Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [The Deluge] Puchar Deluga (eng. The Deluge Cup) - dyskusja  (Przeczytany 25135 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Prußak

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Ten, który mówi sam sobie dobranoc, dobranoc
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: [The Deluge] Puchar Deluga (eng. The Deluge Cup) - dyskusja
    « Odpowiedź #60 dnia: Sierpnia 30, 2015, 13:23:45 »
    Posłuchajcie się starych klanów i graczy z Deluge, którzy przegrali w to sporo godzin, ja przynajmniej nie uważam takiego IvE za autorytet, który ma doświadczenie w meczach międzyklanowych, skoro ostatnim razem walnął focha po 2 przegranych meczach. Wpieprzasz się ze swoimi zasadami z dupy teraz, przez 2 sezony Deluge zdążył wypracować swoje zasady , a ty chcesz sobie zrobić turniej, który według ciebie i twoich przydupasów będzie w porządku. Może najpierw zaczerpnij trochę większej wiedzy na temat tego modu i rozgrywek, bo w końcu robisz to dla klanów. jeśli ty je olejesz to takie ChW czy RW itd powinny nie brać udziału i ciekawe czy zorganizujesz rozgrywki z jednym teamem?
    PS. Netoman, skoro jesteś takim fachowcem od rozgrywania meczy na Deluge to powiedz ile zagrałeś ich oficjalnych? Jeśli więcej niż Spajder to ok, nie mam więcej pytań.

#DelugeToNieNative
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #61 dnia: Sierpnia 30, 2015, 13:29:59 »
    Spokojnie Prusaku, nie obawiaj się o kondycje turnieju. Wszyscy będą usatysfakcjonowani. Po prostu pewne rzeczy muszą rodzić się w bólach. Parę razy już to przerabiałem. Wkrótce sam się przekonasz. Nie obawiam się też udziału największych klanów. To rozsądne i zdrowe że niektóre rzeczy się nie będą podobać, nie spodziewałem się tylko, że jedna mapka przysłoni całą dyskusję. Spokojnie jednak. Po to jest ten wątek aby wylać wszystkie negatywne i pozytywne emocje TERAZ. Niedługo bierzemy się wszyscy porządnie do pracy i debat na TSie. Mam nadzieję na równie ochoczą aktywność.

W gwoli ścisłości nie fochnąłem się tylko zająłem się pracą i sesją, i zostawiłem klan pod opieką Hubala jak wróciłem to już klanu nie było. Twój klan zaś już raz do 0 pokonałem to coś tam chyba wiem. To tylko jednak w kwestii sprostowania ;)

Offline Prußak

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Ten, który mówi sam sobie dobranoc, dobranoc
    « Odpowiedź #62 dnia: Sierpnia 30, 2015, 13:32:26 »
    Posłuchaj się tylko starych klanów, bo organizatorem jesteś dobrym. Powodzenia z turniejem, może wezmę udział.
    PS. Nie pamiętam by KiS grało kiedykolwiek z Frei XD Ja nie grałem meczy w momencie kiedy KiS istniało.
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline Netoman

• Bajkopisarz
    • Użytkownik
    • Piwa: 162
    « Odpowiedź #63 dnia: Sierpnia 30, 2015, 13:33:52 »
    @Spajder
    Nigdzie nie proponowałem na razie żadnych zmian balansowych. Po prostu nie wiem dlaczego tak bardzo przeszkadza Ci granie na patchu który nie został jeszcze rozgryziony.

@ManGo;IvE

Inżynier to jednostka typu "go hard or go home". Nie lubię nim grać ponieważ zbyt dużo tu zależy od przeciwników, w przeciwieństwie do machania szabelką gdzie zawsze możesz zacząć od zera, z Inżynierem zawsze czekasz tylko na idealne sytuacje. Nie twierdzę że nie jest to fajne, myślę że wybór między granatem a garłaczem to wasza kwestia bo graliście nim częściej . Ale jak już ManGo wspomniałeś granat do wykurzenia ludzi z góry, tunelu etc. może mieć duże znaczenie. A żeby to czy możesz go wziąć czy nie zależało tylko od formatu meczu to takie 2/10, może po prostu niech przy 8 osobach ma wybór granat lub garłacz. Nie jedno i drugie.

Edit 2:
    Zaraz zaraz to z jednej strony mówicie że jest brak taktyki na tej mapie a z drugiej że można flankować wbijać się od drugiej strony.
    Poza tym kiedy nas ktoś oflankuje podczas wyprawy na balkoniki to raczej ludzie z balkonów zejdą na dół i pomogą swoim niż będą stać i ładować muszkiety, istnieje wtedy prawdopodobieństwo że przeciwnicy ich wyrżną a wtedy zmasują Januszy na balkonie. Broń palna w Delugu nie jest taka celna.

Chodzi o to że na Krakowie jest taktyka, ale jedna i do tego wygrywająca. Łatwo to rozgryźć, piekielnie trudno sobie z tym poradzić. Opisałem to w skrócie IvEmu, by spróbował tego z w meczu i zobaczył że jest to win/win. Może po prostu trzeba rozegrać 100 meczy żeby wbić się w rutynę radzenia sobie z tym, tak jak z strategią 6 konnych 2 strzelców na Native. Jednak tutaj można to wykorzystać praktycznie z jednego spawna. Przewaga ogromna.

Eh... bez Krakowa nie ma gry. :<

Kraków będzie...delikatnie zmodifkowany jeśli tak bardzo go chcecie ; )

@Prusak
    Poprzedni rok upłynął pod znakiem wieczornego scrimowania na Deluge, a zważywszy na częstotliwość z jaką gra się na Delugu, to z pewnością będzie to liczba porównywalna

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #64 dnia: Sierpnia 30, 2015, 13:37:22 »
    Stare klany będą rozdawać karty ja tu tylko będę dbał aby było w miarę sprawiedliwie i zbalansowanie na mapach i bez przegięć w pewnych aspektach. Skrzywienie Natiwowca bardzo się do tego przyda bo jestem z dala od pewnych niesnasków na scenie to mogę się pokusić o stwierdzenie, że będę w miarę obiektywny.

Wolałbym jednak np. pogadać o limitach i bardziej merytorycznych rzeczach niż ciągle ten Kraków. A teraz chciałbym poruszyć kwestię np. co sądzicie aby zwiększyć delikatnie bonusy od sztandarów aby miały one realny wpływ na rozgrywkę. Może aby nie przeginać ale dajmy na to ustawić na 125%/150%? Testowałem to wczoraj na serwerze i było w miarę ok. Chciałbym po prostu jak już są te sztandary to abyśmy je wykorzystali w ramach wyciskania z modyfikacji co się da. Co Wy na to?

@Prusak -  Dowodziłem w AK jak dostaliście do 0. Nie jest to ważne jednak. Na turniej zapraszam.

Offline ManGo

• Użytkownik
    • Piwa: 49
    • Za Ślůnsk i gumiklejzy
    « Odpowiedź #65 dnia: Sierpnia 30, 2015, 14:26:51 »
    Zboostowanie chorągwi to dobry pomysł bo wreszcie by miały jakieś większe znaczenie, ale trzeba uważać żeby z tym nie przesadzić bo muszkiety zamienią się w karabiny, więc nie przekroczyłbym 125% najlepiej to przetestować to na sparingu.
    Wreszcie sens miałoby przejęcie chorągwi. :D

https://youtu.be/JxVWNqT53WI?t=3m47s

Swoją drogą jaki będzie system doboru map i frakcji?

Offline Netoman

• Bajkopisarz
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #66 dnia: Sierpnia 30, 2015, 14:30:01 »
    Mapa losowana, następnie na każdego spawna jest losowana frakcja. Później następuje switch spawnów ale nie frakcji

Offline Patrykus

• Użytkownik
    • Piwa: 10
    • 14pk_Darth_Patrykus
      • Forum 14pk
    « Odpowiedź #67 dnia: Sierpnia 30, 2015, 14:36:39 »
    Stare klany będą rozdawać karty ja tu tylko będę dbał aby było w miarę sprawiedliwie i zbalansowanie na mapach i bez przegięć w pewnych aspektach. Skrzywienie Natiwowca bardzo się do tego przyda bo jestem z dala od pewnych niesnasków na scenie to mogę się pokusić o stwierdzenie, że będę w miarę obiektywny.

Jak narazie wygląda na to, że przedstawiciele starych klanów są zgodni co do np. takiego Krakowa, balansu itp.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #68 dnia: Sierpnia 30, 2015, 14:38:23 »
    Mapa losowana, następnie na każdego spawna jest losowana frakcja. Później następuje switch spawnów ale nie frakcji

To jest jedna z propozycji ala WNL.

Druga propozycja to jest z banowaniem map ala CS, wersja widoczna w ostatnim Pucharze Polski.

Moja propozycja to pula map z której klany wybierają ale jedną mapę mogą wybrać tylko jeden raz. Plus wybór frakcji ale jedna frakcja nie może powtórzyć się na kolejnej mapie.

@Patrykus

Przedstawieciele klanów narazie gardłują tylko o Kraków i to głównie RW (bez urazy) Jak widać balans i reszta rzeczy chcę omówić pod ścisłym ich kierownictwem i z ich decydującym głosem.

No i oddaję to wszystko pod gestię i głosowanie klanów. Jedyne czego nie chcę pozwolić zmienić to switch spawnów to musi być obowiązkowo. Szansę muszą być wyrównane.

Offline Patrykus

• Użytkownik
    • Piwa: 10
    • 14pk_Darth_Patrykus
      • Forum 14pk
    « Odpowiedź #69 dnia: Sierpnia 30, 2015, 14:41:19 »
    Na zasadach ligowych wyglądało to tak, że każdy klan wybiera sobie mapę oraz frakcje. Po pięciu rundach (10 rund na mapę) następowała zmiana spawnów oraz frakcji. Lepszego systemu chyba nie ma.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #70 dnia: Sierpnia 30, 2015, 14:46:43 »
    Taki system mógłby przejść gdyby połaczyć go z banowaniem map z ostatniego PP. Nie ma mowy o switchu frakcji i spawnów.  Po 5 rundach drugi klan ląduje tam gdzie grał poprzedni i z jego frakcją. Musi być sprawiedliwie i równe szanse też muszą być zachowane. Tak samo nie możemy dopuścić go obligatoryjnego przyjmowania do wiadomości każdej mapy, który klan sobie wybierze. Jeden klan wypracuje taktyke na jedną mapę i będzie grał to w kółko, nie dość, że unfair to atrakcyjność turnieju żadna. System z banowaniem jest dobrym kompromisem i jest znacznie lepszy dla klanów i dla samego turnieju. To jednak jedna z propozycja ja na pewno nie odpuszczę tego switchu. Każdy normalny turniej ma takie zasady czy to w WB czy to w CSie czy gdziekolwiek indziej i czas aby Deluge też wyszedł ze zwyczajów wczesnej bety WB.

Offline ManGo

• Użytkownik
    • Piwa: 49
    • Za Ślůnsk i gumiklejzy
    « Odpowiedź #71 dnia: Sierpnia 30, 2015, 15:20:02 »
    Taki system mógłby przejść gdyby połaczyć go z banowaniem map z ostatniego PP. Nie ma mowy o switchu frakcji i spawnów.  Po 5 rundach drugi klan ląduje tam gdzie grał poprzedni i z jego frakcją. Musi być sprawiedliwie i równe szanse też muszą być zachowane. Tak samo nie możemy dopuścić go obligatoryjnego przyjmowania do wiadomości każdej mapy, który klan sobie wybierze. Jeden klan wypracuje taktyke na jedną mapę i będzie grał to w kółko, nie dość, że unfair to atrakcyjność turnieju żadna. System z banowaniem jest dobrym kompromisem i jest znacznie lepszy dla klanów i dla samego turnieju. To jednak jedna z propozycja ja na pewno nie odpuszczę tego switchu. Każdy normalny turniej ma takie zasady czy to w WB czy to w CSie czy gdziekolwiek indziej i czas aby Deluge też wyszedł ze zwyczajów wczesnej bety WB.

Mimo że stara zasada to dość dobrze się sprawowała, każdy klan miał jakąś "swoją" mapkę na którą miała przemyślaną taktykę, i muszę cię zaskoczyć bo klany cały czas ich nie grały mimo że miały taki wybór (wręcz rzadko je wybierały, no chyba że mowa o uliczkach), a i często się zdarzało że klan który miał najlepszą taktykę to przeciwnikowi udało się wygrać na takych mapach, dla przykładu RW kiedyś nas zniszczyli po całości na mapie którą mieliśmy wypracowaną i wałkowaną przez kilka tygodni, a i nam udało się pokonać ChW na ich uliczkach.

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    « Odpowiedź #72 dnia: Sierpnia 30, 2015, 15:27:07 »
    Osobiście uważam, że system z CS (2 bany od drużyny, czyli łącznie 4 mapy zbanowane, a potem każdy wybiera swoją mapę spośród tych, które zostały) byłby lepszy choćby dlatego, że jest bardziej interesujący. Klany w dalszym ciągu same wybierają mapy, ale oprócz tego dochodzi mały element zaskoczenia, ponieważ przeciwnik może zablokować pewne mapy, a i samemu można przeciwnikowi co nieco zbanować.
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Netoman

• Bajkopisarz
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #73 dnia: Sierpnia 30, 2015, 15:31:28 »
    @ManGo
    Na Native też tak było. Na NC 2011 (ta pamiętna Snowy Village przeklinana przez prawie wszystkich), potem już to ogarnięto xD

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #74 dnia: Sierpnia 30, 2015, 17:51:17 »
    Mam pytanie do bywalców Deluga. Są jakieś zagraniczne aktywne klany, które były by w stanie podjąć rękawice? Bo jeśli tak to pomyśle aby odpalić również na TW wcześniej wątek i włączyć ich do dyskusji. Jeśli nie to postawi się ich przed faktem dokonanym lub ostateczne głosowania będziemy przeprowadzać na forum.