamperów na balkonie, granat zawsze robił swoje a jak zostały jakieś niedobitki to wparowało na górę kilku januszy i dobijała ogłuszonych kampersów, czyli można wykurzyć na rusha i to bardzo prosto. Zawsze również można nabrać ciężkich muszkietów i wystrzelać kamperów (jakby ktoś nie wiedział to w nowej wersji kula z ciężkiego muszkietu przebija ściany i cieńkie obiekty). Poza tym nie potrzeba masterów przy zasadach z II ligi ponieważ gdy czas się kończy i jedna z drużyn ma dwukrotną przewagę w liczbie żywych graczy ta drużyna wygrywa rundę. Poza balkonikami nie widzę wiele miejc gdzie można kampić, w "sklepie żyda" i "spiżarce" potoczniej zwanych też ciężko kampić bo może zaistnieć sytuacja podobna jak wyżej, przychodzi kilka januszy z toporami rąbią drzwi inżynier rzuca granat wpada kilu januszy i wyżyna. 
    A o tunelach szkoda gadać, była to ulubiona taktyka ChE i może Ganczo wam nieco o niej opowie. :)
    W Delugu się bardzo łatwo szturmuje wymienione wyżej miejscówki, nawet bez inżyniera.

Strona która kampi zawsze wygrywa? Sory ale to jest najgłupsza rzecz jaką słyszałem. Kraków mało taktyczny? Ktoś chyba nigdy nie grał na Krakowie.

2. W Delugu kawaleria działa jak kamikadze? Sory ale na każdej mapie na jakiej byś nie grał standard u piechoty to są piki i muszkiety. Kawaleria kamikadze= przegrana, jedno dziabnięcie z piki wystarczy żeby zatrzymać konia lub zabić kawalerzystę, zresztą zatrzymanie jest równoznaczne co zabicie konnego bo albo oberwie kulkę z muszkiety jak jest zatrzymany albo dostanie kontrę od kawy albo piechota rzuci się z rapierami i szablami.
    Kawaleria służy do zwiadów, wyłapywania  pojedynczych zagubionych piechurów i do bicia kawalerii wroga, podstawowa zasada: jak nasza kawa zginęła a wróg ją jeszcze ma to jesteśmy już na przegranej pozycji. Gdy dochodzi do głównego starcia to kawaleria naprawdę robi swoje.

3. Limity, no właśnie tu proponuję wprowadzić zmodyfikowane limity z II ligi, każdy klan uznał je za dobre i to były chyba najlepsze limity jakie powstały w Delugu na mecze. Ale gdybyście chcieli wprowadzić limity z Nejtiwa to nie wyobrażam sobie co to by było, nie zrozumcie mnie źle nie chodzi o to że nie jestem za innowacjami tylko chodzi do cholery o jakiś konkretny Balans i zachowaniu przy tym Deluga, Deluge Delugiem, Nejtiw Nejtiwem. :)

Nie ma co się przekrzykiwać w swoich poglądach na temat balansu, proponuję zagrać mecze na obu zasadach, starych i nowych i wybrać najlepsze zasady. Sugeruję jeszcze żeby pogadać z starymi organizatorami Ligi.

Offline Netoman

• Bajkopisarz
    • Użytkownik
    • Piwa: 162
    « Odpowiedź #47 dnia: Sierpnia 30, 2015, 12:34:39 »
    @Luca
    Nie chodziło mi o przebieranie mapy pod te od Nativa. Po prostu ludziom którzy mają jakieś taktyczne pojęcie łatwiej mi było wytłumaczyć to na przykładzie map które są bardzo dobrze zbalansowane. To jest kwestia tego że przez samą charakterystykę Delgua, gra z pewnością nie będzie taka sama. Różnice są zbyt wielkie. Ja tylko pokazuję co w turniejowej wersji mapy wypadałoby poprawić, żeby uniknąć mapy na której ogarnięta grupa, nawet nie mająca przewagi w skillu zawsze pójdzie 5-0 na spawnie, a chwilę później dostanie 0-5.

@Spajder
    Jeśli było nas mniej niż po 10 na drużynę, to nie bawiliśmy się w mecze tylko sobie freeplayowaliśmy. Te świeże fale z Nativa , to tak naprawdę jest fala która wciąż powraca, po prostu zastojena scenie są znacznie większe niż na Native, gdzie wciąż coś się dzieje. Wielu z nas grało już wcześniej, mam też tą przyjemność że obserwuje moda od dawna, grałem w nim kilkanaście meczy z tymi "skrzywionymi" Nativowcami, którzy grali tak samo jak grałby każdy ogarnięty gracz na turnieju, czyli skutecznie. Zrozumiała sprawa że niektórzy mają ból dupy o zmiany, ale przypominam że ponowne dodanie masterów też było wynikiem Delugowskich pułków bojących się podejść do tych "Nejtiwowców" na zasięg szabli. Jeśli macie lata doświadczenia w na modzie, to z pewnością dostosujecie się do bardziej kompetywnej wersji mapy

@ManGo
    Rozpisałem się już Ivemu na PMie jak można wykurzyć ludzi z balkonów. Jednak spróbuj tam wrzucić granat lub wejść na górę mając non stop flankującą Cię piechotę. Przy podobnych umiejętnościach przewaga jest zbyt duża by to zlekceważyć. Nie ważne jakie manewry na Krakowie będziesz wykonywał, koniec końców ktoś będzie pushował pod górkę, i minimalnie ogarnięty koleś bez problemu sobie poradzi z odcinaniem wroga od flag mogąc wciąż strzelać.
    Kampienie nie oznacza siedzenia w jakimś zakątku z muszkietami skierowanymi w jedyne wejście. Na mapie jest świetne miejsce gdzie przy rozstawieniu ludzi odpowiednio szybko rushowanie jest głupie, a czekanie na flagi tylko przedłuża czas do eksterminacji.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #48 dnia: Sierpnia 30, 2015, 12:41:14 »
    Co do Krakowa to wytłuszczył Netoman. Zresztą pogramy we wtorek.

Co do limitów z chęcią bym poczytał jakieś konkretne propozycje. W tej chwili mój pomysł to brak inżyniera i maksymalnie 3 konnych.

Offline SpajderChrum

• Morderca Macior z Moczar
    • Użytkownik
    • Piwa: 32
    « Odpowiedź #49 dnia: Sierpnia 30, 2015, 12:44:00 »
    To rzeczywiście, spora ta historia. Wybacz Ive, no ale Twój osobisty wkład jest raczej znikomy, a dwa oficjalne mecze na krzyż o niczym nie świadczą. Zasady, której do tej pory obowiązywały zostały ustalone przez wszystkie klany, była to decyzja przemyślana i przede wszystkim wspólna, bo brane pod uwagę były głosy wszystkich graczy, których rozgrywki klanowe dotyczyły i mieli duże pojęcie o mechanice i niedoskonałościach tego moda. Sam fakt, że chcesz zrobić turniej kilka dni po wypuszczeniu nowej wersji jest żartem? Tak bardzo chcesz uniknąć potknięć i być zgodny? To daj ludziom się ograć, zaproś zainteresowanych i dopiero coś ustalaj, bo póki co robisz wrażenie, że pozjadałeś wszystkie rozumy.

SEMPER VIVUS CHW, JRW.

Offline Netoman

• Bajkopisarz
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #50 dnia: Sierpnia 30, 2015, 12:47:49 »
    Przy limitach zgadzam się z ManGo, korzystaliśmy kilka razy z tych z II ligii, i wydają się one najrozsądniejsze, szczególnie po zmianach w zachowaniach koni.
    Limity z Nativa Mango? W Native nie masz żadnych limitów. Jednak w pełni zgadzam się z tymi jakie kiedyś już zaproponowano na CW, były bardzo grywalne.

@Spajder
    Na turnieju okarze się kto lepiej się adaptuje, przecież po patchu jest najciekawiej, kiedy nikt jeszcze nie ustalił stabilnej mety. Zdolność adaptacji to tylko kolejne miejsce na outplayowanie przeciwnika ; ) Granie na ogranych (rofl) wersjach nie jest gorsze, jednak gdy już każdy ogarnie sobie co jest OP a co spadło do trash tier, wtedy znika gdzieś kolejna przewaga dla tych uważnych i sprytnych

Offline SpajderChrum

• Użytkownik
    « Odpowiedź #51 dnia: Sierpnia 30, 2015, 12:49:08 »
    @Spajder
    Na turnieju okarze się kto lepiej się adaptuje, przecież po patchu jest najciekawiej, kiedy nikt jeszcze nie ustalił stabilnej mety. Zdolność adaptacji to tylko kolejne miejsce na outplayowanie przeciwnika ; ) Granie na ogranych (rofl) wersjach nie jest gorsze, jednak gdy już każdy ogarnie sobie co jest OP a co spadło do trash tier, wtedy znika gdzieś kolejna przewaga dla tych uważnych i sprytnych

I tutaj mowa o balansie? hahahahahaha

Offline ManGo

• Użytkownik
    • Za Ślůnsk i gumiklejzy
    « Odpowiedź #52 dnia: Sierpnia 30, 2015, 12:51:30 »
    Co do Krakowa to wytłuszczył Netoman. Zresztą pogramy we wtorek.

Co do limitów z chęcią bym poczytał jakieś konkretne propozycje. W tej chwili mój pomysł to brak inżyniera i maksymalnie 3 konnych.

Eh... bez Krakowa nie ma gry. :<

Co do limitów to sugeruję zasady z II ligi (lekko zmodyfikowane)
    1/3 kawaleria, czyli przy 12 osobach 4 kawalerzystów, dwóch ciężkich i dwóch lekkich (każda jednostka jak dragon, oficer czy chorąży który weźmie konia liczy się jako kawalerzysta)
    -Jeden oficer
    -Jeden chorąży
    -piechota bez limitów, liczba pikinierów i muszkieterów dowolna
    -dragonia, kozacy dońscy, tatarzy w Moskwie, bez konia liczone jako piechota.
    -inżynier od 8 osób może wziąć garłacz a od 12 granat, tutaj proponuję przy minimalnej ilości 12 graczy od 12 grałacz od 15 granat.
    -jednostki hetmana i gwardii wyłączone.
    Mogę się nieco mylić, jeżeli ktoś lepiej pamięta zasady ligi niech mnie poprawi. :)

Edit:

Limity z Nativa Mango? W Native nie masz żadnych limitów. Jednak w pełni zgadzam się z tymi jakie kiedyś już zaproponowano na CW, były bardzo grywalne.

Chodziło mi o limity z nejtiwa DP, czyli że nie może być więcej niż 50% jednej jednostki. :P

Edit 2:

@ManGo
    Rozpisałem się już Ivemu na PMie jak można wykurzyć ludzi z balkonów. Jednak spróbuj tam wrzucić granat lub wejść na górę mając non stop flankującą Cię piechotę. Przy podobnych umiejętnościach przewaga jest zbyt duża by to zlekceważyć. Nie ważne jakie manewry na Krakowie będziesz wykonywał, koniec końców ktoś będzie pushował pod górkę, i minimalnie ogarnięty koleś bez problemu sobie poradzi z odcinaniem wroga od flag mogąc wciąż strzelać.
    Kampienie nie oznacza siedzenia w jakimś zakątku z muszkietami skierowanymi w jedyne wejście. Na mapie jest świetne miejsce gdzie przy rozstawieniu ludzi odpowiednio szybko rushowanie jest głupie, a czekanie na flagi tylko przedłuża czas do eksterminacji.

Zaraz zaraz to z jednej strony mówicie że jest brak taktyki na tej mapie a z drugiej że można flankować wbijać się od drugiej strony.
    Poza tym kiedy nas ktoś oflankuje podczas wyprawy na balkoniki to raczej ludzie z balkonów zejdą na dół i pomogą swoim niż będą stać i ładować muszkiety, istnieje wtedy prawdopodobieństwo że przeciwnicy ich wyrżną a wtedy zmasują Januszy na balkonie. Broń palna w Delugu nie jest taka celna.
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 30, 2015, 13:02:20 wysłana przez ManGo »

Offline Netoman

• Bajkopisarz
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #53 dnia: Sierpnia 30, 2015, 13:00:24 »
    I tutaj mowa o balansie? hahahahahaha

Jak widzę, jesteś na tyle inteligentny żeby zauważyć, że o balansie nie mówiłem. W każdym patchu jakaś broń będzie miała mały edge nad resztą, nawet gdry które są balansowane wiele lat dłużej niż Deluge czy Native, takie jak SC, DotA, CS mają pewnie rzeczy które są z samego konceptu silniejsze lub z powodu przyzwyczejeń graczy. Kwestią jest tylko to by odpowiednio zauważyć co się "opłaca" brać a co nie.

Eh... bez Krakowa nie ma gry. :<

Co do limitów to sugeruję zasady z II ligi (lekko zmodyfikowane)
    1/3 kawaleria, czyli przy 12 osobach 4 kawalerzystów, dwóch ciężkich i dwóch lekkich (każda jednostka jak dragon, oficer czy chorąży który weźmie konia liczy się jako kawalerzysta)
    -Jeden oficer
    -Jeden chorąży
    -piechota bez limitów, liczba pikinierów i muszkieterów dowolna
    -dragonia, kozacy dońscy, tatarzy w Moskwie, bez konia liczone jako piechota.
    -inżynier od 8 osób może wziąć garłacz a od 12 granat, tutaj proponuję przy minimalnej ilości 12 graczy od 12 grałacz od 15 granat.
    -jednostki hetmana i gwardii wyłączone.
    Mogę się nieco mylić, jeżeli ktoś lepiej pamięta zasady ligi niech mnie poprawi. :)

Edit:

Chodziło mi o limity z nejtiwa DP, czyli że nie może być więcej niż 50% jednej jednostki. :P

Czemu granatu nie można od 8 osób? Tylko pytam, nie jest on jakiś super dobry, i wydaje się że jak ktoś jest wystarczającym s********m by grać z garłaczem to może granat też mu się należy? )

Abstrachując - WIELKIE TAK dla efektów pogodowych. Jak jednak wyegzekwować to jak będą ustawiać sobie wszystko w grze zawodnicy? Po wyłaczniu cząsteczek oraz przestawieniu jasności nie ma to żadnego wpływu na widok w grze. W SRC bawiliśmy się w chowanego na Deluge, ustawiając wszystko na ciemmość i burzę oraz zakładając ciemne ubrania, dało się to jednak obejść

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #54 dnia: Sierpnia 30, 2015, 13:07:33 »
    Mi się te limity nawet podobają osobiście jednak proponowałbym 3 konnych i bez granatów i inżynierów. Według mnie jednak można to w całości oddać pod dyskusje, głosowanie i rozwagę klanów.

Offline ManGo

• Użytkownik
    • Za Ślůnsk i gumiklejzy
    « Odpowiedź #55 dnia: Sierpnia 30, 2015, 13:09:33 »
    Jak widzę, jesteś na tyle inteligentny żeby zauważyć, że o balansie nie mówiłem. W każdym patchu jakaś broń będzie miała mały edge nad resztą, nawet gdry które są balansowane wiele lat dłużej niż Deluge czy Native, takie jak SC, DotA, CS mają pewnie rzeczy które są z samego konceptu silniejsze lub z powodu przyzwyczejeń graczy. Kwestią jest tylko to by odpowiednio zauważyć co się "opłaca" brać a co nie.

Czemu granatu nie można od 8 osób? Tylko pytam, nie jest on jakiś super dobry, i wydaje się że jak ktoś jest wystarczającym s********m by grać z garłaczem to może granat też mu się należy? )

Bo inżynier jest najbardziej OP klasą w Delugu, a przy 8 osobach z granatem i garłaczem jest w stanie zabić całą drużynę sam. :P

Ale trzeba pamiętać że to było 0.5, teraz garłacze i granaty są strasznie znerfione, ale nadal da się sgarnąć 2-3 fragi granatem. :)
    Pamiętam jak graliśmy z RW to jak Infer rzucił granat to zabił chyba 5 i jeszcze przyfasolił i zabił 2 z garłacza.
    W każdym klanie jest jakiś jeden Ultra inżynier który wali 2-3 fragi z garłacza i 3-5 fragów z granata.
    I tak oto o jednym meczu może przeważyć inżynier, oczywiście wyskilowany i doświadczony inżynier.

No i swoją drogą granat jest lepszy od garłacza.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #56 dnia: Sierpnia 30, 2015, 13:11:47 »
    Jeśli chodzi o inżynierów to zgoda. Według mnie strasznie to psuje gry. Co innego gdyby jakoś rozsądnie znaleźć zastosowanie dla armat. W tej chwili jednak po prostu wywaliłbym go całkowicie lub zastosował propozycje ManGa. Sądzę jednak, że ostatecznie klany powinny zdecydować.

Offline ManGo

• Użytkownik
    • Za Ślůnsk i gumiklejzy
    « Odpowiedź #57 dnia: Sierpnia 30, 2015, 13:14:05 »
    Jeśli chodzi o inżynierów to zgoda. Według mnie strasznie to psuje gry. Co innego gdyby jakoś rozsądnie znaleźć zastosowanie dla armat. W tej chwili jednak po prostu wywaliłbym go całkowicie lub zastosował propozycje ManGa. Sądzę jednak, że ostatecznie klany powinny zdecydować.

Trzeba pamiętać że to było 0.5, od tego czasu granat i garłacz został mocno znerfiony i podrożał (1500 to sporo hajsu), teraz potrzeba więcej skila i szczęścia żeby dobrze rzucić granatem.
    Ale i tak idzie zgarnąć 2-3 fragi granatem. :)

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #58 dnia: Sierpnia 30, 2015, 13:17:22 »
    Tak, tylko pamiętaj, że można się na niego zrzucić tak samo na granaty. Nie jest to prosta sprawa i będzie trzeba to naprawdę oddać pod szerszą dyskusję klanów, najlepiej na TSie. Jednak spokojnie to już niedługo. W tej chwili pracuję nad tematami, które chciałbym poruszyć niestety ta jałowa dyskusja o Kraków zabiera cenny czas i nie pomaga merytorycznej dyskusji. Po wtorku powinno się już większość wyklarować.

Offline SpajderChrum

• Użytkownik
    « Odpowiedź #59 dnia: Sierpnia 30, 2015, 13:18:52 »
    @Netoman

Rozmawiamy o balansie by nie było niedomówień i zaskoczeń, a Ty wyjeżdżasz mi z tekstem "fajnie, że nie wiemy jak co działa, ale zmieńmy coś bo tak"...